Kezdőlap (Hársfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hársfa

Növény  Hárs  Hársfavirág

Hársfa - Tilia
Tilia (hársfa, Tiliaceae). Lombhullató fák. Szórt állású, egy síkban elhelyezkedő leveleik kissé részaránytalanok, gyakran ferdén szíves vállúak, fűrészes élűek. Sárgás v, zöldesfehér, hímnős, illatos virágaik három v. több virágú, csüngő álernyőben, a hajtásokon nyílnak.


A hársfa (Tilia)
A hárs nagyon rég óta ismert gyógynövény, főleg a szláv népeknél. Két fajtája ismeretes, a kis- és a nagylevelű hársfa.
A 20-30 m-re is megnövő fa főleg a virágai miatt kedvelt gyógynövény. De a fájából készült faszenet is felhasználják a gyógyászatban.

hársfa
szódokfa, száldokfa, zádokfa, szödökfa, szádokfa, hársfa Tilia Tourn. (növ.), a róla nevezett család fája, mintegy 12 (hazánkban 5) fajjal Európában, Ázsia mérsékelt vidékein és É.-Amerikában, de sok faj vegyüléke és fajtája a kultura szüleménye, azért némelyik vadon sehol sem található.

Hársfafélék családja (Tiliaceae)
Nagytermetű lombhullató fa. Hegy- és dombvidékeken gyakori faj. Száraz tölgyesek jellemző faja, de szikla-, törmelék-, szurdok- és karsztbokorerdőkben is megtalálható, 900-1000méterig hatol fel. Terebélyes, szabályos kúp formájú, 30m magasságot is elérő fa.

Izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe nyugtató, szívműködést szabályozó hatású drog.
Külsőleg torokoblogetőként használják. A legértékesebb mézek egyike a hársfaméz.
-
...

~virágzat tea - Tiliae flos
'Teája a kamillavirág után a legnépszerűbb háziszer meghűléseknél izzasztásra, köhögéscsillapításra, idegerősítőnek, vértisztítónak, enyhe szívműködést serkentőnek; külsőleg bőrápoló kozmetikai szernek, toroköblítőnek, fürdőnek.' ...

~virág szörp


Hársvirág szörp készítése:


Kép: bartotell.blogspot.hu
Egy 5 literes üveget megtöltünk alaposan megmosott hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet.

AMERIKAI HÁRSFA
Szám: 00029
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...

~
Latinnév: Tilia sp.
Családnév: ~félék családja (Tiliaceae)
Három vadontermő hársfánknak van gyógyászati jelentősége.

~virág
A kis- és nagylevelű hársfa virágait a teljes virágzáskor gyűjtik, árnyékos helyen szárítják. Forrázata gyógyhatású, de élvezeti teaként is kedvelt. Felhasználják még gyógyhatású fürdővizekhez, vagy bőrápoló szerként.

~
A ~ antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. A hársvirágot a meghűléses megbetegedések megelőzésére legalkalmasabb gyógynövénynek tartják.

~ (Tilia)
Igyuk tetszés szerint a virágzatból készült főzetet. Serkenti az idegrendszert, erősíti a vizeletkiválasztást, izzasztó és enyhe vérzéscsillapító hatása van.

~
Virágzata izzasztó, köhögéscsillapító hatású illóolajat, nyálkaanyagokat tartalmaz. A belőle forrázással készített tea megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén fogyasztandó, télen melegítő hatású. Gyógyító hatását növeli, ha a ~teát mézzel ízesítjük.

~virág-tea: Meghűléses betegségek esetén kiváló izzasztószer, köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Köptető, nyákoldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított ~virágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel.

~virág tea: 2-3 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított ~virágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Izzadás céljából jó melegen fogyasszuk.
(Hippophae rhamnoides) ...

~
A ~ az ókor óta ismert gyógyhatásokkal rendelkezik amelyek közül kiemelendő az izzasztó, köhögéscsillapító, méregtelenítő tulajdonság.
Hegyi nyúlhere ...

A ~ tea
A ~ tea enyhén nyugtató hatású- A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított ~virágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni. 10 perc elteltével szűrjük le.

