Kezdőlap (Fekete ribizli)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fekete ribizli

Növény  Fekete ribiszke  Fekete szeder

FEKETE RIBIZLI
Szám: 00121
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...


Fekete ribizli
FERTŐDI 1 (Bokor)
Fürtje hosszú, fürt tömege és a bogyók mérete nagyon nagy.
Bogyója vékony héjú, fényes fekete.
Íze kellemes, korai érésű fajta.
Szedési ideje: június eleje ...

Fekete ribizli
Latinnév: * Ribes nigrum L.
Családnév: Kőtöfőfűfélék családja (Saxifragaceae, más besorolás szerint Grossulariaceae) ...

Fekete ribizli
(Fertődi 1)
Ez a fekete ribizli fajta június végén érik.

Fekete ribizli (Ribes nigrum)
Egyéb elnevezései: fekete ribizli, A kőtörőfűfélék családjába tartozó, hazánkban csak elvétve előforduló, enyhén kellemetlen szagú...
Fekete mustár (Sinapis nigrae) ...

~
Ribes Nigrum L.
Fő hatóanyagai: rutin, cseranyag, C-vitamin, illóolaj, vas ...

~ (Ribes nigrum L.)
Sóürítést előmozdító (saluretikus) hatása is hozzájárul, hosszú távon, vérnyomáscsökkentő (antihipertensiv) tulajdonságaihoz. Ez a hatás elsősorban piknogenoltartalmának köszönhető.

~
(Ribes nigrum L.) teája vese- és hólyagbántalmak, reuma, magas vérnyomás, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztónak fogyasztják. Bogyójából szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint tartalmaz, megszárítva vesebaj elleni tea készíthető belőle.
Festő mályva ...

~
Ribes nigrum
Teáját magas vérnyomás, vese- és hólyagbántalmak, reuma, ízületi problémák, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztóként fogyasztják. A friss bogyóból szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint, gyümölcssavakat, cukrot, pektint, piros festéket tartalmaz.

~levél
Ribis nigri folium
Enyhe vizelethajtó és izzasztó hatású. Teáját vese- és hólyagbántalmak, rheuma, ízületi bántalmak, valamint maghűléses betegségeknél izzasztónak és roboráló hatású teaként fogysztják.

~
Elnevezése: Ribes nigrum L.
Gyógyhatása: A ~ rutint, cseranyagot, C-vitamint, nyomokban illóolajat és egy vizelethajtó anyagot tartalmaz.

A ~ leveleivel (Ribes nigri folium) együtt magas vérnyomásban (hipertónia) szenvedő betegek kezelésének kiegészítője. Gyakran szerepel a testsúlycsökkentő és salaktalanító teákban - utóbbiak a reumás megbetegedések kezelésében, illetve a szervezet 'átmosásában' kapnak szerepet.

a ~ 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.
SZEDER ...

ribizke, ~
A növény leírása:
A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. Védett növény. Hazánkban termesztett cserje. Áprilisban virágzik, virágzata lecsüngő fürt, termése augusztusban érik. Ekkor ízletes, C-vitaminban gazdag szörp és lekvár készíthető belőle.

ribizke, ~
Fekete ribiszke leírása:
Jellegzetes illatú cserje. Kétszeresen fűrészelt levelei 2-5 karéjosak, fonákjukon sárga mirigyekkel.

Tudtad-e?
A ~ (R. nigrum) termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre.
Hogyan használjuk fel?

Fertődi 1 (~)
Hazai nemesítésű fajta, hazánk fő árufajtája lett. Gömb alakú bokra elsűrűsödésre nem hajlamos, erősvesszejű, de a bő termés alatt kissé lehajlóak. Korai érésű, június elején éri el, szedési érettségét.

Fertődi 1 ~ bokor
Fertődi 1 fekete
ribizli bokor
Gyümölcs jellemzői: fürtje hosszú, bogyója fekete, kifejezetten nagy, a fürt tömege nagy, fényesen fekete, vékonyhéjú, kellemes ízű ...

Ribizkének vagy ~nek is szokták nevezni, a ribiszkefélék csoportjába tartozik, hazánkban védett növény, de ettől függetlenül otthon lehet termeszteni. Levelét gyógyászati célokra, míg termését lekvárra, szörpre lehet hasznosítani.

Áfonya, szeder, ~, acai, málna, bodza. Gyakorlatilag, ma már mindenki tisztában van ezeknek a gyümölcsöknek az egészségre gyakorolt jótékony hatásával. De csak kevesen hallottak a legszuperebb szupergyümölcsről, ami nem más, mint a maqui bogyó.

Ugyancsak nagy jelentősége van a bakteriális húgyúti fertőzések utókezelésében, illetve kiegészítő terápiájában, így például húgyhólyaggyulladásban, vesemedence-gyulladásban, de javasolják például ~ leveleivel együtt magas vérnyomásos betegek kezelésének kiegészítésére ...

A piros ribizli a ~vel (Ribes nigrum) együtt a köszmétefélék családjába tartozik.

Zágoni Elemér ma már nyugdíjas erdélyi (Csíkkarcfalva, Hargita) gyógyszerész ~ gyümölcséből és leveléből kivont több gyógyhatású készítményt dolgozott ki a vashiányos vérszegénység ellen (Ribifer), a magas vérnyomás ellen (Hiporib tabletta), és számos gyógyteát, ...

Egyre kedveltebb és ismertebb bogyós gyümölcsök egyike a josta, amelyet a ~ és az egres keresztezése révén hoztak létre. Neve a német Johannisbeere, illetve Stachelbeere összevonásának eredménye.

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: almasav, anyagcsere, apróbojtorján, ásványi anyag, baktérium, borkősav, borogatás, Boróka, borostyánkősav, citromsav, csersav, DNS, fahéjsav, farkasalma, ~, fitoncida, Fokhagyma, gargalizáló, góc, gomba, gyógynövény, gyulladás, karbonsav, ...

Az aloe vera esetében nem szabad kémia anyagokat használni a tartósításhoz, csak természetes úton lehet ezt megoldani, az egyik leggyakrabban használt természetes tartósítószer a ~ből kivont natriumbenzonát, hazánkban például az aloe vera italok is ezzel vannak tartósítva.

Európa, Himalája nyirkos bozótosaiban honos. Hazánkban vadon nem nagyon él, de termesztett változatban sokfelé létezik. Más néven ~.
Jellemzői: ...

A gyümölcsök közt az eper és a szeder, bodzából, kék szőlőből, ~ből nyert levek, az olajos magvak közül pedig a dió bizonyult jó flavonoidforrásnak. Növényi olajok közül az olívaolajban mutathatók ki nagyobb mennyiségben.

A ribizlit a rómaiak még nem ismerték. Feltehetőleg több vad faj kereszteződése hozta létre a mai kerti fajtákat. A nemzetség több mint 130 faja közül a legtöbbet díszcserjének használják. Csak kevés fajt termesztenek gyümölcséért, leginkább a piros és a ~t.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ribizli, Gyógynövény, Magas, Hagyma, Tavaszi?

◄ Fekete ribiszke   Fekete szeder ►
 
RSS Mobile