Kezdőlap (Dália)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Dália

Növény  Csüngőágú fikusz  Dalmát gólyaorr

Dália

(Dahlia)
Észak-Amerikából származó kedvelt elegáns virág, melynek a gumóit a spanyolok hódítók hoztak át Európába, Mexikóból, a XVI. sz. táján.


Dália
Dahlia - hibridek
Dália (színkeverék)
Egynyári virágágyak díszítésére az alacsony Mignon és a valamivel magasabb féltelt virágú fajták alkalmasak, melyek magvetéssel is jól szaporíthatók. Áprilisban fűthető fólia alá vagy langyos ágyba vetjük.

Dália
Virágos kerti dísznövény.
Növénytani szakszó (Dahlia), a virágot Andreas Dahl svéd botanikusról nevezték el.

- A Törpe dália (Dahlia pinnata) kertünk egyik legszebb éke. Fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, piros és lila különböző árnyalataiban pompázik. Körülbelül 50 cm magasra nőnek és maximum 8 cm a virága.

Kerti dália
(Dahlia x hortensis)
'A kerti dália az egyik legkedveltebb kerti virágunk. Nyár végétől késő őszig változatos színekben pompázik. Különböző virágformájú, alacsony, középmagas és magas növésű fajtáiból válogathatunk. ...

Telt, színpompás, pazar virágzás: ezek a tulajdonságok adják a ~ erőteljes hatását. A sűrű sziromtömeg mélységet és szerkezet ad az összeállításoknak. Feltűnő kontrasztot alkot minden levélzölddel, mind formában, mind pedig színben.
ZANTEDESCHIA ...

~ tavasztól tavaszig
Az első dáliák több mint kétszáz éve érkeztek Közép-Amerikából Európába. Nevüket Andreas Dahl svéd botanikusról kapták. Szépségének köszönhetően a ~, mint női név névnapjaink között is szerepel.
Építsünk kertet! ...

~
Jól fejlődik szinte minden típusú talajban, de hasonlóan más növényekhez a bőséges tápanyag ellátást nagyon meghálálja. Vízigényes, bár kibírja a szárazságot.
Díszcsorba ...

~ (latinul dahlia), család: Compositae (fel)
Több mint 30 botanikai fajuk létezik, amelyek Mexikóban, Kolumbiában és Közép-Amerikában fordulnak elő. Nevüket Andreas Dahl (1751-1789) svéd botanikusról kapták.

~
A nemzetség fajai bokros termetű, gumós évelők. Nyáron és ősszel virágzanak; ágyásba illetve vágott virágnak és kiállítási célra valók. A törpe fajták csoportosan mutatósak, de cserepes növényként is megfelelnek. Részlegesen fagytűrők. Napos fekvést és jó vízgazdálkodású talajt igényelnek.

A ~ ültetése és gondozása
A ~ a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája kerü…
A harangvirág gondozása ...

Kerti ~
Dahlia x pinnata
fészekvirágzatúak családja - Asteraceae
csövesvirágúak alcsaládja - Asteroideae ...

Keres: ~
Dáliák
Változatos színű, feltűnő díszei a kertnek. Napfény-, víz- és tápanyagigényesek.

~ a kertben és a vázában.
Dadalia galériája. Hozz egy képet Te is!
Egy fotós közösség. Dadalia galéria fóruma.
Erdőgépker Kft. - Erdészeti, kertészeti gépek
Prominens Kft. - Mobil mérlegek
Stihl, Viking, Honda, Interforst ...

~ a kertben és a vázában.
Szabad link-bannercsere feltételek nélkül
Sport SOX magazin
Független gépjárműkereskedés és Suzuki szervíz
Aluplast műanyag ablakok raktárkészlete! ...

~
Dahlia pinnata 'harlequin' / ~
Talajigény: Tápanyagigényes
Fényigény: Napos fekvésbe helyezhető
Vízigény: Vízigényes
Magasság: 40 cm
Tőtávolság: 25x25 cm
Virágzása: júniustól-októberig ...