11 ~félék (Tiliaceae)
Kislevelű hárs -(Tilia cordata) A hajtások kopaszok, fényes barnák, gyakran egyik oldalukon pirosak. A rügyek a szártól elállók, fénylő pirosbarnák. Levele általában kerekded, kissé részaránytalan. Virágai sárgásfehérek, méz illatúak.

~virág
A kis- és a nagylevelű hársfa virágát gyűjtik, kiváló köhögéscsillapító, de szívbetegek nem használhatják. Megfázás esetén igyuk, nagyon hatásos tea, illetve megelőzésképpen hetente egyszer ajánlott, többször nem.

~virágzat
Tiliae flos
Meghűléses megbetegedéseknél izzasztó és köptető hatása miatt alkalmazható. Enyhe nyugtató hatású, fokozza a szervezet védekezőképességét.

~ (Tilia parvifolia cordata grandifolia plathyphyllos Kis- és nagylevelű hársfa, száldokfa) Hatalmas, 20-30 m-re is megnövő szép lombos fa. Neve is mutatja, hogy egyiknek kisebb, másiknak nagyobb a levele. Mindkét levél lapja...
~szén ...

A ~félék (Tiliaceae) családjába tartozó, Magyarországon is honos hársak (Tiliák) évszázadok óta kedvelt kerti fák. Azon kívül, hogy hazánkban erdészeti szempontból igen meghatározóak, mutatós dísznövények is, amelyeknek virágzata erős gyógyhatással rendelkezik.

A ~virágból készült méz kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza, meghűlés esetén fogyasztása ajánlott.
A ~ a germánoknál szent fa volt, a szerelmesek fája, a termékenységet szimbolizálta.

A ~félék csoportjába tartozó fa. Gyógyászat céljából felhasználható része a virágzat és a murvalevél. A germánoknál szent faként tisztelték, a termékenységet és szerelmeseket szimbolizálta.
Hatóanyag: cseranyag, nyálkaanyag, flavonoidok, illóolaj.

A ~virág közkedvelt megfázás és köhögés elleni szer. Amíg köhögéscsillapító hatása nyálkaanyagtartalmával magyarázható, lázzal kísért fertőzéseknél gyakran használt izzasztó teájának hatásáért felelős beltartalmi anyagait még nem tudták azonosítani.

A ~virág tea az egyik legismertebb gyógyteánk. E két faj virágát kell teljes virágzásban leszednünk, amikor már kevés bimbó, és még kevés termés található a virágzatban:
A szokásos módon kell megszárítani: vékony rétegben szétrakni, szellős, meleg, de tűző naptól védett helyen.

A ~félék (Tiliaceae) családjába tartozó illatos virágú nagy fa. Utak, parkok szép koronájú dísze. Kedveli a hegy- és dombvidékek, száraz tölgyesek talaját. A kislevelű hársnak levelei fonákján, az erek elágazásainál vörösesbarna szőrcsomók vannak.
gyógynövények
Angol szil (Ulmus procera) ...

Egy Cora márkájú ~virág tea a következő áldozatom. (Cora Harmony). A dobozon rajta van, hogy 20 gramm, (20×1 gr), és a gyártó is fel van tüntetve (Mecsek-Drog Kft).

~ - száldop virág (Tilia)
háztetőmoha (Syntrichia ruralis)
jóféle vargánya - bighélib (Boletus edulis)
karalábé - csókarépa (Brassica oleracea var. botrytis)
káposzta (Brassica oleracea)
kánya harangvirág (Campanula rapunculoides)
katángkóró - katáng (Cichorium intibus)
kender (Cannabis sativa) ...

A meghűléses megbetegedések egyik legáltalánosabb és joggal közismert gyógyszere a kis- és a nagylevelű hársfajok (Tilia cordata, Tilia plathyphyllos). A gyógy-hatású drog mindkét esetben a sárgásfehér, kellemes illatú virágzat, amelyben a néhány virág bogernyőt alkot, tengelyén a murvalevéllel.

vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 púpozott evőkanál ~virágot. Fedje le és hagyja állni 15 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl vagy 8 dl.

