Kezdőlap (Berkenye)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Berkenye

Növény  Bergamott  Berki aggófű

Berkenye
Erdőben található piros termésű cserje vagy fa, a rózsafélék csoportjába tartozik.
A berkenye érett termését gyógyászati célokra használják, fája alkalmas fafaragásra. Egyes országokban pedig közkedvelt rövidital készíthető a terméséből.


BERKENYE
Szám: 00065
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...

A berkenye (Sorbus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, egész Európában elterjedt, több mint 100, cserje- vagy fa- fajt magába foglaló nemzetség. A nemzetség tudományos neve a 'fanyar' jelentésű kelta 'sor' szóból eredeztethető, mely nyilván a termés ízére utal.

berkenye
v. berkenyefa, berekenye (növ., Sorbus Tourn.), az almafélék génusza, alacsonyább fák vagy bokrok, egyszerü, karéjos vagy szárnyas levelekkel gyakran dúsvirágu sátor-virágzattal s vékonyfalu gyümölcsrekeszekkel, tehát inkább bogyónemü mint alma-gyümölccsel. A B.

berkenye
Élénk piros bogyókat termő fa.
A szláv nyelvekben általános brekinya szó magyaros változata ejtéskönnyítő szóeleji oldóhanggal, a két nyílt szótagú tendencia jgyében és hangrendi kiegyenlítődéssel: brekinya Ä berekinya Ä berekinye Ä berkenye.

~félék
A berkenyéknek több faja található, de mindegyik csak szórványosan fordul elő. Virágaik fehérek, sátoros fürtöt alkotnak. Terméseik almatermések. Fájuk szórt likacsú, színes gesztű.
Barkóca ~ - Sorb
Sorbus torminalis (L.) Cr.

~lé, ~lekvár, ~szörp
Tea: A virágjából készített tea fogyasztása enyhe vizelethajtó és hashajtó hatású.
Konyhai felhasználás: A termésből készítenek gyümölcslét, szörpöt és pálinkát is.

~
A madár~ (Sorbus aucuparia) a rózsafélék családjába tartozó növényfaj.
Jellemzése ...

A ~ fajok (Sorbus ssp.) génmegőrzése
(A Sorbus nemzetség Torminaria és Aria szekciói közötti transitusok
- a barkóca~ és a lisztes berkenyék - átmeneti alakjai)
ifj. Barabits Elemér1, Kézdy Pál2 ...

- A Madár~ (Sorbus aucuparia) közepesre növő, laza koronájú fa. Levelei hosszúak, zöldek, páratlanul szárnyaltak. Lombszíne ősszel sárgáspiros. Májusban hozza fehér virágját, mely őszre narancspiros bogyóterméssé érik. Az érett termés súlya lehúzza, csüng, csodás látvány.

Korall~ jellemzői: Egy gyönyörű örökzöld bokor cserje. A tavaszi új hajtások élénkvörös színben pompáznak, melyek a nyár folyamán bronzvörösre, később zöld színűre változnak a levelek. A közben keletkező friss hajtások viszont folyamatosan tűzpiros színűek.

Fekete ~ fajták:
Nero
Származás: Csehszlovákiában állították elo. Középeros növekedésu, laza vázágú, enyhén nyújtott gömb alakú bokrot növeszt. A Nero fekete~ gyümölcse fekete szürkés viaszbevonattal. A színanyagok a bogyó héjában találhatók. Botermo (8-9 t/ha).

Fekete ~ (Arónia)
Amit csak a csodabogyóról tudni érdemes....

A ~ jelentős mennyiségű vitaminokat, szerves savakat, mikroelemeket, cukrot, pektint, cseranyagokat tartalmazó gyümölcs.
Legjelentősebb a P-vitamin és C-vitamin tartalma.
A fekete ~ (Aronia melanocarpa) Észak-Amerikában honos.
Európában több mint 100 éve jelent meg.

Déli ~ - Sorbus graeca
Védett növények: zárvatermők.
Természetvédelmi értéke: 2.000 forint
Védett. Zárvatermők törzse.

A Házi ~ (Sorbus domestica) mellet ez a másik szárnyasan összetett levelű berkenyénk. Igaz hegyvidéki faj, a termőhellyel szemben nem támaszt túl nagy igényt. Az északi népek régen boszorkányűző tulajdonsággal ruházták fel. Kérge idős korában is sima, szürke színű.

Hibrid korall~
Photinia fraserii 'Little Red Robin'
Inkább örökzöld, de néha lombhullató kis fák, vagy cserjék, szabálytalan koronával, sokszor tüskés ágakkal. A szórt állású levelek épszélűek vagy finoman fogazottak, 3-15 cm hosszúak és 1,5-5 cm szélesek.

Vásárlóink véleménye: Fekete ~
- még nem írtak véleményt -
Ha ismeri, vásárolta, netán ültette, írja meg véleményét! ...

