Kezdőlap (Árvácska)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Árvácska


 

Árvácska

Növény  Árvacsalán  Árvácskaorchidea

Árvácska gondozása
Az árvácska könnyen nevelhető növény, gondozása viszonylag egyszerű. A virágzási idejét kitolhatjuk, ha az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen eltávolítjuk.


(Viola tricolor) / katalógus oldal ajánlata
Phyllostachys praecox Violascens / bambusz
A legnagyobb növekedésű bambuszokhoz tartozik. Magassága 7-9 méter, szárvastagsága 5-8 centiméter.

Árvácska
A középkor óta ismert az ibolyafélék köhögés-, fejfájáscsillapító hatása.


Viola x wittrockiana

A legnagyobb mennyiségben ültetett, színpompás, gazdagon virágzó kétnyári növény. Őszi virágoztatásra június elején, tavaszi virágoztatásra augusztus elején vetjük hidegágyba.

Árvácska
(császárszakáll, császárvirág, Szt. Háromság-virágja v. violája, háromszínü ibolya, isten szakálla), a kedvelt kerti háromszínü ibolvafaj, a franciák pensée-je, a németek Stiefmütterchen-je.

ÖSSZETÉVESZTHETŐ:
Az illatos ibolyához hasonló azzal a különbséggel, hogy míg az illatos ibolya ibolya színű, addig a vad három színű virágokkal rendelkezik. A vad levelei aprók, míg az ibolya levelei nagyobb, kerekded alakúak.

Árvácska, háromszínű
Latin neve: Viola tricolor
Termés: A toktermés háromélű, együregű, sok magvú, éréskor három csónak alakú kopácsra nyílik. Magvai világosbarnák, kissé fényesek, tojás alakúak, hosszuk 1,8 mm.

Az orchidea gondozása
Az orchideát tartsuk éjszaka minimum 16 C-os hőmérsékleten, napközben pedig 18-21 C-között. Ha a levegő páratartalma elég magas, feltétlenül gondoskodjunk megfelelő szellőzésről.

Kerti Árvácska

(Viola x Wittrockiana)
Az ibolyafélék családjába tartozó nemesített hibrid, mely minden tavasszal az elsők között árasztja el a kertészti árudák polcait.

Mezei
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Apró szócikkből átirányítva) ...

Mezei árvácska
Viola arvensis Murr. (V.tricolor ssp. arvensis [Murr.] Gaud.)
Ibolyafélék családja (Violaceae) ...

Kerti
Viola x wittrockiana
Magassága: 15-30 cm. Növekedése bokros.
Virágzási ideje: március-május, ősszel is virágzik.

ibolya árvácska viola calcarata sarkantyús árvácska, viola odorata illatos ibolya évelő növény vásárlás kertészkedés növényvásárlás
Kertészet - Webáruház
Vásárlás
SZIKLAKERTI ÉVELŐ VIRÁGOK
MAGAS ÉVELŐK
ÁRNYÉKI ÉVELŐK ...

Színpompás tavasz a kertben: az
Őszi-tavaszi kertjeink kedvelt virága, az a Büszkeség és balitélet hangulatába illő vidéki angol kertekben jelent meg először.

Árvácska
A szeptember végi, október elejei ültetéskor a kisebb virágú árvácskák általában jobban bírják a téli fagyos, szeles időt. A nem hibrid, közepes virágú fajták kiválóan alkalmasak parki kiültetésre, illetve ládás értékesítésre.

(Viola x wittrockiana)
(bővebben itt)
Kétéves növény, íze enyhén mentás.
Begónia (Begoniaceae) ...

Árvácska
(Viola odorata) - Illatos ibolya, lila ibolya, kék ibolya, #ibolya, viola,. Gyógyhatása: Felhasználják: a leveleit, virágait, ritkábban gyökereit is felhasználják. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot.

Vad
Latinnév: Viola tricolor L.
Családnév: Ibolyafélék családja (Violaceae) ...

