Kezdőlap (Fenyőfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fenyőfa

Növény  Fenyő  Fenyőfélék

fenyőfa
(növ., Pinus Tourn.), a róla elnevezett család s a tobzosok rendjének génusza. Fák, ritkán cserjék, tűlevelekkel, csillagos v. fogaras elágazással és tobozgyümölccsel. Az összes fenyőket majd egy génusz alá foglalják, majd külön génuszokra is választják.


3 különleges fenyőfa amelyek szoliter növényként is szépek!
Nagyon rosszNagyon jó
Bemutatunk három különleges fenyőt, amelyekkel nem találkozunk mindennap a hazai kertekben! ...

örökzöldek orokzoldek fenyő fenyőfajták fenyők mamutfenyő fajták ős mamutfenyő óriás mamutfenyő örökzöld mamutfenyő fenyőcsemete tuja thuja törpefenyő törpe fenyő, ...

Ez a fenyőfaj Magyarország területén csak a Soproni-hegységben, a Kőszegi-hegységben, valamint az Őrségben őshonos, azonban sokfelé vonták termesztésbe. Egyik legfontosabb importfánk, mivel erdőségeink csupán 1%-át alkotja.

Az összes fenyőfajták (vörös-, boróka-, jegenyefenyő) kivonatait, rügyeit, ágacskáit megfőzzük és a száradékot öntjük a meleg fürdőhöz.
Ezeket a fürdőket elsősorban idegbántalmaknál az idegek megnyugtatására és erősítésére használjuk, úgy hogy a meleg fürdőket hetenként 2-3-szor adagoljuk.

Kis tobozfenyőfa cserépben
rovat:Ötlettár
A karácsony elhagyhatatlan szimbóluma a karácsonyfa. Mi is készíthetünk egyet akár ajándékba, akár saját magunk számára. Nagyon jól mutat az ünnepi asztalon díszként, vagy tehetjük ablakpárkányra, polcra is.

Bokortermetű ~j, párosával álló, 3-6 cm hosszú tűi zöldek, hajtásai sűrűn, tömötten növekednek. Tobozai aprók. Közepes vízigényű növény, de aszályos időben locsolást igényel. Talajokban nem válogat, télálló.
Tarka törpefenyő (Pinus mugo Humpy) ...

Európában honos ~jta. Illóolaját a friss tűlevelek és a fiatal ágcsúcsok desztillációja útján állítják elő.
HATÁSAI: ...

Nincs karácsony ~ nélkül. Ma már el sem tudjuk képzelni a karácsony estét ~-állítás nélkül, de nem mindig volt ez így. Vajon tudjuk-e, honnan ered a karácsonyfa állítás szokása? A pogány hagyományokból vettük át, vagy újkori divat? Összeállításunkból minden kiderül.

A luc-, ezüst, vagy a normann fenyő csak néhány ~jta, amelyek Magyarországon is népszerűek.
Az ezüstfenyő (Picea pungens ‘Glauca') jellegzetessége az ezüstszínű levele. Viszonylag lassan növő fajta, gúla alakja van. Később is megtartja ezt a szabályos gúla formáját.

Ekkor hatalmas területeket erdősítettek be, főként ~jokkal. Ahol ez megtörtént, ott eltűnt a táj jellegzetes mozaikossága is.

A sziklatornyok vidékén uralkodó fa a ponderosa fenyő( Pinus ponderosa, amely a Sziklás Hegység egyik domináns három tűs ~ja. Több száz évet is megélhet, jól tűri az időjárás viszontagságait.

5-8 m magasra növő, zárt oszlopos formájú ~jta. Többnyire egytörzsű örökzöld tuja, lombja közép zöld színű. Sövénynek, térhatárolónak, csoportosan ültetve, szoliternek, vagy fiatal példányait edénybe, dézsába ültessük.

Sötét lombú, magas és hegyes koronájú ~jta.
A latin cyprus átvétele a görög küprosz nyomán. Ez valójában egy magyalfajta neve, ám a magyar ciprus igen korán fölvette mai értelmét az annak megfelelő latin cupressus, cyparissus hasonló hangzása folytán.

