Kezdőlap (Juhar)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Juhar

Növény  Judáspénz  Juharfélék

Juhar (Acer coriaceifolium) / katalógus oldal ajánlata
Acer palmatum atropurpureum - Vöröslevelű japán juhar
Az Acer palmatum-Japán juhar lombhullató, lassú, mérsékelt növekedésű kis fa, jellegzetesen tenyeresen karéjos levelekkel legfeljebb 8 m magasra nö. Kb. 250 különböző változata van.


juhar
Karéjos levelű, kettősen szárnyas termésű díszfa. Alakváltozatok: ihar, jávor.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák javor (hegyi juhar).

juharfélék
(növ., Acerineae, Aceraceae), kétszikü, mintegy 50 fajt egyesítő családja az É-i mérsékelt földövnek. Többnyire fák, gyakran viznemü tejet termelnek. Levelök átellenes, gyakran ujjasan szabdalt, pálhátlan. A legtöbb faj az Acer L. génuszához tartozik, legnagyobb része Amerikában honos.

Juharfélék - Paltinii
Jávorfafélék
Jelentőségük. Különböző fajaik a sík vidéktől a hegységekig, a száraztól a nedves termőhelyig fellelhetők, mint értékes elegyfák. Dús lombozatuk értékes, jól bomló humusszal javítja a talajt.

Juharfélék családja, szappanfavirágúak rendje, fa, cserje, zárvatermő, valódi kétszikű, fás szárú, kerti növény, dísznövény,
Eredet: ...

gömbjuhar (Acer platanoides 'Globosum', Acer platanoides 'Globosa'),
oszlopos korai juhar (Acer platanoides 'Olmsted').
Tejnedve csak tiszta alkoholban vagy éterben oldódik; igen saválló és sokkféle festékkel színezhető.

Tatárjuhar (Acer tataricum)
Megosztás Facebook-on
Meleg-kontinentális faj, hőmérsékleti szélsőségeket és a tartós szárazságot egyaránt jól tűri. Az árterek öntéstalajától a a hegyoldalak száraz, sziklás termőhelyéig nagyon különböző talajokon nő. Közepes termetű fa (20m).

Juharlevelű platán
Platanus acerifolia
Gyors növésű, akár 30 méteres fa. Levele a juharlevélre emlékeztető formájúak, fonákuk fakózöld. Termése zöld, éretlen ami télen is a fán marad. Méretei 20 éves korában: kb. 9 méter magas és 5 méter koronaátmérőjű. Rosszul tűri a városi levegőt.

juhar acer, japán babérsom Aucuba, júlia borbolya Berberis, japán vérborbolya Berberis, nyáriorgona Buddleia, kékszakáll Cariopteris, japánbirs Chaenomeles, som Cornus, húsos som Cornus mas, füge Ficus carica, aranyvessző Forsithia, magyal Ilex, viráglonc Kolkwitzia, fagyal Ligustrum, ...

A juharfélék családjába tartozó díszfa a vörösvirágú juhar, amely hasonlít az ujjas juharra ám levelei kevésbé mélyen hasogatottak, és kisebbek. Apró virágai már tavasszal nyílnak a levekkel egy időben, ám annyira jelentéktelenek hogy gyakran észre sem vesszük őket a levelek között.

Tatár juhar csíracsemete
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

A japán juharok lassú növekedésű, dekoratív cserjék v. alacsony fák, kisebb és nagyobb kertekbe egyaránt ültethetők. Leveleik színe és alakja miatt kedveltek, de a leveleket a koradélutáni tűző napsütés és a hideg szelek ellen védeni kell.
FAJOK ES FAJTÁK: Az A. palmatum idővel 3,5 m magasra nő.

Juharfafélék
Jellemzők:
Cserje vagy kis termetű, szabálytalan törzsű fa. A hajtások vörösesbarnák, szögletesek, molyhosak, később kopaszodók, szürkés színűek. A rügyek tompa csúcsúak, vörösesbarnák, szárhoz simulók.

