Kezdőlap (Fűzfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fűzfa

Növény  Füzértekercs  Füzike

Fűzfa
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fűz szócikkből átirányítva) ...


FŰZFA
Szám: 00135
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...

Fűzfakéreg (Salix alba)
Latin neve: Salix alba
A drog latin neve: Salicis cortex
Német neve: Silber weide
Angol neve: White Willow ...

Fűzfafélék családja(Salicaceae)
Nagytermetű, lombhullató fa. Állományalkotó faj, az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható. Igazán csak a nedves talajú helyeken érzi jól magát Magassága 20-25m. Kérge repedezett, bordás.

Fűzfa
A köztudatban élő tipikus lecsüngő ágú fűzfával ma már ritkábban találkozni, helyette inkább a nyárfához hasonló sudár termetű füzek az elterjedtek a természetben.

Fehér fűzfa (Salix alba) egyéb elnevezése: Ezüstlevelű fűz, pimpófa kosárfűz, kányafa. A fűz vízparton, nedves helyeken növő, kétlaki, lombhullató, 20-25 m-es fa. Fiatal hajtásai hajlékonyak, emiatt a kosárfonás alapanyaga. Levelei lándzsa alakúak, fogazottak, selymesek.

Fehér fűzfa ellenjavallat
Terhes nők és szoptatós anyák, gyomorhurutban vagy gyomorfekélyben szenvedők számára nem ajánlott. Az aszpirinhez hasonló hatású.
Napi gyógynövény-határozónkban a salátaboglárkát (Ranunculus ficaria) mutatjuk be.

A Fűzfa fája fehér, puha, de nem nagyon tartós, azért oly sokfélekép mint más fa, nem értékesíthető, de főleg a S. alba-é, S. fragilis-é meg a S.

könyvében Isten elrendelte, hogy az őszi aratási ünnepeket egy fűzfakéreggel fedett ideiglenes menedékhely felállításával ünnepeljék. De a Jeruzsálemi Nagy Templom elpusztítása után, mely a zsidó nép Babilónából történő száműzetésének kezdete volt, a fűzfa a szomorúság jelképévé vált.

Fűzfa:
Egy teáskanál szárított és apróra vágott fűzfakérget egy csésze vízzel forrázzunk le, kb 20 percet hagyjuk állni, majd miután leszűrtük fogyaszthatjuk is. Fejfájásra, lázcsillapításra kiváló, akár napi 8-10 csészével is fogyaszthatunk.

Fűzfakéreg lumbágóra, ízületi fájdalomra
A fűzfakéreg népszerűségét annak köszönheti, hogy teája sok ízületi fájdalommal küszködő és gyulladásos betegségben szenvedő beteg tüneteit enyhítette.

Fűzfafélék (Salix sp.)
Többségük bokor termetű, ritkábban (pl. a fehér fűz, a csöregefűz és a szomorúfűz) fatermetűek. A nyárfákkal közeli rokonságban állnak. Többségük bokor termetű, ritkábban (pl. a fehér fűz, a csöregefűz és a szomorúfűz) fatermetűek. A nyárfákkal közeli rokonságban állnak.

Fűzfa, Fehérfűz
Salix alba
A drogok főzetét belső vérzések, bélhurut, reuma, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen fogyasztják, külsőleg pedig fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére használják.

Fűzfa
Fehér fűz, (Salix alba L.) a fűzfalevél főzetét láz, reumás fájdalmak csillapítására használják.
Füstikefű ...

Fűzfa
~kéreg (Salicis cortex), ~levél (Salicis flos)
Gyógyhatása: Reuma, köszvény ellen, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő, külsőleg aranyeres csomók és lábizzadás ellen.
Galagonya ...

Fűzfa
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
ALGOHERB kapszula
PANNONHALMI ÍZÜLETI BÁNTALMAK KEZELÉSÉRE AJÁNLOTT teakeverék
UROHERB tinktúra ...

Fűzfaszerű levele és az olajbogyóra emlékeztető fanyar ízű termése miatt gyakran olajfűznek is nevezik. Gyors növekedésű nagy bokor, idővel görbe törzsű, középtermetű fává fejlődik. ...

