Kezdőlap (Hársfa)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Hársfa


 

Hársfa

Növény  Hárs  Hársfavirág

Hársfa - Tilia
Tilia (hársfa, Tiliaceae). Lombhullató fák. Szórt állású, egy síkban elhelyezkedő leveleik kissé részaránytalanok, gyakran ferdén szíves vállúak, fűrészes élűek. Sárgás v, zöldesfehér, hímnős, illatos virágaik három v.


Hársfa
A hársfa az ókor óta ismert gyógyhatásokkal rendelkezik amelyek közül kiemelendő az izzasztó, köhögéscsillapító, méregtelenítő tulajdonság.
Latin név: Tilia cordata ...

A hársfa (Tilia)
A hárs nagyon rég óta ismert gyógynövény, főleg a szláv népeknél. Két fajtája ismeretes, a kis- és a nagylevelű hársfa.

hársfa
szódokfa, száldokfa, zádokfa, szödökfa, szádokfa, hársfa Tilia Tourn. (növ.), a róla nevezett család fája, mintegy 12 (hazánkban 5) fajjal Európában, Ázsia mérsékelt vidékein és É.

Hársfafélék családja (Tiliaceae)
Nagytermetű lombhullató fa. Hegy- és dombvidékeken gyakori faj. Száraz tölgyesek jellemző faja, de szikla-, törmelék-, szurdok- és karsztbokorerdőkben is megtalálható, 900-1000méterig hatol fel.

Hársfa
Magyarországon a középhegységeinkben, a Dunántúlon és az Alföld szélein fordul elő természetes erdőtársulásként. Parkokban, köztereken, magán kertekben az egész országban megtalálható.

Izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe nyugtató, szívműködést szabályozó hatású drog.
Külsőleg torokoblogetőként használják. A legértékesebb mézek egyike a hársfaméz.
-
...

Hársfavirág szörp


Hársvirág szörp készítése:


Kép: bartotell.blogspot.hu
Egy 5 literes üveget megtöltünk alaposan megmosott hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot.

AMERIKAI HÁRSFA
Szám: 00029
Szinonímák:
amerikai hárs, fekete hárs ...

Hársfa
Tilia grandifolia
Teája a kamillavirág után a legnépszerűbb háziszer.

Hársfa
Latinnév: Tilia sp.
Családnév: Hársfafélék családja (Tiliaceae)
Három vadontermő hársfánknak van gyógyászati jelentősége.

Hársfavirág
A kis- és nagylevelű hársfa virágait a teljes virágzáskor gyűjtik, árnyékos helyen szárítják. Forrázata gyógyhatású, de élvezeti teaként is kedvelt. Felhasználják még gyógyhatású fürdővizekhez, vagy bőrápoló szerként.

Hársfa
A Hársfa antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. A hársvirágot a meghűléses megbetegedések megelőzésére legalkalmasabb gyógynövénynek tartják.

Hársfa (Tilia)
Igyuk tetszés szerint a virágzatból készült főzetet. Serkenti az idegrendszert, erősíti a vizeletkiválasztást, izzasztó és enyhe vérzéscsillapító hatása van.

Hársfa
Virágzata izzasztó, köhögéscsillapító hatású illóolajat, nyálkaanyagokat tartalmaz. A belőle forrázással készített tea megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén fogyasztandó, télen melegítő hatású.

Hársfavirág-tea: Meghűléses betegségek esetén kiváló izzasztószer, köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Köptető, nyákoldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős.

Hársfavirág tea: 2-3 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Izzadás céljából jó melegen fogyasszuk.
(Hippophae rhamnoides) ...

Hársfavirág - megfázás esetén légút tisztító
Kamilla - gyulladást csökkentő
Kakukkfű - hurutoldó, felső légúti gyulladás esetén ...

A hársfa tea
A hársfa tea enyhén nyugtató hatású- A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni.

11 Hársfafélék (Tiliaceae)
Kislevelű hárs -(Tilia cordata) A hajtások kopaszok, fényes barnák, gyakran egyik oldalukon pirosak. A rügyek a szártól elállók, fénylő pirosbarnák. Levele általában kerekded, kissé részaránytalan.

Hársfavirág
A kis- és a nagylevelű hársfa virágát gyűjtik, kiváló köhögéscsillapító, de szívbetegek nem használhatják. Megfázás esetén igyuk, nagyon hatásos tea, illetve megelőzésképpen hetente egyszer ajánlott, többször nem.

Hársfavirágzat
Tiliae flos
Meghűléses megbetegedéseknél izzasztó és köptető hatása miatt alkalmazható. Enyhe nyugtató hatású, fokozza a szervezet védekezőképességét.

Hársfa (Tilia parvifolia cordata grandifolia plathyphyllos Kis- és nagylevelű hársfa, száldokfa) Hatalmas, 20-30 m-re is megnövő szép lombos fa. Neve is mutatja, hogy egyiknek kisebb, másiknak nagyobb a levele. Mindkét levél lapja...
Hársfaszén ...

A Hársfafélék (Tiliaceae) családjába tartozó, Magyarországon is honos hársak (Tiliák) évszázadok óta kedvelt kerti fák.

A hársfavirágból készült méz kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza, meghűlés esetén fogyasztása ajánlott.
A hársfa a germánoknál szent fa volt, a szerelmesek fája, a termékenységet szimbolizálta.

A hársfafélék csoportjába tartozó fa. Gyógyászat céljából felhasználható része a virágzat és a murvalevél. A germánoknál szent faként tisztelték, a termékenységet és szerelmeseket szimbolizálta.

A hársfavirág tea az egyik legismertebb gyógyteánk. E két faj virágát kell teljes virágzásban leszednünk, amikor már kevés bimbó, és még kevés termés található a virágzatban: ...

A hársfafélék (Tiliaceae) családjába tartozó illatos virágú nagy fa. Utak, parkok szép koronájú dísze. Kedveli a hegy- és dombvidékek, száraz tölgyesek talaját.

A hársfavirág közkedvelt megfázás és köhögés elleni szer. Amíg köhögéscsillapító hatása nyálkaanyagtartalmával magyarázható, ...

Egy Cora márkájú hársfavirág tea a következő áldozatom. (Cora Harmony). A dobozon rajta van, hogy 20 gramm, (20×1 gr), és a gyártó is fel van tüntetve (Mecsek-Drog Kft).

hársfa - száldop virág (Tilia)
háztetőmoha (Syntrichia ruralis)
jóféle vargánya - bighélib (Boletus edulis)
karalábé - csókarépa (Brassica oleracea var. botrytis)
káposzta (Brassica oleracea)
kánya harangvirág (Campanula rapunculoides) ...

A meghűléses megbetegedések egyik legáltalánosabb és joggal közismert gyógyszere a kis- és a nagylevelű hársfajok (Tilia cordata, Tilia plathyphyllos).

Ott fönt az illatos hársfavirágok közt és a mesterségesen kibocsátott gallyak alatt folytak a magyar urak, nagyasszonyok és az ifjak mulatságai és játékai... Még a nyári estéket is legszívesebben ezekben a filegóriákban töltötték.

Lásd még: Lásd még: Magas, Gyógynövény, Kamilla, Áfonya, Hársfavirág

Növény  Hárs  Hársfavirág

 
RSS Mobile