Kezdőlap (Gyöngyvirág)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyöngyvirág

Növény  Gyöngyvessző  Gyöngyvirágcserje

Gyöngyvirág

(Convallaria Majalis)
Mindenki által ismert és kedvelt kis termetű lágyszárú évelő növény, a májusi kertek üde színfoltja. A természetben elsősorban a tölgyesek aljnövényzetét alkotja, de megél minden olyan árnyas területen, ahol a talaj elég nyirkos.


Gyöngyvirág
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Májusi gyöngyvirág szócikkből átirányítva) ...

A gyöngyvirág (Convallaria maialis)
A gyöngyvirág elsősorban erős illata révén ismert. Hosszúkás levelei és apró, gyöngyfűzérhez hasonló fehér virágai tartalmazzák az illatos anyagot.

Gyöngyvirág
Szt. Gyöngyvirág és bak-gyöngyvirág, Erdélyben kakukvirág, Convallaria L., a spárgafélék virága, a Polygonatum Tourn. kizárásával csak egy faja van Európa, É.-ázsia és É.-amerika hegyein.

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) a spárgafélék (Asparagaceae) családjába, a Nolinoideae alcsaládba tartozó Convallaria nemzetség egyetlen faja.

Üde lomboserdőkben, bokrosokban, hegyi réteken fordul elő, a gyöngyvirágos-tölgyesek karakter növénye. Gyöktörzse kúszó, elágazó. A széles-lándzsás, kopasz és ép szélű levelei általában kettesével állnak, és az arasznyi hosszú, hártyás, hüvelyszerűen álló allevelek közül nőnek ki.

Gyöngyvirág tinktúra.
20 g gyöngyvirág növényt (gyökér, szár, virág) 6 napig áztatunk 100 g alkoholban. A leszűrt tinktúrából 3-4-szer naponta 10 cseppet vehetünk be. (orvos)
Bejegyezte: Tóth Tímea dátum: 22:02 ...

Gyöngyvirág
Árnyas helyek illatos virága a gyöngyvirág.
A gyöngyvirág árnyékos kertben, üde, nyirkos talajon érzi jól magát és szaporodik el. A természetben a tölgyesek aljnövénye, de voltaképpen nem nagyon igényes és alkalmazkodó évelő növény, amely rizómáival sűrűn behálózza a talaját.

Gyöngyvirágkörtike - Orthilia secunda
Védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 5.000 forint
Védett. Zárvatermők törzse.

A Gyöngyvirág levele
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Tűzgyöngyvirág
Heuchera
Heuchera jellemzői: Nagyon dekoratív, értékes kerti évelő növény. Juharfára emlékeztető levelei sötétvörös színűek. Kicsi rózsaszín-fehér, harang alakú virágai 40-50 cm-es bugákban nyílnak. Szíves, kerekded, gyengén fogas vagy karéjos levelei vannak.

Karcsú gyöngyvirágcserje
Deutzia gracilis 'Nicco'
50 cm magas, dúsan elágazó cserje. Fehér virágai nagy tömegben nyílnak május-júniusban. Humuszos, üde talajba, napra esetleg félárnyékba ültessük. Szoliter növény. Kisebb foltok takarására is alkalmas.
Magasság: 50 cm ...

Tovább >>
Gyöngyvirágcserje
Kertészeti linkek
Kerttervezés, Kertépítés, Növények metszése ápolása ...

Palástfű és tűzgyöngyvirág » Tűzgyöngyvirág
Kapcsolódó írások
Nincs kapcsolódó cikk ...

Deutzia crenata 'Nikko' (Törpe gyöngyvirágcserje)
0,5-0,7 méter magas törpecserje. Vesszői enyhén íveltek, sötétzöld levelei finoman fogazottak. Telt fehér virágait május-júniusban tömegesen hozza. Talajtakaró foltok kialakítására kiválóan alkalmas növény. Hazája Dél - Kína.

(Convallaria majalis)' alt='Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis)'Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) /
(Rubus idaeus)' alt='Málna (Rubus idaeus)'Málna (Rubus idaeus) /
(Alcea)' alt='Mályva (Alcea)'Mályva (Alcea) / ...

Gyöngyvirág
A tavasz finom és illatos jelképe a gyöngyvirág, számos legenda tárgya. Az egyik azt regéli, hogy ezek Mária könnycseppjei, amelyek virággá változtak át, ezért még az "úrnő könnyeinek" is nevezik.

Gyöngyvirág
Latinnév: + Convallaria majális L.
Családnév: Liliomfélék családja (Liliaceae; Convallariaceaé) ...

