Kezdőlap (Kakastaréj)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kakastaréj

Növény  Kakassarkantyúka  Kakicsvirág

Kakastaréj
(növ.), általában lapos, taréjalaku virágok neve, mint a kerti Celosiáé, az Onobrychis crista galli-é, Erythrina cr.g.-é, Rhinanthus cr. g.-é. Benkő szerint a Pedicularis L. (Diószegiéknél kajmacsór). Ez a tátogatók füve, mintegy 135 fajjal Ausztrália kivételével (14 nálunk).


A kakastaréj nemzetségnek Magyarországon csak egyetlen faja fordul elő, a posványkakastaréj, melynek bíborszínű virágai vannak. Ritka, védett faj.

Tollas kakastaréj
20-60 cm magas, különleges virágformájú dísznövény. Kinyílott virágai a szárazkötészetben is jól felhasználhatók. Mélyrétegű, tápa-nyagban gazdag talajt igényel.
Térállás:20x20cm.
Kínálatunk: piros és színkeverék 0,25 g-os kiszerelésben.

Ültessünk egynyári kakastaréjt!
Nagyon rosszNagyon jó
Celosia vagyis hétköznapi nevén kakastaréj. Nem hiába kapta a növény ezt a különleges nevet, hiszen virágzata pont úgy nézz ki, mint egy kakastaréj.

Celosia (Kakastaréj)
Afrikában, Amerikában honos, 30-80 cm magasra megnövő, egynyári virág. Tojásdad, hegyes levelei, zöld, bordós-lila, vagy tarka színekben pompázik. Bugavirágzata, a hajtások csúcsain, fürtökben fejlődnek. A Kakastaréj virág színűk és formájuk igen változatosak.

Kerti zsálya: ~fű.
Kerti zsázsa: kerti tormafű, rézsuka, salátatorma, szépítőfű, vadmustár.
Kínai kel: hosszú kel.

Alkat: örökzöld, ~ra emlékeztető, szalagosan összenőtt levelekkel.
Levelei: zöldek, aprók, húsosak, szálas-hengeresek
Virágai: kicsi sárgák, bogernyőben nyílnak.
Igénye: laza, jó vízáteresztő képességű talajt kedvel.
Fényigénye: napos területek.

- Posvány~
Peplis portula L. - Tócsahúr
Petasites albus (L.) GARTN. - Fehér acsalapu
Petasites hybridus (L.) G. M. SCH. - Vörös acsalapu
Peucedanum arenarium W. ET K. - Homoki kocsord
Peucedanum officinale L. - Sziki kocsord
Phegopteris connectilis (MICHX.) WATT - Buglyospáfrány ...

A pelyvavirág a disznóparéjfélék családjának tagja, amelybe számos érdekes növény tartozik, többek között a rókafarokra hasonlító szőrös disznóparéj, és a különleges szépségű tarajos vagy tollas ~ (Celosia argentea 'Cristata'). Mindegyik szokatlan virágaival kelt feltűnést.

A papagájvirág felépítése csodálatos: törékeny, mégis egyenes növésű, narancssárga fellevelei vannak két-három kék szirommal, melyek szürkés-zöld hüvelyből törnek elő, mint valami büszke ~. Ez a növény remekül érzi magát a lakásban, és ugyanúgy tűri a napot, mint a félárnyékot.

Hazánkban ezt a különleges virágzatú, egynyári növényt a ~ néven ismerik. Cserépben vagy virágágyban, erkélyládában is nevelhetjük. 20-35 cm magasra nő meg. Különböző színekben találkozhatunk vele: piros, bíbor, lila, citromsárga, narancssárga, rózsaszín.

Celosia argentea cristata
Tollas celózia, ~
Magassága: 20-30 cm , alacsony vízigényű, napos helyre ültessük 20 x 20 cm távolságra virágzási idő: júniustól októberig
Portulaca grandiflora
Porcsinrózsa ...

Tavasszal fejlődő, az alapfajra jellemző hajtásai közül törnek elő a megvastagodott, ide-oda tekergőző "~ok", amelyek különös-bizarr megjelenését adják. Nagyon lassú növekedésű fajta, hosszú évek múltával éri el a két-három méteres magasságot.

Erdei ~, (Pedicularis silvatica L.)
Erdei mácsonya, (Dipsacus fullonum L.) )
Erdei madársóska, (Oxalis acetosella L.)
Erdei mályva, (Malva sylvestris L.)
Erdei nenyúljhozzám, (Impatiens noli-tangere L.)
Erdei pajzsika, (Dryopteris filix-mas L.)
Erdei peremizs, (Inula conyza) ...

Magyar név: posvány ~
Latin név: Pedicularis palustris
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

Pedicularis verticillata (örvös ~)
Phyteuma orbiculare (gombos varjúköröm)
Polygonum bistorta (kígyógyökerű keserűfű) ...

-A Japánciprus elszalagosodott fajtája (Cryptomeria japonica ’Crisata’) lassan növő, torz, elszalagosodott hajtásai, ~szerű formát kölcsönöznek a növénynek. Egyik legbizarabb örökzöld bokrunk, öntözzük, kicsit fagyérzékeny. A savanyú talajt kedveli.

Nagyon bizarr, különleges megjelenésű fenyő. Lassú növekedésű. Hajtásai kiszámíthatalan alakban nőnek, elszalagosodottak, lapultak, hatalmas tülköket és ~okat formáznak. Lombozata élénkzöld. Átlagos vízigényű, savanyú talajon fejlődik a legszebben. Kissé fagyérzékeny.

Társulásalkotó fajok a töviskés sás (Carex echinata), a szürkés sás (Carex cane-scens), a fekete sás (C. nigra), a gyapjasmagvú sás (C. lasiocarpa); jellemző a posvány ~ (Pedicularis palustris), a vidrafű (Menyanthes trifoliata), gyakori és tömeges a lombosmohák (pl.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Rózsa, Nyári, Egynyári, Évelő?

◄ Kakassarkantyúka   Kakicsvirág ►
 
RSS Mobile