Kezdőlap (Fűzfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fűzfa

Növény  Füzértekercs  Füzike

Fűzfa
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fűz szócikkből átirányítva) ...


FŰZFA
Szám: 00135
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...

Fűzfakéreg (Salix alba)
Latin neve: Salix alba
A drog latin neve: Salicis cortex
Német neve: Silber weide
Angol neve: White Willow ...

Fűzfafélék családja(Salicaceae)
Nagytermetű, lombhullató fa. Állományalkotó faj, az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható. Igazán csak a nedves talajú helyeken érzi jól magát Magassága 20-25m. Kérge repedezett, bordás.

Fehér fűzfa (Salix alba) egyéb elnevezése: Ezüstlevelű fűz, pimpófa kosárfűz, kányafa. A fűz vízparton, nedves helyeken növő, kétlaki, lombhullató, 20-25 m-es fa. Fiatal hajtásai hajlékonyak, emiatt a kosárfonás alapanyaga. Levelei lándzsa alakúak, fogazottak, selymesek.

Fehér ~ ellenjavallat
Terhes nők és szoptatós anyák, gyomorhurutban vagy gyomorfekélyben szenvedők számára nem ajánlott. Az aszpirinhez hasonló hatású.
Napi gyógynövény-határozónkban a salátaboglárkát (Ranunculus ficaria) mutatjuk be.

A ~ fája fehér, puha, de nem nagyon tartós, azért oly sokfélekép mint más fa, nem értékesíthető, de főleg a S. alba-é, S. fragilis-é meg a S.

könyvében Isten elrendelte, hogy az őszi aratási ünnepeket egy ~kéreggel fedett ideiglenes menedékhely felállításával ünnepeljék. De a Jeruzsálemi Nagy Templom elpusztítása után, mely a zsidó nép Babilónából történő száműzetésének kezdete volt, a ~ a szomorúság jelképévé vált.

~:
Egy teáskanál szárított és apróra vágott ~kérget egy csésze vízzel forrázzunk le, kb 20 percet hagyjuk állni, majd miután leszűrtük fogyaszthatjuk is. Fejfájásra, lázcsillapításra kiváló, akár napi 8-10 csészével is fogyaszthatunk.

~kéreg lumbágóra, ízületi fájdalomra
A ~kéreg népszerűségét annak köszönheti, hogy teája sok ízületi fájdalommal küszködő és gyulladásos betegségben szenvedő beteg tüneteit enyhítette.

~félék (Salix sp.)
Többségük bokor termetű, ritkábban (pl. a fehér fűz, a csöregefűz és a szomorúfűz) fatermetűek. A nyárfákkal közeli rokonságban állnak. Többségük bokor termetű, ritkábban (pl. a fehér fűz, a csöregefűz és a szomorúfűz) fatermetűek. A nyárfákkal közeli rokonságban állnak.

~, Fehérfűz
Salix alba
A drogok főzetét belső vérzések, bélhurut, reuma, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen fogyasztják, külsőleg pedig fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére használják.

~
Fehér fűz, (Salix alba L.) a ~levél főzetét láz, reumás fájdalmak csillapítására használják.
Füstikefű ...

~
~kéreg (Salicis cortex), ~levél (Salicis flos)
Gyógyhatása: Reuma, köszvény ellen, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő, külsőleg aranyeres csomók és lábizzadás ellen.
Galagonya ...

~
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
ALGOHERB kapszula
PANNONHALMI ÍZÜLETI BÁNTALMAK KEZELÉSÉRE AJÁNLOTT teakeverék
UROHERB tinktúra ...

~szerű levele és az olajbogyóra emlékeztető fanyar ízű termése miatt gyakran olajfűznek is nevezik. Gyors növekedésű nagy bokor, idővel görbe törzsű, középtermetű fává fejlődik. ...