Az Acer palmatum-Japán juhar lombhullató, lassú, mérsékelt növekedésű kis fa, jellegzetesen tenyeresen karéjos levelekkel legfeljebb 8 m magasra nö. Kb. 250 különböző változata van. Levele 5-10 cm széles, 5-11 karéjú, akár sűrűn szeldelt, a színe a fajtától függ.

Vörös levelű juhar
Színeslevelű díszfa jellemzői: Az egyik legszebb vöröslevelű juhar. Népszerűségét egész évben díszítő vörös levelének, valamint sárga porzós vörös virágainak köszönheti. Lombja egész évben változatos. Kihajtáskor barnás, később élénkvörös, ősszel bronzvörösek a levelei.

A Japán Juhar lassan növekszik, félárnyékos helyen fejlődik legszebben. A Japán Juhar szívós díszcserje, amely minimális gondoskodást igényel. A száraz időszakokban gyakrabban öntözze, mert a növény rosszul tűri, ha száraz a föld körülötte.

Definíció: Jó növekedésű (20-30 m), hegyi és korai juharban, magas kőrisben gazdag, bükk elegyes erdők. Meredek oldalú (illetve völgyalji helyzetű), sziklakibúvásos, kőtörmelékes, felszíni vízszivárgásos, hűvös, párás levegőjű élőhelyek. Rögzítendő minimális területe 500 m2.

Acer buergerianum (Háromerű juhar)
Kelet-Ázsiában honos gömbölyded koronájú fa, mely 10-15 méteres magasságot érhet el. Hazai körülményeink közt szépen fejlődik. Háromkaréjú levelei fénylő sötétzöldek, ősszel narancsvörös és vörös színekben nagyon sokáig pompáznak.
Vissza a kategóriához ...

Megjegyzés: Nevezik fürtös juharnak is. A faj Észak-Amerikában, valamint Angliában is meghonosodott és elterjedt. Nyílt, napsütötte helyeken terebélyes, ernyőszerű koronát fejleszt
[ Vissza ] ...

Vásárlóink véleménye: Scanlon korai juhar
- még nem írtak véleményt -
Ha ismeri, vásárolta, netán ültette, írja meg véleményét! ...

JUHARFÁK
A juharok családja igen népes.
Lombhullató növények, vannak köztük kisebb - nagyobb díszfák és cserjék.
Levélformájukkal és színes leveleikkel, gyönyörű őszi lombszínükkel díszítenek.

Juharlevelű platán (Platanus x acerifolia)
30 méter magasra növő fa, kérge barna, szürke, krémszínű, nagy lemezekben leváló. Karéjos levelei a juharlevélhez hasonlítanak, fonákuk fakózöld. Termése zöld, éretten barna, szúrós, gömb alakú. Télen is a fán marad.

Juhar, japán
Félárnyákos, szórt fényű helyre ültessük. Savanyú tőzeges talajba való.
kocsányos tölgy ...

Ősjuhar a Mátraalján!
Eddig úgy tudtuk, hogy ha egy turista Parádsasváron jár, olyan érdekes fakülönlegességet láthat, mely nemhogy egyedül itt él a Mátrában, de nem ismert sehonnan máshonnan az egész országból, sőt talán a világból sem. Ez a mátrai ősjuhar, tudományos nevén Acer acuminatilobum.

Vérjuhar-
Keletkezését tekintve, mintegy 70 évvel ezelőtt került forgalomba a bordó levelű juhar, Franciaországban. Gömbölyded, széles, kúpalakú koronájú diszfa, mely 10-18 m magasságra is megnő. Kihajtáskor széles, ráncos felületű levelei, sötétbarnás színűek, melyek 10-15 cm nagyságúak.

Zöld juhar
Nov 06. 19:45
Acer Negundo Nevezik kőrislevelű juharnak is. Észak-Amerika mocsaras területein őshonos, Európába a XVII. században került át, és sokfelé - az amerikai kőrishez hasonlóan - elvadult.

