Kezdőlap (Fagyöngy)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fagyöngy

Növény  Fagyal  Fagyöngyfüge

Fagyöngytörténelem: A fagyöngy régóta tisztelt növény. A görög mitológiában az áll, hogy Hermész az alvilág bezárt kapuját egy fagyöngy ágával nyitotta meg. A druidák (a kelták papjai) rituális alkalmakkor aranysarlóval vágták le és varázslatokra használták a növényt.


Fagyöngy (Viscum album)
Latin neve: Viscum album
A drog latin neve: Visci stipes
Német neve: Mistel
Angol neve: Common Mistletoe ...

Fagyöngy ellenjavallat
MÉRGEZŐ! Csak a növényt ismerő orvos felügyelete mellett alkalmazható. Méhösszehúzódást okozva vetélést válthat ki, de vetélést okozó dózisa közel van a halálos dózishoz. Pulzuscsökkentő hatása miatt szívbetegeknek is ellenjavallt.

Fagyöngy, a mágikus erejű gyógynövény
Nagyon rosszNagyon jó
A fagyöngyről mindenkinek az alatt elcsattanó csók jut eszébe, és annak mágikus ereje, miszerint a csók után nem sokkal, lehet készülni az esküvőre.

Fagyöngy
(fai gyöngy, lép, növ., Viscum Tourn.), a róla nevezett család apró élősködő bokra, ismételten ketté ágazó gallyakkal, egyszerü levelekkel és özvegy virágokkal, amelyek a hajtások végén vagy tövén állanak és egy- sőt hárommagvu bogyóvá fejlődnek ki.

~félék
Félélösködő, gyakori növények.
Sárga ~ vagy fakín - Vâsc de stejar
Loranthus europaeus L.

A ~ a tápanyagok egy részét a gazdanövényből szívja fel, így természetesen a hatóanyag-összetétele is változó lehet. A legjobb gyógyhatást a nyárfán élősködő ~nek tulajdonítják, de ez nem bizonyított.

A fehér ~ mérgező! A skandináv mitológiában is helyet kapott, mely szerint Frigg a szeretet istennője a szeretet jelképévé tette. Ebből is alakulhatott ki a monda, mely szerint karácsonykor ~ alatt csókólozni, egyet jelent az örökre együtt tartozással.

A ~ örökzöld, villás ágrendszerű növény, ami félélősködő életmódot folytat. Kisebb-nagyobb zöld bokrait főképpen a téli időszakban könnyű felismerni lombhullató fáink ágain.

Fehér ~
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(~ szócikkből átirányítva) ...

FEHÉR FAGYÖNGY
Szám: 00110
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...

Fehér ~
Viscum album
Tudja, hogy mire jó a fehér ~?

~füge
Ficus deltoidea
Fásszárú növény. Felszíne sima, színe barna vagy szürke. A hajtások fiatalon zöldek, később bebarnulnak, elfásodnak. A növény tejnedve mérgező.
Magasság: 1 m ...

~félék családja (Loranlhaeeae)
Életmódot folytató örökzöld cserje. Domb- és hegyvidékeinken gyakori. A párás környezetet kedveli, és a fák koronájában él. Leggyakoribb gazdanövényei: alma, nyár, fűz, hárs, vadkörte, vadgesztenye, juhar, magas kőris és erdei fenyő.

A ~ egészen kiváló gyógyszer érelmeszesedés ellen, ajánlott agyvérzés esetén, s az egyik legkiválóbb szívgyógyszer és keringésjavító. Teája áztatással készül, langyos vízben.

Azori ~ - Arceuthobium azoricum
Védett növények: zárvatermők
Eszmei értéke: -
Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj. Zárvatermők törzse.

~félék
Jellemzők:
40-150 cm átmérőjű, többé-kevésbé gömb alakú félélősködő epifiton. A duzzadt gyökfőből rendszerint több, radiális irányú ág nő ki, amely egyre rövidebb szártagokat képezve sűrún elágazik. Ágai az alapjuknál gyűrűszerű barázdával tagoltak.

Úgy ismerjük, hogy a ~ az a növény, mely alatt az emberek Karácsonykor megcsókolják egymást. Ezt a csókolózással való kapcsolatát az északgermán mitológiának köszönhetjük. Történt, hogy Baldurt, a béke istenét egy fehér ~ből készült nyíllal meggyilkolták.

