Kezdőlap (Fenyőfa)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Fenyőfa


 

Fenyőfa

Növény  Fenyő  Fenyőfélék

fenyőfa
(növ., Pinus Tourn.), a róla elnevezett család s a tobzosok rendjének génusza. Fák, ritkán cserjék, tűlevelekkel, csillagos v. fogaras elágazással és tobozgyümölccsel.


3 különleges fenyőfa amelyek szoliter növényként is szépek!
Nagyon rosszNagyon jó
Bemutatunk három különleges fenyőt, amelyekkel nem találkozunk mindennap a hazai kertekben! ...

örökzöldek orokzoldek fenyő fenyőfajták fenyők mamutfenyő fajták ős mamutfenyő óriás mamutfenyő örökzöld mamutfenyő fenyőcsemete tuja thuja törpefenyő törpe fenyő, ...

Fenyőfa körkép Közeleg a karácsony, hatalmas a kínálat a fenyőfákból, de vajon melyik a legjobb választás. Nézzünk egy kis fenyőfa...

Ez a fenyőfaj Magyarország területén csak a Soproni-hegységben, a Kőszegi-hegységben, valamint az Őrségben őshonos, azonban sokfelé vonták termesztésbe. Egyik legfontosabb importfánk, mivel erdőségeink csupán 1%-át alkotja.

Az összes fenyőfajták (vörös-, boróka-, jegenyefenyő) kivonatait, rügyeit, ágacskáit megfőzzük és a száradékot öntjük a meleg fürdőhöz.

Kis tobozfenyőfa cserépben
rovat:Ötlettár
A karácsony elhagyhatatlan szimbóluma a karácsonyfa. Mi is készíthetünk egyet akár ajándékba, akár saját magunk számára.

A gyökeres fenyőfa választása karácsonykor a lehető leghumánusabb megoldás. A fa gyönyörűen él egész karácsony alatt. Nem kell a lehullott tűleveleket takarítanunk és nem kell végignéznünk egy gyönyörű növény halálát, mindössze öntözgetni kell.

Bokortermetű fenyőfaj, párosával álló, 3-6 cm hosszú tűi zöldek, hajtásai sűrűn, tömötten növekednek. Tobozai aprók. Közepes vízigényű növény, de aszályos időben locsolást igényel. Talajokban nem válogat, télálló.

Európában honos fenyőfajta. Illóolaját a friss tűlevelek és a fiatal ágcsúcsok desztillációja útján állítják elő.
HATÁSAI: ...

A luc-, ezüst, vagy a normann fenyő csak néhány fenyőfajta, amelyek Magyarországon is népszerűek.
Az ezüstfenyő (Picea pungens ‘Glauca') jellegzetessége az ezüstszínű levele. Viszonylag lassan növő fajta, gúla alakja van.

A telepített fenyves állományok borítják ma az erdőterület több mint 50%-át, a fenyőfajoknak őshonosan csekély térfoglalása volt. Az inváziós terhelés alacsony, leginkább a határsávi akácosok említhetők.

Ekkor hatalmas területeket erdősítettek be, főként fenyőfajokkal. Ahol ez megtörtént, ott eltűnt a táj jellegzetes mozaikossága is.

A sziklatornyok vidékén uralkodó fa a ponderosa fenyő( Pinus ponderosa, amely a Sziklás Hegység egyik domináns három tűs fenyőfaja. Több száz évet is megélhet, jól tűri az időjárás viszontagságait.

Sötét lombú, magas és hegyes koronájú fenyőfajta.
A latin cyprus átvétele a görög küprosz nyomán.

-A Momi jegenyefenyő (Abies firma) Japán egyik leggyakoribb fenyőfajtája. Nagyra nő. Érdekessége a kúp alakú koronáján a tűlevelek fecskefarokszerű csúcsa miatt. Lombkoronájának színe világoszöld, tűi hosszúak 2-6 centiméteresek.

Házunk előtt több hatalmas fenyőfa van, amik kb. 3-4 méterre fel vannak nyírva, ill. az ágaik le vannak vágva, ennélfogva némi szűrt fény, napsütés átjut rajtuk. Alatta a talaj rendszeresen megtelik fenyőtűvel, milyen növényt lehetne alá ültetni?

Őshazája Észak-Amerika. Atlanti származású fenyőfaj. A Sziklás hegység belsőbb, szárazabb éghajlatú területein honos.
Szár / Törzs
Fásszárú növény. Törzse egyenes, hengeres. A törzs átmérője eredeti termőhelyén akár 4 méter is lehet.

- Törpe növésű, sűrűágú, félgömb alakú fenyőfa, idős korban sudarat nevel. Tűlevelei kemények, húsosak,...
Kék szomorú atlasz cédrus Cedrus atlantica Glauca Pendula
További képek: ...

A fűrészipar legfontosabb fenyőfajtája.
Jelentősége: A legjelentősebb nálunk őshonos fenyőféle.

Ma már hazánkban is sok helyen üzemel fenyőfakölcsönző, amelyek az ünnep idejére, edénybe ültetett, gyökeres, élő fenyőket bocsátanak az emberek rendelkezésre, és ezeket a karácsony elteltével visszavásárolják.

Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.

Márc. vége és Ápr. a legalkalmasabb időpont ( fagyok elmúltával ). Ősszel kisebb az esély az eredésre, sőt néhány fenyőfaj alig ered meg ilyenkor. De ezen belül a legalkalmasabb idő ( Szeptember eleje ).

A tengerparti fenyő (Pinus pinaster) Európa délnyugati tengerpartjain őshonos fenyőfaj. A fát "európai kaucsukfának" is nevezik, mert a kaucsukcsapoláshoz hasonlóan nyerik ki gyantatartalmát, amelyből desztillálással állítják elő illóolaját, az ún.

Ha magad szeretnéd összekeverni, végy: 2 adag kerti földet, 2 adag humuszt, 1 adag durva homokot vagy perlitet, 1 adag növényi szenet és egy kevés jó minőségű fenyőfa kérget. Mindig lyukas aljú cserepet használj.

A legsúlyosabb 2 - 3,6 kg tobozú fenyőfaj.
Szárazságtűrő, talajok iránt nem érzékeny, az első 2-3 évben kissé fagyérzékeny.
Napos, szélvédett meleghelyet válasszunk számára.
10-20 cm es növényt küldök.

Lásd még: Lásd még: Fenyő, Magas, Örökzöld, Rózsa, Nyári

Növény  Fenyő  Fenyőfélék

 
RSS Mobile