Vadárvácska
Háromszínű árvácska (Viola trocolor L.) Ibolyafélék családjába tartozik. Teája erősítő, vértisztító, nyálkaoldó, vérnyomáscsökkentő hatású.
Vadgesztenye ...

(Viola wittrockiana)
Az ősz és a tavaszi virágágyások, sírok, dézsák szinte elképzelhetetlenek nélkül. Szinte minden színben megtalálható. Viráguk lehet mini vagy nagy. Társíthatjuk őszi vagy tavaszi hagymásokkal is.

Mezei Árvácska (Viola arvensis)
Az ibolyafélék családjába tartozó, 5-20 cm magas egyéves növény. Levelei hosszúkásak, elliptikusak, enyhén fűrészes szélűek, az alsók kisebbek, szélesebbek.

Mezei [Viola arvensis]
Field Pansy
Az ibolya rokona ez a mezei gyomnövény. A dísznövényként ültetett árávcskákat rokonából, a kerti árvácskából [Viola wittrockiana] nemesítették.

Árvácska (Viola tricolor Háromszínű ibolya, papszakáll, császárvirág, macskaszem, viola) Fűnemű, leveles szárú, 20-30 cm magas növény, levelei hosszúkásak, virága a levelek hónaljában ül. A virág két felső sziromlevele...
Avokádó ...


Elnevezése: Viola odorata (Illatos ibolya, lila ibolya, kék ibolya).
Gyógyhatása: Felhasználják: a leveleit, virágait, ritkábban gyökereit is felhasználják. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot.

Az árvácska régebben nagyon szerény hellyel megelégedett a kertekben, csak akkor kezdett fontosabb szerephez jutni, mikor nagyobb virágú alakjait kitenyésztették.

- A virágú orchideák (Miltonia) az Andok hegyeiben élnek. Körülbelül 20 fajtája ismert. Tartásuk nehéz, mert kényesek, néhány brazíliai faja szép, kedveli a meleget és alkalmas a szobai tartása.

Háromszínű árvácska - (Violae herba cum flore),
Gyógyhatása: vértisztító, vizelethajtó és erősítő teák alkotórésze
Vadcseresznye ...

Miltóniák - orhidea
Nevét a virág alakjáról kapta. Virágai bársonyos piros vagy rózsaszín árnyalatúak. Az erős napot nem bírja. Szellős levegős helyet igényel.
Méret: 0 cm-től 20 cm-ig ...

árvácska: háromféle színe miatt a Szentháromság, néphitben a 3 pár sziromból 2 az irigy mostohát, 2 annak lányait, 2 két árvát jelképez (Móricz-Árvácska) ...

/ orchidea hibridek
Általános: Fánlakó (epifiton) növény, amelynek minden tojásdad alakú álgumója (pszeudobulbája) két-két levelet visel. Levelei hosszúak, keskenyek, kard alakúak.

- Ibolya, árvácska
Viola wittrockiana - Árvácska
Vitaceae sp. - Szőlőfélék
Vriesea fenestralis - Ablakos pikkelyvirág
Vriesea gigantea - Pikkelyvirág, vrízea
Vriesea hieroglyphica - Pikkelyvirág, vrízea
Vriesea splendens - Pikkelyvirág, vrízea ...

A vad (mezei ) szerény kis virágaiból készült főzet viszkető, nedvedző bőrkiütések gyógyszere. A belőle készült borogatás jó eredménnyel használható az arcon és a fülön lévő ekcémás foltok kezelésére.

Európai viola - törpe árvácska
Az európai viola (Viola cornuta) virága, habitusa alapján leginkább az árvácskára hasonlít. A növény azonban az árvácskánál kompaktabb, virágai kisebbek (a virágátmérő 4-5 cm), ezért törpe árvácskának is nevezik.

Lásd még: Lásd még: Viola, Rózsa, Csalán, Kúszó, Hagyma

Növény  Árvacsalán  Árvácskaorchidea

 
RSS Mobile