Kezdőlap (Banán)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Banán

Növény  Bámia  Banánfélék

banán
Trópusi gyümölcsfajta.
Nemzetközi szó a portugál banana nyomán, amely talán bantu vagy guineai eredetű, a magyar forma a francia banane ejtését követi.


A Banán a banánfélék családjába és a gyömbérvirágúak rendjébe tartozik. Gyorsan és magasra növő növény. Levélszárai vastagok, egymásba simulnak, 1 méteres leveleket is növeszthet. Télikertben, vagy magasabb páratartalmú, nagy helyiségben virágozhat is, akár termést is hozhat.

A banánfa hatalmas levelei akár 4-6 méter magasak és 1 méter szélesek is lehetnek.

Indián banán
Latin neve: Asimina triloba
Őshonos: Észak-Amerika mérsékelt égövi területein. Másik ismertebb neve paw paw.
Lombhullató cserje vagy fa. Kisebb termetű és az annónafélék családjába tartozik.
Egylaki vagyis egy növény is hoz gyümölcsöt, de párban ültetve sokkal bővebben hoz termést.

Banán, télálló banán, japán kenderbanán
Musa basjoo
A japán Ryukyu szigetről származik, ahol télen a hó és a hideg jól ismert. Levelei zöldek, épszélűek, 1,5 - 2 méteres hosszúak. A levél az erős széltől szakadozottá válik, ezért szélmentes, védett és napos helyre ültessük.

Vásárlóink véleménye: Indián ~, pawpaw
- még nem írtak véleményt -
Ha ismeri, vásárolta, netán ültette, írja meg véleményét! ...

Csoportosan fejlődő, ehető, 10-20 cm hosszú termése ~ra emlékeztet, héján az érés során fekete foltok jelenhetnek meg, ez nem befolyásolja az ízét. Augusztus közepétől szedhető. Éretten puha, jellegzetes illata van.

Yucca baccata (Bogyósjukka, ~jukka)
0,5-1 m magas, a talaj felszíne közelében szétágazó, hamvas kék színű, visszakunkorodó, merev levelű faj. A legészakabbra terjedő bogyósjukka, mely az USA-ban Kolorádó államig is elterjedt, teleinket gond nélkül tűri.

~ és zöldség~
A ~fa igazából egy lágyszárú, fűnemű növény, melynek a pálmák törzséhez hasonlatosnak látszó szára valójában egy föld alatt kúszó gyöktörzsből hajt ki. A szár a levelek lapos nyeléből alakult ki, és akár egyetlen késsuhintással is szétvágható.

~ (Musa) - Az ültetvények hercege
Hatalmas méretű, zöld leveleivel a szoba~ úgy hat, mint egy megnyugtató jógagyakorlat; kibontakozva, ellazultan nyújtózik el a lakásban.

~
A ~ eredetileg, vad formájában Malajziából származik, innen terjedt el a világ minden szubtrópusi éghajlattal ren...
Birs ...

~reggeli müzlivel:

XXX
Ezek az ételek valószínűleg ellentétesek lesznek a közhiedelemmel kapcsolatos táplálkozási rendszerrel, de természetesen mindenkinek megadatott a választás lehetősége.

Musa (~)
Trópusi, lágyszárú, egyszikű, gyakran fa termetű, eredeti élőhelyén, 3-4 m magasra is megnövő ~. Eredetileg Ázsiában őshonos a ~. A görögök ie. 333-ban, bizonyítottan, már ismerték, és fogyasztották. Lecsüngő összetett virágzata van, termése, bogyótermés.

Legyező~ (Ravenala madagascariensis)
Őshazája Madagaszkár. 1-4 m-es, hosszú nyelű levelei legyezőszerűen állnak. Jellegzetes alakja miatt kedvelt dísznövény a trópusokon. Megporzását hazájában lemurok (félmajmok) végzik, akik a bőséges nektár miatt keresik fel a virágokat.