A ~jok főbb csoportjai:
Fehér fűz -(Salix alba)
Csöröge fűz - Törékeny fűz - (Salix fragilis)
Szomorú-fűz -(Salix alba conv. vitellina)
Mandulalevelű fűz - (Salix trianda)
Babérfűz- (Salix pentandra)
Közös jellemzőjük: Nagy fatermetű fák. Leveleik simák, keskenylándzsásak, fogazottak.

Fehér ~
Latinnév: Salix alba L.
Családnév:
Folyóvizek melletti árterületeken termő fa. Levelei lándzsa alakúak, fonákuk fehér. A Salix nemzetség sok fajt, alfajt, keverékfajt (hibridet) magába foglaló, változékony nemzetség.

~
Fűz, fehér (Salix alba. Ezüstös fűz) 1-5 m magas fa, melynek fiatal ágai sárgák és bókolók, később zöld színűek. Lándzsás levelei szürkék. Nedves helyeken, folyók partján, vizenyős árterületeken fordul elő, de...
Galagonya ...

~
Elnevezése: Salix (Fehér fűz).
Gyógyhatása: Főzetét belső vérzések, bélhurut, reumás fájdalmak, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen isszák. Külsőleg pedig fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére szolgál.
Vissza a lap tetejére ...

A ~félék fa- és cserjealakban egész hazánkban szórványosan vagy kisebb csoportokban találhatók. A sok fajnak több közös tulajdonsága van.
Termőhelyi igényükre jellemző, hogy csaknem minden faj patakok, folyók, tavak partján található. Fényigényesek.

~félék
VÉDETT!
Jellemzők:
150-200 cm magas, többnyire sűrűn ágas cserje, vékony, elálló ágakkal. Kérge szürke, sima. Hajtásai vékonyak, zöldek, a napos oldalon vörösesbarnák, kezdetben molyhosak.

Salicaceae (~félék családja)
Növekedési formája: Cserje- vagy fatermetű.
Levele: Lándzsás, 8-18 cm hosszú, fénylő sötétzöld.
Virága: 5-6 cm hosszú barkákat hoz, kétlaki.
Termése: 8-12 cm hosszú tüszőtermések.
Termőhely igénye: Patak- és folyópartok növénye.

Fájdalomra ~kéreg
Enyhe és közepesen erős hátfájás esetén segítséget nyújthat a szliciláttartalmú ~kéregből készült, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású forrázat. Öntsünk fel egy kávéskanál ~kérget 2,5 dl lobogva forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig.

Nagy helyigényű a szomorúfűzfa. Vesszeje sárga színű. Friss hajtásai világoszöldek. Lándzsás, keskeny levelei zöld színűek, és a 10 cm hosszt is elérik. Meleg, és fényigényes növény. Kötött tápdús, nedves talajt kedveli a szomorúfűzfa.

Az Origanum vulgare (szurokfű), a Berberis vulgaris (sóskaborbolya) gyökere, a Rhamnus catharcticus (varjútövis) kérge, a Galium-speciesek (galaj-fajok), az Asperula tinctoria (festő müge), a lencse (lat. Lens culinaris) kék, a cserfahéj fekete és sárga, a tölgygubacs fekete, a ~levél, ...

Ez a Salicaceae (~félék) családjába tartozó növény az északi szélesség 83˚-án is megtalálható. Észak-Kanada, Alaszka, Grönland, Észak -Európa, Szibéria tundrás területein ez a legellenállóbb faj. Különlegessége, hogy akár 9-11 hosszú, hideg hónapot is átvészel.

' (Ésaiás könyve, 44,4) Mivel a ~ kihajtásának üteme a növények között páratlan, ezért a jólétet szimbolizálja.
A sárga fűzfából (Salix vitellina) Bach-virágesszencia készül: segít a felelősségvállalásban és pozitív gondolkodásban.

A Fehér fűz népies neve ~, fehér. Latin neve: Salix Alba L. (Salicaceae) Nagy termetű, lombhullató fa. Állományalkató faj az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható. Igazán csak a nedves talajú helyeken érzi jól magát.

század végén sem volt általános a ~barka jelzésére, noha már régebben feltünt az irodalomban. Barka alakjában csak a XVII. század elején, de berke (birke, bürke) alakjában már a XVI. század közepén. E szavak eredetére nézve különféle véleményeket olvashatunk nyelvészeti munkákban.

