Kezdőlap (Hagymás)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hagymás

Növény  Hagymagumó  Hagymás fogasír

Hagymások - Galéria
KertlapGalériaNövények - GalériaKerti dísznövények - GalériaHagymások - Galéria
Díszhagyma ...


Hagymás boglárka
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gumós boglárka szócikkből átirányítva) ...

Hagymások, néhány fajuk örökzöld; illatos virágaikért ültetik őket, amelyek nagy nárciszra emlékeztetnek. Kis részben télállóak; többségük igen fagyérzékeny. Védett fekvésű, napfényes vagy részben árnyékos helyet, és jó vízelvezető képességű talajt igényelnek.

A Hagymás fogasír halványlila virágai
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

A hónap virága: a Nőszirom
A nőszirom vagy másképpen írisz hagymás vagy gyöktörzses... [ tovább ]
Tavaszi harmónia félárnyékban
A tavasz a megújulás ideje, amikor az egyre erősödő napsugarak melege... [ tovább ] ...

~ok - tavasszal virágzók
Tippek » Növényismertetések »
A hosszú, komor tél után felüdülést nyújtanak a tavaszi ~ok szemnek és léleknek egyaránt. A hóvirág és a krókusz virágzása után következnek a nárciszok és a tulipánok, különféle színekben pompázva.

~ növények
A virághagymák minden talajon megélnek, de legjobban a jó vízáteresztő képességű laza, humuszban gazdag talajt kedvelik. A virághagymák között megkülönböztetünk őszi és tavaszi ültetésűeket.

Hajtatott ~ok tartása, kezelése lakásban
Amikor megajándékozunk valakit cserepes tavaszi ~okkal, gyakran merül fel az a kérdés, hogy mi legyen vele ha elvirágzik? Ebben a cikkemben erről a növénycsoportról szeretnék bővebb felvilágosítást adni.

Gumósok, ~ok, gyöktörzsesek
Távoli tájak ellenállhatatlan virágzó ékszerei
ď"ż
ď"ż ...

~- évelős mix
rovat:Díszkert
Miért ne gyönyörködhetnénk szokatlan kombinációban? Miért ne hozzuk ki a maximumot a tavaszi virágkavalkádból? Miért ne nyújthatnánk meg a virágzási időszakot? Kombináljuk a ~okat évelőkkel.

~ fogasír [Dentaria bulbifera]
European bittercress
Ez a keresztes virágzatú növény április-májusban virágzik. Nevét onnan kapta, hogy a levelek hónaljában apró lilásbarna sarj-gumók, "hagymácskák" vannak.

~ növény Dél-Afrikából, mely tavasztól őszig van lombban, utána akár sötétben is lehet teleltetni anélkül, hogy károsodna, mivel visszahúzódik olyankor. Csigáktól védett, napos helyen tartsuk nyáron, ne öntözzük túl sokat.
Elfogyott!
Klívia (Clivia miniata) ...

~ok felszedése
Az őszi kerti munkálatok egyike az évelők és a nem télálló ~ (a hagyma tulajdonképpen nagyra nőtt rügy), gumós (a gumó erősen megvastagodott, gömbölyded, rövid szártagú szár.

~ nőszirmok: raktározó szervük a hagyma, de húsos, megvastagodott gyökereik is lehetnek. Ilyen például a buharai nőszirom (Iris buharica). A színpompás spanyol, angol és holland íriszek nagyon széles körben elterjedtek, mert vágott virágnak kitűnően alkalmasak.

A ~, gumós és hagymagumós növények többsége nyugalmi időszaka idejére visszahúzódik a talajba, ezért az év nagy részében nem igényelnek gondoskodást.

Fokhagymás fűszerolaj
Ilkó Krisztina =a Tina ötlete alapján)
Hihetetlenül finom, könnyen elkészíthető és igen egészséges ez az aromás, fokhagymás-bazsalikomos fűszerolaj.

FOKHAGYMÁS LEVES
Hozzávalók: 5-6 db. csirke szárny vagy csirke farhát, 5-6 gerezd fokhagyma, 3 db. sárgarépa, 2 db. petrezselyem, 1 db. zöldhagyma, 1-2 marok rizs, 1 tojás, só, bors, ecet (borecet), tej, liszt.

Vöröshagymás tej:
Meghülésre, emésztéssegítő, immunerősítő. Kedvezően hat a koleszterinszintre, magas vérnyomásra. Érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére. Elkészítése: Vágjunk össze 1 fej vöröshagymát, tegyük egy edénybe.