Gyöngyvirág cserje
Spiraea japonica crispa
A nyári virágzású fajok legismertebb változata.A cserje bíborrózsaszin virágai lapos sátorvirágzatban
júliustól szeptemberig nyílnak.Kitűnő cserje.
Akár természetes sövénynek is ültethető
akár takarásnak is.

Gyöngyvirág (csíkos levelű)
(Convallaria majalis Variegata) 15-20 cm magas, hosszúkás levelei hosszanti fehér csíkokkal tarkítotak. Igazi különlegesség, tarka leveleivel tavasztól őszig díszít. Illatos fehér virágait április-májusban bontja, tartós vágóvirág.

Gyöngyvirág, Májusi gyöngyvirág, Szentgyörgy virág
Convallaria majalis
Erősen mérgező!
Hatóanyagait kivonva szívgyengeség, szívidegesség, koszorúérbántalmak, epilepszia, érelmeszesedéssel járó rossz közérzet gyógyítására gyógyszereket készítenek belőle.

Gyöngyvirágcserje Franciaországban került nemesítésre 1936-ban. 1,5 m magas, dúsan elágazó lombhullató díszcserje, levelei sötétzöld, 6-8 cm hosszú, tojásdad formájúak. Merev, felálló ágrendszerű lombhullató díszcserje.

kerti gyöngyvirág
Nálunk vadon élő populációin kívül kerti populációk is ismertek. Másutt, például Németországban több díszváltozatát is termesztik.
Convallaria majalis 'Hardwick Hall' ...

Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis)
Hazánkban gyakori, 10-20 cm magas növény. Levelei széles-lándzsásak, kihegyezett csúcsú, fényes fonákúak. Áprilisban, májusban virágzik. 7-20 tagú, egyoldalú laza virágzatában bókoló, fehér, igen illatos virágok fejlődnek.

A május gyöngyvirág levelei (április közepén).
Barna burok a hajtások alján, a levelek csavarodottak.

Gyöngyvirágcserje - Deutzia
1-1,5 méter magas cserje. Ágai felfelé törnek, majd kifelé hajlanak. Levele tojásdad, 5-10 cm hosszúak, sötétzöld színűek. Júliusban virágzik. A fehér, telt virágok az oldalhajtások végén tömött gömb alakú fejecskében nyílnak.

Gyöngyvirág (Convallaria majalis - Kakukvirág, Szt. György-virág) Vékony gyöktörzse tarackot hajt, melyből 3-4 lándzsa alakú tőlevél nő ki. A virágok laza fürtben lecsüngő harang alakúak, fogazott szélűek, fehérek, illatuk...
Gyújtóványfű ...

Gyöngyvirág
Elnevezése: Gonvallaria majális L. (Májusi gyöngyvirág, Szentgyörgy virág).
Gyógyhatása: Hatóanyagait kivonva szívgyengeség, szívidegesség, koszorúérbántalmak, epilepszia, érelmeszesedéssel járó rossz közérzet gyógyítására alkalmas gyógyszerek előállítására használják.

A gyöngyvirágos tölgyesben legtöbb helyen szinte egyeduralkodó a kocsányos tölgy. Mellette azonban április végén fehér virágpompájában fel-feltűnik a vadcseresznye. Jellegzetes még az ezüsthárs, a mezei juhar, a gyertyán, a mezei szil, a vénic szil és inkább a széleken a nyír.

A gyöngyvirágos tölgyesek zárt lombkoronaszintjében uralkodó a terebélyes koronájú kocsányos tölgy (Quercus robur), de jellemző két hazai nyárfajunk, a szürke nyár (Populus canescens) és a fehér nyár (Populus alba) is.

A gyöngyvirág magyar és magyaros nevét a környező szláv és oláh nemzetiségek több helyen lefordították a maguk nyelvére, így keletkezett például Erdélyben oláh margaritár neve.

Májusi gyöngyvirág
Convallaria majalis / Májusi gyöngyvirág
Talajigény: Tápdús talaj
Fényigény: Napos, félárnyékos területek
Vízigény: Vízigényes
Magasság: 15-20 cm
Tőtávolság: 25-35 cm
Virágzása: májusban ...

gyöngyvirág: szeretet ,
ibolya: remény, szerénység, megújulás ill. Mária alázatossága, és Krisztus szenvedéseire is utal, ...

Pont, mint a Gyöngyvirág - Convallaria majalis. Még hasonlítanak is egymásra - mielőtt virágoznának. Mert az teljesen más kinézetű. A Gyöngyvirág virágzata a száron már a tő közelében kezdődik, míg a Medvehagymáé egészen fenn. A medvehagyma EHETŐ, míg a Gyöngyvirág minden része mérgező.