A ~ gumós növény folyamatosan virágzik egész nyáron át az első fagyok beálltáig. A gumókat olyan mélyre ültessük, hogy 5 cm földet tudjunk még rá rakni. Nagyon sok alak és színváltozata létezik. Magassága is változó a 15 cm-től a 160 cm-ig minden méretben megtalálható.

Törpe ~,20-40 cm magas.Kőedények, dalnokládák beültetésére alkalmas.Teleltetést igényel.
Virágzási idő: Június-október.
Virágszín: Rózsaszín.

Dahalia (~)
Amerika déli részein honos, Európában eleinte a gumójáért termesztették, későbbiekbe egy Francia szerzetes által nemesítetteket, már a virágaiért ültették. Fészkes virágúak családjába tartozó felállószárú dekoratív egynyári virág.

/ ~ hibridek
Általános: A dáliák gumós, évelő, lágy szárú növények. Termetük igen változatos, magasságuk 30 cm és 2 méter között változhat. A nyár végén és ősszel nyíló virágzatok átmérője 5 és 30 cm között változhat.

Dahlia variabilis - Törpe ~
Dahlia x hortensis - ~
Daphne sp. - Boroszlán
Daphne cneorum - Henyeboroszlán
Daphne mezereum - Farkasboroszlán
Decabelone grandiflora/ Tavaresia barklyi - Nagyvirágú záporcsillag
Delphinium sp. - Szarkaláb
Delphinium x belladonna - Szarkaláb ...

(1) Boglárka (2) Boglárkacserje (1) Bögrevirág (1) bokor (1) borsó (1) Buddleia davidii (1) Campanula (1) Campanula medium (1) cékla (1) Cerinthe major (1) Cickafark (2) Convolvulus arvensis (1) Convolvulus Royal Ensign (1) Cornus sangvinea (1) Csalán (1) Csejés pimpó (1) Csenkesz (1) ~ (1) ...

Nem egészen két évtized mulva Kristof Deegen Köstritzben berendezte az első nagy ~tenyészetet s 1824-től kezdve egyik kertészeti ~újdonságot a másik után hozta piacra.

Dahlia pinnata Törpe ~ egyik legkedveltebb kerti virág. különböző formájú virágaival a fagyokig virágzik. A törpe dáliák 30-60cm magasak, virágátmérőjük 5-8cm. Tápanyagban, gazdag talajban fejlődnek legjobban, vízigényük nagy. Napos, félárnyékos helyen egyaránt jól fejlődik.

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: akác, almafa, Angyalgyökér, Articsóka, árvácska, bársonyvirág, Bazsalikom, Bodza, Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, ~, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, ...

Tüneteket okozhat a rózsa, a ciklámen, az írisz, a ~ és a krizantém. Kontaktus esetén, rövid időn belül tüsszögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, de akár fulladás is jelentkezhet. Ki gondolná, hogy a szobanövényként ismert buzogányvirág illóolaja is képes allergiás tüneteket kiváltani?

Bármilyen hihetetlen, vízzel is száríthatunk. Erre a következő virágok a legalkalmasabbak: hortenzia, papsapka, pompon ~ (apró, gömbformájú fejekkel), boglárka, aranyvessző, kecskerágó, madárbirs, berkenye, sóvirág, egyes szabadban termelt rózsák, erős szárral.

Néhány növény, amelyek bírják a tűző napot, ezeket keverni is lehet, így látványosabb a végeredmény. Pl.: záporvirág, ~, rézvirág, körömvirág, afrikai aranyvirág, tátika, petúnia, bojtocska, Kleopátra tűje.
Lakáskultúra napi tippek ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Liliom, Hagyma, Tulipán, Paprika?

◄ Csüngőágú fikusz   Dalmát gólyaorr ►
 
RSS Mobile