A ~ (Salix) leveléhez hasonlít, innen kapta latin nevét is. A sárga színű, nyelves és csöves virágok alkotta lapos fészekvirágzatok a szár csúcsán magányosan nyílnak. A nyelves virágok keskeny szálasak, nem élénksárgák, inkább barnás árnyalatúak. Termése kaszat.

Salix eleagnos Angustifolia - Keskenylevelű parti fűzfa
Az alapfaj Magyarországon a Kisalföldön és a Mura mentén honos, bár kertekbe nem ültetik. A keskenylevelű parti fűz levelei ezüstös fonákúak.Jelentéktelen virágú.2-3 méter magas cserje.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Bizonyára ősi örökség a finnugor korból, mégpedig azonos a fűz1 igével, amely ősi igenévszó lehetett, az ige jelentése úgy vonódott át a fáéra, hogy annak ágai fonásra, fűzésre alkalmasak. Más nézet szerint a fűz külön rokonnyelvi szócsaládba tartozik: zürjén pacsa (~ág), votják pucsi (kecskefűz, ...

Ez faji összetételükben is megnyilvánul: a mélyebben fekvő, több elöntést kapó (a fűz nyár ligetekhez közelebb álló) állományokban gyakrabban fordulnak elő nyár- és ~jok, a gyepszintben mocsári növények, ...

Aranyvesszőfű, áfonyalevél, fehér babhéj, borókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, csarabfű, csipkebogyó, csipkehús, ezerjófű, feketeürömfű, fokhagyma, ~kéreg, gyermekláncfű levél, gyömbérgyökér, korpafű, kecskerutafű, lenmag, lóherevirág, palástfű, pásztortáskafű, rozmaringlevél, szamócalevél, ...

Levele is kissé hullámos, ~ levél. Tartása könnyű, de ajánlott vízesebb terültre ültetni. Az erősebb teleken visszább fagyhatnak a vesszők, de gyors növekedése miatt, a következő évben gyorsan kinövi magát. Kis kertekbe is ajánlható kis termetű fa.

Gyerekkorom ízeit idézi mindig a sárga gévagombából készült étel, ezért én gévagomba-rajongó vagyok. A faluban akkor tüdőgombának, ~gomb...
Gombafesztivál Kárász 2012 július 7. Zempléni gombafesztivál Hercegkút 2012. július 27-28 . Gombafesztivál Mátraszentimre 2012. augu...

A köznyelvi 'füzike" elnevezést a levelek keskeny, hosszúkás, ~-levélre emlékezető formája után kapták. Másik, kevésbé használt elnevezése a 'tűzgyom" a II. világháború idejéből ered, mikor az Epilobium fajok elsők között jelentek meg egyes elpusztult, leégett települések helyén.

Megjegyzés: Felhasználják a levelét is - Salicis folium. Nem tévesztendő össze más ~jokkal.
24.Kép
25.Kép ...

Hiányozhat a takarólevelek valamelyike, vagy akár a teljes takarólevél kör. A csupasz virág virágtakaró nélküli, csak ivarszervet, vagy ivarszerveket tartalmaz/pl ~félék-Salicaceae/).

Gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító Javallat: Belső vérzések, bélhurut, reuma, izületi bántalmak, gyomorhurut, láz ellen. Lázzal járó megfázás, fagyott testrészek, aranyeres bántalmak, gombás bőrbetegségek kezelésére.
TERMÉKEK:
Tasakos ~kéreg ...

A pénzlevelű eukaliptusz érdekessége, hogy levelei a fa korosodásával alakot váltanak. A különösen látványos fiatalkori kerek levelek teljesen körülölelik a szárat, majd idős korra hosszúkás, ~levél-alakú, kékes levelekké módosulnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Gyógynövény, Fűz, Fehér fűz, Csalán?

◄ Füzértekercs   Füzike ►
 
RSS Mobile