Kezdőlap (Barka virágzat)

 Növény 

  » »
 
   

Barka virágzat

Növény  Barátszegfű  Barkavirágzat

BARKA VIRÁGZAT
Vékony tengelyű, többnyire csüngő, összetett füzérvirágzat, általában egyivarú virágokból, amelyek elvirágzás után együtt hullanak le.
[ Vissza ] ...


Virágzata barka virágzat. A porzós virágok látszólag barkákat alkotnak. A vöröses színű fellevelek tövében ülő porzós virágok valójában összetett virágzatot képeznek.

A lombozat habitusa lefele csüngő, ebből adódik a "szomorú" név. Virága barka virágzat, melyet kora tavasszal hoz. Régen az aluljárókban lehetett húsvét táján kapni. Termete miatt előkertbe, kis területre, illetve kis kertbe is ültethetjük.

Barka virágzata nagyon korán, már van, hogy február végén virágozni kezd, melyek 2-3 cm nagyságúak is lehetnek. Nem különösen válogat a talajban, de a jó minőségű, humuszos talajban fejlődik legjobban.

Egyivarúak, egylakiak, barka virágzatot alkotnak. A nőbarkák felállóak, 2-3 cm hosszúak, a pikkelyek közül kilátszanak a piros bibefejek. A hímbarkák 8-10 cm hosszúak, lógók, élénksárgák. A lombfakadással egy időben, áprilisban virítanak (50. ábra).

Virágszín: 2-3 cm nagyságú barka virágzat február-márciusban nyílik
Talajigény: humuszos
Leírás: Különböző törzsmagasságúra oltott, függőlegesen lecsüngő ágrendszerű kis fa.Napos, félárnyékos helyet kedveli, a száraz fekvést nem tűri.

Barka virágzata nagyon hasonlít a Bibircses nyíréhez, termése makkocska. Izland egyik leggyakoribb őshonos fafaja. Nevezik Molyhos és Lápi nyírnek is. Hegyvidéken akár 1500 méterrel a tengerszint felett is megtalálható.

Lombfakadás előtt nyíló váltivarú kétlaki virágai barka virágzatokat alkotnak.

Lásd még: Lásd még: Virágzat, Magas, Lombhullató, Cserje, Örökzöld

Növény  Barátszegfű  Barkavirágzat

 
RSS Mobile