Kezdőlap (Juhar)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Juhar

Növény  Judáspénz  Juharfélék

juhar
Karéjos levelű, kettősen szárnyas termésű díszfa. Alakváltozatok: ihar, jávor.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák javor (hegyi juhar).


juharfélék
(növ., Acerineae, Aceraceae), kétszikü, mintegy 50 fajt egyesítő családja az É-i mérsékelt földövnek. Többnyire fák, gyakran viznemü tejet termelnek. Levelök átellenes, gyakran ujjasan szabdalt, pálhátlan. A legtöbb faj az Acer L. génuszához tartozik, legnagyobb része Amerikában honos.

Juharfélék - Paltinii
Jávorfafélék
Jelentőségük. Különböző fajaik a sík vidéktől a hegységekig, a száraztól a nedves termőhelyig fellelhetők, mint értékes elegyfák. Dús lombozatuk értékes, jól bomló humusszal javítja a talajt.

Juharfélék családja, szappanfavirágúak rendje, fa, cserje, zárvatermő, valódi kétszikű, fás szárú, kerti növény, dísznövény,
Eredet: ...

gömbjuhar (Acer platanoides 'Globosum', Acer platanoides 'Globosa'),
oszlopos korai juhar (Acer platanoides 'Olmsted').
Tejnedve csak tiszta alkoholban vagy éterben oldódik; igen saválló és sokkféle festékkel színezhető.

Tatár~ (Acer tataricum)
Megosztás Facebook-on
Meleg-kontinentális faj, hőmérsékleti szélsőségeket és a tartós szárazságot egyaránt jól tűri. Az árterek öntéstalajától a a hegyoldalak száraz, sziklás termőhelyéig nagyon különböző talajokon nő. Közepes termetű fa (20m).

~levelű platán
Platanus acerifolia
Gyors növésű, akár 30 méteres fa. Levele a ~levélre emlékeztető formájúak, fonákuk fakózöld. Termése zöld, éretlen ami télen is a fán marad. Méretei 20 éves korában: kb. 9 méter magas és 5 méter koronaátmérőjű. Rosszul tűri a városi levegőt.

~ acer, japán babérsom Aucuba, júlia borbolya Berberis, japán vérborbolya Berberis, nyáriorgona Buddleia, kékszakáll Cariopteris, japánbirs Chaenomeles, som Cornus, húsos som Cornus mas, füge Ficus carica, aranyvessző Forsithia, magyal Ilex, viráglonc Kolkwitzia, fagyal Ligustrum, ...

A ~félék családjába tartozó díszfa a vörösvirágú ~, amely hasonlít az ujjas ~ra ám levelei kevésbé mélyen hasogatottak, és kisebbek. Apró virágai már tavasszal nyílnak a levekkel egy időben, ám annyira jelentéktelenek hogy gyakran észre sem vesszük őket a levelek között.

Tatár ~ csíracsemete
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

A japán ~ok lassú növekedésű, dekoratív cserjék v. alacsony fák, kisebb és nagyobb kertekbe egyaránt ültethetők. Leveleik színe és alakja miatt kedveltek, de a leveleket a koradélutáni tűző napsütés és a hideg szelek ellen védeni kell.
FAJOK ES FAJTÁK: Az A. palmatum idővel 3,5 m magasra nő.

~fafélék
Jellemzők:
Cserje vagy kis termetű, szabálytalan törzsű fa. A hajtások vörösesbarnák, szögletesek, molyhosak, később kopaszodók, szürkés színűek. A rügyek tompa csúcsúak, vörösesbarnák, szárhoz simulók.

Az Acer palmatum-Japán ~ lombhullató, lassú, mérsékelt növekedésű kis fa, jellegzetesen tenyeresen karéjos levelekkel legfeljebb 8 m magasra nö. Kb. 250 különböző változata van. Levele 5-10 cm széles, 5-11 karéjú, akár sűrűn szeldelt, a színe a fajtától függ.

Vörös levelű ~
Színeslevelű díszfa jellemzői: Az egyik legszebb vöröslevelű ~. Népszerűségét egész évben díszítő vörös levelének, valamint sárga porzós vörös virágainak köszönheti. Lombja egész évben változatos. Kihajtáskor barnás, később élénkvörös, ősszel bronzvörösek a levelei.

A Japán ~ lassan növekszik, félárnyékos helyen fejlődik legszebben. A Japán ~ szívós díszcserje, amely minimális gondoskodást igényel. A száraz időszakokban gyakrabban öntözze, mert a növény rosszul tűri, ha száraz a föld körülötte.

