Kezdőlap (Batáta)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Batáta

Növény  Bársonyvirág  Bazsalikom

batáta
Dél-amerikai édesburgonya.
Spanyol szó (batata) a haiti indiánok nyelvéből, ez a forrása az angol potato (burgonya) szónak is.


Édesburgonya (Batáta)
Közép-amerikai eredetű zöldség, a szulákfélék nemzetségébe tartozik. Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. Amerikában nagyon népszerű, a hagyományos Hálaadás napi nagy pulykamenü elhagyhatatlan körete.

Salátának és sütéshez inkább a rózsaszínű, püréhez, gombóchoz, pogácsának viszont a sárga fajták alkalmasabbak. Egyre kedveltebb Magyarországon is a Bahamákról származó batáta, vagyis az édesburgonya is, amelynek neve megtévesztő: valójában nem rokona a burgonyának.

Gyengébb növekedésű balkonnövényekkel ne ültessük össze, mert elnyomja őket. Napos, félárnyékos helyre, jó vízáteresztésű, tápanyagban gazdag talajba ültessük. A Batáta, csüngő és ámpolnás, balkonládás beültetésre, kiváló egynyári virág.

A mi krumplinknak csak névrokona az édesburgonya (vagy batáta). Neve ellenére ugyanis semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával: egy másik növény nemzetségéhez, a hajnalkák családjába tartozik. Sőt, íze sem hasonlít hozzá.

rovat:Hamm
Az édesburgonya kúszó szárú, évelő trópusi növény. Egyéb nevei: Jamgyökér, jamszgyökér, ~. Gyökérgumóit főzelékként fogyasztják, lisztjéből pedig kenyeret sütnek, gumóiból keményítőt és szeszt is gyártanak. ...
[elolvasom]
Filodendron, aki még a halogénlámpát is szereti ...

Milyen fontos gazdasági növényeket fedeztek fel az indiánok, bizonyítja az alábbi névsor: kukorica, kakaófa, vanília, paprika, dohány, ananász, az amerikai bab, amerikai tök, paradicsom, amerikai földi mogyoró, máté, kínafa, ipekakuanha, kóka, maniók, ~, burgonya, csicsóka, napraforgó.

purpuroea (Pharbitis hirpedes Choisy), piros harangfű, felfogó harangvirág) egynyári, virága 1-5-ként áll lilaszin, de pirossal csikolt, v. egész piros, ritkán fehér. Az I. turpethum L. K.-inidai és ausztráliai L. még Jalapa. ~sz.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Burgonya, Édesburgonya, Magas, Szobanövény, Évelő?

◄ Bársonyvirág   Bazsalikom ►
 
RSS Mobile