~, fehér leírása:
A fakínfélék (Loranthaceae) családjába tartozó, félélősködő, kétlaki, gömb alakú cserje.

~ a fákon
250 évvel ezelőtt Carl von Linné adta a ~nek a Viscum album hivatalos nevet. A fák örökzöld lakóját azonban már több mint 2000 éve ismerik.
Tarka kérgek ...

~ tea:
Hatékonyan serkenti a szívműködést, erősíti a szívet, csökkenti a pulzusszámot. Magas vérnyomás esetén csökkenti a kísérő panaszokat: a fülzúgást, szédülést. Használják görcsoldóként és belső vérzések ellen is.

~ fikusz
Nedves, világos helyre, jó minőségű virágföldbe való. Kevés fény, hőingadozás, huzat levélhullást okoz.
Fodorka ...

~ (Loranthus europaeus, madárlép, enyvesbogyó, gyimbor, gyombolyú) ...

~
A ~ből készített tea a magas-vérnyomás kezelésének egyik alternatív módszere. Gyulladt, degeneratív ízületi panaszok, valamint daganatos betegségek kezelésére alkalmazzák.
Fehér fűz ...

-~ tea
A ~ a galagonyához hasonló hatást gyakorol a vérkeringésre. 1 csapott kávéskanál ~öt öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel, hagyjuk ázni egy napig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 alkalommal igyunk belőle.
Homeopátiás szerek
Magas vérnyomásra ...

A ~ hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek teáját hideg áztatással kell elkészíteni mészmentes, lágy vízzel.
Cikk az érelmeszesedésről
Orvosi veronika
(Veronica officinalis), Ösztörűs veronika ...

Fehér ~
Latinnév: Viscum album L.
Családnév: ~félék családja (Loranthaceae; Viscaceae) ...

Fehér ~:
Egy púpozott teáskanálnyi fehér ~öt áztassunk be egy csésze hideg vízbe 12 órára, majd melegítsük fel és szűrjük le. Naponta maximum két csészével fogyasszunk el belőle.
Körömvirágkenőcs: ...

FEHÉR FAGYÖNGY
Viscum album L.
Fő hatóanyagai: kolin, acetilkolin, propionilkolin, vérnyomáscsökkentő anyagot, szívre ható viszkotoxin protein, savanyú szapoin. A tölgyfákon élő ~ nem gyógynövény.

Fehér ~, ~, gyimbor, madárlép
Viscum album
Vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, belső (tüdő-, gyomor-, méh-, bél-) vérzéseket megszüntető, valamint szívműködést serkentő hatású. Az ipar gyógyszerkészítményeket állít elő a ~ből.

~füge vagy ~ fikusz (Ficus deltoidea)
Ismerjük meg a pilea egyik változatát! - Pilea depressa
Ismerjük meg az ezüst pileát (Pilea cadieri)!
Téma: Ezüst pilea (Pilea cadieri) ...

~, gyimbor, madárlép. Viscum album L. A fakinfélék (Loranthaceae) családjába tartozó, lombos fákon: akácon, nyárfán, hársfán, elhanyagolt alma- és körtefákon satöbbi élő, félélősködő, kétlaki, gömb alakú cserje....
Fahéj ...

~, fehér (Viscum album )
Népies neve: madárlép, enyvesbogyó, gyimbor, gyombolyú ...

~
(Viscum album) - Élősdi ~, fehér ~, enyvbogyó, lép, gyöngyös madárlép.

~:
Elnevezése: Viscum album (Élősdi ~, enyvbogyó, lép, gyöngyös madárlép).
Gyógyhatása: Magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, az immunrendszert serkentő, rákos betegségek kezelésére. Leveles hajtását vérnyomáscsökkentőként használják.

Fehér ~
Visci albae stipes
Vérnyomásszabályozó hatású. Alkalmazható magas vérnyomás kiegészítő kezelésében, orvosi felügyelet mellett.

A fehér ~, azaz latin nevén a Viscum album a ~ök családjába tartozó kétlaki növény, melynek jellegzetessége félig parazita életmódja. A ~ a rostokhoz hasonlatos gyökereinek köszönhetően belenő a gazdafák kérgébe, és 'rákapcsolódik' azok edénynyalábjaira.

A sokarcú ~
Ádventi dísz, vámpír, orvosság. Mindegyik kifejezés jól jellemzi a hazánkban is őshonos fehér ~öt.
Gyógy- és fűszernövények ...

