Kezdőlap (Harangvirág)

 Növény 

  » »
 
   

Harangvirág

Növény  Harangos csillagvirág  Harangvirágfélék

Harangvirág

(Campanula)
A harangvirág őshonos élőhelye a Kaukázus és a Balkán-félsziget. Nevét egyszerűen a latin Campa szóból kapta, ami harangot jelent.


Harangvirágok » Kányaharangvirág
Kapcsolódó írások
Nincs kapcsolódó cikk ...

Harangvirág
(növ.), Adenophora Fisch.), a csengetyükefélék génusza, 18 fajjal Ázsia mérsékelt és Európa közép- és K-i részén. A csengetyükétől az választja el, hogy a bibeszála tövét kurta mirigycső fogja körül. Az A. liliifolia L.

Harangvirágfélék családja, harangvirágúak rendje, egynyári, évelő növény, kerti növény, dísznövény, lágyszárú, konténernövény, zárvatermők, kétszikű,
Eredete: ...

Harangvirág (Campanula)
Faj:
Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) ...

Harangvirág


A széles levelű harangvirág a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a fészekvirágzatúak (Asterales) rendjéhez, ezen belül a harangvirágfélék családjához tartozó faj. A lakásban világos, napos, levegős helyen tartsuk.

A kányaharangvirág (Campanula rapunculoides) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjéhez, ezen belül a harangvirágfélék (Campanulaceae) család harangvirág (Campanula) nemzetségéhez tartozó évelő faj.

Csupros harangvirág szaporítása
A harangvirágmagokat nyár elején vessük el, kevés homokkal kevert általános virágföldbe. Lehetőség szerint a tálcát fedjük le egy üveglappal és tegyük 20-25 C fokos helyre.

Harangvirág
Campanula
A növény lecsüngő hajtásain nyár közepétől késő őszig nagy fehér vagy kék virágok nyílnak, melyek szinte eltakarják a lombot. Leginkább egyévesnek tartjuk, de átteleltethető. Ámpolanövényként nagyon mutatós.
Magasság: 30 cm ...

Harangvirág-csuklyásbagoly - Cucullia campanulae
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, bagolylepkefélék családja.

A harangvirágok nevüket a forrt szirmú, bókoló virágaik miatt kapták, melyek apró csengettyűk módjára ülnek a száron. Régi nevük is csengettyűke volt, még a család neve is ez volt, később lett harangvirágfélék.

A harangvirágok nemzetsége mintegy 300 fajból áll, melynek nagy része Európából és Elő-Ázsiából származik.
Különféle árnyalatú kék, fehér, rtikábban rózsaszínű virágot hoznak.

Kárpáti harangvirág
Campanula carpatica
Kárpáti harangvirág
Fagytűrő, korán és gazdagon virágzó harangvirágféle, virágágyak, sziklakertek, balkonládák beültetésére. Korán vetve (januárban) már első évben virágzik.

Harangvirágfélék
VÉDETT!
Jellemzők:
50-150 cm magas, tarack nélküli, kopasz szárú, tejnedvet tartalmazó évelő. Levelei pelyhesek, az alsók kerekítettek vagy szíves vállúak, a felsők tojásdad-lándzsásak, ülők vagy rövidnyelűek.

A csüngő harangvirág régi kedvencünk. Már jóval azelőtt közkedvelt volt, hogy a szobanövények divatba jöttek volna. A tartósan virágzó ámpolnanövények közül ma is az egyik leghálásabb. ...

Campanula carpatica (Kárpáti harangvirág)
Fogazott szélű, hosszúkás levelekből álló lombozata fölött nyáron 15-30 cm-es száron hozza nagy, széles harang alakú kék virágait.
Vissza a kategóriához ...

Harangvirágok a kertben
Kertünkben járva sokszor feltehetjük a kérdést: vajon mi virít itt? Most épp kicsi égszínkék harangokat lenget a szél. Nézzük csak közelebbről? Beléphetünk a harangvirágok birodalmába.
Az egzotikus sáfrányfű ...

Harangvirág (Campanula)
Mindenki ismeri a törékeny, mediterrán származású harangvirágot, egy egész virágcsalád viseli a nevét.
Kerti körömvirág (Calendula officinalis) ...

A harangvirág gondozása
A harangvirág (campanula persicifolia) egyre népszerűbb a kertbarátok körében, épp ezért nem csoda h…
A hortenzia gondozása és ültetése ...

Törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia)
10-15 cm magas, gyepet alkotó, tarackoló, tőlevélrózsás növény. Harang alakú, bókoló, levendulakék virágait fürtökben hozza. Sziklakertekbe, kőtálakba, szárazon rakott falakra ültessük.

Csomós harangvirág
Sötétkék virágai csomókban állnak a felfelé nyúló, merev virágszárakon.
Campanula glomerata 'Bellefleur White' ...

harangvirágra emlékeztető forrt szirmú, bókoló virágai bordó száron hozza.
Termőhelyi igény:
legtöbb kerti talajban közepes öntözés mellett szépen fejlődik ...

Harangvirág
Campanula glomerata 'Alba' / Harangvirág
Talajigény: Üde, morzsalékos talaj
Fényigény: Napos, félárnyékos területek
Vízigény: Mérsékelten vízigényes
Magasság: 30-35 cm
Tőtávolság: 30-40 cm ...

harangvirág (Campanula), kerti iszalag (Clematis), méhbalzsam (Monarda), tollasbajnóca (Holodiscus)
Garami Márta
Olvasson cikkeket az alábbi témákban: ...