Japán juhar ajánlatok a szellemek éjszakája jegyében
rovat:Díszkert
Talon Buchholz a Buchholz and Buchholz faiskola(Gaston, Oregon) tulajdonosa alkotta meg az alábbi Ghost (szellem) sorozatot, amelyet "Halloween" ürügyén mutatunk be....
[elolvasom] ...

9 Juharfélék (Aceraceae)
Mezei juhar - (Acer campestre) Idősebb hajtásai jellegzetesen erősen parásodók. Levele a hazai juharaink közül a legkisebb, tenyeresen karéjos, 5-, ritkán 3-karéjú. A karéjok épszélűek, tompák. Színük sötétzöld, ősszel élénk- (kén) sárga. Termése kétszárnyú ikerlependék.

Juhar
Őshonos márciusban virágzik, erős allergiás hatást okozó pollenjéről a zöldjuhar ismert.
Fenyők és citrusfélék ...

Juharszirup - az édes vitamin
Maple Sirup Producers Manual
A juharbors régi recept: 1/3 rész reszelt juharcukor, 1/3 tengeri só és 1/3 fehérbors keveréke (tehetünk bele kevesebb borsot is). Grillfűszerként, de saláták, zöldségek borsozására is kiváló.

Juharszirup
Nem tudjuk pontosan, hogy mikor fedezték fel az indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a juharfa nedve ad a tavasz első heteiben. Csupán lyukat kellett fúrni egy legalább 40 éves juharfába, egy vödröt helyezni a lyuk alá és várni, hogy a nedű kicsöpögjön.

A juharszirup rendkívül sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Jelentős mennyiségben tartalmaz cinket, emiatt többek között a férfiak prosztata megbetegedésének megelőzésére is javasolt a fogyasztása.

Gömb juhar - Acer platanoides Globosum
Tömött, sűrű gömbformájú, kedvelt díszfa. Magassága 3-5 méter. Kihajtáskor a hajtáscsúcs barnásvörös, majd levele zöld színű. A városi klímát jól tűri. A szélsőséges viszonyoktól eltekintve minden talajba ültethető.
Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő Utolsó lap ...

Zöld juhar
Acer negundo / Zöld juhar
Talajigény: Talajban nem válogat, de száraz helyre nem való
Fényigény: Fényigényes
Vízigény:
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

A gömbjuhar kitűnően alkalmas szűk utcák fásítására, mivel nem éri el a villanyvezetékek magasságát.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig
Virágzási idő: tavasz ...

A zöld juhar tarka levelű változata. Magassága 6 méter, koronája gömbölyű. Levele látványos: zöld-rózsaszín és fehér keveréke. Igénytelen fa, tartása könnyű, de a zöld juharokhoz hasonlóan ezt a változatot is szárazabb taljra ültessük. Kis kertbe, előkertbe is telepíthetjük.

A szürke juhar (Acer griseum) egy Közép Kínából származó fa, amelynek az egyik jellegzetes ismertető jegye a rozsdavörös kéreg, amely már fiatal korban is megjelenik, és vékony lapkákban hámlik.
Játssz és nyerj! ...

Gazdag a kert juharfa sorozata is. Nagy a választék a gyűjteményben az orgonák (Syringa), borbolyák (Berberis), madárbirsek (Cotoneaster) fajaiból és változataiból. Az Erdőtelki Arborétum növényanyagának összeállítása növényföldrajzi szempontból is értékes.

Elkészítése: a juharfaszirupot elkeverjük a tejszínnel és a vajjal, és feltesszük főni. Állandóan kevergetjük, és ízlés szerint csipet borssal fűszerezzük. A rózsáira szedett brokkolit 1, a karfiolt 3- 4 percig előfőzzük. A zöldségeket kivajazott, tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a mártással.

