Kezdőlap (Bükkfa)

 Növény 

  » »
 
   

Bükkfa

Növény  Bükk  Bükkfafélék

Bükkfavirágúak
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pontosság ...


Bükkfa (Fagus) / katalógus oldal ajánlata
Fagus sylvatica Tricolor / trikolor bükk
Kisebb fa, melynek levelei tarkák , főleg tavasszal kihajtáskor érvényesül. Nagyon szép, mutatós fa! Télálló, párás helyet kedvel.

A bükkfafélék családjába (Fagaceae) tartozik.
30-35 m magasra megnövő fafaj, koronája terebélyes, laza.
Kérge idősebb korában hosszanti irányban mélyen repedezett, vastag, kemény.
Fiatal hajtásai molyhosak, a molyhosság őszre lekopik.

5 Bükkfafélék (Fagaceae)
Bükk (Fagus silvatica) Hosszú hajtása zegzugos, fényes. A levélrügy orsó alakú, kihegyezett, hazai fafajok között a leghosszabb. Levele elliptikus, ékvállú, ép szélű, néha enyhén hullámos.

Bükkfafélék családja, bükkfavirágúak rendje, makktermése van, lombhullató fa, gyógynövény, zárvatermő, kétszikű,
Eredet: Európa lombhullató erdeiben honos. Hazánkban erdőalkotó.
Jellemzői: ...

A bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartoznak. Facsoportulásai lombhullató erdőt alkotnak. Egylaki növények, április-májusban virágzanak. A tölgyeknek makktermése van. A felhasznált hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza.

A bükkfafélék csoportjába tartozik. Gyógyászati célokra a fiatal tölgyfák kérgét hasznosítják.
Hatóanyag: szitoszterol, triterpén, katechin, galluszsav típusú cserzőanyag keverék.

A bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó szeldígesztenye (Castanea sativa), 20-30 m-ig megnövő, alacsonyan vastag ágakra bomló törzsű, terebélyes koronájú fa.

Bükkfafélék
VÉDETT!
Jellemzők:
30 m-ig növő fa, egyenes törzset, szabálytalan koronát fejleszt. Kérge világos vörösesbarna, viszonylag vékony, finoman repedezett.

Fagaceae (cs.) - Bükkfafélék
Fagus sylvatica - Bükkfa
Fallopia aubertii - Kinai iszalag, Tibeti iszalag
Fatshedera sp. - Borostyánfa
Fatsia japonica - Szobaarália
Faucaria sp. - Tigrisszáj
Fenestraria rhopalophylla - Fehér ablakosnövény ...

a Bükkfa címü mellékelt képet) a tölgyfafélék fája váltakozó egyszerü levelekkel, lehulló pálhákkal és egylaki virágokkal. Himes virágai tömött csomós álernyőben zsúfolódnak össze (gömbölyded barka), mig a termős virágok kettesével csoportosulnak.

A Szelidgesztenye (Castanea sativa Mill.), más néven édes gesztenye, jóféle gesztenye, európai gesztenye a Bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó fa, amely a neve ellenére nem rokona a vadgesztenyének.

Fagus sylvatica - Bükkfa, >> Bükkfa vásárlás
Fraxinus angustifolia Raywood - Keskenylevelű kőris
Fraxinus excelsior Pendula - Szomorú kőris
Fraxinus ornus - Virágos kőris
Ginkgo biloba - Páfrányfenyő, Páfrányfenyő vásárlás ...

Hasonló hatású anyagokat tartalmaz sok más gomba is, például a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) a téli fülőke (Flammulina velutipes), sőt egyes nem ehető gombák is, mint például a bükkfatapló (Fomes fomentarius).

Ekkor minden háznál a háziasszonyok bükkfa hamuból főtt lúggal kimostak minden fazekat amelyben előzőleg húst készítettek vagy tartottak, ugyanis nem lehetett azokban hét hétig ételt készíteni.

A szelídgesztenye vagy szelídgesztenyefa (Castanea sativa) a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésű fafajta. Hívják még édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is.

A bükkfaféléken nem található meg. Ágai 50-100cm hosszúak, villásan elágazók, gömbölyű bokrot képeznek. Levelei keresztben átellenesen vagy örvösen állnak, bőrneműek, vastagok, hosszúkás-tojásdadok vagy lándzsásak, ép szélűek, kopaszok.

Latinnév: Quercus robur L. (syn.: Q. pedunculata Ehrh.) és Quercu
Családnév: Bükkfafélék családja (Fagaceae) ...

Ország: Növények(Plantae) Törzs: Zárvatermők ( Magnoliophyta Csoprort: Valódi kétsziküek (Eudicots) Csoport: Rosids Csoport:Eurosids I Rend:Bükkfavirágúak (Fagales) Család: Diófafélék (Juglandaceae) Nemzetség: Dió ...

Növekedésükhöz azonban másfajta talaj szükséges, például 1 rész tőzegkorpa, 1 rész murva és 1 rész korhadt bükkfalevél keveréke, melyet a szokásos egységföldhöz adunk.

Szent Hildegárd azt is elmondja e recept kapcsán, hogy ha nem áll rendelkezésünkre mandragóra, használhatjuk helyette a bükkfa, a ciprus vagy a rezgőnyár első rügyét is, bár jobb a mandragóra, és azok közül is "az az alak, amely férfira hajaz, ...

Lásd még: Lásd még: Magas, Bükkfafélék, Porzó, Tölgy, Örökzöld

Növény  Bükk  Bükkfafélék

 
RSS Mobile