Kezdőlap (Fenyőfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fenyőfa

Növény  Fenyő  Fenyőfélék

fenyőfa
(növ., Pinus Tourn.), a róla elnevezett család s a tobzosok rendjének génusza. Fák, ritkán cserjék, tűlevelekkel, csillagos v. fogaras elágazással és tobozgyümölccsel. Az összes fenyőket majd egy génusz alá foglalják, majd külön génuszokra is választják.


3 különleges fenyőfa amelyek szoliter növényként is szépek!
Nagyon rosszNagyon jó
Bemutatunk három különleges fenyőt, amelyekkel nem találkozunk mindennap a hazai kertekben! ...

örökzöldek orokzoldek fenyő fenyőfajták fenyők mamutfenyő fajták ős mamutfenyő óriás mamutfenyő örökzöld mamutfenyő fenyőcsemete tuja thuja törpefenyő törpe fenyő, ...

Fenyőfa körkép Közeleg a karácsony, hatalmas a kínálat a fenyőfákból, de vajon melyik a legjobb választás. Nézzünk egy kis fenyőfa...
Kaktusz és pozsgásnövény kiállítás a Füvészkertben! Mindannyiunk életében 40 esztendő óriási jelentőségű. Hátha ez egy olyan egyesületről szól, ami 1971 óta működik...

Ez a fenyőfaj Magyarország területén csak a Soproni-hegységben, a Kőszegi-hegységben, valamint az Őrségben őshonos, azonban sokfelé vonták termesztésbe. Egyik legfontosabb importfánk, mivel erdőségeink csupán 1%-át alkotja.

Az összes fenyőfajták (vörös-, boróka-, jegenyefenyő) kivonatait, rügyeit, ágacskáit megfőzzük és a száradékot öntjük a meleg fürdőhöz.
Ezeket a fürdőket elsősorban idegbántalmaknál az idegek megnyugtatására és erősítésére használjuk, úgy hogy a meleg fürdőket hetenként 2-3-szor adagoljuk.

Kis tobozfenyőfa cserépben
rovat:Ötlettár
A karácsony elhagyhatatlan szimbóluma a karácsonyfa. Mi is készíthetünk egyet akár ajándékba, akár saját magunk számára. Nagyon jól mutat az ünnepi asztalon díszként, vagy tehetjük ablakpárkányra, polcra is.

Bokortermetű fenyőfaj, párosával álló, 3-6 cm hosszú tűi zöldek, hajtásai sűrűn, tömötten növekednek. Tobozai aprók. Közepes vízigényű növény, de aszályos időben locsolást igényel. Talajokban nem válogat, télálló.
Tarka törpefenyő (Pinus mugo Humpy) ...

Európában honos fenyőfajta. Illóolaját a friss tűlevelek és a fiatal ágcsúcsok desztillációja útján állítják elő.
HATÁSAI: ...

Nincs karácsony fenyőfa nélkül. Ma már el sem tudjuk képzelni a karácsony estét fenyőfa-állítás nélkül, de nem mindig volt ez így. Vajon tudjuk-e, honnan ered a karácsonyfa állítás szokása? A pogány hagyományokból vettük át, vagy újkori divat? Összeállításunkból minden kiderül.

A luc-, ezüst, vagy a normann fenyő csak néhány fenyőfajta, amelyek Magyarországon is népszerűek.
Az ezüstfenyő (Picea pungens ‘Glauca') jellegzetessége az ezüstszínű levele. Viszonylag lassan növő fajta, gúla alakja van. Később is megtartja ezt a szabályos gúla formáját.

A telepített fenyves állományok borítják ma az erdőterület több mint 50%-át, a fenyőfajoknak őshonosan csekély térfoglalása volt. Az inváziós terhelés alacsony, leginkább a határsávi akácosok említhetők.

Ekkor hatalmas területeket erdősítettek be, főként fenyőfajokkal. Ahol ez megtörtént, ott eltűnt a táj jellegzetes mozaikossága is.

A sziklatornyok vidékén uralkodó fa a ponderosa fenyő( Pinus ponderosa, amely a Sziklás Hegység egyik domináns három tűs fenyőfaja. Több száz évet is megélhet, jól tűri az időjárás viszontagságait.

5-8 m magasra növő, zárt oszlopos formájú fenyőfajta. Többnyire egytörzsű örökzöld tuja, lombja közép zöld színű. Sövénynek, térhatárolónak, csoportosan ültetve, szoliternek, vagy fiatal példányait edénybe, dézsába ültessük.