Cserjék örökzöldek
Díszfák - Fenyőfák
Törpe fenyők-Gyümölcstermők
juharok - Kúszó
Mediterrán-Nagyméretű
Rhododendronok-- Nyírttörzsre nevelt
Pálmák,Bambuszok-- Sövénynövények ...

- Mezei juhar
Acer tataricum L. - Tatárjuhar
Achillea millefolium L. - Közönséges cickafark
Achillea ochroleuca EHRH. - Homoki cickafark
Achillea ptarmica L. - Kenyérbélcickafark
Aconitum anthora L. - Méregölő sisakvirág
Aconitum moldavicum HACQ. - Kárpáti sisakvirág
Aconitum variegatum L. subsp.

Mézzel, sztíviával vagy juharsziruppal ízesíthetjük.
Dióhéjtea:
cukorbajra fogyasztják, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül. Egyébként, ha eltekintünk a dióhéjtea gyógyhatásától, közönséges tea helyett is iható, íze kellemes.

A lombkoronaszintben a magas kőris (Fraxinus excelsior), a hegyi szil (Ulmus scabra), a hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) és a bükk (Fagus sylvatica) uralkodik. Fiatal egyedeik mellett a hólyagfa (Staphylea pinnata) képezi a cserjeszintet.

A második lombkoronaszint az igen sűrű cserjeszinttel összefonódik, főként a tatárjuhar és a galagonya fácskává növő példányai alkotják, de vadkörte és mezei juhar is megjelenik. Sajnálatos módon az akác nagyon gyakran behatol ezekbe az állományokba.

- A mázas agyagcserép távolkeleti hangulatot idéz, különösen, ha ezekről a tájakról származó növény kerül bele, például kamélia, japán juhar. Feltétlenül győződjünk meg róla, hogy van-e vízelvezető nyílása. Ha nincsen, akkor az egyszerű, műanyag cserép tartójaként használhatjuk.

A második lombkoronaszintben azonban több hasonló növekedési erélyű és fényigényű versenytársra akad, így a mezei juhar, a vadkörte, barkócaberkenye, kislevelű hárs, Dél-Dunántúlon az ezüst hárs.

Levelei az ágakon átellenesen állnak, hosszúkás tojásdadok, tagolatlanok (egyetlen tagolatlan levelű juharfajunk). A levéllemez széle fűrészes, színe sötétzöld, ősszel vöröses árnyalatot ölt. Virágai zöldesfehérek, kis felálló bugavirágzatokba szerveződnek.

Acer campestre - Mezei juhar
5-6 méteres felfelé törő cserje vagy 8-12 méteres gömbölyded koronájú fa.Levelei öt karéjúak,ősszel sárgára színeződnek.Szárazságot sovány talajt,szennyezett levegőt jól tűri.Jól metszhető ,sövénnyé is nevelhető.
Méret: 40 cm-től 300+ cm-ig ...

Tőleveleivel tömött bokrot alkotó dekoratív levéldísznövény. Levelei juharlevél alakúak tőállásúak színe élénk citromsárga. Fehér bugái nyáron nyílnak. Napos vagy félárnyékos fekvésbe ültessük. Naposabb fekvésben több virágot hoz.
Megjegyzes
Világos színe elllenére a tűző napot is jól tűri.

Érdekességek, Képgaléria, Mezei árvácska, Mezei cickafark, Mezei csibehúr, Mezei csiperke, Mezei gyöngyköles, Mezei iringó, Mezei juhar, Mezei kakukkfű, Mezei kandilla, Mezei katáng, Mezei macskagyökér, Mezei menta, Mezei perjeszittyó, Mezei pipacs, Mezei saláta, Mezei sóska, Mezei szarkaláb, ...

Acer palmatum Atropurpureum
(Japán juhar)
Sűrű koronájú, rendkívül dekoratív bokor vagy kis fa. Levelei egész évben sötétvörösek. Félárnyékos nedves helyre, mészmentes talajba ültessük.
- Vissza a listához! - ...