Házunk előtt több hatalmas ~ van, amik kb. 3-4 méterre fel vannak nyírva, ill. az ágaik le vannak vágva, ennélfogva némi szűrt fény, napsütés átjut rajtuk. Alatta a talaj rendszeresen megtelik fenyőtűvel, milyen növényt lehetne alá ültetni? Lehet-e egyáltalán?
A sétányrózsa ...

-A Momi jegenyefenyő (Abies firma) Japán egyik leggyakoribb ~jtája. Nagyra nő. Érdekessége a kúp alakú koronáján a tűlevelek fecskefarokszerű csúcsa miatt. Lombkoronájának színe világoszöld, tűi hosszúak 2-6 centiméteresek. Közepes vízigényű, csak a savanyú talajt kedveli, nem fagyérzékeny.

Elegáns ~. Lassan növő fajta, emiatt az ágai is sokkal sűrűbbek, mint a többi fenyőé. A rendkívül szúrós tűlevelek körkörösen, sűrűn nőnek. Kifejezetten ellenálló típus, szinte bármilyen területen megél.

- Törpe növésű, sűrűágú, félgömb alakú ~, idős korban sudarat nevel. Tűlevelei kemények, húsosak,...
Kék szomorú atlasz cédrus Cedrus atlantica Glauca Pendula
További képek: ...

A gyantás levelű sziklásfenyő latin nevén: Pinus longaeva a sziklás hegységben él Colorado és Arizona tájain. Ez a ~jta igen lassan növekszik, alacsony kissé szabálytalan kúp alakú koronát növeszt. A sziklás hegység zord időjárásán és vad erdeiben 2500 és 3000 méter magasan élnek.

A fűrészipar legfontosabb ~jtája.
Jelentősége: A legjelentősebb nálunk őshonos fenyőféle.

Napjainkban nagyon sok helyen az élő fa helyett műanyagból készített fenyőket díszítenek fel erre az ünnepre. Ma már hazánkban is sok helyen üzemel ~kölcsönző, amelyek az ünnep idejére, edénybe ültetett, gyökeres, élő fenyőket bocsátanak az emberek rendelkezésre, ...

Megjegyzés: Csak a vörösfenyő az a ~jta, ami lombhullató
[ Vissza ] ...

Kedves Judit!
A Terv az volt, hogy a sangria "maradványt" megmentsem, így kiültettem a kertbe egy elpusztult ~ helyére (csupa tűlevélbe), aztán megmaradt. Most hogy' kellene átteleltetni?
Köszi
Péter ...

Most járt erre Jézus ~ ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod, ...

: Örökzöld fenyők, fák, cserjék esetében a legalkalmasabb idő az átültetéshez a Tavasz. Márc. vége és Ápr. a legalkalmasabb időpont ( fagyok elmúltával ). Ősszel kisebb az esély az eredésre, sőt néhány ~j alig ered meg ilyenkor. De ezen belül a legalkalmasabb idő ( Szeptember eleje ).

A tengerparti fenyő (Pinus pinaster) Európa délnyugati tengerpartjain őshonos ~j. A fát "európai kaucsukfának" is nevezik, mert a kaucsukcsapoláshoz hasonlóan nyerik ki gyantatartalmát, amelyből desztillálással állítják elő illóolaját, az ún. terpentinolajat.
Hagyományos alkalmazás ...

használj (olyan talajt, amely tartja a nedvességet viszont jó vízelvezetésű), az afrikai ibolyának való virágföldhöz hasonlót. Ha magad szeretnéd összekeverni, végy: 2 adag kerti földet, 2 adag humuszt, 1 adag durva homokot vagy perlitet, 1 adag növényi szenet és egy kevés jó minőségű ~ kérget.

A tobozpikkelypajzsok hosszú, karomszerű éles nyúlványban, illetve köldökben végződnek 3 - 5 cm, a magok nagyok, hosszú szárnyúak, ehetők. A legsúlyosabb 2 - 3,6 kg tobozú ~j.
Szárazságtűrő, talajok iránt nem érzékeny, az első 2-3 évben kissé fagyérzékeny.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fenyő, Magas, Örökzöld, Nyári, Évelő?

◄ Fenyő   Fenyőfélék ►
 
RSS Mobile