Kezdőlap (Fűzfa)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Fűzfa


 

Fűzfa

Növény  Füzértekercs  Füzike

Fűzfa
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fűz szócikkből átirányítva) ...Szám: 00135
Szinonímák:
fehér fűz, fűz, közönséges fűz, ezüstös fűz, kosárfűz, kányafa ...

Fűzfakéreg (Salix alba)
Latin neve: Salix alba
A drog latin neve: Salicis cortex
Német neve: Silber weide
Angol neve: White Willow ...

félék családja(Salicaceae)
Nagytermetű, lombhullató fa. Állományalkotó faj, az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható. Igazán csak a nedves talajú helyeken érzi jól magát Magassága 20-25m.

Fűzfa
A köztudatban élő tipikus lecsüngő ágú fűzfával ma már ritkábban találkozni, helyette inkább a nyárfához hasonló sudár termetű füzek az elterjedtek a természetben.

Fehér (Salix alba) egyéb elnevezése: Ezüstlevelű fűz, pimpófa kosárfűz, kányafa. A fűz vízparton, nedves helyeken növő, kétlaki, lombhullató, 20-25 m-es fa. Fiatal hajtásai hajlékonyak, emiatt a kosárfonás alapanyaga.

Fehér fűzfa ellenjavallat
Terhes nők és szoptatós anyák, gyomorhurutban vagy gyomorfekélyben szenvedők számára nem ajánlott. Az aszpirinhez hasonló hatású.
Napi gyógynövény-határozónkban a salátaboglárkát (Ranunculus ficaria) mutatjuk be.

A fája fehér, puha, de nem nagyon tartós, azért oly sokfélekép mint más fa, nem értékesíthető, de főleg a S. alba-é, S. fragilis-é meg a S.

könyvében Isten elrendelte, hogy az őszi aratási ünnepeket egy fűzfakéreggel fedett ideiglenes menedékhely felállításával ünnepeljék.

:
Egy teáskanál szárított és apróra vágott kérget egy csésze vízzel forrázzunk le, kb 20 percet hagyjuk állni, majd miután leszűrtük fogyaszthatjuk is. Fejfájásra, lázcsillapításra kiváló, akár napi 8-10 csészével is fogyaszthatunk.

Fűzfafélék (Salix sp.)
Többségük bokor termetű, ritkábban (pl. a fehér fűz, a csöregefűz és a szomorúfűz) fatermetűek. A nyárfákkal közeli rokonságban állnak.

, Fehérfűz
Salix alba
A drogok főzetét belső vérzések, bélhurut, reuma, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen fogyasztják, külsőleg pedig fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére használják.

Fűzfa
Fehér fűz, (Salix alba L.) a fűzfalevél főzetét láz, reumás fájdalmak csillapítására használják.
Füstikefű ...


~kéreg (Salicis cortex), ~levél (Salicis flos)
Gyógyhatása: Reuma, köszvény ellen, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő, külsőleg aranyeres csomók és lábizzadás ellen.
Galagonya ...

Fűzfa
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
ALGOHERB kapszula
PANNONHALMI ÍZÜLETI BÁNTALMAK KEZELÉSÉRE AJÁNLOTT teakeverék
UROHERB tinktúra ...

szerű levele és az olajbogyóra emlékeztető fanyar ízű termése miatt gyakran olajfűznek is nevezik. Gyors növekedésű nagy bokor, idővel görbe törzsű, középtermetű fává fejlődik. ...

A fűzfajok főbb csoportjai:
Fehér fűz -(Salix alba)
Csöröge fűz - Törékeny fűz - (Salix fragilis)
Szomorú-fűz -(Salix alba conv. vitellina)
Mandulalevelű fűz - (Salix trianda)
Babérfűz- (Salix pentandra)
Közös jellemzőjük: Nagy fatermetű fák.

Fehér
Latinnév: Salix alba L.
Családnév:
Folyóvizek melletti árterületeken termő fa. Levelei lándzsa alakúak, fonákuk fehér. A Salix nemzetség sok fajt, alfajt, keverékfajt (hibridet) magába foglaló, változékony nemzetség.