Medvehagymás sajtos
Egyszerű, gyors, medvehagymás-sajtos vendégváró.
Tavaszi, tonhalas spagetti medvehagymával ...

~ és gumós növény, kerti növény, zárvatermő, egyszikű, egynyári, lágyszárú, konténernövény, dísznövény,
Eredete:
A görög mitológiából ismert az egyik eredete, mely szerint egy király földre hulló véréből bújtak ki az első jácintok. Valójában Libanonból, Szíriából, Törökországból származik.

~ évelő.Levelei összemorzsolva hagyma illatúak.Kicsi virágai gömbös ernyőszerű virágzatba tömörülnek. Napos helyet igényel.Legszebb ha évekig egy helyen marad és csoportot alkot.
Virágzási idő: Július-augusztus.
Virágszín: Lila ...

~, télálló évelő. Erős, leveles szár csúcsán bontja 12-15 cm átmérőjű virágait.
Termőhelyi igény:
termékeny, jó szerkezetű talajban fejlődik a legszebben.

~ évelő. Levelei keskeny-szálasak tőállásúak fényes-zöldek. Virágai a tőkocsány végén többesével fejlődnek bókolnak széles harang alakúak.Tavasszal nyílnak fehér színűek illatosak a szirmok csúcsán apró zöld foltok találhatók. Félárnyékos helyre üde talajba ültessük.
Megjegyzes
Védett növény.

~, gumós növények
Növény kategóriák
Díszfüvek, bambuszok, páfrányok, pálmák, vízi, mocsári növények ...

~tej: Vágjunk össze két kisebb fej vöröshagymát, majd 1db szegfűszeggel, 1 szál kakukkfűvel, 1 teáskanálnyi mézzel és 1 dl vízzel forraljuk fel. Hagyjuk állni 12 órán át, végül nyomjuk át szitán. Ezt követően forraljuk fel 2 dl tejjel.

~ évelő nővény, magassága: 60-70cm, liliomszerű virágú. Virágzási idő: Jún. - Aug. Minden egyes virága csak 1 napig nyílik, majd új bimbók képződnek. Így hosszú ideig virágzik. Napos helyet kedveli, közepes tápanyagigényű talajt kedvel.
Levendula - Levendula angustifolia ...

~ ételek
Fokhagymás ételek
MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! Kilépés a válaszból ...

~ fehér viola, Leucoium bulbosum Tőzike, Leucoium vernum
Éjjeli viola, Viola nocturna Estike, Hesperis matronalis
Holdviola, Viola lunaris Ezüstfű, Lunaria annua ...

A ~ növények lassan elvirágoznak, le kell szedni az elhervadt virágrészeket. Mindegyikre érvényes azonban, hogy ezt a metszegetést úgy tegyük, hogy a levelekből hagyjunk elegendőt a hagyma beérleléséhez.

Ha ~, gumós, vagy hagymagumós növényeket ültetünk, két fontos dolgot kell tudnunk:
1. A hagyma, vagy gumó magasságával azonos legyen az őket borító föld vastagsága.
2. Alkossunk belőlük csoportokat, így mutatósabbak.

Fokhagymás tea
Zúzott fokhagyma: főzésnél (serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet)
Fokhagymagyöngy kapszula: A fokhagyma-olajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának erősítésére szedik.

Fokhagymás mandula
1 csésze hámozott mandula
2-3 Ek olivaolaj
1 fokhagymagerezd, összenyomva
1 tk szárított rozmaring
tengeri só, ízlés szerint ...

fokhagymás, zöldfűszeres citromsó - mert még mindig volt egy kis citrom itthon. Ez egy tökéletesen rugalmas recept, ízlés szerint lehet adagolni a hozzávalókat, a lényeg az alapos kiszár...
4 hete
Lét-tudatos konyha ...

A fokhagymás oldalas vagy törpeharcsa receptje a hazai szakácskönyvekben is megtalálható, de a közvélemény szerint az illatos fűszer a gyógyszerkönyvekben is helyet kaphatna. Egészségügyi célból is sokan esznek rendszeresen fokhagymát és ezt a természetgyógyászok ugyancsak helyeslik.

Évelő, ~ növény, a hagyma buroklevele halványszürke. Levelei szálasak, legfeljebb 1 cm szélesek, a virágos szár 20-50 cm magasra nő. Meddő virágainak kocsánya hosszabb, a termő virágoké legfeljebb akkkora, mint a barnás-zöldes lepel. A lepel fogacskája feketés.

