Kezdőlap (Fekete ribizli)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fekete ribizli

Növény  Fekete ribiszke  Fekete szeder

FEKETE RIBIZLI
Szám: 00121
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...


Fekete ribizli
FERTŐDI 1 (Bokor)
Fürtje hosszú, fürt tömege és a bogyók mérete nagyon nagy.
Bogyója vékony héjú, fényes fekete.
Íze kellemes, korai érésű fajta.
Szedési ideje: június eleje ...

Fekete ribizli
Latinnév: * Ribes nigrum L.
Családnév: Kőtöfőfűfélék családja (Saxifragaceae, más besorolás szerint Grossulariaceae) ...

Fekete ribizli
(Fertődi 1)
Ez a fekete ribizli fajta június végén érik.

Fekete ribizli (Ribes nigrum)
Egyéb elnevezései: fekete ribizli, A kőtörőfűfélék családjába tartozó, hazánkban csak elvétve előforduló, enyhén kellemetlen szagú...
Fekete mustár (Sinapis nigrae) ...

FEKETE RIBIZLI
Ribes Nigrum L.
Fő hatóanyagai: rutin, cseranyag, C-vitamin, illóolaj, vas ...

Fekete ribizli (Ribes nigrum L.)
Sóürítést előmozdító (saluretikus) hatása is hozzájárul, hosszú távon, vérnyomáscsökkentő (antihipertensiv) tulajdonságaihoz. Ez a hatás elsősorban piknogenoltartalmának köszönhető.

Fekete ribizli
(Ribes nigrum L.) teája vese- és hólyagbántalmak, reuma, magas vérnyomás, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztónak fogyasztják. Bogyójából szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint tartalmaz, megszárítva vesebaj elleni tea készíthető belőle.
Festő mályva ...

Fekete ribizli
Ribes nigrum
Teáját magas vérnyomás, vese- és hólyagbántalmak, reuma, ízületi problémák, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztóként fogyasztják. A friss bogyóból szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint, gyümölcssavakat, cukrot, pektint, piros festéket tartalmaz.

Fekete ribizlilevél
Ribis nigri folium
Enyhe vizelethajtó és izzasztó hatású. Teáját vese- és hólyagbántalmak, rheuma, ízületi bántalmak, valamint maghűléses betegségeknél izzasztónak és roboráló hatású teaként fogysztják.

Fekete ribizli
Elnevezése: Ribes nigrum L.
Gyógyhatása: A fekete ribizli rutint, cseranyagot, C-vitamint, nyomokban illóolajat és egy vizelethajtó anyagot tartalmaz.

A fekete ribizli leveleivel (Ribes nigri folium) együtt magas vérnyomásban (hipertónia) szenvedő betegek kezelésének kiegészítője. Gyakran szerepel a testsúlycsökkentő és salaktalanító teákban - utóbbiak a reumás megbetegedések kezelésében, illetve a szervezet 'átmosásában' kapnak szerepet.

a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.
SZEDER ...

ribizke, fekete ribizli
A növény leírása:
A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. Védett növény. Hazánkban termesztett cserje. Áprilisban virágzik, virágzata lecsüngő fürt, termése augusztusban érik. Ekkor ízletes, C-vitaminban gazdag szörp és lekvár készíthető belőle.

ribizke, fekete ribizli
Fekete ribiszke leírása:
Jellegzetes illatú cserje. Kétszeresen fűrészelt levelei 2-5 karéjosak, fonákjukon sárga mirigyekkel.

TERMÉKEK:
Fekete ribizli levél
Steinberger fekete ribizli
Herbária Mecsek érelmeszesedés elleni teakeverék ...

Tudtad-e?
A fekete ribizli (R. nigrum) termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre.
Hogyan használjuk fel?

Fertődi 1 (Fekete ribizli)
Hazai nemesítésű fajta, hazánk fő árufajtája lett. Gömb alakú bokra elsűrűsödésre nem hajlamos, erősvesszejű, de a bő termés alatt kissé lehajlóak. Korai érésű, június elején éri el, szedési érettségét.