Fűzfa
Fűz, fehér (Salix alba. Ezüstös fűz) 1-5 m magas fa, melynek fiatal ágai sárgák és bókolók, később zöld színűek. Lándzsás levelei szürkék. Nedves helyeken, folyók partján, vizenyős árterületeken fordul elő, de...
Galagonya ...


Elnevezése: Salix (Fehér fűz).
Gyógyhatása: Főzetét belső vérzések, bélhurut, reumás fájdalmak, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen isszák. Külsőleg pedig fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére szolgál.

A fűzfafélék fa- és cserjealakban egész hazánkban szórványosan vagy kisebb csoportokban találhatók. A sok fajnak több közös tulajdonsága van.

félék
VÉDETT!
Jellemzők:
150-200 cm magas, többnyire sűrűn ágas cserje, vékony, elálló ágakkal. Kérge szürke, sima. Hajtásai vékonyak, zöldek, a napos oldalon vörösesbarnák, kezdetben molyhosak.

Salicaceae (fűzfafélék családja)
Növekedési formája: Cserje- vagy fatermetű.
Levele: Lándzsás, 8-18 cm hosszú, fénylő sötétzöld.
Virága: 5-6 cm hosszú barkákat hoz, kétlaki.
Termése: 8-12 cm hosszú tüszőtermések.

Fájdalomra kéreg
Enyhe és közepesen erős hátfájás esetén segítséget nyújthat a szliciláttartalmú kéregből készült, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású forrázat.

vulgaris (sóskaborbolya) gyökere, a Rhamnus catharcticus (varjútövis) kérge, a Galium-speciesek (galaj-fajok), az Asperula tinctoria (festő müge), a lencse (lat. Lens culinaris) kék, a cserfahéj fekete és sárga, a tölgygubacs fekete, a fűzfalevél, ...

Ez a Salicaceae (félék) családjába tartozó növény az északi szélesség 83˚-án is megtalálható. Észak-Kanada, Alaszka, Grönland, Észak -Európa, Szibéria tundrás területein ez a legellenállóbb faj.

' (Ésaiás könyve, 44,4) Mivel a fűzfa kihajtásának üteme a növények között páratlan, ezért a jólétet szimbolizálja.
A sárga fűzfából (Salix vitellina) Bach-virágesszencia készül: segít a felelősségvállalásban és pozitív gondolkodásban.

A Fehér fűz népies neve , fehér. Latin neve: Salix Alba L. (Salicaceae) Nagy termetű, lombhullató fa. Állományalkató faj az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható.

század végén sem volt általános a fűzfabarka jelzésére, noha már régebben feltünt az irodalomban. Barka alakjában csak a XVII. század elején, de berke (birke, bürke) alakjában már a XVI. század közepén.

Salix triandra - Mandulalevelű , háromporzós
Jelentéktelen virágú.Vesszői sárgák.4 méter magas .Április- májusban virágzik.Nedves területekre ültethető.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Más nézet szerint a fűz külön rokonnyelvi szócsaládba tartozik: zürjén pacsa (fűzfaág), votják pucsi (kecskefűz, barka), egy kevésbé valószínű feltevés egy lapp szóval hozza a fűzet kapcsolatba. fűzfapoéta.

Ez faji összetételükben is megnyilvánul: a mélyebben fekvő, több elöntést kapó (a fűz nyár ligetekhez közelebb álló) állományokban gyakrabban fordulnak elő nyár- és jok, a gyepszintben mocsári növények, ...

A kecskefűz egyik fajtája, régebbi nevén Salix caprea ’Pendula’. Ez egy oltott fűzfajta, általában 100-160 cm-es törzsre oltják, így egy aránylag kistermetű, lecsüngő barkafa lesz belőle.

Lásd még: Lásd még: Magas, Gyógynövény, Fűz, Fehér fűz, Nyári

Növény  Füzértekercs  Füzike

 
RSS Mobile