Színpompás '~'
A rákollóvirág Középé és Dél-Amerika párás, trópusi erdeiből származik. Európában mar több mint 200 éve ismert. Nálunk a virágüzletekben ritka vendég, de ha mégis előfordul, általában színpompás virágot hozó ~nak vélik.

~ (Musa sapientium) Különösen gazdag cukrokban. Egyéb hasznos összetevők: A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, foszfor, magnézium, nátrium, kálium, vas, cink, rostok. Javallatok: mindenféle gyengeség, fizikai és szellemi...
Bazsalikom ...

A ~félék családjába tartozó növény, hatalmas bőrszerű levelei igen dekoratívak. Tél végén nyílnak egzotikus narancssárga-kék árnyalatú virágai. Nagyon tápanyagigényes. Nyáron szabadban tartható, teleltetése 12-15 C° -on, mérsékelt öntözéssel. Vastag, húsos gyökerei a pangó vízre érzékenyek.

téltűrő ~ (Musa basjoo) pedig már egyenesen a trópusi felé tolhatja el a mediterrán hangulatot. Fontos tudni, hogy csak a növény gyökere fagytűrő, amelyet télire alaposan takarni kell.

Fagyálló ~
Nem a trópusokról származik, hanem a japán Ryukyu szigetről, ahol télen a hó és a hideg jól ismert. A növény takarás nélkül földig visszafagy, majd áprilisban kihajt. Tápanyagban gazdag talajon a 4-5 méter is eléri.

Avokádó és ~ krém
Hozzávalók négy személyre: 1 nagy érett avokádó gyümölcshúsa, 1 db ~, 2 evőkanál citromlé, egy kevés porcukor, egy tojásfehérje, málnaszósz.

Alma - Téli ~
Szeptember végén - október elején szedhető fajta. Jól tárolható Gyümölcse nagy, gömb alakú. Héja enyhén viaszos, sárga alapszínű, pirossal bemosott. Húsa kemény. Termőképessége jó. Fája közepes növekedésű, ritka koronájú.
Méret: 0 cm-től 150 cm-ig ...

kagylóalma (Passiflora maliformis)
Passiflora manicata
Passiflora mexicana
Passiflora mixta
kuruba vagy ~ passiógyümölcs (Passiflora mollissima Bailey)
Passiflora morifolia
Passiflora multiflora
Passiflora pallens
Passiflora phoenica ...

Musa arnoldiana - ~
Musaceae (cs.) - ~félék
Muscari botryoides - Epergyöngyike
Myosotis alpestris - Kéknefelejcs, nefelejcs
Myosotis palustris - Mocsári nefelejtcs
Myriophyllum sp. - Süllőhínár
Myriophyllum brasiliense - Brazíliai süllőhínár
Myrtaceae (cs.) - Mirtuszfélék ...

alga (3) alma (28) ananász (2) aranydurbincs (7) articsóka (1) aszalt gyümölcs (25) balzsamecet (9) ~ (6) barack (6) birsalma (3) bor (36) borecet (9) borsó (5) brokkoli (3) busa (2) bárány (9) búzadara (2) citromfű (7) citrus (58) csalán (2) cseresznye (1) csiga (2) csirke (2) csoki (42) ...

Sajnos a kép túl sötét, ezért csak a kis ~ok hegyei láthatóak, a többi nem, de ha lila színű, akkor az a ~ virága lehet. Nem kell egyiket sem eltávolítani a növényről, mivel ebben rejlik a ~ különlegessége és érdekessége: virágában és a kis termésekben.

- Pawpaw, indiánai ~ - Asimina triloba >>>Tovább
annónacserje, papau
Előfordulása: New Yorktól Floridáig, Nebraska és Texas. Középtermetű fa, 2-3 méter magasra nő meg, törzse sima kérgű, barna színű.

Passiflora mollissima Bailey (Futó~)
A dél-amerikai Andokban őshonos, de ma már a trópusi és szubtrópusi területeken széles körben termesztik, nagyra becsült gyümölcs. Levelei mélyen bevágottak, hármas tagozódással, enyhén szőrösek, 5-17 cm hosszúak, és 7-25 cm szélesek, fűrészes szélűek.