Sötét lombú, magas és hegyes koronájú fenyőfajta.
A latin cyprus átvétele a görög küprosz nyomán. Ez valójában egy magyalfajta neve, ám a magyar ciprus igen korán fölvette mai értelmét az annak megfelelő latin cupressus, cyparissus hasonló hangzása folytán.

Házunk előtt több hatalmas fenyőfa van, amik kb. 3-4 méterre fel vannak nyírva, ill. az ágaik le vannak vágva, ennélfogva némi szűrt fény, napsütés átjut rajtuk. Alatta a talaj rendszeresen megtelik fenyőtűvel, milyen növényt lehetne alá ültetni? Lehet-e egyáltalán?
A sétányrózsa ...

-A Momi jegenyefenyő (Abies firma) Japán egyik leggyakoribb fenyőfajtája. Nagyra nő. Érdekessége a kúp alakú koronáján a tűlevelek fecskefarokszerű csúcsa miatt. Lombkoronájának színe világoszöld, tűi hosszúak 2-6 centiméteresek. Közepes vízigényű, csak a savanyú talajt kedveli, nem fagyérzékeny.

Őshazája Észak-Amerika. Atlanti származású fenyőfaj. A Sziklás hegység belsőbb, szárazabb éghajlatú területein honos.
Szár / Törzs
Fásszárú növény. Törzse egyenes, hengeres. A törzs átmérője eredeti termőhelyén akár 4 méter is lehet.

A gyöngyvirágot ültethetjük évelő virágágyásba, fenyőfa vagy más fa és bokrok alá vagy az erkélyre egy nagyobb dézsába, árnyékos helyre.
Játsszon velünk és nyerje meg a négyfordulós játék értékes nyereményeit! ...

Elegáns fenyőfa. Lassan növő fajta, emiatt az ágai is sokkal sűrűbbek, mint a többi fenyőé. A rendkívül szúrós tűlevelek körkörösen, sűrűn nőnek. Kifejezetten ellenálló típus, szinte bármilyen területen megél.

- Törpe növésű, sűrűágú, félgömb alakú fenyőfa, idős korban sudarat nevel. Tűlevelei kemények, húsosak,...
Kék szomorú atlasz cédrus Cedrus atlantica Glauca Pendula
További képek: ...

A fűrészipar legfontosabb fenyőfajtája.
Jelentősége: A legjelentősebb nálunk őshonos fenyőféle.

Napjainkban nagyon sok helyen az élő fa helyett műanyagból készített fenyőket díszítenek fel erre az ünnepre. Ma már hazánkban is sok helyen üzemel fenyőfakölcsönző, amelyek az ünnep idejére, edénybe ültetett, gyökeres, élő fenyőket bocsátanak az emberek rendelkezésre, ...

Megjegyzés: Csak a vörösfenyő az a fenyőfajta, ami lombhullató
[ Vissza ] ...

Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod, ...

: Örökzöld fenyők, fák, cserjék esetében a legalkalmasabb idő az átültetéshez a Tavasz. Márc. vége és Ápr. a legalkalmasabb időpont ( fagyok elmúltával ). Ősszel kisebb az esély az eredésre, sőt néhány fenyőfaj alig ered meg ilyenkor. De ezen belül a legalkalmasabb idő ( Szeptember eleje ).

A tengerparti fenyő (Pinus pinaster) Európa délnyugati tengerpartjain őshonos fenyőfaj. A fát "európai kaucsukfának" is nevezik, mert a kaucsukcsapoláshoz hasonlóan nyerik ki gyantatartalmát, amelyből desztillálással állítják elő illóolaját, az ún. terpentinolajat.
Hagyományos alkalmazás ...

használj (olyan talajt, amely tartja a nedvességet viszont jó vízelvezetésű), az afrikai ibolyának való virágföldhöz hasonlót. Ha magad szeretnéd összekeverni, végy: 2 adag kerti földet, 2 adag humuszt, 1 adag durva homokot vagy perlitet, 1 adag növényi szenet és egy kevés jó minőségű fenyőfa kérget.

A tobozpikkelypajzsok hosszú, karomszerű éles nyúlványban, illetve köldökben végződnek 3 - 5 cm, a magok nagyok, hosszú szárnyúak, ehetők. A legsúlyosabb 2 - 3,6 kg tobozú fenyőfaj.
Szárazságtűrő, talajok iránt nem érzékeny, az első 2-3 évben kissé fagyérzékeny.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fenyő, Magas, Örökzöld, Nyári, Évelő?

◄ Fenyő   Fenyőfélék ►
 
RSS Mobile