Kezdőlap (Fűzfa)

 Növény 

  » »
 
   

Fűzfa

Növény  Füzértekercs  Füzike

Fűzfa
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fűz szócikkből átirányítva) ...


FŰZFA
Szám: 00135
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...

Fűzfakéreg (Salix alba)
Latin neve: Salix alba
A drog latin neve: Salicis cortex
Német neve: Silber weide
Angol neve: White Willow ...

Fűzfafélék családja(Salicaceae)
Nagytermetű, lombhullató fa. Állományalkotó faj, az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható. Igazán csak a nedves talajú helyeken érzi jól magát Magassága 20-25m.

Fűzfa
A köztudatban élő tipikus lecsüngő ágú fűzfával ma már ritkábban találkozni, helyette inkább a nyárfához hasonló sudár termetű füzek az elterjedtek a természetben.

Fehér fűzfa (Salix alba) egyéb elnevezése: Ezüstlevelű fűz, pimpófa kosárfűz, kányafa. A fűz vízparton, nedves helyeken növő, kétlaki, lombhullató, 20-25 m-es fa. Fiatal hajtásai hajlékonyak, emiatt a kosárfonás alapanyaga.

Fehér fűzfa ellenjavallat
Terhes nők és szoptatós anyák, gyomorhurutban vagy gyomorfekélyben szenvedők számára nem ajánlott. Az aszpirinhez hasonló hatású.
Napi gyógynövény-határozónkban a salátaboglárkát (Ranunculus ficaria) mutatjuk be.

A Fűzfa fája fehér, puha, de nem nagyon tartós, azért oly sokfélekép mint más fa, nem értékesíthető, de főleg a S. alba-é, S. fragilis-é meg a S.

könyvében Isten elrendelte, hogy az őszi aratási ünnepeket egy fűzfakéreggel fedett ideiglenes menedékhely felállításával ünnepeljék.

Fűzfa:
Egy teáskanál szárított és apróra vágott fűzfakérget egy csésze vízzel forrázzunk le, kb 20 percet hagyjuk állni, majd miután leszűrtük fogyaszthatjuk is. Fejfájásra, lázcsillapításra kiváló, akár napi 8-10 csészével is fogyaszthatunk.

Fűzfakéreg lumbágóra, ízületi fájdalomra
A fűzfakéreg népszerűségét annak köszönheti, hogy teája sok ízületi fájdalommal küszködő és gyulladásos betegségben szenvedő beteg tüneteit enyhítette.

Fűzfafélék (Salix sp.)
Többségük bokor termetű, ritkábban (pl. a fehér fűz, a csöregefűz és a szomorúfűz) fatermetűek. A nyárfákkal közeli rokonságban állnak.

Fűzfa, Fehérfűz
Salix alba
A drogok főzetét belső vérzések, bélhurut, reuma, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen fogyasztják, külsőleg pedig fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére használják.

Fűzfa
Fehér fűz, (Salix alba L.) a fűzfalevél főzetét láz, reumás fájdalmak csillapítására használják.
Füstikefű ...

Fűzfa
~kéreg (Salicis cortex), ~levél (Salicis flos)
Gyógyhatása: Reuma, köszvény ellen, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő, külsőleg aranyeres csomók és lábizzadás ellen.
Galagonya ...

Fűzfa
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
ALGOHERB kapszula
PANNONHALMI ÍZÜLETI BÁNTALMAK KEZELÉSÉRE AJÁNLOTT teakeverék
UROHERB tinktúra ...

Fűzfaszerű levele és az olajbogyóra emlékeztető fanyar ízű termése miatt gyakran olajfűznek is nevezik. Gyors növekedésű nagy bokor, idővel görbe törzsű, középtermetű fává fejlődik. ...

A fűzfajok főbb csoportjai:
Fehér fűz -(Salix alba)
Csöröge fűz - Törékeny fűz - (Salix fragilis)
Szomorú-fűz -(Salix alba conv. vitellina)
Mandulalevelű fűz - (Salix trianda)
Babérfűz- (Salix pentandra)
Közös jellemzőjük: Nagy fatermetű fák.

Fehér fűzfa
Latinnév: Salix alba L.
Családnév:
Folyóvizek melletti árterületeken termő fa. Levelei lándzsa alakúak, fonákuk fehér. A Salix nemzetség sok fajt, alfajt, keverékfajt (hibridet) magába foglaló, változékony nemzetség.

Fűzfa
Fűz, fehér (Salix alba. Ezüstös fűz) 1-5 m magas fa, melynek fiatal ágai sárgák és bókolók, később zöld színűek. Lándzsás levelei szürkék. Nedves helyeken, folyók partján, vizenyős árterületeken fordul elő, de...
Galagonya ...

Fűzfa
Elnevezése: Salix (Fehér fűz).
Gyógyhatása: Főzetét belső vérzések, bélhurut, reumás fájdalmak, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen isszák. Külsőleg pedig fagyott testrészek és aranyeres bántalmak kezelésére szolgál.

A fűzfafélék fa- és cserjealakban egész hazánkban szórványosan vagy kisebb csoportokban találhatók. A sok fajnak több közös tulajdonsága van.

Fűzfafélék
VÉDETT!
Jellemzők:
150-200 cm magas, többnyire sűrűn ágas cserje, vékony, elálló ágakkal. Kérge szürke, sima. Hajtásai vékonyak, zöldek, a napos oldalon vörösesbarnák, kezdetben molyhosak.