Általánosságban elmondható, hogy ahol a málna talajigénye kielégített, ott a fekete ~ is jól termeszthető.
A fekete ~ 1,5-2,5 méter magas bokor. A termés átmérője 7-15 mm, átlagos tömege 1 - 1,6 g. Bokra középerős növekedésű, a vessző ízközei rövidek, ezért alkata tömör.

Aronia melanocarpa Viking (Viking fekete ~)
Fénylő, sötétzöld lombozatú fa, tavaszi hófehér virágzatait ehető, igen magas C-vitamin tartalmú, fekete bogyócsoportok követik. Lombozata ősszel meseszép sötétvörösre színeződik!
6a USDA-zóna ...

Vesekő, vizelési nehézség és hasmenés ellen.
1 kg ~ gyümölcsöt 1/2 kg cukorral sűrűre főzünk,
ebből naponta többször 1 kávéskanállal fogyaszthatunk.
~ album ...

~, az év fája
rovat:Gyógy-fűszer
Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év Fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára......
[elolvasom] ...

~
Madár- vagy veres ~.(Sorbus aucuparia L.) rózsafélék családjába tartozik, hegyvidékeken, bükkösökben, cserjésekben élő cserje vagy fa. A megszárított termés főzetét vesekőképződés és a húgyutak megbetegedései esetében alkalmazzák.

~
Sorbus aucuparia
A friss gyümölcsöt vitamin pótlására fogyasztják. Készítenek belőle szörpöt, gyümölcslét és pálinkát is. A megszárított termés főzetét vesekőképződés és általában a húgyutak megbetegedései esetében fogyasztják.

~ (Madár~) felhasználása:
A népi gyógyászatban a madár~ bogyóit enyhe hashajtó- és vizelet hajtószerként használják.

~ (Madár~) (Sorbus aucuparia L.)
Népies neve: madár- vagy veres ~
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek erdeiben (fenyvesek, bükkösök, tölgyesek) megtalálható, feltűnően szép piros termésű cserje vagy fa.

~
(Madár~)
Latin neve: Sorbus aucuparia L.
"Teája vesekőképződés esetén javallott." ...

~ (Sorbus rotundifolia)
Középmagas fa, levelei zöldek, karéjosak. Bogyótermése narancssárga, barna vagy vörösesbarna. A Bükk hegységben természetes előfordulásban is megtalálható. Közepes vízigényű, aszályban öntözzük. Napos fekvésű helyre ültessük.

Fekete ~ - az egészség bogyója
Egészségesen és életerősen megöregedni - Önnek is ez a vágya? Ez a kívánsága teljesülhet a fekete ~ rendszeres fogyasztásával, mert a kis bogyó rendkívül értékes szolgálatot tehet az utunkon.

Fekete ~ (Sorbus, arónia)
A fekete ~ a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin tartalommal rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát.

~s
păd. De 400 jugăre
Botanic excursion through the 'CĂŽmpia',Guide de la sixieme excursion phytogeographique internationale, Roumanie 1931 ...

~, madár vagy veres. (Sorbus aucuparia.) Dús, molyhos virágzatú, vörös termésű cserje, többször magas fa. A madarak gyümölcsét szeretik, a magot emésztetlenül ürítik ki, ami hozzáárul elterjedéséhez, sőt alig...
Birs ...

~ (Sorbus domestica) az egyik legelfeledettebb gyümölcsünk. Gömbös, körte alakú, diónyi, sárga színű, pontozott termései megérve éppúgy szotyósodnak, mint az egyes körte-fajták és a naspolya.

~
Elnevezése: Sorbus aucuparia L.
Gyógyhatása: Gyenge vizelet- és hashajtó, vesekőképződés, húgyúti betegségek kezelésére használható. Friss gyümölcsét vitamin pótlására fogyasztják. A ~virágból enyhe hashajtó, és vizelethajtó hatású tea készíthető. Cukorpótszerként is használják.

Madár~ - Sorbus aucuparia Edulis
Ez a Nyugat-Európában kedvelt és az "Észak citromja" címmel illetett, teljesen fagyálló középnagy (10-15 m magas, 6 m széles) fa, fiatalon piramis, zárt, később ovális, kissé laza koronájú.

Madár~ (Sorbus aucuparia) Levelei páratlanul szárnyaltan összetettek. A levélkék ferde vállúak, aszimmetrikusak, fogazottak. Sárgásfehér virágai összetett bogernyőben állnak. Termése skarlátpiros, savanyú, csípős, de ehető. Termését télen a madarak eszik. Gyógynövényként is alkalmazzák.

A madár~ termése augusztustól októberig díszít. Bár termését nagyon szeretik a madarak, ezért sokszor csak rövid ideig marad a fán. Virága díszes.10-12 méter magas, laza koronájú fa.Termése narancssárga.
Méret: 0 cm-től 200 cm-ig
Virágzási idő: Május ...

Vörös korall~ (Photinia fraseri)
Fényes levelű örökzöld cserje. Előnyös tulajdonságai miatt az utóbbi időben igen nagy népszerűségre tett szert. A 'Red Robin' fajta új hajtásainak csúcsán a levelek élénkpiros színűek. Magányosan ültetve is mutatós növény, de növénycsoportba is ültethetjük.

