Kezdőlap (Bükkfa)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bükkfa

Növény  Bükk  Bükkfafélék

Bükkfavirágúak
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontosság ...


A bükkfafélék családjába (Fagaceae) tartozik.
30-35 m magasra megnövő fafaj, koronája terebélyes, laza.
Kérge idősebb korában hosszanti irányban mélyen repedezett, vastag, kemény.
Fiatal hajtásai molyhosak, a molyhosság őszre lekopik.
Rügyei kicsik, kúposak, jellegzetesen sallangosak.

5 Bükkfafélék (Fagaceae)
Bükk (Fagus silvatica) Hosszú hajtása zegzugos, fényes. A levélrügy orsó alakú, kihegyezett, hazai fafajok között a leghosszabb. Levele elliptikus, ékvállú, ép szélű, néha enyhén hullámos. A levéllemez a közepén a legszélesebb. Termése kupacs, mely négy kopáccsal kovad.

Bükkfafélék családja, bükkfavirágúak rendje, lombhullató fa, gyógynövény, zárvatermő, kétszikű,
Eredet:
Nedves, kontinentális éghajlat meszes talajú erdőiben honos. Hazákban erdőalkotó. Erdei bükknek is nevezzük. Európában mindenhol megtalálható, a Kárpát-medencében egyeduralkodó vezérfa.

A bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartoznak. Facsoportulásai lombhullató erdőt alkotnak. Egylaki növények, április-májusban virágzanak. A tölgyeknek makktermése van. A felhasznált hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza.
Hogyan gyűjtsük?

A ~félék csoportjába tartozik. Gyógyászati célokra a fiatal tölgyfák kérgét hasznosítják.
Hatóanyag: szitoszterol, triterpén, katechin, galluszsav típusú cserzőanyag keverék.

A ~félék (Fagaceae) családjába tartozó szeldígesztenye (Castanea sativa), 20-30 m-ig megnövő, alacsonyan vastag ágakra bomló törzsű, terebélyes koronájú fa.

~félék
VÉDETT!
Jellemzők:
30 m-ig növő fa, egyenes törzset, szabálytalan koronát fejleszt. Kérge világos vörösesbarna, viszonylag vékony, finoman repedezett. Hajtásai vastagok, zöldesbarnák, egyszerű, vörösesbarna szőröktől borzas és apróbb nyalábszőröktől szürkén gyapjas.

Fagaceae (cs.) - ~félék
Fagus sylvatica - ~
Fallopia aubertii - Kinai iszalag, Tibeti iszalag
Fatshedera sp. - Borostyánfa
Fatsia japonica - Szobaarália
Faucaria sp. - Tigrisszáj
Fenestraria rhopalophylla - Fehér ablakosnövény
Ferocactus sp. - Hordókaktusz
Festuca glauca - Deres csenkesz ...

a ~ címü mellékelt képet) a tölgyfafélék fája váltakozó egyszerü levelekkel, lehulló pálhákkal és egylaki virágokkal. Himes virágai tömött csomós álernyőben zsúfolódnak össze (gömbölyded barka), mig a termős virágok kettesével csoportosulnak.

A Szelidgesztenye (Castanea sativa Mill.), más néven édes gesztenye, jóféle gesztenye, európai gesztenye a ~félék (Fagaceae) családjába tartozó fa, amely a neve ellenére nem rokona a vadgesztenyének.

Fagus sylvatica - ~, >> ~ vásárlás
Fraxinus angustifolia Raywood - Keskenylevelű kőris
Fraxinus excelsior Pendula - Szomorú kőris
Fraxinus ornus - Virágos kőris
Ginkgo biloba - Páfrányfenyő, Páfrányfenyő vásárlás
Koelreuteria paniculata - Bugás csörgőfa
Liriodendron tulipifera - Tulipánfa ...

Hasonló hatású anyagokat tartalmaz sok más gomba is, például a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) a téli fülőke (Flammulina velutipes), sőt egyes nem ehető gombák is, mint például a ~tapló (Fomes fomentarius).

Ekkor minden háznál a háziasszonyok ~ hamuból főtt lúggal kimostak minden fazekat amelyben előzőleg húst készítettek vagy tartottak, ugyanis nem lehetett azokban hét hétig ételt készíteni. Az edénymosogatással kezdetét vette a 40 napos nagyböjt amely Nagyszombaton végződik.

A szelídgesztenye vagy szelídgesztenyefa (Castanea sativa) a ~félék családjába tartozó, gyors növekedésű fafajta. Hívják még édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is.

A ~féléken nem található meg. Ágai 50-100cm hosszúak, villásan elágazók, gömbölyű bokrot képeznek. Levelei keresztben átellenesen vagy örvösen állnak, bőrneműek, vastagok, hosszúkás-tojásdadok vagy lándzsásak, ép szélűek, kopaszok. Apró, sárga, kétlaki virágai március-májusban nyílnak.

Ország: Növények(Plantae) Törzs: Zárvatermők ( Magnoliophyta Csoprort: Valódi kétsziküek (Eudicots) Csoport: Rosids Csoport:Eurosids I Rend:~virágúak (Fagales) Család: Diófafélék (Juglandaceae) Nemzetség: Dió (Juglans) L.
Népies neve: kulcsos dió ...

Latinnév: Quercus robur L. (syn.: Q. pedunculata Ehrh.) és Quercu
Családnév: ~félék családja (Fagaceae) ...

Növekedésükhöz azonban másfajta talaj szükséges, például 1 rész tőzegkorpa, 1 rész murva és 1 rész korhadt ~levél keveréke, melyet a szokásos egységföldhöz adunk. Az utóbbit az összekeverés előtt egy kissé fel kell melegíteni, így a betegségek csírái is elpusztulnak.' ...

Szent Hildegárd azt is elmondja e recept kapcsán, hogy ha nem áll rendelkezésünkre mandragóra, használhatjuk helyette a ~, a ciprus vagy a rezgőnyár első rügyét is, bár jobb a mandragóra, és azok közül is "az az alak, amely férfira hajaz, többet használ gyógyszerként, mint az, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Bükkfafélék, Porzó, Tölgy, Örökzöld?

◄ Bükk   Bükkfafélék ►
 
RSS Mobile