A fűzfajok főbb csoportjai:
Fehér fűz -(Salix alba)
Csöröge fűz - Törékeny fűz - (Salix fragilis)
Szomorú-fűz -(Salix alba conv. vitellina)
Mandulalevelű fűz - (Salix trianda)
Babérfűz- (Salix pentandra)
Közös jellemzőjük: Nagy fatermetű fák. Leveleik simák, keskenylándzsásak, fogazottak.

Fehér fűzfa
Latinnév: Salix alba L.
Családnév:
Folyóvizek melletti árterületeken termő fa. Levelei lándzsa alakúak, fonákuk fehér. A Salix nemzetség sok fajt, alfajt, keverékfajt (hibridet) magába foglaló, változékony nemzetség.

Fűzfa
Fűz, fehér (Salix alba. Ezüstös fűz) 1-5 m magas fa, melynek fiatal ágai sárgák és bókolók, később zöld színűek. Lándzsás levelei szürkék. Nedves helyeken, folyók partján, vizenyős árterületeken fordul elő, de...
Galagonya ...

Fűzfa
Elnevezése: Salix (Fehér fűz).
Gyógyhatása: Főzetét belső vérzések, bélhurut, reumás fájdalmak, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen isszák. Külsőleg pedig fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére szolgál.
Vissza a lap tetejére ...

A fűzfafélék fa- és cserjealakban egész hazánkban szórványosan vagy kisebb csoportokban találhatók. A sok fajnak több közös tulajdonsága van.
Termőhelyi igényükre jellemző, hogy csaknem minden faj patakok, folyók, tavak partján található. Fényigényesek.

Fűzfafélék
VÉDETT!
Jellemzők:
150-200 cm magas, többnyire sűrűn ágas cserje, vékony, elálló ágakkal. Kérge szürke, sima. Hajtásai vékonyak, zöldek, a napos oldalon vörösesbarnák, kezdetben molyhosak.

Salicaceae (fűzfafélék családja)
Növekedési formája: Cserje- vagy fatermetű.
Levele: Lándzsás, 8-18 cm hosszú, fénylő sötétzöld.
Virága: 5-6 cm hosszú barkákat hoz, kétlaki.
Termése: 8-12 cm hosszú tüszőtermések.
Termőhely igénye: Patak- és folyópartok növénye.

Fájdalomra fűzfakéreg
Enyhe és közepesen erős hátfájás esetén segítséget nyújthat a szliciláttartalmú fűzfakéregből készült, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású forrázat. Öntsünk fel egy kávéskanál fűzfakérget 2,5 dl lobogva forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig.

Nagy helyigényű a szomorúfűzfa. Vesszeje sárga színű. Friss hajtásai világoszöldek. Lándzsás, keskeny levelei zöld színűek, és a 10 cm hosszt is elérik. Meleg, és fényigényes növény. Kötött tápdús, nedves talajt kedveli a szomorúfűzfa.

Az Origanum vulgare (szurokfű), a Berberis vulgaris (sóskaborbolya) gyökere, a Rhamnus catharcticus (varjútövis) kérge, a Galium-speciesek (galaj-fajok), az Asperula tinctoria (festő müge), a lencse (lat. Lens culinaris) kék, a cserfahéj fekete és sárga, a tölgygubacs fekete, a fűzfalevél, ...

Ez a Salicaceae (Fűzfafélék) családjába tartozó növény az északi szélesség 83˚-án is megtalálható. Észak-Kanada, Alaszka, Grönland, Észak -Európa, Szibéria tundrás területein ez a legellenállóbb faj. Különlegessége, hogy akár 9-11 hosszú, hideg hónapot is átvészel.

' (Ésaiás könyve, 44,4) Mivel a fűzfa kihajtásának üteme a növények között páratlan, ezért a jólétet szimbolizálja.
A sárga fűzfából (Salix vitellina) Bach-virágesszencia készül: segít a felelősségvállalásban és pozitív gondolkodásban.

A Fehér fűz népies neve Fűzfa, fehér. Latin neve: Salix Alba L. (Salicaceae) Nagy termetű, lombhullató fa. Állományalkató faj az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható. Igazán csak a nedves talajú helyeken érzi jól magát.

század végén sem volt általános a fűzfabarka jelzésére, noha már régebben feltünt az irodalomban. Barka alakjában csak a XVII. század elején, de berke (birke, bürke) alakjában már a XVI. század közepén. E szavak eredetére nézve különféle véleményeket olvashatunk nyelvészeti munkákban.

