Kezdőlap (Fekete ribizli)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Fekete ribizli


 

Fekete ribizli

Növény  Fekete ribiszke  Fekete szeder

A fekete ribizlinek különleges mellékízű, fanyar gyümölcse van. Hatalmas, akár 2 méteresre is megnövő bokor, nagyobb, háromszög alakú levelekkel, fekete színű és lédús nedvű bogyókkal.


Fekete ribizli
FERTŐDI 1 (Bokor)
Fürtje hosszú, fürt tömege és a bogyók mérete nagyon nagy.
Bogyója vékony héjú, fényes fekete.
Íze kellemes, korai érésű fajta.
Szedési ideje: június eleje ...

Fekete ribizli
Latinnév: * Ribes nigrum L.
Családnév: Kőtöfőfűfélék családja (Saxifragaceae, más besorolás szerint Grossulariaceae) ...

Fekete ribizli
(Fertődi 1)
Ez a fekete ribizli fajta június végén érik.

Fekete ribizli (Ribes nigrum)
Egyéb elnevezései: fekete ribizli, A kőtörőfűfélék családjába tartozó, hazánkban csak elvétve előforduló, enyhén kellemetlen szagú...
Fekete mustár (Sinapis nigrae) ...

FEKETE RIBIZLI
Ribes Nigrum L.
Fő hatóanyagai: rutin, cseranyag, C-vitamin, illóolaj, vas ...

Fekete ribizli
(Ribes nigrum L.) teája vese- és hólyagbántalmak, reuma, magas vérnyomás, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztónak fogyasztják.

Fekete ribizli
Ribes nigrum
Teáját magas vérnyomás, vese- és hólyagbántalmak, reuma, ízületi problémák, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztóként fogyasztják.

Fekete ribizlilevél
Ribis nigri folium
Enyhe vizelethajtó és izzasztó hatású. Teáját vese- és hólyagbántalmak, rheuma, ízületi bántalmak, valamint maghűléses betegségeknél izzasztónak és roboráló hatású teaként fogysztják.

Fekete ribizli
Elnevezése: Ribes nigrum L.
Gyógyhatása: A fekete ribizli rutint, cseranyagot, C-vitamint, nyomokban illóolajat és egy vizelethajtó anyagot tartalmaz.

A fekete ribizli leveleivel (Ribes nigri folium) együtt magas vérnyomásban (hipertónia) szenvedő betegek kezelésének kiegészítője.

a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.
SZEDER ...

ribizke, fekete ribizli
A növény leírása:
A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. Védett növény. Hazánkban termesztett cserje. Áprilisban virágzik, virágzata lecsüngő fürt, termése augusztusban érik.

ribizke, fekete ribizli
Fekete ribiszke leírása:
Jellegzetes illatú cserje. Kétszeresen fűrészelt levelei 2-5 karéjosak, fonákjukon sárga mirigyekkel.

TERMÉKEK:
Fekete ribizli levél
Steinberger fekete ribizli
Herbária Mecsek érelmeszesedés elleni teakeverék ...

Tudtad-e?
A fekete ribizli (R. nigrum) termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre.

Ribizkének vagy fekete ribizlinek is szokták nevezni, a ribiszkefélék csoportjába tartozik, hazánkban védett növény, de ettől függetlenül otthon lehet termeszteni. Levelét gyógyászati célokra, míg termését lekvárra, szörpre lehet hasznosítani.

Áfonya, szeder, fekete ribizli, acai, málna, bodza. Gyakorlatilag, ma már mindenki tisztában van ezeknek a gyümölcsöknek az egészségre gyakorolt jótékony hatásával.

Ugyancsak nagy jelentősége van a bakteriális húgyúti fertőzések utókezelésében, illetve kiegészítő terápiájában, így például húgyhólyaggyulladásban, vesemedence-gyulladásban, de javasolják például fekete ribizli leveleivel együtt magas ...

A piros ribizli a fekete ribizlivel (Ribes nigrum) együtt a köszmétefélék családjába tartozik.

Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén. A sárgaságot egyedül képes leküzdeni.

Népies neve: ribizke, fekete ribizli
A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. Védett növény. Hazánkban termesztett cserje. Áprilisban virágzik, virágzata lecsüngő fürt, termése augusztusban érik.

Zágoni Elemér ma már nyugdíjas erdélyi (Csíkkarcfalva, Hargita) gyógyszerész fekete ribizli gyümölcséből és leveléből kivont több gyógyhatású készítményt dolgozott ki a vashiányos vérszegénység ellen (Ribifer), ...

Egyre kedveltebb és ismertebb bogyós gyümölcsök egyike a josta, amelyet a fekete ribizli és az egres keresztezése révén hoztak létre. Neve a német Johannisbeere, illetve Stachelbeere összevonásának eredménye.

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: almasav, anyagcsere, apróbojtorján, ásványi anyag, baktérium, borkősav, borogatás, Boróka, borostyánkősav, citromsav, csersav, DNS, fahéjsav, farkasalma, fekete ribizli, fitoncida, Fokhagyma, gargalizáló, ...

C-vitamin: Minden zöld gyümölcs, citrus-félék, csipkebogyó, fekete ribizli, piros ribizli, szamóca, burgonya, spenót, káposzta, vizitorma.
D-vitamin: vizitorma, búzacsíra, valamennyi olajos mag.

ribiszke ribizli bogyós növények bogyos novenyek pirosribizli pirosribiszke jonkheer van tets fertődi 1 fekete ribizli gyümölcs gyümölcstermő magastörzsű bogyós növények ...

Az aloe vera esetében nem szabad kémia anyagokat használni a tartósításhoz, csak természetes úton lehet ezt megoldani, az egyik leggyakrabban használt természetes tartósítószer a fekete ribizliből kivont natriumbenzonát, ...

Európa, Himalája nyirkos bozótosaiban honos. Hazánkban vadon nem nagyon él, de termesztett változatban sokfelé létezik. Más néven fekete ribizli.
Jellemzői: ...

Feltehetőleg több vad faj kereszteződése hozta létre a mai kerti fajtákat. A nemzetség több mint 130 faja közül a legtöbbet díszcserjének használják. Csak kevés fajt termesztenek gyümölcséért, leginkább a piros és a fekete ribizlit.

Lásd még: Lásd még: Ribizli, Magas, Gyógynövény, Hagyma, Citrom

Növény  Fekete ribiszke  Fekete szeder

 
RSS Mobile