A jácint ~ növény és kb. 10-30 cm. magasra nő meg. Kerti dísznövény, de néhány fajtája szobai hajtatásra is alkalmas. A hajtatását már októberben el kell kezdeni. Kerti földdel töltött cserepekbe helyezzük a hagymáját úgy, hogy a csúcsa kb. 1 cm-re álljon ki a földből.

Az összes ~ növény, magában a hagymában tárolja a neki szükséges nedvességet és tápanyagot, épp ezért tavasszal mindenféle öntözés nélkül is kinyílnak és hajtanak. Így a hajtatott cserepes nárciszokat sem kell túlöntözni.

Citromos-fokhagymás elixír
Ezt a kombinált elixírt a német természetgyógyászat már nagyon régóta ismerik. A fokhagymát az érelmeszesedés kezelésére használják. Tudományos kutatások valóban alátámasztották, hogy a fokhagyma képes csökkenteni a koleszterin szintet a vérben.

8-18 cm magas, ~ növény. Tőlevelei szeldeltek, rendszerint hétosztatúak. A virágok alatt három szeldelt, szálas sallangú, örvösen álló gallérozó fellevél található. A virág magános, csúcsálló, a virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, aranysárgák, a mézfejtők zsákszerűek.

Kora tavaszi ~ok - nem a hóvirág az első! Legkorábban virágzó növényeink többsége a ~ok illetve gumósok közé tartozik.
Kérdések a bambuszról'Az Isten azért teremtette a bambuszt, hogy gazdaggá tegye vele a kínaiakat.

A szobaliliom a ~ növények családjába tartozik, sötétzöld levelei mégis egy gyökértömegből, azaz erőteljes, húsos gyöktörzsből nőnek ki. A hatalmas, többnyire narancssárga virágzat szilárdan rögzül az erős zöld szárhoz.

I./ Kétéves (dughagymás) termesztés:
I./1 Első év: dughagyma vetés - márciusban 2-3 cm mélyre, 25 cm sortávolságra, 0,5-1 kg-ot. Felszedés augusztusban. Osztályozás méret szerint. Hőkezelés a magszár képződés megakadályozása miatt. A kisméretű dughagymánál nem kell.
Osztály ...

A fokhagyma évelő, ~ növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.
Homoktövis (Hippophae rhamnoides)
Népies neve: ezüsttövis, fűztövis, homokfa ...

Szkordalia, fokhagymás mártogatós
- az áttört fokhagymagerezdeket zsemlemorzsával vagy burgonyával keverik össze, és sok olívaolajjal meg egy kevés citrommal ízesítik.
A szkordalia nélkülözhetetlen a bakaliarosz me szkordalia-hoz (= sózott tőkehal palacsintatésztában, fokhagymás mártással).

- ~ fogasír
Dentaria enneaphyllos L. - Bókoló fogasír
Dentaria glandulosa W. ET K. - Ikrás fogasír
Dentaria trifolia W. ET K. - Hármaslevelű fogasír
Draba lasiocarpa ROCH. - Kövér daravirág
Erophila verna (L.) CHEV. - Ködvirág
Hesperis tristis L. - Szomorú estike ...

(növ., Lilium L.), a liliomfélék ~ virága; hagymája pikkelyes, levele váltakozó v. örves, virágleple hat szirmu, lapos magva háromélü tokban képződik, 45 faja mind a két földségnek É-i és mérsékelt vidékén (hazánkban 5) terem.

Szürkés-zöld, lapos, végig árkolt levelű, ~ növény. Gyökérzete bojtos. Gerezdes hagymája 9-15 húsos fiókhagymából tevődik össze, amelyek az elszáradó tönkön levélhónalji oldalrügyekből fejlődnek ki. Mindegyiket, és az egész hagymagerezd-csoportot vékony, fehér, hártyás levelek borítják.

' A gilisztás gyereknek fokhagymafőzetes beöntést adnak, és fokhagymás tejet itatnak vele. Rándulás, bénulás, reumatikus fájdalmak esetén fokhagymaszár-főzetes fürdőt és borogatást készítenek.

Leggyakrabban broméliákon, kaktuszokon, pálmákon és ~okon fordulnak elő.

Az amazonliliom és az amarillisz is a ~ növények közé tartoznak. Gondozásuk is hasonló.
Az amazonliliom hazája Dél-Amerikában, ponto­sabban Kolumbiában és Ecuadorban van, ahol több faja is fellelhető. Szobanövényként első­sorban ezt a fajt tartják.

