Kezdőlap (Bodzavirág)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bodzavirág

Növény  Bodzaszagú ujjaskosbor  Bogáncs

Bodzavirág tea - Sambuci flos - Fekete bodza virág
'Teája hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. Íze kellemes.'
(Rápóti-Romváry: Gyógyító növények) ...


Bodzavirág
Hatóanyagai: tutin, nyálka, cukor, kolin, enzim.
Gyógyhatása: izzasztó, vizelethajtó, vértisztító, köhögéscsillapító, légúti megbetegedések ellenszere, enyhe hashajtó.
Felhasználása: szörp, bor, rántva, tea.

Bodzavirág
(Sambuci flos) - Bodzavirág
Gyógyhatása: Meghűlés, hurut ellen izzasztó és köptető hatású, enyhe hashajtó. Teája: Hűléses betegségben használatos izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, és enyhe hashajtóhatású.
Bojtorján ...

Bodzavirág szörp: 1 liter készítéséhez fél kg. kristálycukor, egy mokkáskanál borkősav vagy citrompótló, egy mokkáskanál szalicil vagy nátrium-benzoát, egy-két darab citromkarika, valamint bodzavirág ( lehetőleg a legrövidebb szárral) szükséges.

Bodzavirág közelről
Ehhez szükségünk lesz egy ötliteres üvegre, amibe belehajingáljuk a virágokat, miután egy kicsit folyóvízben megmostuk, teszünk bele még alaposan lesikált, karikára vágott citromot héjastól és kristálycukrot.

~
A fekete bodza virágaiból és hajtásaiból készült tea nagyon jó náthatea. Inhaláláshoz is jó, különösen fülfájásnál, rekedtségnél. Légúti megbetegedés esetén segíti a váladék felszakadását, gargarizálóként is alkalmazhatjuk.
Hársfavirág ...

BODZAVIRÁG SZIROM (Sambuci flos petalum-Elder flower petal)
A bodza hatását a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint (C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének). Forrázata izzasztó köhögéscsillapító, enyhe vizelethajtó hatású. Számos vértisztító teakeverék alkotóeleme.

~, borsosmenta-levél, cickafarkfű, csalánlevél, kankalingyökér, nadálygyökér, kamilla, orbáncfű, vidrafűlevél.
(belsőleg)
2-2 rész Csalánlevél, fehér árvacsalán, közönséges galaj, borsmenta, ~,
1-1 rész gyermekláncfű gyökér, kutyabengekéreg.

A ~ból készített teát forrón fogyasztják, lehetőleg mézzel édesítve. Izzasztó (diaphoretikus) hatású, akárcsak a hársfa (Jilia sp.) virágaiból készült tea. Hűléses állapotokban fekvő betegnek javasolják fogyasztását.

A ~ kitűnő ellenszere a megfázásnak, csillapítja a köhögést és enyhe hashajtó hatása is ismert.
Vélemények
Már meg sem tudom mondani, hogy mikor ettem ilyen finom és friss gyümölcsöt.

A ~ az európai népi gyógyászatnak évszázadok óta része, elsősorban izzasztóként, illetve láz és meghűlés esetén alkalmazzák. A termésből készült lekvárt enyhe hashajtóként is alkalmazzák.
Bizonyított hatás ...

Benedekfű, ~, Borókabogyó, Kínafakéreg, Cickafarkfű, Fagyöngy, Füstikefű, Galagonyavirág, Izsópfű, Kankalinvirág, Kankalingyökér, Majorannalevél, Máriatövismag, Ökörfarkkóróvirág, Pemetefű, Utifűlevél, Vasfű, Zsurlófű.
Ágybavizelés: ...

Kamillavirág
~ 20-20 g
Jaborandus levél 10 g
hársvirág
Borsmentalevél 25-25 g
1 evőkanálnyit 200 g vízzel leforrázni és melegen elfogyasztani.

Achillea (1) ajándék (1) ajánló (6) akác (1) akácvirág (4) akácvirág receptek (1) Allium ursinum (10) Antriscus cerefolium (1) apróbojtorján (1) barátka (1) befőtt (1) birs (1) birsalma (3) blogszemlélet (1) blogszülinap (1) bodza (4) ~ (6) böjti étel (1) bükkmakk (1) cickafark (5) citrom ...

Európa egyes országaiban a palacsintatésztába mártott és forró zsiradékban kirántott ~zat a kedvelt, különleges csemegék közé tartozik.
Nálunk a bodzalimonádé és a bodzaszörp a legismertebb.

Használjunk ~ ázalékot. Készítésénél minden liter vízhez egy marék friss, vagy egy evőkanál szárított virágot számítsunk. A kezelés a virágzás előtt kezdődjék, majd kétszer-háromszor megismételjük azt.

Beleteszem a 10-12 fej ~ot, aztán felöntöm még vízzel, hogy tele - de nem színültig - legyen az üveg. A szájára kávéscsészealjat teszek, és kiteszem a napra 2-3 napra "kovászolódni". Aztán leszűrve üvegekbe töltöm, és hűtőben tárolom fogyasztásig.

10% gyermekláncfű, 20% ~, 20% csipkebogyó, 10% kukorica bajusz, 20% ökörfarkkóró,30% citromfű.
Második variáció:
10% aranyvessző, 10% lenmag, 10% nyírfalevél, 50% zöldtea, 10% borsmenta, 10% citromfű ...

Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott ~zat a különleges csemegék közé tartozik.
Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.
A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek.
A bodzából házilag pezsgő is készíthető.

A ~ teát ihatjuk reggeli italként is íze kellemes, még melegít is. A bodza cserje leveléből készített tea reumás bántalmak ellen, vizelethajtónak, izzasztónak és lázcsillapítónak is felhasználható. Koszorúér-betegségben szenvedőknél légszomj csillapítására alkalmas.

A szárítási idő nyári melegben általában 1-2 hét, de a lédúsabb növényeknél ez több is lehet (pl. zsálya, ~, gyökerek). Érdemes közben kicsit megforgatni, s mikor zörgössé száradnak, zárható üvegben, vagy papírzacskóban betárolni sötét kamrapolcainkra. Hát ilyen egyszerű ! ...

körömvirág, búzavirág, ~, hibiszkusz, mórmályva, mentalevél, r...
...
158 ...

Elhízás ellen: ~, kökényvirág, kutyabengekéreg, sédkenderfű, zsálya, zsurló ...

A hársfa- és a ~ a meghűléses betegségek kiváló ellenszere. A szervezet védekező erejét is fokozzák és a testet nagyobb izzadtságkiválasztásra késztetik. A hársfavirágból és bodzából készült teát olyan forrón kell inni, amilyen forrón csak bírjuk.

Remek meghűlés elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, ~, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön átszürjük melyből napjában többször melegen iszogatunk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bodza, Gyógynövény, Citrom, Menta, Csalán?

◄ Bodzaszagú ujjaskosbor   Bogáncs ►
 
RSS Mobile