Kezdőlap (Encián)

 Növény 

  » »
 
   

Encián

Növény  Életfa  Endívia

Encián Bokor

(Solanum Rantonnetti)
Mutatós dézsás balkonnövény, amellyel bármely szélvédett teraszon varázslatos hangulatot teremthetünk.


Encián
Tárnics, kék virágú hegyvidéki növény.
A német Enzian átvétele, ez a növény latin nevéből (herba Gentiana) lett, amely az idősebb Plinius szerint Gentius illír királyra (Kr.e. 2. század) utal.

Enciánkék óriászsálya
Enciánkék óriászsálya Évelőágyások, melyek Mexikó hegyeiből származnak. Közepes vízigény teljes fény, -20 fokig fagyálló.
Fagyálló golgota ...

Encián (Lycianthes rantonnetii): májustól októberig kék virágkorona díszíti. Szükség van egy napsütéses, széltől védett helyre, sok vízre és heti egyszeri tápoldatozásra.

Tavaszi encián
Gentiana sino-ornata / Kínai tárnics, encián
Talajigény: Vízelvezetésű
Fényigény: Teljes megvilágítást kíván
Vízigény: Jó vízgazdálkodású talaj, teljesen fagytűrő
Magasság: M:5cm.
Tőtávolság: T:5cm.

A tárnicsokat enciánnak is hívják. Virágszínükről még egy árnyalatot is elneveztek. Persze nem minden tárnics kék, például sárga virágúak is akadnak közöttük.

A Margitsziget jövőjéről, ezen belül a Sportuszoda bővítéséről tanácskoztak ma a civil szervezetek a Zöld Demokraták Szövetsége által rendezett konferencián, melyre több mint ezer zöldszervezetet, valamint megfigyelőként a szaktárca, ...

Májusban a zergeboglár (Trollius europeus) sárga tömött szirmú virágait, míg nyár végén és kora ősszel a kornis tárnics (Gentiana pneumonanthe) encián kék kelyheiben gyönyöködhetünk.

A Weitech kisállatelriasztó készülékek komplex hangot generálnak és bocsátanak ki nagyon magas hangfrekvencián (ultrahang), ill. magas intenzitáson.

Nem számítva a legközönségesebb fajokat: rózsa, nefelejts, szegfű, krizanténum, barka, páfrány, hóvirág, ibolya, encián, nem ismerik a virágok neveit, ...

Solanum crispum 'Glasnevin' (Kúszó enciánbokor)
Solanum rantonettii (Enciánfa)
Sophora 'Golden Treasure' (Aranyvesszőjapánakác) ...

Johanna Budwig a lenolaj gyógyító képességét hozza összefüggésbe az egyedi kémiai kötésével, mely ugyanazon a frekvencián rezeg, mint a Nap. Úgy érzi, hogy a lenolajban levő esszenciális zsírsavak képesek felszívni és tárolni a napfény energiáját.

- mely Diószegi Sámueltől származik valószínűleg szerb-horvát eredetű, a nemzetség latin neve pedig Gentius illír királyra utal (i.e. 200 körül), aki e növényeket a pestis gyógyítására ajánlotta. A latin név alapján a tárnicsokat gyakran enciánnak is ...

Származása: Nyugat- Kína. Virágait laza elágazó fürtben júniusban hozza, encián színben. Vágott virágnak alkalmas.
Méret: 20 cm-től 40 cm-ig
Virágzási idő: Június-Július.

A pompás papagájvirág esetében a viráglevelek narancssárgák, sárgák vagy enciánkékek. Természetesen léteznek más színű fajok is. A növény magassága elérheti a másfél métert is. A törpe változatok 75 cm-nél magasabbra nem nőnek meg.

Virágai: laza fürtben nyílnak, sarkantyúsak, enciánkékek.
Igénye: üde, jó tápanyagellátottságú, rendszeresen öntözött talajt kedvel.
Fényigénye: napkedvelő
Felhasználása: nagyobb sziklakertek, évelőágyak, vadvirágos kertek növénye.

Egy konferencián kérdezték Gyuri bácsitól, hogy miért nem használja Magyarország a rengeteg gyógynövényt,hiszen 400 féle gyógynövényünk van. Elmesélte, hogy a Bükkben nagyon sokat tartózkodik napon, és .

A jácint (Hyacinthus orientalis) a tavasz egyik legszebb virága, amely gyönyörű enciánkék, rózsaszín vagy fehér színben pompázik.

A chilei hegyekből származik, ahol 2500-3000 méteres magasságban nő. Az enciánkék virágú növényt nálunk rendszerint cserépben nevelik, mert nem bírja a téli körülményeket. Hagymájához sajnos csak ritkán lehet hozzájutni.

Gyökerét állatorvosságnak (fehér encián) használják, a falusi nép pedig sörbe áztatja s gyomorerősítőül issza. A L. Siler L. erősszagu gyökerét, mely nálunk főleg Horvátországban terem, a havasok lakosai fűszernek és fogfájás ellen használják.

Ez a név a Skodrában (ma Észak-Albánia) uralkodó utolsó illír király (i. e. 180-168.) Genthios nevét őrzi, aki - vagy inkább valaki az orvosai közül - az azon a vidéken honos sárga encián gyökerének gyógyhatását felismerte.

A szélvitorla energiatermelő egységének a kiállításokon is bemutatott 21x16 cm-es homlokfelületű modellje 16 km/óra sebességű szél mellett, 18 Hz frekvencián működve 0,24 watt villamos energiát termel.

Salvia patens - kék zsálya vagy enciánkék zsálya
Salvia polystachya - chia
Salvia potus - chia
Salvia pratensis - mezei zsálya
Salvia roemeriana - az árnyékos, nedves területeket kedveli
Salvia sclarea - muskotályzsálya ...

emelkedő szövetpárnán (emergencián) elhelyezkedő, részben meszesedett, részben kovásodott falú, egysejtű, hosszúkás szőr
Csalétek
Csalétek.

Lásd még: Lásd még: Magas, Évelő, Nyári, Rózsa, Gyógynövény

Növény  Életfa  Endívia

 
RSS Mobile