Növekedési formája: Felálló szárú ~ évelő, a szárai egy tőből erednek. Miután beérlelte a magjait, visszahúzódik a földbe.
Levele: Szálas lándzsás, szürkészöld, a szárak is levelesek.
Virága: Tövenként 1-2 bókoló, harang alakú, lila-fehér mintázatú virágot hoz.

Gyorsan megfeledkezünk azonban a növény sok-sok előnyéről, ha a velünk szemben álló ember éppen fokhagymás pirítóst reggelizett. Akkor ugyanis csak azt az igen kellemetlen szagot érezzük, amit a hagyma hátrahagy.

A nyaki erekre, gerincre, csigolyákra a fokhagymás almaecet használatát javasolja Gyuri bácsi.
12 gerezd fokhagymát felszeletelve egy befőttes üvegbe teszünk. Öntsük le annyi almaecettel, amennyi ellepi, és zárjuk le az üveget, hagyjuk benne a fokhagymát, amíg csak használjuk az oldatot.

Cserjék Csigák Dézsás növények Diófélék Díszfüvek Dombágyás Drótféreg Édeskömény Egynyári virágok Erkély Esővíz Évelők Fagyosszentek Fagyvédelem Fák Fenyér, lápi ágyás Fészekodú Fokhagyma Fűnyírás Fürdőtó Fűszernövények Gombabetegségek Gyászszúnyog Gyepszőnyeg Gyomnövények Gyümölcs Hagyma ~, ...

Virágzáskor levél nélküli ~ évelő. A hagymát 2-4 cm átmérőjű, vastag, sötétbarna héj borítja. A virágok magánosak, a magház hártyás murvával van körülvéve. A lepel 5-8 cm magas, csöve, akkora mint a halványsárga sallangja, a lepelcső fehéres, zöldes.

Lombhullató fák és bokrok, gyümölcsfák körül, gyökér zöldségek, paradicsom (amikor a paradicsomot palántázzuk, tegyünk egy evőkanálnyit a palánta alá),~ virágok, egynyári virágok, ahol mohásodik a gyep, oda is szórhatunk.

Fürtös virágzatú, erős illatú ~ szobanövény, élénkvörös drágakőfajta.
Nemzetközi szó a latin hyacinthus nyomán, ez a görög hüakinthosz átvétele.

A másik nagy csoport a ~ és gumós növények családja, amely az egynyárival ellenben évelő fajta. Kora tavasztól késő őszig virágzik ez a család, hiszen kora tavasszal a nárciszok és jácintok nyílnak, nyáron a kardvirág és dália tündököl, míg ősszel a hagymavirág díszíti kertünket.

Csíranövény: Egyéves, a ~ boglárkához hasonlító bojtos gyökerű növény. A csészelevelek virágzáskor éppúgy hátratörtek, de a növény gyakran kopasz, vagy ritka elálló szőrökkel fedett. Az aszmagtermés csőre egyenes.

Csillag alakú, narancssárga, liliomszerű, ágas virágú ~ évelő növények. Virágzási idő: június-augusztus. Mindegyik virága csak egy napig nyílik. A virágzatban állandóan új bimbók képződnek, így biztosítva van heteken át a virágutánpótlás.

A tarka sáfrány kis termetű, mindössze 5-10 cm-es, ~ növény. Hegyesedő lepellevelei a fehértől a lilásig változó színűek. A 3 külső lepel háti oldalán 3 sötét csíkot láthatunk. E bélyeg jól elkülöníti vadon termő és kerti kultúrába vett rokonaitól is.

Muscari jellemzői: Az egyik legszebb kora tavaszi évelő, ~ növényünk. Magassági eléri a 25 cm-t. Áprilisban hozza tömött fürtben nyíló, illatos, gömbölyded liláskék virágait. Levelei igen keskenyek.

Minél zsírosabb a tej, annál jobb, és hasznosabb, ha a fokhagymás étel fogyasztása közben isszuk meg, mint utána.
A fokhagymát már több ezer éve használják gyógyszerként. Kiváló magnézium-, B6 és C vitamin, valamint szeléniumforrás.

15 - 30 cm magas, ~ évelő növény. A hagyma gömbölyded, szára 3 - 4 levelű, a levelek váltakozva állnak, keskeny szálasak, csatornásak, szürkészöldek... A virágok rendszerint magánosak, bókolnak, a lepel vöröses vagy lilásbarna sárgásfehér sakktáblaszerű foltokkal.

