Kezdőlap (Dália)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Dália

Növény  Csüngőágú fikusz  Dalmát gólyaorr

Dália

(Dahlia)
Észak-Amerikából származó kedvelt elegáns virág, melynek a gumóit a spanyolok hódítók hoztak át Európába, Mexikóból, a XVI. sz. táján.


Dália
Dahlia - hibridek
Dália (színkeverék)
Egynyári virágágyak díszítésére az alacsony Mignon és a valamivel magasabb féltelt virágú fajták alkalmasak, melyek magvetéssel is jól szaporíthatók. Áprilisban fűthető fólia alá vagy langyos ágyba vetjük.

Dália
Virágos kerti dísznövény.
Növénytani szakszó (Dahlia), a virágot Andreas Dahl svéd botanikusról nevezték el.

- A Törpe dália (Dahlia pinnata) kertünk egyik legszebb éke. Fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, piros és lila különböző árnyalataiban pompázik. Körülbelül 50 cm magasra nőnek és maximum 8 cm a virága.

Kerti dália
(Dahlia x hortensis)
'A kerti dália az egyik legkedveltebb kerti virágunk. Nyár végétől késő őszig változatos színekben pompázik. Különböző virágformájú, alacsony, középmagas és magas növésű fajtáiból válogathatunk. ...

Telt, színpompás, pazar virágzás: ezek a tulajdonságok adják a ~ erőteljes hatását. A sűrű sziromtömeg mélységet és szerkezet ad az összeállításoknak. Feltűnő kontrasztot alkot minden levélzölddel, mind formában, mind pedig színben.
ZANTEDESCHIA ...

~ tavasztól tavaszig
Az első dáliák több mint kétszáz éve érkeztek Közép-Amerikából Európába. Nevüket Andreas Dahl svéd botanikusról kapták. Szépségének köszönhetően a ~, mint női név névnapjaink között is szerepel.
Építsünk kertet! ...

~
Jól fejlődik szinte minden típusú talajban, de hasonlóan más növényekhez a bőséges tápanyag ellátást nagyon meghálálja. Vízigényes, bár kibírja a szárazságot.
Díszcsorba ...

~ (latinul dahlia), család: Compositae (fel)
Több mint 30 botanikai fajuk létezik, amelyek Mexikóban, Kolumbiában és Közép-Amerikában fordulnak elő. Nevüket Andreas Dahl (1751-1789) svéd botanikusról kapták.

~
A nemzetség fajai bokros termetű, gumós évelők. Nyáron és ősszel virágzanak; ágyásba illetve vágott virágnak és kiállítási célra valók. A törpe fajták csoportosan mutatósak, de cserepes növényként is megfelelnek. Részlegesen fagytűrők. Napos fekvést és jó vízgazdálkodású talajt igényelnek.

A ~ ültetése és gondozása
A ~ a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája kerü…
A harangvirág gondozása ...

Kerti ~
Dahlia x pinnata
fészekvirágzatúak családja - Asteraceae
csövesvirágúak alcsaládja - Asteroideae ...

Keres: ~
Dáliák
Változatos színű, feltűnő díszei a kertnek. Napfény-, víz- és tápanyagigényesek.

~ a kertben és a vázában.
Dadalia galériája. Hozz egy képet Te is!
Egy fotós közösség. Dadalia galéria fóruma.
Erdőgépker Kft. - Erdészeti, kertészeti gépek
Prominens Kft. - Mobil mérlegek
Stihl, Viking, Honda, Interforst ...

~ a kertben és a vázában.
Szabad link-bannercsere feltételek nélkül
Sport SOX magazin
Független gépjárműkereskedés és Suzuki szervíz
Aluplast műanyag ablakok raktárkészlete! ...

~
Kapcsolódó írások
2014. január 6. Mángold
2011. június 22. Convolvulus Royal Ensign
2011. március 5. Augusztusi aranyfény
2011. július 14. Szeplőlapu ...

~
Dahlia pinnata 'harlequin' / ~
Talajigény: Tápanyagigényes
Fényigény: Napos fekvésbe helyezhető
Vízigény: Vízigényes
Magasság: 40 cm
Tőtávolság: 25x25 cm
Virágzása: júniustól-októberig ...

A ~ gumós növény folyamatosan virágzik egész nyáron át az első fagyok beálltáig. A gumókat olyan mélyre ültessük, hogy 5 cm földet tudjunk még rá rakni. Nagyon sok alak és színváltozata létezik. Magassága is változó a 15 cm-től a 160 cm-ig minden méretben megtalálható.

Törpe ~,20-40 cm magas.Kőedények, dalnokládák beültetésére alkalmas.Teleltetést igényel.
Virágzási idő: Június-október.
Virágszín: Rózsaszín.

Dahalia (~)
Amerika déli részein honos, Európában eleinte a gumójáért termesztették, későbbiekbe egy Francia szerzetes által nemesítetteket, már a virágaiért ültették. Fészkes virágúak családjába tartozó felállószárú dekoratív egynyári virág.

/ ~ hibridek
Általános: A dáliák gumós, évelő, lágy szárú növények. Termetük igen változatos, magasságuk 30 cm és 2 méter között változhat. A nyár végén és ősszel nyíló virágzatok átmérője 5 és 30 cm között változhat.

Dahlia variabilis - Törpe ~
Dahlia x hortensis - ~
Daphne sp. - Boroszlán
Daphne cneorum - Henyeboroszlán
Daphne mezereum - Farkasboroszlán
Decabelone grandiflora/ Tavaresia barklyi - Nagyvirágú záporcsillag
Delphinium sp. - Szarkaláb
Delphinium x belladonna - Szarkaláb ...

Nem egészen két évtized mulva Kristof Deegen Köstritzben berendezte az első nagy ~tenyészetet s 1824-től kezdve egyik kertészeti ~újdonságot a másik után hozta piacra.

Dahlia pinnata Törpe ~ egyik legkedveltebb kerti virág. különböző formájú virágaival a fagyokig virágzik. A törpe dáliák 30-60cm magasak, virágátmérőjük 5-8cm. Tápanyagban, gazdag talajban fejlődnek legjobban, vízigényük nagy. Napos, félárnyékos helyen egyaránt jól fejlődik.

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: akác, almafa, Angyalgyökér, Articsóka, árvácska, bársonyvirág, Bazsalikom, Bodza, Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, ~, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, ...

Tüneteket okozhat a rózsa, a ciklámen, az írisz, a ~ és a krizantém. Kontaktus esetén, rövid időn belül tüsszögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, de akár fulladás is jelentkezhet. Ki gondolná, hogy a szobanövényként ismert buzogányvirág illóolaja is képes allergiás tüneteket kiváltani?

Bármilyen hihetetlen, vízzel is száríthatunk. Erre a következő virágok a legalkalmasabbak: hortenzia, papsapka, pompon ~ (apró, gömbformájú fejekkel), boglárka, aranyvessző, kecskerágó, madárbirs, berkenye, sóvirág, egyes szabadban termelt rózsák, erős szárral.

Néhány növény, amelyek bírják a tűző napot, ezeket keverni is lehet, így látványosabb a végeredmény. Pl.: záporvirág, ~, rézvirág, körömvirág, afrikai aranyvirág, tátika, petúnia, bojtocska, Kleopátra tűje.
Lakáskultúra napi tippek ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Liliom, Hagyma, Tulipán, Paprika?

◄ Csüngőágú fikusz   Dalmát gólyaorr ►
 
RSS Mobile