Ficus deltoidea - ~füge
Tudjon meg többet a növényről a Videólexikonban!
5 méter magas fává nő. Levelei visszás- tojásdadok.Száraz levegőjű helyen leveleit ledobja.

- Keringés javítás, teljesítmény fokozás: napi három csésze hideg áztatású ~ elkortyolgatva
- Éves három hetes kúra: három hétig napi három két hétig napi kettő egy hétig napi egy csésze tea ...

vizet és tegyen bele 1 púpozott teáskanál ~öt. Fedje le és hagyja állni 6-8 órán át. Utána szűrje le és két részre osztva, reggel és délután fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt 15 perccel. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl.

BÁNÓ-FÉLE FOKHAGYMA-GALAGONYA-FAGYÖNGY kapszula
CARDIOHERB kapszula
CRATEGIL oldat
FAGYÖNGY-GALAGONYA tinktúra
GALAGONYA 44 cseppek
HERBÁRIA LADY KLIMAX filteres teakeverék
HERBÁRIA MECSEK FILTERES ÉRELMESZESEDÉS ELLENI teakeverék
HERBÁRIA NYUGTATÓ filteres teakeverék
HERBÁRIA NYUGTATÓ teakeverék ...

Kimondottan keresztény germán szokás, ahol a német hatás hiányzik, ott ma sem állítanak karácsonyfát, hanem például az angolok ~öt (Viscum album) használnak karácsonyi dísznek. A karácsonyfa tulajdonképen a betlehemi játékok tudásfája.

Sok gyógynövény elveszíti gyógyító hatását a forrázás alatt, ezért ezekből hidegen kell teát készíteni (mályva, ~, kálmos, csipkebogyó).

Jellegezetes karácsonyi növények: A ~ szerencsét hoz, a magyal szúrós levelei Krisztus töviskoszorúját idézik, a piros bogyók Krisztus vércseppjei. A karácsony színei a zöld és a piros. Ilyen színben pompázó cserepes növényekkel, például mikulásvirággal fokozhatjuk lakásunk ünnepi hangulatát..

Levél: dió, szeder, szamóca, ~, áfonya
A föld feletti, virágos rész: kék iringó, aranyvirág, ezerjófű, kakukkfű
Gyümölcs: galagonya, borbolya, áfonya, boróka
Rizoma: macskagyökér ...

Szobafikusz (Ficus elastica), Csüngőágú fikusz (F. benjamina), ~ fikusz (F. deltoidea)
Pálmák
Hegyipálma (Chamaedorea elegans), aranygyümölcspálma (Chrysalidocarpus lutescens), kenciapálma (Howea forsteriana), kanári főnixpálma (Phoenix canarienis) ...

A család tagjai között több parazita növényt is találhatunk, mely a gazdanövényen élősködik. Egyik rokonuk például a ~.

500 évvel ezelőtti népi-gyógyászati receptúrákat próbál ki és ad át sikerrel az utódoknak. Közismert, hogy Magyarországon több mint 400 féle gyógynövény van. R E C E P T E K: BŐRRÁKRA: diólevél, fehér~, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát, és ezzel .

Hajdina levél - Fagopyri herba 10 gr
Somkóró levél - Meloliti herba 20 gr
Szagos müge - Asperulae herba 20 gr
Galagonya levél, virág - Crataegi folium c. flos 20 gr
~ levél - Visci folium 30 gr
Naponta 3x1 teáskanállal 1 csésze forró vízbe.

Őszibarackra emlékeztető savanykás ízű, mérete változó, 2-4 cm. Csonthéjas magja feltörve ehető bélű, de nem mindegyike finom. Termesztik is. Fája félparazita, mint a ~. Használják szószokban, kompótnak, lekvárnak, csatninak. Aszalják is, mint az őslakók.

A hazánkban is a fák lombkoronájában élő ~( Viscum) és közeli rokona a fakín( Loranthus) nem epifiták - bár számos ismeretterjesztő helyen annak tekintik őket -, hanem félparaziták. Különös gyökérrendszerükkel vizet és vízban oldott anyagokat vonnak el a partner fától.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hagyma, Csalán, Bodza, Citrom, Fehér fagyöngy?

◄ Fagyal   Fagyöngyfüge ►
 
RSS Mobile