A korabeli összeírásokon adóként tüntették fel a ~ kerteket - az un. 'bosztán-kerteket". Népi táplálkozásunkban mindig nagy szerepet játszott: erről Bél Mátyás 1730-ban (p.227) így emlékezett meg : 'A Magyarnak vöröshagymánál semmi sem lehet kedvesebb.

A Mecsekben található Orfűn minden évben Medvehagyma-napot tartanak, a rendezvénysorozat keretein belül helyi medvehagymás ételkülönlegességek kerülnek az asztalra. Ezen ízcsodák egyike a medvehagyma méz, melyet a mecseki erdőkben a növény virágjáról gyűjtenek a méhész rovarai.

Népies neve: büdös hagyma, fokhagyma Latin neve: Allium sativum L. Évelő, ~ növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. Jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák....
Földicseresznye ...

A Rába ártér néhány megmaradt keményfás erdeiben és a szélesebb patakvölgyekben gazdag ~ gumós vegetáció él. Helyenként tömeges itt a tavaszi tőzike (Leucojum vernum), a tavaszi csillagvirág (ScilIa vindobonensis).

A növények közül ismertté vált az éjszaka virágzó királyné gyertyája, a ~ok közül a kakasmandikó, sárgaliliom, tavaszi tőzike satöbbi A TK területéről eddig harminchat védett növényfaj kisebb-nagyobb népességéről számoltak be.

Szarvas hagyma
(Allium carinatum)
A liliomfélék ~ növények, nem csoda, ha maguk a hagymák is ide tartoznak.
Őszi kikerics
(Colchicum autumnale) ...

Elterjedésük Délkelet- Európa mediterrán területeitől egészen Közép- Ázsiáig előfordul.~ évelők, fényes zöld, felálló, szálas lándzsás tőlevelekkel. Tavasszal virágzáskor húsos, vastag tőkocsányon fürtvirágzatban hozza tölcsér vagy harang alakú virágait.

Aszalt paradicsomos karajtekercsek lencsés rizzsel
Medvehagymás fetakrém
Kung pao csirke
egész, őrölt, tört 1,5-2,5 mm ...

Bőrbetegek ne éljenek vele. Szoptató anyák lehetőleg kerüljék a ~ ételeket, az illóolajok átmennek a tejbe.

Az enyhén fokhagymás ízű, jó szöveti szerkezetű és kiváló eltarthatóságú shiitake világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után a legtöbbet termesztenek (évente kb. 1 000 000 tonnát).

Magassága: 20-60 cm, felálló virágszár
Virágzási ideje: fajtól függően március-május
~ évelők ...

Zsenge, némelyik fajtája akár héjastul is fogyasztható. Érdemes érte a kertben hajolgatni, vagy megéri a piacról hazacipelni, hiszen a házi, minirépás, friss, új~ zöldborsólevesnek nincs párja! ...

Felhasználása: Nincs jellemző, sajátos íze, ezért elkészítésekor alaposan fűszerezzük. Vad- és sertéshúsból készült ételekhez ecetes-cukros lében eltett tököt kínákhatunk. Tökszeletek rántva, sült krumplival, fokhagymás mártással kiadós és finom vacsora, és a gyerekek is szeretik.

Ezek ~ok, gumósok, rizómások, melyek a kora tavaszi virágnyíláshoz szükséges tápanyagokat raktározzák. A bükk lombfakadásaikor ezek a növények már termésüket érlelik. Sziklás területeken az állományba juhar és kőris elegyül.

> Ami a jéghegy csúcsa alatt van címmel, mert sokkal több egyszerűbb és hagyományos növényem is van, de azért vannak egzotikus, vagy ritka növényeim is, tömören bemutatom őket, leírom, hogy én hogyan gondozgatom őket, saját növényeim képekkel. Chili, Koronás liliom, Citrom, Tavaszi ~ növények, ...

Virágágyak, kőedények, erkélyládák, sírok kiültetésére önállóan vagy ~ növényekkel vegyesen is alkalmas. 15-30 cm magas. Egyoldalra néző virágait a virágzás egész ideje alatt folyamatosan hozza. Mérsékelt víz- és tápanyagigényes.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Évelő, Szobanövény, Rózsák, Kaktusz?

◄ Hagymagumó   Hagymás fogasír ►
 
RSS Mobile