Acer buergerianum (Háromerű ~)
Kelet-Ázsiában honos gömbölyded koronájú fa, mely 10-15 méteres magasságot érhet el. Hazai körülményeink közt szépen fejlődik. Háromkaréjú levelei fénylő sötétzöldek, ősszel narancsvörös és vörös színekben nagyon sokáig pompáznak.
Vissza a kategóriához ...

Megjegyzés: Nevezik fürtös ~nak is. A faj Észak-Amerikában, valamint Angliában is meghonosodott és elterjedt. Nyílt, napsütötte helyeken terebélyes, ernyőszerű koronát fejleszt
[ Vissza ] ...

Vásárlóink véleménye: Scanlon korai ~
- még nem írtak véleményt -
Ha ismeri, vásárolta, netán ültette, írja meg véleményét! ...

~FÁK
A ~ok családja igen népes.
Lombhullató növények, vannak köztük kisebb - nagyobb díszfák és cserjék.
Levélformájukkal és színes leveleikkel, gyönyörű őszi lombszínükkel díszítenek.

~levelű platán (Platanus x acerifolia)
30 méter magasra növő fa, kérge barna, szürke, krémszínű, nagy lemezekben leváló. Karéjos levelei a ~levélhez hasonlítanak, fonákuk fakózöld. Termése zöld, éretten barna, szúrós, gömb alakú. Télen is a fán marad.

~, japán
Félárnyákos, szórt fényű helyre ültessük. Savanyú tőzeges talajba való.
kocsányos tölgy ...

Ősjuhar a Mátraalján!
Eddig úgy tudtuk, hogy ha egy turista Parádsasváron jár, olyan érdekes fakülönlegességet láthat, mely nemhogy egyedül itt él a Mátrában, de nem ismert sehonnan máshonnan az egész országból, sőt talán a világból sem. Ez a mátrai ős~, tudományos nevén Acer acuminatilobum.

Vér~-
Keletkezését tekintve, mintegy 70 évvel ezelőtt került forgalomba a bordó levelű ~, Franciaországban. Gömbölyded, széles, kúpalakú koronájú diszfa, mely 10-18 m magasságra is megnő. Kihajtáskor széles, ráncos felületű levelei, sötétbarnás színűek, melyek 10-15 cm nagyságúak.

Zöld ~
Nov 06. 19:45
Acer Negundo Nevezik kőrislevelű ~nak is. Észak-Amerika mocsaras területein őshonos, Európába a XVII. században került át, és sokfelé - az amerikai kőrishez hasonlóan - elvadult.

Japán ~ ajánlatok a szellemek éjszakája jegyében
rovat:Díszkert
Talon Buchholz a Buchholz and Buchholz faiskola(Gaston, Oregon) tulajdonosa alkotta meg az alábbi Ghost (szellem) sorozatot, amelyet "Halloween" ürügyén mutatunk be....
[elolvasom] ...

9 ~félék (Aceraceae)
Mezei ~ - (Acer campestre) Idősebb hajtásai jellegzetesen erősen parásodók. Levele a hazai ~aink közül a legkisebb, tenyeresen karéjos, 5-, ritkán 3-karéjú. A karéjok épszélűek, tompák. Színük sötétzöld, ősszel élénk- (kén) sárga. Termése kétszárnyú ikerlependék.

~
Őshonos márciusban virágzik, erős allergiás hatást okozó pollenjéről a zöld~ ismert.
Fenyők és citrusfélék ...

~szirup - az édes vitamin
Maple Sirup Producers Manual
A ~bors régi recept: 1/3 rész reszelt ~cukor, 1/3 tengeri só és 1/3 fehérbors keveréke (tehetünk bele kevesebb borsot is). Grillfűszerként, de saláták, zöldségek borsozására is kiváló.

~szirup
Nem tudjuk pontosan, hogy mikor fedezték fel az indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a ~fa nedve ad a tavasz első heteiben. Csupán lyukat kellett fúrni egy legalább 40 éves ~fába, egy vödröt helyezni a lyuk alá és várni, hogy a nedű kicsöpögjön.

Gömb ~ - Acer platanoides Globosum
Tömött, sűrű gömbformájú, kedvelt díszfa. Magassága 3-5 méter. Kihajtáskor a hajtáscsúcs barnásvörös, majd levele zöld színű. A városi klímát jól tűri. A szélsőséges viszonyoktól eltekintve minden talajba ültethető.
Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő Utolsó lap ...