GYÖNGYVIRÁGCSERJE (HYDRANGEACEAE)
Származás: Távol-Kelet
Alkat: felálló ágú bokor.
Levelei: zöldek, hegyes-tojásdadok.
Virágai: fehérek, általában teltek, fürtökben nyílnak.
Igénye: jó vízellátottságú, tápdús talajt kedvel.
Fényigénye: napos-félárnyékos területek.

Convallaria majalis - Gyöngyvirág
Convulvulus tricolor - Háromszínű szulák
Cordyline australis - Bunkóliliom
Cordyline terminalis - Bunkóliliom
Coreopsis grandiflora - Nagyfészkű menyecskeszem, szépecske
Cornaceae (cs.) - Somfélék
Cornus alba - Fehér som
Cornus canadiensis - Kanadai som ...

Convallaria majalis, májusi gyöngyvirág.Ruscaceae ...
Convallaria majalis, májusi gyöngyvirág.Ruscaceae ...
Veronica chamaedrys-ösztörűs veronika.A Veronicák ...
Veronica chamaedrys-ösztörűs veronika.A Veronicák ...
Euphorbia cyparissias-farkaskutyatejEuphorbiaceae ...

Levelei a gyöngyvirágéra hasonlítanak, de nagyobbak. Ezzel a cserepes nö­vénnyel egyelőre ritkán találkozhatunk a lakásokban.
Az amazonliliom és az amarillisz is a hagymás növények közé tartoznak. Gondozásuk is hasonló.

Sajnos a kezdő növénygyűjtők esetében fennáll a lehetőség arra, hogy a levelek hasonlósága miatt a medvehagymát összetévesszék a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel.

A jukka virága óriás gyöngyvirágra hasonlít. Csak az idősebb példányok virágoznak, de a virágoknak nincs illatuk.
Fény és hőmérséklet
Nyáron a növény napos helyre a szabadba kívánkozik. Télen a hűvösebbet igényli.

Levelei élénk zöldek, fénye­sek, hosszú nyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillag­szerű kis liliomvirágok helyezkednek el.

Emiatt nem lehet összetéveszteni a gyöngyvirággal, vagy a mérgező őszi kikericcsel. A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik. Tulajdonságai lényegében megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb.

A legvonzóbb gyilkos: májusi gyöngyvirág
Mint ahogy a belladonna ‘szépasszony'-t is, és egy mérgező növényt is (nadragulya) jelent olaszul, olyannyira kétarcú növény a május-június táján virágzó és mennyeien édes illatot árasztó gyöngyvirág.

- Glükozidok: Szívműködést szabályzó, izzasztó, vizelet elhajtó, hashajtó hatású anyagok (piros gyűszűvirág, tavaszi-héricsfű, gyöngyviráglevél).

A gyepszinten fellelhető fajok száma nagy, rendkívüli a fajgazdagság: fehér sás, hamvas szeder, medvehagyma, podagrafű, csodás ibolya, szagos müge, gyöngyvirág, erdei szálkaperje, erdei gyöngyköles, békabogyó, csalánlevelű harangvirág, bogláros szellőrózsa, széleslevelű salamonpecsét, illatos ibolya, ...

Pálfitól megtanulta az ország: ha el kell tenni láb alól a megunt férjet, adagolj gyöngyvirágot a pörkölthöz (Horthy idejében a tiszazugi asszonyok légypapírból kiáztatott arzénnal mérgezték meg kibírhatatlan urukat).

Első ránézésre össze is keverhetjük a gyöngyvirággal nyáron a salamonpecsét virágot, hiszen apró fehér fürtös virágai és zöld levei hasonlítanak rá.
Hazánkban, több erdőben és tölgyesben megtaláljuk vadon is, de kertünkbe ültetve tavasztól késő őszig gyönyörködhetünk benne.

DEUTZIA KALMIIFLORA
Gyöngyvirágcserje
1,5 m magas, laza elágazású, értékes cserje, csésze formájú, rózsaszínes-fehér virágai vannak.
Virágait május - júniusban tömegesen hozza.
Közepes talajigényű, napos, kissé árnyékos helyre ültessük.

Convallaria majalis - Májusi gyöngyvirág
Gyöktörzses talajtakaró. Virágait egyoldalú fürtben májusban hozza. Vágott virágnak alkalmas. Virágzó növényként és gyöktörzses állapotban is kapható.
Méret: 20 cm-től 20 cm-ig ...