Salicaceae (fűzfafélék családja)
Növekedési formája: Cserje- vagy fatermetű.
Levele: Lándzsás, 8-18 cm hosszú, fénylő sötétzöld.
Virága: 5-6 cm hosszú barkákat hoz, kétlaki.
Termése: 8-12 cm hosszú tüszőtermések.

Fájdalomra fűzfakéreg
Enyhe és közepesen erős hátfájás esetén segítséget nyújthat a szliciláttartalmú fűzfakéregből készült, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású forrázat.

Nagy helyigényű a szomorúfűzfa. Vesszeje sárga színű. Friss hajtásai világoszöldek. Lándzsás, keskeny levelei zöld színűek, és a 10 cm hosszt is elérik. Meleg, és fényigényes növény. Kötött tápdús, nedves talajt kedveli a szomorúfűzfa.

vulgaris (sóskaborbolya) gyökere, a Rhamnus catharcticus (varjútövis) kérge, a Galium-speciesek (galaj-fajok), az Asperula tinctoria (festő müge), a lencse (lat. Lens culinaris) kék, a cserfahéj fekete és sárga, a tölgygubacs fekete, a fűzfalevél, ...

Ez a Salicaceae (Fűzfafélék) családjába tartozó növény az északi szélesség 83˚-án is megtalálható. Észak-Kanada, Alaszka, Grönland, Észak -Európa, Szibéria tundrás területein ez a legellenállóbb faj.

' (Ésaiás könyve, 44,4) Mivel a fűzfa kihajtásának üteme a növények között páratlan, ezért a jólétet szimbolizálja.
A sárga fűzfából (Salix vitellina) Bach-virágesszencia készül: segít a felelősségvállalásban és pozitív gondolkodásban.

A Fehér fűz népies neve Fűzfa, fehér. Latin neve: Salix Alba L. (Salicaceae) Nagy termetű, lombhullató fa. Állományalkató faj az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható.

század végén sem volt általános a fűzfabarka jelzésére, noha már régebben feltünt az irodalomban. Barka alakjában csak a XVII. század elején, de berke (birke, bürke) alakjában már a XVI. század közepén.

A fűzfa (Salix) leveléhez hasonlít, innen kapta latin nevét is. A sárga színű, nyelves és csöves virágok alkotta lapos fészekvirágzatok a szár csúcsán magányosan nyílnak. A nyelves virágok keskeny szálasak, nem élénksárgák, inkább barnás árnyalatúak.

Salix triandra - Mandulalevelű fűzfa, háromporzós fűzfa
Jelentéktelen virágú.Vesszői sárgák.4 méter magas .Április- májusban virágzik.Nedves területekre ültethető.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig ...

Más nézet szerint a fűz külön rokonnyelvi szócsaládba tartozik: zürjén pacsa (fűzfaág), votják pucsi (kecskefűz, barka), egy kevésbé valószínű feltevés egy lapp szóval hozza a fűzet kapcsolatba. fűzfapoéta.

Ez faji összetételükben is megnyilvánul: a mélyebben fekvő, több elöntést kapó (a fűz nyár ligetekhez közelebb álló) állományokban gyakrabban fordulnak elő nyár- és fűzfajok, a gyepszintben mocsári növények, ...

Salix carpea Kilmarnock / Csüngő fűzfa
Tavasszal barkákkal díszített, csüngő habitusú fűzfa.

Aranyvesszőfű, áfonyalevél, fehér babhéj, borókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, csarabfű, csipkebogyó, csipkehús, ezerjófű, feketeürömfű, fokhagyma, fűzfakéreg, gyermekláncfű levél, gyömbérgyökér, korpafű, kecskerutafű, lenmag, lóherevirág, ...

Levele is kissé hullámos, fűzfa levél. Tartása könnyű, de ajánlott vízesebb terültre ültetni. Az erősebb teleken visszább fagyhatnak a vesszők, de gyors növekedése miatt, a következő évben gyorsan kinövi magát.

A köznyelvi 'füzike" elnevezést a levelek keskeny, hosszúkás, fűzfa-levélre emlékezető formája után kapták. Másik, kevésbé használt elnevezése a 'tűzgyom" a II.

Megjegyzés: Felhasználják a levelét is - Salicis folium. Nem tévesztendő össze más fűzfajokkal.
24.Kép
25.Kép ...

Hiányozhat a takarólevelek valamelyike, vagy akár a teljes takarólevél kör. A csupasz virág virágtakaró nélküli, csak ivarszervet, vagy ivarszerveket tartalmaz/pl fűzfafélék-Salicaceae/).

Gyerekkorom ízeit idézi mindig a sárga gévagombából készült étel, ezért én gévagomba-rajongó vagyok. A faluban akkor tüdőgombának, fűzfagomb...

lázcsillapító, vérzéscsillapító Javallat: Belső vérzések, bélhurut, reuma, izületi bántalmak, gyomorhurut, láz ellen. Lázzal járó megfázás, fagyott testrészek, aranyeres bántalmak, gombás bőrbetegségek kezelésére.
TERMÉKEK:
Tasakos fűzfakéreg ...

A pénzlevelű eukaliptusz érdekessége, hogy levelei a fa korosodásával alakot váltanak. A különösen látványos fiatalkori kerek levelek teljesen körülölelik a szárat, majd idős korra hosszúkás, fűzfalevél-alakú, kékes levelekké módosulnak.

Lásd még: Lásd még: Magas, Gyógynövény, Fűz, Fehér fűz, Csalán

Növény  Füzértekercs  Füzike

 
RSS Mobile