Az etilén egy gáz, amit az érő gyümölcsök is termelnek érés közben, például a ~héj és a kissé érett alma is.

Aki látott már ~fát, vagy citromot a kertben szinte rögtön a napsütötte Olaszország, vagy Spanyolország jut eszébe. Ha ezeket a növényeket egy igazi teraccotta virágtartóba helyezzük el, és színesre festjük a környezetét, máris megvan a tengerparti filing.

Szotyolahéj, használt rágógumi, üres üveg, műanyag pohár, ~héj, papírszemét, almacsutka, csokipapír, narancshéj, gumióvszer - mindez nem egy lelátó a focimeccs végén, hanem a parlamenti ülésterem szavazás után. Az ülések után a szemetet eltakarító terembiztosi szolgálat alkalmanként 10-20 zsák (! ...

Nagy termetű, nagy levelű szoliternövények, (pl. a törpe~), nagy, puha levelűek (pl. a szobahárs), mediterrán dézsás növények és trópusi mocsarakból származó növények (pl. palka) sok nedvességet igényelnek, mivel a nagy levélfelületen keresztül sok víz elpárolog.

322, Paulownia, kajszibarack metszése képekkel, téli ~, rendelése, barackfa, debreceni nagybani piac szilva ár 2013, reddeliciousalma, gyümölcsfa csemete kisvárda környéke, héjas dió felvásárlási ára debrecen
További kereső szavak: ...

Főzés nélküli főzelékek - Főzés nélküli ételek Sóskafőzelék: 1 db ~t, vagy 1 db körtét (jó érettet) robotgépbe teszünk és kb. 2 marék sóskalevelet teszünk hozzá, pici s...
2 éve
Csak a Puffin ad Neked erőt ...

Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a ~tök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, mint a legtöbbet termelt nagydobosi fajtáé. Héja szürke vagy ezüstfehér. A kabaktermés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, körülbelül öt cm vastag, a magja fehér vagy szürke.

Ezen őserdőkben pálmák (Bismarckia, Latania,Pandanus), továbbá a ~ák családja, köztük a hires Revenala madagascariensis Poir, a tulnyomók. A sziget belsejében, a fűvel benőtt pusztákon a Fokföldre emlékeztető, szárazságot kedvelő fajok találhatók. Legtermékenyebb részei a folyók völgyei.

A vizelethajtók kiürítik az egyik fontos ásványi anyagunkat, a káliumot a szervezetből. Emiatt a petrezselyem gyógyszermennyiségben történő, rendszeres fogyasztása mellett kálium dús étrendet kell biztosítani, ezért sok ~t és friss zöldséget kell enni.

Igazi könyvritkaság a hetvenes-nyolcvanas évekből, mely rendkívül hasznos információk tárháza. Egzotikus gyümölcstermő és fűszernövények hazai tartásával, termésre felkészítésével foglalkozik. Csak ízelítőnek a növényfajokból: citrusfélék, babér, ~, ananász, gránátalma.
Nyelv: magyar ...

Teája eredményes magas vérnyomás, és pangásos szívelégtelenség, húgyúti fertőzések, a menstruációt megelőző időszakban vizelet visszatartás ellen. Aki bukut használ, káliumban gazdag táplálékot fogyasszon, például ~t, friss zöldségeket.

őket leginkább, de az ázsiai konyhákban szívesen készítenek pandánlevélbe csomagolt, párolt zöldségeket, csirkét, de süteményeket és kókuszos ételeket is ízesítenek vele. Kivonat, és paszta formájában is forgalomba kerül, így elsősorban zöld színe miatt kedvelt. Ha nem jutunk hozzá, ~levéllel, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Örökzöld, Évelő, Bambusz, Füge, Fenyő?

◄ Bámia   Banánfélék ►
 
RSS Mobile