Deutzia x Hybrida ,Pink Pom-Pom, - Gyöngyvirágcserje
Júniusban virágzik. Virágai bimbóban kármin pirosak, kinyílva rózsaszínek, teltek.Oldalhajtások végén gömb alakú fejecskékben csoportosulnak.
Méret: 40 cm-től 150 cm-ig ...

Jellegzetesen fokhagyma illatú és ízű, de nem lesz rossz leheletünk fogyasztása után. Fokhagyma illatával jól meg is tudjuk különböztetni a gyöngyvirág leveleitől, bár az utóbbi később bújuk ki, akkora a medvehagyma már virágzik, s nem szedhető.
!! Összetéveszthető mérgezőnövénye: a gyöngyvirág ...

A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymához alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.

7 / Convallaria majalis / Májusi gyöngyvirág
8 / Coreopsis grandiflora 'Variegat' / Tarka nagyfészkű menyecskeszem
9 / Coreopsis lanceolata / Nagyfészkű menyecskeszem ...

-25 g gyöngyvirág zöldje*
-25 g aranyeső zöldje*
Ez a keverék erősíti a szívet, és vízhajtó hatásának köszönhetően enyhíti a keringési rendszer terheltségét. (*Magyarországon tiltott a használata a benne lévő mérgező hatóanyagok miatt.) ...

Magyar név: bókoló gyöngyvirágoskörtike
Latin név: Orthilia secunda
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

DEUTZIA gracilis 'Nikko' - Törpe gyöngyvirágcserje
MAGASSÁG: 50-70 cm alacsony, dúsan elágazó cserje
LOMB: lándzsás levelek, lombhullató ...

Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel!
Figyelmeztetés
h i r d e t é s ...

Müge
Illatos fehér virágú gyógynövények nemzetsége: szagos müge.
A francia muguet (tkp. gyöngyvirág) átvétele az eredeti kiejtés szerint. A magyar botanikában más növényekre használatos.

Élőhely:
Gyertyános-tölgyesekben, gyöngyvirágos-tölgyesekben. Kultivált faj.

Magasságban 1,5 méterre növő, inkább felfele törő, lombhullató cserje. Virága rózsaszín és a vesszőn csomokban, tömegében hozza. Igénytelen, mint a többi gyöngyvirágcserje. Ültethetjük cserje csoportba, alacsony sövénynek egyaránt.
Felkeltette érdeklődését a termék? Kérjen ajánlatot! ...

A gyepszint is általában fejlett, meghatározó a gyöngyvirág sűrű állománya. Szintén jellemző a borzas ibolya, a bársonyos tüdőfű, a védett epergyöngyike. A száraz tölgyesek néhány helyen elfüvesednek: tisztásokat idéző foltok alakulnak ki.

A késő tavasszal, nyár elején virágzó cserjéket is kora tavasszal célszerű metszeni. Ilyenek a jezsámenek (Philadelphus), a rózsaloncok (Weigela), a gyöngyvirágcserjék (Deutzia). Metszésük ne legyen erőteljes, mert az alapi részekből nehezen újul meg.

Kisebb mértékben mérgesek, ezért a természetgyógyászat is felhasználja a sóskafát, füstikét, jaborandust, csikófarkot, rutát, vérehulló fecskefüvet, gyöngyviráglevelet stb.
Glycosidák ...

Ha a virágok a vesszők oldalán nyílnak tavasszal vagy nyár elején, ezeket csak virágzás után kell metszeni. Ha előtte metszenénk, levágnánk az idén virágot hozó hajtásrészt, így a virágzás elmaradna. Ilyenek: aranyvessző, rózsalonc, boglárkacserje, téli jázmin, gyöngyvirágcserje, tamariska, jezsámen, ...

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a - hasonló körülmények között élő - májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale).

Tölcséres, 2-4 cm átmérőjű virágai a levelek hónaljában egyesével jelennek meg. A virágzó hajtásaok felállók, a meddők elfekvők, legyökeresedők. A párta liláskék, cimpái széles-rombosak.
Virágzás: Március-május.
Méret: 10-20cm
Élőhely: Gyertyános-tölgyesekben, gyöngyvirágos-tölgyesekben.

Ezen erdők jellemző fajai a körtikék, így az ernyős körtike (Chimaphlia umbellata), a gyöngyvirágos körtike (Orthilia secunda), a kereklevelű körtike (Pyrola rotundifolia), a zöldvirágú körtike (Pyrola chlorantha), a kis körtike (Pyrola minor) és a középső körtike (Pyrola media).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Hagyma, Csalán, Zsálya, Szellőrózsa?

◄ Gyöngyvessző   Gyöngyvirágcserje ►
 
RSS Mobile