A harangvirág (Campanula medium) szintén olasz lovagkerti mediterrán növény, amelyet a XVI. században már a pisai botanikus kertben is tartottak. A medium ókori latin növénynév, de nem a harangvirág neve volt, ezt a régiek nem ismerték.

Baracklevelű harangvirág
(Campanula persicifolia)
A harangvirágfélék úton-útfélen felbukkannak, némi gyakorlattal viszonylag könnyen elkülöníthetők egymástól. A baracklevelű virága a legnagyobb és legöblösebb.

Campanulaceae (harangvirágfélék családja
Növekedési formája: Csomókban nő, merev hajtásai egyenesen felfelé állnak.
Levele: Megnyúlt tojásdad, hegyes, pirosas.
Virága: Messziről ragyogó bíborpiros, kétoldali részarányos, 3-4 cm-es.

Baracklevelű harangvirág
Baracklevelű harangvirág [Campanula persicifolia]
Peach-leaved bellflower ...

kánya harangvirág (Campanula rapunculoides)
katángkóró - katáng (Cichorium intibus)
kender (Cannabis sativa)
kertiszamóca (fragaria moschata)
keserügomba- keserűgomba (Lactarius piperatus)
kékhátú galambgomba - galambgomba (Russula) ...

Fényben csírázik - például a harangvirág, sárgarépa, saláta - ezeket közvetlenül a földre vessük és nem kell a magokat földréteggel letakarni. A sötétben csírázó magokat (pl. petúnia, árvácska) takarnunk kell kb fél cm vastag szitált földréteggel.

Campanula carpatica (Kárpáti harangvirág)
A Kárpátok mészkőszikláin honos, kerekded, bokros növekedésű évelő, mely 15-20 cm magasra nő. Szíves, tojásdad levelei, hosszú nyélen fejlődnek, közép zöld színűek.

Ennek ellenére több figyelmet kellene szentelnünk nekik, mert bókoló harangvirág formájú virágjaik elképesztően változatos formában és más fajoknál ritka barna és zöld színekben tobzódnak.

TÖRPE HARANGVIRÁG (CAMPANULACEAE)
Származás: az alapfaj hazája - Európa
Alkat: alacsony párnás.
Levelei: tojásdadok, vagy keskenyek.
Virágai: fortszírmúak, harang alakúak, kékek, bókolók.

A harangvirágot régebben a népgyógyászatban is használták: úgy tartották, hogy fertőtlenítő és sebtisztító hatású, serkenti a nemi vágyat, valamint hatásos szer a megátkozás ellen.

Sziklakerti évelő, a harangvirágfélékkel tart rokonságot. Sok színváltozatát nemesítették ki, mi a rózsaszínűt kínáljuk. Virágai a reggeli órákban feslenek ki.

Campanula persicifolia,Alba, - Baracklevelű harangvirág
Tarackokkal terjedő évelő. Levelei lándzsásak. Virágai fehérek harang alakúak, laza fürtökben hozza. Virágzása júniustól várható. Vágott virágnak alkalmas.
Méret: 80 cm-től 80 cm-ig ...

2 / Campanula cochlearifolia 'Alba' / Törpe harangvirág
3 / Campanula persicifolia / Baracklevelű harangvirág
4 / Campanula persicifolia 'Alba' / Baracklevelű harangvirág ...

Nyáron: főleg az évelő növényeket használhatjuk vágott virágnak, például Harangvirág, Margitvirág, Menyecskeszem, Szarkaláb, Dáliák, Szívvirág, Kék Szamárkenyér, Kokárdavirág, Kerti Kardvirág, Napfényvirág, Napszem, Liliomok, Tűzeső, Égőszerelem, ...

A gyepszinten fellelhető fajok száma nagy, rendkívüli a fajgazdagság: fehér sás, hamvas szeder, medvehagyma, podagrafű, csodás ibolya, szagos müge, gyöngyvirág, erdei szálkaperje, erdei gyöngyköles, békabogyó, csalánlevelű harangvirág, ...

Campanula alpina (havasi harangvirág)
Campanula pulla ()
Campanula rotundifolia (kereklevelű harangvirág) ...

Szűkebb kategória, magyar: Harangvirágfélék (család)
Szűkebb kategória, latin: Campanulaceae (familia)
Fokozottan védett: igen ...

Cáki konglomerátum, a fehér sáfrány, osztrák és alpesi tarsóka, hármaslevelű kakukktorma, hegyi lednek, széleslevelű harangvirág valamint az alpesi sáska, az óriás medvelepke, a kárpáti, az alhavasi és a feketebordás aranyfutrinka, ...

Az varjúköröm vagy raponca (Phyteuma) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozó nemzetség.

nyáron az évelő növényekről metsszük le az elnyílt virágokat, mert a visszavágás révén újabb virágzásra bírhatjuk még a töveket. Néhány növényt, mint például a csillagfürtöt és a szarkalábat erősen visszavághatunk nem árt nekik, de a harangvirágot ...

Naposnak pedig azt a hol a nap háromnegyed részében besüt a nap. Ez a klíma mérséklet övi növényeknek kedvez: Mandarinfa, selyemmályva, szobahárs, törpe nebáncs virág, kínai mályvacserje, jázmin, harangvirág, kaktuszok.

lomberdei fajok (bordapáfrány - Blechnum spicant, széleslevelű harangvirág - Campanula latifolia, hármaslevelű kakukktorma - Cardamine trifolia, fecsketárnics - Gentiana asclepiadea) is vannak.

Lásd még: Lásd még: Évelő, Magas, Nyári, Rózsa, Egynyári

Növény  Harangos csillagvirág  Harangvirágfélék

 
RSS Mobile