Kezdőlap (Barka virágzat)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Barka virágzat

Növény  Barátszegfű  Barkavirágzat

BARKA VIRÁGZAT
Vékony tengelyű, többnyire csüngő, összetett füzérvirágzat, általában egyivarú virágokból, amelyek elvirágzás után együtt hullanak le.
[ Vissza ] ...


A lombozat habitusa lefele csüngő, ebből adódik a "szomorú" név. Virága barka virágzat, melyet kora tavasszal hoz. Régen az aluljárókban lehetett húsvét táján kapni. Termete miatt előkertbe, kis területre, illetve kis kertbe is ültethetjük.

Barka virágzata nagyon korán, már van, hogy február végén virágozni kezd, melyek 2-3 cm nagyságúak is lehetnek. Nem különösen válogat a talajban, de a jó minőségű, humuszos talajban fejlődik legjobban. Napos, félárnyékos helyet kedveli, a száraz fekvést nem tűri.

Virágai. Egyivarúak, egylakiak, barka virágzatot alkotnak. A nőbarkák felállóak, 2-3 cm hosszúak, a pikkelyek közül kilátszanak a piros bibefejek. A hímbarkák 8-10 cm hosszúak, lógók, élénksárgák. A lombfakadással egy időben, áprilisban virítanak (50. ábra).

Virágszín: 2-3 cm nagyságú barka virágzat február-márciusban nyílik
Talajigény: humuszos
Leírás: Különböző törzsmagasságúra oltott, függőlegesen lecsüngő ágrendszerű kis fa.Napos, félárnyékos helyet kedveli, a száraz fekvést nem tűri. Parkok, kiskertek, sajátos hangulatot adó, szoliter dísznövénye.

Leveleinek széle egyszeresen fogazott, a levél fonákán gyakran molyhos. ~a nagyon hasonlít a Bibircses nyíréhez, termése makkocska. Izland egyik leggyakoribb őshonos fafaja. Nevezik Molyhos és Lápi nyírnek is. Hegyvidéken akár 1500 méterrel a tengerszint felett is megtalálható.

Lombfakadás előtt nyíló váltivarú kétlaki virágai ~okat alkotnak. A porzós barkák 4-6 cm hosszúak, felnyílás előtt a portokok élénk piros színűek, a virágok tövében fejlődő sallangos, sötétbarna murvalevelek selymes szőrei miatt a virágzat ezüstfehér.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virágzat, Magas, Lombhullató, Cserje, Örökzöld?

◄ Barátszegfű   Barkavirágzat ►
 
RSS Mobile