Kezdőlap (Édesgyökér)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Édesgyökér

Növény  Édesburgonya  Édesgyökerű páfrány

Édesgyökér, igazi
Az Édesgyökér, igazi népies neve: Édesfa, cukorkóró. Az Édesgyökér, igazi leírása A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Íze édeskés. Virágzata felálló fürt. Fásodó, belül sárga, édes rizomájú növény.


Édesgyökér
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Igazi édesgyökér szócikkből átirányítva) ...

Édesgyökér
Nevéhez méltóan a növény gyökerét használják gyógyászati célokra. Emellett a medvecukor fontos alapanyag is. A barna sör színezésére is szokták használni.
Hatóanyag: szterolok, kumarinok, triterpén szaponinok, flavonoidok, cukor.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) Édesfa, igazi édesgyökér
Az édesgyökérből kivont glabridin szenzációs felfedezés! ...

ÉDESGYÖKÉR
Szám: 00094
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai ...

~ (Glycyrrhiza glabra)
Latin neve: Glycyrrhiza glabra
A drog latin neve: Liquiritiae radix
Német neve: Süssholz
Angol neve: Liquorice ...

~
A régi görögök és a rómaiak az édesgyökeret (Glycyrrhiza glabra L.) tonizálóként alkalmazták. A hinduk hittek abban, hogy tejjel elkészített italként fokozza a szexuális képességet. A kínaiak azt tartották, hogy erősekké és kitartókká teszi őket a belőle készült tea.

~
Az édesgyökér (Glycyrrhiza) népies nevén: édesfa, cukorkóró, a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó növénynemzetség, melynek Magyarországon két faja fordul elő. Szántók, legelők, parlagok évelő növényei. Virágzatuk felálló fürt.

~
(növ.), különféle növények édesvizü gyökere vagy tkéje, p. a cukorkóróé, a Polypodium vulgareé. Az amerikai É., l. Imádságbokor; vad É. a. m. Cyperus esculentus L., l. Iszapsás. - Orvosi szempontból, l. Liquiricia.

Az édesgyökér a medvecukor készítésének fontos alapanyaga.
A növényt a barna sör színezésére is használják.
A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április.
Mi van benne?

~
Glycyrrhiza echinata (glabra). (Liquiritia off.)

...

A kínaiak első nagy fűvészkönyve, melyet több mint 5000 éve írtak Pen Cao Csing (Elsőrendű gyógynövények) néven, már kiemelten foglalkozik az édesgyökérrel. Azóta is Kína egyik legnépszerűbb gyógynövénye.

(Polypodium vulgare, angyalédesgyökér,)
A páfrányokhoz tartozó fű
tenyészik árnyas erdőkben tenyészik, cser- és tölgyfák tönkéin, sziklákon,
mohlepte falakon találjuk meg. Ung és Mármaros erdeiben legbővebben
terem. Tőkéje fás, bütykös, gyökere vékony, görcsös; ...

~, Édesfa, igazi édesgyökér
Glycyrrhiza glabra
Ízjavítóként és színezőként használják gyógyszerekben és teakeverékekben. Hatása nyálkaoldó, emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító. Gyomor- és bélfekély gyógyítására is ajánlják.

~
Latinnév: Glycyrrhiza glabra L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae) ...

~
Népies neve: bécsi kapor, főnigli, nagy kömény, római kapor
Magja kellemes, jellemző, ánizsra emlékeztető szagú, íze édeskés, kissé csípős. Nagyon egészséges fűszer, amely főzelékek, saláták, szószok, marinádok, teasütemények ízesítésére használható.

~, igazi hatóanyagai:
"Triterpén-szaponinok, fő hatóanyagként a glicirhizinsavval; flavonoidok, többek közt likviritin a likviritigenin és izolikviritigenin, aglikonokkal, kumarinok."
Milyen vegyületeket tartalmaz az ~, igazi?

~ (Glycyrrhiza glabra) pillangósvirágúak (Fabaceae) gyökere ...

~
Édesfa, igazi édesgyökér, (Glycyrrhiza glabra L.) gyógyszerekben, teakeverékekben íz javítóként használják. Teájának hatása nyálkaoldó, vizelethajtó, vértisztító. Besűrített vizes kivonata a medvecukor. Ez az édesség tömbökben, és 5-10 dekás rudakban kapható.
Édeskömény ...

~ (Glycyrrhiza glabra, édesfa, cukorkóró)
A szár 1,5-2 m hosszú, a levelek páratlanul szárnyasán összetettek. A fürtvirágzatok levélhónaljiak, hosszuk a levelekével megegyező, a virágok pillangósak, ibolyaszínűek. Májustól júliusig virágzik. A termés kb.

