Kezdőlap (Encián)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Encián

Növény  Életfa  Endívia

Encián Bokor

(Solanum Rantonnetti)
Mutatós dézsás balkonnövény, amellyel bármely szélvédett teraszon varázslatos hangulatot teremthetünk. Válasszunk hozzá egy dekoratív cserepet vagy fonott kosarat és máris meg van a kiindulópontunk egy hangulatos nyári növénycsoporthoz.


Encián
Tárnics, kék virágú hegyvidéki növény.
A német Enzian átvétele, ez a növény latin nevéből (herba Gentiana) lett, amely az idősebb Plinius szerint Gentius illír királyra (Kr.e. 2. század) utal. Nyelvünkben főleg az enciánkék összetételben használatos.

Enciánkék óriászsálya
Enciánkék óriászsálya Évelőágyások, melyek Mexikó hegyeiből származnak. Közepes vízigény teljes fény, -20 fokig fagyálló.
Fagyálló golgota ...

Encián (Lycianthes rantonnetii): májustól októberig kék virágkorona díszíti. Szükség van egy napsütéses, széltől védett helyre, sok vízre és heti egyszeri tápoldatozásra. Gyorsan nő, ezért még kihajtás előtt, február végén metsszük meg (az ágakat félhosszúra vágjuk vissza).

Tavaszi encián
Gentiana sino-ornata / Kínai tárnics, encián
Talajigény: Vízelvezetésű
Fényigény: Teljes megvilágítást kíván
Vízigény: Jó vízgazdálkodású talaj, teljesen fagytűrő
Magasság: M:5cm.
Tőtávolság: T:5cm.
Virágzása: Tavasszal virágzó ...

A tárnicsokat ~nak is hívják. Virágszínükről még egy árnyalatot is elneveztek. Persze nem minden tárnics kék, például sárga virágúak is akadnak közöttük.

A Margitsziget jövőjéről, ezen belül a Sportuszoda bővítéséről tanácskoztak ma a civil szervezetek a Zöld Demokraták Szövetsége által rendezett konfer~, melyre több mint ezer zöldszervezetet, valamint megfigyelőként a szaktárca, a főváros és a XIII.

Májusban a zergeboglár (Trollius europeus) sárga tömött szirmú virágait, míg nyár végén és kora ősszel a kornis tárnics (Gentiana pneumonanthe) ~ kék kelyheiben gyönyöködhetünk. A kenyérbélcickafark (Achillea ptarmica), a kígyógyökerű keserűfű (Polygonum bistorta) sokfelé előfordul.

A Weitech kisállatelriasztó készülékek komplex hangot generálnak és bocsátanak ki nagyon magas hangfrekv~ (ultrahang), ill. magas intenzitáson. Ez az ultrahang emberi fül számára nem hallható, de a rágcsálók és a legtöbb bogár valamilyen módon hallja, ill.

Nem számítva a legközönségesebb fajokat: rózsa, nefelejts, szegfű, krizanténum, barka, páfrány, hóvirág, ibolya, ~, nem ismerik a virágok neveit, ...

Solanum crispum 'Glasnevin' (Kúszó ~bokor)
Solanum rantonettii (~fa)
Sophora 'Golden Treasure' (Aranyvesszőjapánakác) ...

A jácint (Hyacinthus orientalis) a tavasz egyik legszebb virága, amely gyönyörű ~kék, rózsaszín vagy fehér színben pompázik.
Korábban a liliomfélék családjába sorolták ezt a növényt, de ma már önálló családba tartozik, amely a jácintfélék családja.

Johanna Budwig a lenolaj gyógyító képességét hozza összefüggésbe az egyedi kémiai kötésével, mely ugyanazon a frekv~ rezeg, mint a Nap. Úgy érzi, hogy a lenolajban levő esszenciális zsírsavak képesek felszívni és tárolni a napfény energiáját.

"Tárnics" szavunk - mely Diószegi Sámueltől származik valószínűleg szerb-horvát eredetű, a nemzetség latin neve pedig Gentius illír királyra utal (i.e. 200 körül), aki e növényeket a pestis gyógyítására ajánlotta. A latin név alapján a tárnicsokat gyakran ~nak is mondjuk.

Származása: Nyugat- Kína. Virágait laza elágazó fürtben júniusban hozza, ~ színben. Vágott virágnak alkalmas.
Méret: 20 cm-től 40 cm-ig
Virágzási idő: Június-Július.

A pompás papagájvirág esetében a viráglevelek narancssárgák, sárgák vagy ~kékek. Természetesen léteznek más színű fajok is. A növény magassága elérheti a másfél métert is. A törpe változatok 75 cm-nél magasabbra nem nőnek meg.

Virágai: laza fürtben nyílnak, sarkantyúsak, ~kékek.
Igénye: üde, jó tápanyagellátottságú, rendszeresen öntözött talajt kedvel.
Fényigénye: napkedvelő
Felhasználása: nagyobb sziklakertek, évelőágyak, vadvirágos kertek növénye.

Rajtuk kívül van még egy asszony, akit úgy hívnak, hogy Reza asszony. Egy konfer~ kérdezték Gyuri bácsitól, hogy miért nem használja Magyarország a rengeteg gyógynövényt,hiszen 400 féle gyógynövényünk van. Elmesélte, hogy a Bükkben nagyon sokat tartózkodik napon, és .

A Tecophilaea cyanocrocus, magyar nevén a chilei sáfrány törékeny és nagyon szép növény. A chilei hegyekből származik, ahol 2500-3000 méteres magasságban nő. Az ~kék virágú növényt nálunk rendszerint cserépben nevelik, mert nem bírja a téli körülményeket.

Gyökerét állatorvosságnak (fehér ~) használják, a falusi nép pedig sörbe áztatja s gyomorerősítőül issza. A L. Siler L. erősszagu gyökerét, mely nálunk főleg Horvátországban terem, a havasok lakosai fűszernek és fogfájás ellen használják. A régiek Ligusticum-nak hítták és szintén fűszerök volt.

Ez a név a Skodrában (ma Észak-Albánia) uralkodó utolsó illír király (i. e. 180-168.) Genthios nevét őrzi, aki - vagy inkább valaki az orvosai közül - az azon a vidéken honos sárga ~ gyökerének gyógyhatását felismerte. Ezért nevezték régebben úgy, hogy "Gentius király füve".

A szélvitorla energiatermelő egységének a kiállításokon is bemutatott 21x16 cm-es homlokfelületű modellje 16 km/óra sebességű szél mellett, 18 Hz frekv~ működve 0,24 watt villamos energiát termel.

Salvia patens - kék zsálya vagy ~kék zsálya
Salvia polystachya - chia
Salvia potus - chia
Salvia pratensis - mezei zsálya
Salvia roemeriana - az árnyékos, nedves területeket kedveli
Salvia sclarea - muskotályzsálya
Salvia spathacea - kolibrizsálya, karmazsinzsálya, korsózsálya ...

emelkedő szövetpárnán (emerg~) elhelyezkedő, részben meszesedett, részben kovásodott falú, egysejtű, hosszúkás szőr
Csalétek
Csalétek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Évelő, Nyári, Rózsa, Gyógynövény?

◄ Életfa   Endívia ►
 
RSS Mobile