Lombos díszfa jellemzői: Az alapfajnál egyenesebb törzsű ~. Kora tavasszal megjelenő szív alakú levelei, júniusban nyíló illatos virágai adják különleges értékét, mely gyógynövényként hasznosítható, a belőle készült tea különösen kedvelt. A ~virág tea az egyik legismertebb gyógyteánk.

Ott fönt az illatos ~virágok közt és a mesterségesen kibocsátott gallyak alatt folytak a magyar urak, nagyasszonyok és az ifjak mulatságai és játékai... Még a nyári estéket is legszívesebben ezekben a filegóriákban töltötték.

(Tilia cordata Mill.) - ~ (ezüst, kő, orvosi)
Gyógyhatása: Nátha, idült köhögés, légcsőhurut csillapításánál kiváló izzasztó. Teája meghűléseknél izzasztó hatású, köhögéscsillapításra, idegerősítőnek, vértisztítónak, enyhe szívműködést serkentőnek használatos.

Levele a hagyományos ~ levél, nagyobb méretű, egész évben zöld. Ősszel sokáig megmarad a fán. Virága (mint minden hársnak) nem látványos, de illata miatt fontos és teának is fogyasztható. Tartása könnyű, de érdemes szervesanyagban gazdagabb talajt előkészíteni.

toldalékok előtt, intervokális helyzetben megkettőződött, majd ss Ä rs elhasonulás következett be (mint birs, nyárs, nyers stb.) A rokon nyelvekből eredő fakéreg, háncs jelentés sokáig párhuzamosan élt nyelvünkben a szó mai jelentésével, a hárs talán egy háncsfa, háncsnak való fa értelmű ~ ...

A száraz virágot megrostáljuk,megtisztítjuk az idegen anyagoktól és zsákba tesszük (~). Ha különös gondossággal akarunk eljárni, úgy a száraz virágot bőven papírral bélelt ládákba helyezzük el; de ládákban tartjuk mindazokat a virágzatokat, amelyek könnyen elporladnak (kamilla).

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: antocionidok, Árnika, Bodza, C-vitamin, capilláris, Csalán, fekete áfonya, festékanyag, flavon, flavonid, Galagonya, gyulladás, ~, japán akác, kamilla, karotionidok, klorofill, koleszterinszint, Körömvirág, Kukorica, lúg, lúgosító, luteolin, Máriatövis, ...

Spanyolországtól Örményországig elterjedt ~féle. Hazánkban szikla és törmeléklejtő erdőtárulásainak jellemző fafaja.

3. A kellemesebb íz hatás érdekében a teafüvet összekeverhetjük más gyógyteákkal, mint például borsmentával, ~virággal, bodzával és/vagy gyümölcsteával.
3. Macskagyökér
' Az álmot hozó' ...

20-30 m magas fa, vastag törzsű,gömbölyded vagy tojásdad koronával.
Június második felében virágzik.
Virágából készül a legjobb ~tea.
Üde, mélyrétegű, kötött talajt szereti.
Jó alkalmazkodó faj, tűri a szárazságot is.

Megjegyzés: Tilia argentea néven is ismert. Nem lehet gyógyteát készíteni belőle, a többi ~jtával ellentétben.
Levele
Fonákja ...

Szintén kiváló lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású a bodza vagy a ~ langyos forrázata.
Bőrregeneráló hatásúak, ezért érdemes alkalmazni a következő illóolajokat: geránium, lavandin, levendula, mirha, mirtusz, muskotályzsálya, narancsvirág, pacsuli, pálmarózsa, szantálfa, teafa, tömjén.

Egy magasabb szinten energiája hűtő és harmonizáló, ezért csökkenti a lázat, méregtelenítő és vértisztító hatású. Ne felejtsük el, hogy a lázat 39 C felett érdemes csökkenteni, például fekete bodza virág - ~ virág keverékkel, 1:1 arányban.

Bár ez a hasznos anyag más növényeken is megtalálható- például a bodzában vagy a ~virágban-, a lilahagymából szívódik fel a legkönnyebben. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Magas, Hársfavirág, Tavaszi, Csalán?

◄ Hárs   Hársfavirág ►
 
RSS Mobile