Zöld ~
Acer negundo / Zöld ~
Talajigény: Talajban nem válogat, de száraz helyre nem való
Fényigény: Fényigényes
Vízigény:
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

A gömb~ kitűnően alkalmas szűk utcák fásítására, mivel nem éri el a villanyvezetékek magasságát.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig
Virágzási idő: tavasz ...

A zöld ~ tarka levelű változata. Magassága 6 méter, koronája gömbölyű. Levele látványos: zöld-rózsaszín és fehér keveréke. Igénytelen fa, tartása könnyű, de a zöld ~okhoz hasonlóan ezt a változatot is szárazabb taljra ültessük. Kis kertbe, előkertbe is telepíthetjük.

Gazdag a kert ~fa sorozata is. Nagy a választék a gyűjteményben az orgonák (Syringa), borbolyák (Berberis), madárbirsek (Cotoneaster) fajaiból és változataiból. Az Erdőtelki Arborétum növényanyagának összeállítása növényföldrajzi szempontból is értékes.

Elkészítése: a ~faszirupot elkeverjük a tejszínnel és a vajjal, és feltesszük főni. Állandóan kevergetjük, és ízlés szerint csipet borssal fűszerezzük. A rózsáira szedett brokkolit 1, a karfiolt 3- 4 percig előfőzzük. A zöldségeket kivajazott, tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a mártással.

Cserjék örökzöldek
Díszfák - Fenyőfák
Törpe fenyők-Gyümölcstermők
~ok - Kúszó
Mediterrán-Nagyméretű
Rhododendronok-- Nyírttörzsre nevelt
Pálmák,Bambuszok-- Sövénynövények ...

- Mezei ~
Acer tataricum L. - Tatár~
Achillea millefolium L. - Közönséges cickafark
Achillea ochroleuca EHRH. - Homoki cickafark
Achillea ptarmica L. - Kenyérbélcickafark
Aconitum anthora L. - Méregölő sisakvirág
Aconitum moldavicum HACQ. - Kárpáti sisakvirág
Aconitum variegatum L. subsp.

Mézzel, sztíviával vagy ~sziruppal ízesíthetjük.
Dióhéjtea:
cukorbajra fogyasztják, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül. Egyébként, ha eltekintünk a dióhéjtea gyógyhatásától, közönséges tea helyett is iható, íze kellemes.

A lombkoronaszintben a magas kőris (Fraxinus excelsior), a hegyi szil (Ulmus scabra), a hegyi ~ (Acer pseudoplatanus) és a bükk (Fagus sylvatica) uralkodik. Fiatal egyedeik mellett a hólyagfa (Staphylea pinnata) képezi a cserjeszintet.

A második lombkoronaszint az igen sűrű cserjeszinttel összefonódik, főként a tatár~ és a galagonya fácskává növő példányai alkotják, de vadkörte és mezei ~ is megjelenik. Sajnálatos módon az akác nagyon gyakran behatol ezekbe az állományokba.

- A mázas agyagcserép távolkeleti hangulatot idéz, különösen, ha ezekről a tájakról származó növény kerül bele, például kamélia, japán ~. Feltétlenül győződjünk meg róla, hogy van-e vízelvezető nyílása. Ha nincsen, akkor az egyszerű, műanyag cserép tartójaként használhatjuk.

A második lombkoronaszintben azonban több hasonló növekedési erélyű és fényigényű versenytársra akad, így a mezei ~, a vadkörte, barkócaberkenye, kislevelű hárs, Dél-Dunántúlon az ezüst hárs.

Növényeknél válasszunk ki pár nagyobb fát, vagy díszcserjét, mint például a vörös virágú ~, amely 3-5 méter magasra is megnőhet, és gyönyörű élénkvörös narancssárgás lombozatával színt visz a kertbe.

Levelei az ágakon átellenesen állnak, hosszúkás tojásdadok, tagolatlanok (egyetlen tagolatlan levelű ~fajunk). A levéllemez széle fűrészes, színe sötétzöld, ősszel vöröses árnyalatot ölt. Virágai zöldesfehérek, kis felálló bugavirágzatokba szerveződnek.

Acer campestre - Mezei ~
5-6 méteres felfelé törő cserje vagy 8-12 méteres gömbölyded koronájú fa.Levelei öt karéjúak,ősszel sárgára színeződnek.Szárazságot sovány talajt,szennyezett levegőt jól tűri.Jól metszhető ,sövénnyé is nevelhető.
Méret: 40 cm-től 300+ cm-ig ...