Fekete törpe~
Aronia melanocarpa / Fekete törpe~
Talajigény:
Fényigény: Hűvösebb, párás klímát kedvel, fényigényes
Vízigény:
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

Párás környezetben, napfényes fekvésben fejlődik legjobban a madár~. Üde, tápdús talajt igényel. Kertészeti értéke, kis termetében, mutatós termésében rejlik. Parkokba, facsoportokba, utcai sorfának, vagy szoliternek való díszfa.

A madár és lisztes ~ keresztezése. Magassága 8-12 méter. Zárt lombú kúp formájú. Levele fényeszöld, fonáka hamvas-szürke. Virága a bodzára emlékeztet (összetett bogernyő). Nyár végére beérő termése látványos: narancsos-vöröses és fürtökben hozza. Igénytelen, szárazabb talajokon elél.

Magyar név: Soó-~
Latin név: Sorbus sooi
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

bodza (1) főzelék (3) fűszer (1) fűszersó (1) galagonya (12) gazvacsora (1) gomba (2) green smoth (1) gyermekláncfű (3) gyógynövény (7) gyűjtés szabályai (3) gyűjtés törvényei (2) gyűjtésre vonatkozó törvények (1) gévagomba (4) hagymaszagú kányazsombor (1) halétel (1) hársfavirág (1) házi ~ ...

vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 evőkanál ~bogyót. Fedje le és addig hagyja állni míg fogyaszthatóvá kihűl, majd szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A betegségek súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl vagy 8 dl.

Svéd ~
Kicsi, szabályos koronájú díszfa.
Levelei oválisak, fényesek, ősszel narancssárgára színesednek.
Kis fehér virágai tavasz végén nyílnak, majd ősszel gömbölyű piros terméseivel díszít.
Kis termete miatt ültethetjük utcákba , vezetékek alá, de kertünkben is szépen mutat.

Korall~ Red Robin törzsön
Levélszín: feltűnően hosszúkás, fényes sötétzöld levelű, az új hajtásokon ragyogó piros levelek
Virágszín: apró fehér
Talajigény: tápanayagban gazdag, jó vízelvezetésű
Leírás: Napsütést vagy félárnyékot kedvelik. Virága késő tavasszal nylik.

Jellemző a lisztes ~ (Sorbus aria), ritka, néhány egyeddel képviselt a csertölgy (Q. cerris) és a molyhos tölgy (Q. pubescens), valamint a szelídgesztenye (Castanea sativa), illetve a madár~ (Sorbus aucuparia).

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: A-vitamin, Áfonya, Articsóka, árvacsalán, ásványi anyag, B-vitamin, Benedekfű, ~, Bodza, búzavirág, C-vitamin, Csalán, Csipkebogyó, csíraolaj, csonthéjas, Dió, E-vitamin, fenyőtű, Fokhagyma, gyermekláncfű, gyümölcs, K-vitamin, kálium, karotin, Katáng, ...

(Sorbus aucuparia L.) - Madár~
Gyógyhatása: Gyenge vizelet- és hashajtó, vesekőképződés, húgyúti betegségek. Friss gyümölcsét vitamin pótlására fogyasztják. A ~virágból enyhe has- és vizelethajtó hatású tea készíthető. Cukorpótszerként is használják.
Betonikafű ...

Milyen örökzöld bokrokat ültessünk?- Smaragd tuja, Ír oszlopboróka, Korall~
Orchideák: a pillekosbor
Téma: Orchidea fajták: bugaskosbor
A neved: ...

Növényeink közül főleg a gyümölcsök nagy carotin tartalmúak; ezenkívül a répa, ~, paprika, bodza, vadgesztenye tűnnek ki aránylag erős carotin tartalmukkal.

Ebben a kötetben a szeder, a ribiszke, a köszméte, a bodza, az áfonya, a homoktövis, a ~, a csipkebogyó, a húsos som, a kivi alkatával, ökológiai igényeivel, termeszthető fajtáikkal, telepítési rendszerükkel ismerkedhet meg az újdonságokat is kedvelő gyümölcstermesztő.

Bármilyen hihetetlen, vízzel is száríthatunk. Erre a következő virágok a legalkalmasabbak: hortenzia, papsapka, pompon dália (apró, gömbformájú fejekkel), boglárka, aranyvessző, kecskerágó, madárbirs, ~, sóvirág, egyes szabadban termelt rózsák, erős szárral.

- Madár~
Sparganium erectum L. - Ágas békabuzogány
Sparganium minimum WALLR. - Lápi békabuzogány
Sphagnum spp. - Tőzegmoha fajok
Spiraea media FR. SCHM. - Sziklai gyöngyvessző
Spiranthes aestivalis (POIR.) RICH. - Nyári füzértekercs
Spiranthes spiralis (L.) CHEVALL.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rózsa, Bodza, Örökzöld, Citrom, Fenyő?

◄ Bergamott   Berki aggófű ►
 
RSS Mobile