~
Az édesgyökér jótékony hatásait az ókori görögök is ismerték, később a kolostori patikában is elhagyhatatlan volt köptető, nyálkaoldó, gyomornyálkahártyát védelmező hatásai miatt.

Igazi édesgyökér
Ezek a gyógyszerek tartalmazzák:
ANTIFRONT BÉRES belsőleges cseppek
BITTNER SVÉDCSEPP oldat
HERBÁRIA EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ filteres teakeverék
HERBÁRIA EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ teakeverék
HERBÁRIA HURUTOLDÓ teakeverék
HERBÁRIA MEGHŰLÉS TÜNETEIT ENYHÍTŐ filteres teakeverék ...

Valódi édesgyökér [Glycyrrhiz glabra L.]
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó édesgyökér fajok szántók, legelők, parlagok évelő növényei.

~, igazi (Glycyrrhiza glabra )
Népies neve: édesfa, cukorkóró
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Íze édeskés. Virágzata felálló fürt.

~
Más néven: édesfa, cukorkóró, (Glycyrrhiza glabra). A hüvelyesek családjába tartozó édesgyökér nemzetség 20 faja Eurázsiában, Ausztráliában és Amerikában honos. A levelek hónaljában található virágzata nyúlánk, füzéres fürt.

~
Elnevezése: Glycyrrhiza glabra L. (Édesfa, cukorkóró, valódi édesgyökér).
Gyógyhatása: Köhögés, fekélyek, ízületi gyulladás, herpesz, fertőzés, májgyulladás és -zsugor, légzőszervi megbetegedésekben, hólyag-, és vesebajokban és gyomorfekélyben szenvedőknek.

Az édesgyökér egy a Földközi-tenger vidékén, Kelet-Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában őshonos cserje. Egy méter magasra nő, és a pillangósvirágúak családjának tagja.

Az édesgyökér (Clycyrrhiza glabra) termesztett, ritkán termesztésből kivadult, pillangósvirágú növényünk.
Az ötszáz évvel ezelőtt, Kínában kelt, Elsőrendű gyógynövényeink című munka kiemelt témája az édesgyökér.

Igazi édesgyökér
Liquiritiae radix
A felső légutak hurutos megbetegedéseiben köptetőként alkalmazható, gyomor nyombélfekélyben gyulladáscsökkentő hatású. Ízjavítóként teakeverékek alkotórésze.

Útifű, Igazi édesgyökér, Máriatövis, Cickafark, Borsmenta
Gyömbér edényben ...

Angelikagyökér, árnikavirág, benedekfű, bojtorjángyökér, borókabogyó, borsmentalevél, csalánlevél, diófalevél, ezerjófű, édesgyökér, fehérárvacsalánfű, fehérmályvagyökér ( ziliz ) gyermekláncfűlevél, gyújtoványfű, iglicgyökér, kökényvirág, körömvirág, kukoricabajusz, kutyabengekéreg, lenmag, ...

A ginkó vérkeringést fokozó hatását kombinálják az édesgyökér (Liquiritia officinalis) gyulladáscsökkentő hatásával, ez krém, zselé és sampon alakjában hajhullás ellen hatásosnak bizonyult (Helia D zselé zsiros hajra, korpás fejbőrre, a Helia D krém száraz, töredezett hajra).

Dugvánnyal szaporítható: Borsmenta, csalán, édesgyökér, fodormenta, meténg, tárkony.

Differenciális fajai a tarackbúza (Elymus repens), az osztrák és az erdei kányafű (Rorippa austriaca, R. sylvestris), a vasfű (Verbena officinalis), a keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata), a mogyorós lednek (Lathyrus tuberosus), a vesszős kutyatej (Euphorbia virgata), ...

A nyár közepén, végén virágzó, kétnyári orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos.
Árvácska (Viola x wittrockiana) ...

A tárkony elősegíti a menstruációt, segíti a kimerültség leküzdésében és az idegek megnyugtatására is alkalmas.
A tárkony levele ásványi sókban, köztük jódban, A- és C-vitaminban gazdag. Teája étvágyjavító, emésztést serkentő, élénkítő hatású. A gyökér, melynek íze hasonlít az édesgyökér ízéhez, ...

Másik, nem titkolt célunk, hogy természetes anyagokat 'javasoljunk' a világot uraló, világhatalmista gyógyszergyártók szintetikus szerei helyett. Először bővebben a szemmel, a lélek tükrével foglalkozunk. ~ szembetegségek esetére. A diófalevelet a .

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyógynövény, Magas, Hagyma, Fokhagyma, Kamilla?

◄ Édesburgonya   Édesgyökerű páfrány ►
 
RSS Mobile