Fertődi 1 fekete ribizli bokor
Fertődi 1 fekete
ribizli bokor
Gyümölcs jellemzői: fürtje hosszú, bogyója fekete, kifejezetten nagy, a fürt tömege nagy, fényesen fekete, vékonyhéjú, kellemes ízű ...

Ribizkének vagy fekete ribizlinek is szokták nevezni, a ribiszkefélék csoportjába tartozik, hazánkban védett növény, de ettől függetlenül otthon lehet termeszteni. Levelét gyógyászati célokra, míg termését lekvárra, szörpre lehet hasznosítani.

Áfonya, szeder, fekete ribizli, acai, málna, bodza. Gyakorlatilag, ma már mindenki tisztában van ezeknek a gyümölcsöknek az egészségre gyakorolt jótékony hatásával. De csak kevesen hallottak a legszuperebb szupergyümölcsről, ami nem más, mint a maqui bogyó.

Ugyancsak nagy jelentősége van a bakteriális húgyúti fertőzések utókezelésében, illetve kiegészítő terápiájában, így például húgyhólyaggyulladásban, vesemedence-gyulladásban, de javasolják például fekete ribizli leveleivel együtt magas vérnyomásos betegek kezelésének kiegészítésére ...

A piros ribizli a fekete ribizlivel (Ribes nigrum) együtt a köszmétefélék családjába tartozik.

Zágoni Elemér ma már nyugdíjas erdélyi (Csíkkarcfalva, Hargita) gyógyszerész fekete ribizli gyümölcséből és leveléből kivont több gyógyhatású készítményt dolgozott ki a vashiányos vérszegénység ellen (Ribifer), a magas vérnyomás ellen (Hiporib tabletta), és számos gyógyteát, ...

Egyre kedveltebb és ismertebb bogyós gyümölcsök egyike a josta, amelyet a fekete ribizli és az egres keresztezése révén hoztak létre. Neve a német Johannisbeere, illetve Stachelbeere összevonásának eredménye.

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: almasav, anyagcsere, apróbojtorján, ásványi anyag, baktérium, borkősav, borogatás, Boróka, borostyánkősav, citromsav, csersav, DNS, fahéjsav, farkasalma, fekete ribizli, fitoncida, Fokhagyma, gargalizáló, góc, gomba, gyógynövény, gyulladás, karbonsav, ...

C-vitamin: Minden zöld gyümölcs, citrus-félék, csipkebogyó, fekete ribizli, piros ribizli, szamóca, burgonya, spenót, káposzta, vizitorma.
D-vitamin: vizitorma, búzacsíra, valamennyi olajos mag.

Az aloe vera esetében nem szabad kémia anyagokat használni a tartósításhoz, csak természetes úton lehet ezt megoldani, az egyik leggyakrabban használt természetes tartósítószer a fekete ribizliből kivont natriumbenzonát, hazánkban például az aloe vera italok is ezzel vannak tartósítva.

Európa, Himalája nyirkos bozótosaiban honos. Hazánkban vadon nem nagyon él, de termesztett változatban sokfelé létezik. Más néven fekete ribizli.
Jellemzői: ...

A gyümölcsök közt az eper és a szeder, bodzából, kék szőlőből, fekete ribizliből nyert levek, az olajos magvak közül pedig a dió bizonyult jó flavonoidforrásnak. Növényi olajok közül az olívaolajban mutathatók ki nagyobb mennyiségben.

A ribizlit a rómaiak még nem ismerték. Feltehetőleg több vad faj kereszteződése hozta létre a mai kerti fajtákat. A nemzetség több mint 130 faja közül a legtöbbet díszcserjének használják. Csak kevés fajt termesztenek gyümölcséért, leginkább a piros és a fekete ribizlit.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ribizli, Gyógynövény, Magas, Hagyma, Tavaszi?

◄ Fekete ribiszke   Fekete szeder ►
 
RSS Mobile