Tőleveleivel tömött bokrot alkotó dekoratív levéldísznövény. Levelei ~levél alakúak tőállásúak színe élénk citromsárga. Fehér bugái nyáron nyílnak. Napos vagy félárnyékos fekvésbe ültessük. Naposabb fekvésben több virágot hoz.
Megjegyzes
Világos színe elllenére a tűző napot is jól tűri.

Acer palmatum Atropurpureum
(Japán ~)
Sűrű koronájú, rendkívül dekoratív bokor vagy kis fa. Levelei egész évben sötétvörösek. Félárnyékos nedves helyre, mészmentes talajba ültessük.
- Vissza a listához! - ...

Leggyakoribb gazdanövényei: alma, nyár, fűz, hárs, vadkörte, vadgesztenye, ~, magas kőris és erdei fenyő. A bükkfaféléken nem található meg. Ágai 50-100cm hosszúak, villásan elágazók, gömbölyű bokrot képeznek.

A LEGKEVÉSBÉ HASZNÁLHATÓ A HÁRSRÓL, DIÓRÓL, ~RÓL, FŰZRŐL, NYÁRFÁRÓL SZEDETT FAGYÖNGY
Rokona a sárga fagyöngy, ne tévesszük vele össze, nem gyógynövény, annak termése sárga színű, szára feketés-zöld, és lombhullató.

Az ámbrafa a lombhullató fák közé tartozik, s leveleit sokszor a ~ leveleivel tévesztik. Ezen levelek csillag alakúak, s évszaktól függően a zöld mellett vöröseslilás ill. sárgás-narancssárgás színekben pompáznak. Virágai zöldessárga színűek.

Jellegzetes még az ezüsthárs, a mezei ~, a gyertyán, a mezei szil, a vénic szil és inkább a széleken a nyír. A cserjék közül a leggyakoribbak a kökény, a galagonya, a fagyal. Sok helyen található a mogyoró, a bibircses kecskerágó, és a veresgyűrűsom.

Diólikör: készítéskor a dióesszenciába (lásd az elkészítést fent) 2-3 szegfűszeget, 1 fahéjat, egy kis darab vanília rudat, egy fél narancs héját keverünk. A leszűrt eszenciához ~szirupot, nádszirupot, mézet vagy sztíviát adunk ízlés szerinti mennyiségben, ...

Ha a fagyálló növény dézsába kerül, akkor bizony a fagy és a szárazság is árthat növényünknek. A -5ºC alatti fagyokat már megsínyli a puszpáng, a magyal vagy a ~. A védekezésnek több egyszerű módja van.
Tél a kertben, a balkonon ...

A banán önmagában is finom, de készíthetünk belőle turmixot, felhasználhatjuk gyümölcssalátákba, de be is bundázhatjuk és ki is süthetjük. Az utóbb esetben mézzel, vagy ~sziruppal tálaljuk.
Vitaminok, ásványok ...

A gyöngyvirágos tölgyesek zárt lombkoronaszintjében uralkodó a terebélyes koronájú kocsányos tölgy (Quercus robur), de jellemző két hazai nyárfajunk, a szürke nyár (Populus canescens) és a fehér nyár (Populus alba) is. Kevésbé gyakori fafajok a mezei szil (Ulmus campestris), a mezei ~ (Acer ...

Akác, nyár, hárs, alma, körte, szilva, nyír, kőris, ~, dió, fűz, fenyő fákon élősködik.
Száradási arány: 3 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség:
A bogyótermések nedvéből régen légyfogót készítettek, a madarászok pedig madárfogó lépet csináltak belőle.

A Szigetközben kivételesen, magasabb térszínen, ma már csak töredékekben a gyertyános-kocsányos tölgyes (Querco robori-Carpinetum) is előfordul. Ebben az uralkodó faj a gyertyán és a kocsányos tölgy. Elegyfajként megjelenik a magas kőris, a mezei és hegyi ~, mezei szil, ...

A legértékesebbnek tartják az almafáról gyűjtött fagyöngyöt, csökkenő sorrendben következik a jegenyefenyőről, nyírfáról, kőrisfáról gyűjtött fagyöngy. A legkevésbé felel meg a ~ról, hársról, dióról, fűzről, nyárfáról szedett drog.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Örökzöld, Fenyő, Magas, Gyógynövény, Cserje?

◄ Judáspénz   Juharfélék ►
 
RSS Mobile