A fűzfa (Salix) leveléhez hasonlít, innen kapta latin nevét is. A sárga színű, nyelves és csöves virágok alkotta lapos fészekvirágzatok a szár csúcsán magányosan nyílnak. A nyelves virágok keskeny szálasak, nem élénksárgák, inkább barnás árnyalatúak. Termése kaszat.

Salix eleagnos Angustifolia - Keskenylevelű parti fűzfa
Az alapfaj Magyarországon a Kisalföldön és a Mura mentén honos, bár kertekbe nem ültetik. A keskenylevelű parti fűz levelei ezüstös fonákúak.Jelentéktelen virágú.2-3 méter magas cserje.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Bizonyára ősi örökség a finnugor korból, mégpedig azonos a fűz1 igével, amely ősi igenévszó lehetett, az ige jelentése úgy vonódott át a fáéra, hogy annak ágai fonásra, fűzésre alkalmasak. Más nézet szerint a fűz külön rokonnyelvi szócsaládba tartozik: zürjén pacsa (fűzfaág), votják pucsi (kecskefűz, ...

Ez faji összetételükben is megnyilvánul: a mélyebben fekvő, több elöntést kapó (a fűz nyár ligetekhez közelebb álló) állományokban gyakrabban fordulnak elő nyár- és fűzfajok, a gyepszintben mocsári növények, ...

Salix carpea Kilmarnock / Csüngő fűzfa
Tavasszal barkákkal díszített, csüngő habitusú fűzfa.

Aranyvesszőfű, áfonyalevél, fehér babhéj, borókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, csarabfű, csipkebogyó, csipkehús, ezerjófű, feketeürömfű, fokhagyma, fűzfakéreg, gyermekláncfű levél, gyömbérgyökér, korpafű, kecskerutafű, lenmag, lóherevirág, palástfű, pásztortáskafű, rozmaringlevél, szamócalevél, ...

Levele is kissé hullámos, fűzfa levél. Tartása könnyű, de ajánlott vízesebb terültre ültetni. Az erősebb teleken visszább fagyhatnak a vesszők, de gyors növekedése miatt, a következő évben gyorsan kinövi magát. Kis kertekbe is ajánlható kis termetű fa.

Gyerekkorom ízeit idézi mindig a sárga gévagombából készült étel, ezért én gévagomba-rajongó vagyok. A faluban akkor tüdőgombának, fűzfagomb...
Gombafesztivál Kárász 2012 július 7. Zempléni gombafesztivál Hercegkút 2012. július 27-28 . Gombafesztivál Mátraszentimre 2012. augu...

A köznyelvi 'füzike" elnevezést a levelek keskeny, hosszúkás, fűzfa-levélre emlékezető formája után kapták. Másik, kevésbé használt elnevezése a 'tűzgyom" a II. világháború idejéből ered, mikor az Epilobium fajok elsők között jelentek meg egyes elpusztult, leégett települések helyén.

Megjegyzés: Felhasználják a levelét is - Salicis folium. Nem tévesztendő össze más fűzfajokkal.
24.Kép
25.Kép ...

Hiányozhat a takarólevelek valamelyike, vagy akár a teljes takarólevél kör. A csupasz virág virágtakaró nélküli, csak ivarszervet, vagy ivarszerveket tartalmaz/pl fűzfafélék-Salicaceae/).

Gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító Javallat: Belső vérzések, bélhurut, reuma, izületi bántalmak, gyomorhurut, láz ellen. Lázzal járó megfázás, fagyott testrészek, aranyeres bántalmak, gombás bőrbetegségek kezelésére.
TERMÉKEK:
Tasakos fűzfakéreg ...

A pénzlevelű eukaliptusz érdekessége, hogy levelei a fa korosodásával alakot váltanak. A különösen látványos fiatalkori kerek levelek teljesen körülölelik a szárat, majd idős korra hosszúkás, fűzfalevél-alakú, kékes levelekké módosulnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Gyógynövény, Fűz, Fehér fűz, Csalán?

◄ Füzértekercs   Füzike ►
 
RSS Mobile