Leggyakoribb gazdanövényei: alma, nyár, fűz, hárs, vadkörte, vadgesztenye, juhar, magas kőris és erdei fenyő. A bükkfaféléken nem található meg. Ágai 50-100cm hosszúak, villásan elágazók, gömbölyű bokrot képeznek.

A LEGKEVÉSBÉ HASZNÁLHATÓ A HÁRSRÓL, DIÓRÓL, JUHARRÓL, FŰZRŐL, NYÁRFÁRÓL SZEDETT FAGYÖNGY
Rokona a sárga fagyöngy, ne tévesszük vele össze, nem gyógynövény, annak termése sárga színű, szára feketés-zöld, és lombhullató.

Az ámbrafa a lombhullató fák közé tartozik, s leveleit sokszor a juhar leveleivel tévesztik. Ezen levelek csillag alakúak, s évszaktól függően a zöld mellett vöröseslilás ill. sárgás-narancssárgás színekben pompáznak. Virágai zöldessárga színűek.

Jellegzetes még az ezüsthárs, a mezei juhar, a gyertyán, a mezei szil, a vénic szil és inkább a széleken a nyír. A cserjék közül a leggyakoribbak a kökény, a galagonya, a fagyal. Sok helyen található a mogyoró, a bibircses kecskerágó, és a veresgyűrűsom.

Diólikör: készítéskor a dióesszenciába (lásd az elkészítést fent) 2-3 szegfűszeget, 1 fahéjat, egy kis darab vanília rudat, egy fél narancs héját keverünk. A leszűrt eszenciához juharszirupot, nádszirupot, mézet vagy sztíviát adunk ízlés szerinti mennyiségben, ...

Ha a fagyálló növény dézsába kerül, akkor bizony a fagy és a szárazság is árthat növényünknek. A -5ºC alatti fagyokat már megsínyli a puszpáng, a magyal vagy a juhar. A védekezésnek több egyszerű módja van.
Tél a kertben, a balkonon ...

A banán önmagában is finom, de készíthetünk belőle turmixot, felhasználhatjuk gyümölcssalátákba, de be is bundázhatjuk és ki is süthetjük. Az utóbb esetben mézzel, vagy juharsziruppal tálaljuk.
Vitaminok, ásványok ...

A gyöngyvirágos tölgyesek zárt lombkoronaszintjében uralkodó a terebélyes koronájú kocsányos tölgy (Quercus robur), de jellemző két hazai nyárfajunk, a szürke nyár (Populus canescens) és a fehér nyár (Populus alba) is. Kevésbé gyakori fafajok a mezei szil (Ulmus campestris), a mezei juhar (Acer ...

Akác, nyár, hárs, alma, körte, szilva, nyír, kőris, juhar, dió, fűz, fenyő fákon élősködik.
Száradási arány: 3 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség:
A bogyótermések nedvéből régen légyfogót készítettek, a madarászok pedig madárfogó lépet csináltak belőle.

A Szigetközben kivételesen, magasabb térszínen, ma már csak töredékekben a gyertyános-kocsányos tölgyes (Querco robori-Carpinetum) is előfordul. Ebben az uralkodó faj a gyertyán és a kocsányos tölgy. Elegyfajként megjelenik a magas kőris, a mezei és hegyi juhar, mezei szil, ...

Amikor ráöntjük a vizet, annak már nem szabad lobognia, máskülönben elszáll a zsályában található illóolajok egy része. Igyunk meg naponta 2-3 csészével, de a még meleg főzetet száj- és toroköblögetésre is használhatjuk. Édesítsük juharsziruppal vagy mézzel.

A legértékesebbnek tartják az almafáról gyűjtött fagyöngyöt, csökkenő sorrendben következik a jegenyefenyőről, nyírfáról, kőrisfáról gyűjtött fagyöngy. A legkevésbé felel meg a juharról, hársról, dióról, fűzről, nyárfáról szedett drog.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Örökzöld, Fenyő, Magas, Gyógynövény, Cserje?

◄ Judáspénz   Juharfélék ►
 
RSS Mobile