Kezdőlap (Árvácska)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Árvácska

Növény  Árvacsalán  Árvácskaorchidea

Árvácska gondozása
Az árvácska könnyen nevelhető növény, gondozása viszonylag egyszerű. A virágzási idejét kitolhatjuk, ha az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen eltávolítjuk. Az árvácska a tűző napot éppúgy bírja, mint a félárnyékot.


Árvácska (Viola tricolor) / katalógus oldal ajánlata
Phyllostachys praecox Violascens / bambusz
A legnagyobb növekedésű bambuszokhoz tartozik. Magassága 7-9 méter, szárvastagsága 5-8 centiméter. Zöld szárán viola színű csíkok jelentkeznek, igaz csak idősebb korában. Télálló! ...

Árvácska
A középkor óta ismert az ibolyafélék köhögés-, fejfájáscsillapító hatása. Az árvácskát leginkább gyermekeknek adták, mivel hatása enyhe és mégis effektív, különösen a bőrelváltozások (ekcéma, pattanás) esetén alkalmazzák borogatás formájában.
Latin név: Viola tricolor ...

VADÁRVÁCSKA
Szám: 00326
Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati ...

Árvácska
Viola x wittrockiana
Árvácska
A legnagyobb mennyiségben ültetett, színpompás, gazdagon virágzó kétnyári növény. Őszi virágoztatásra június elején, tavaszi virágoztatásra augusztus elején vetjük hidegágyba. A magvetést erősen árnyékoljuk, és kelésig tartsuk állandóan nyirkosan.

Árvácska
(császárszakáll, császárvirág, Szt. Háromság-virágja v. violája, háromszínü ibolya, isten szakálla), a kedvelt kerti háromszínü ibolvafaj, a franciák pensée-je, a németek Stiefmütterchen-je. Eredetileg a mezeinken is vadon termő Viola tricolor L.

Árvácska, háromszínű
Latin neve: Viola tricolor
Termés: A toktermés háromélű, együregű, sok magvú, éréskor három csónak alakú kopácsra nyílik. Magvai világosbarnák, kissé fényesek, tojás alakúak, hosszuk 1,8 mm.

Árvácska jellemzői: Egy igen kedvelt virág, mely egész évben virít. Akkor tud igazán díszíteni, amikor más virágok még javában alszanak. Alakja és formája a bokoréhoz hasonlít, kezdetben zömök, de idővel jelentős mértékben megnyúlik.

Az árvácskaorchidea gondozása
Az árvácskaorchideát tartsuk éjszaka minimum 16 C-os hőmérsékleten, napközben pedig 18-21 C-között. Ha a levegő páratartalma elég magas, feltétlenül gondoskodjunk megfelelő szellőzésről.

Kerti Árvácska

(Viola x Wittrockiana)
Az ibolyafélék családjába tartozó nemesített hibrid, mely minden tavasszal az elsők között árasztja el a kertészti árudák polcait. Mivel jól tűri a hideget, már április első felében kiültethető akár a balkonládákba, akár a közterekre, parkokba.

Mezei árvácska
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Apró árvácska szócikkből átirányítva) ...

Mezei árvácska
Viola arvensis Murr. (V.tricolor ssp. arvensis [Murr.] Gaud.)
Ibolyafélék családja (Violaceae) ...

Kerti árvácska
Viola x wittrockiana
Magassága: 15-30 cm. Növekedése bokros.
Virágzási ideje: március-május, ősszel is virágzik.

ibolya árvácska viola calcarata sarkantyús árvácska, viola odorata illatos ibolya évelő növény vásárlás kertészkedés növényvásárlás
Kertészet - Webáruház
Vásárlás
SZIKLAKERTI ÉVELŐ VIRÁGOK
MAGAS ÉVELŐK
ÁRNYÉKI ÉVELŐK ...

Háromszínű árvácska
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0) ...

Őszi-tavaszi kertjeink kedvelt virága, az árvácska a Büszkeség és balitélet hangulatába illő vidéki angol kertekben jelent meg először.
Az első, általunk ismert árvácskafajokat a 19. század végén, egy Temze-parti uradalomban, Lady Mary Elizabeth Bennet és kertésze kísérletezte ki.

Árvácska
A szeptember végi, október elejei ültetéskor a kisebb virágú árvácskák általában jobban bírják a téli fagyos, szeles időt. A nem hibrid, közepes virágú fajták kiválóan alkalmasak parki kiültetésre, illetve ládás értékesítésre.
Őszi-téli árvácskák
...

Árvácska (Viola x wittrockiana)
(bővebben itt)
Kétéves növény, íze enyhén mentás.
Begónia (Begoniaceae) ...

Árvácska
(Viola odorata) - Illatos ibolya, lila ibolya, kék ibolya, #ibolya, viola,. Gyógyhatása: Felhasználják: a leveleit, virágait, ritkábban gyökereit is felhasználják. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot.

Az árvácska
Az árvácskát, tudományos nevén Viola x wittrockinát, korábban Viola tricolornak hívták. A magyar nevével ellentétben olyannyira nem árva, hogy több faj kereszteződéséből származó hibrid. A tavasz hűvös napjaiban virul igazán, ilyenkor a legszebb.

Vadárvácska
Latinnév: Viola tricolor L.
Családnév: Ibolyafélék családja (Violaceae) ...

Vadárvácska
Háromszínű árvácska (Viola trocolor L.) Ibolyafélék családjába tartozik. Teája erősítő, vértisztító, nyálkaoldó, vérnyomáscsökkentő hatású.
Vadgesztenye ...

Árvácska (Viola wittrockiana)
Az ősz és a tavaszi virágágyások, sírok, dézsák szinte elképzelhetetlenek árvácska nélkül. Szinte minden színben megtalálható. Viráguk lehet mini vagy nagy. Társíthatjuk őszi vagy tavaszi hagymásokkal is. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Átlagos vízigényű.

Mezei Árvácska (Viola arvensis)
Az ibolyafélék családjába tartozó, 5-20 cm magas egyéves növény. Levelei hosszúkásak, elliptikusak, enyhén fűrészes szélűek, az alsók kisebbek, szélesebbek.

Mezei árvácska [Viola arvensis]
Field Pansy
Az ibolya rokona ez a mezei gyomnövény. A dísznövényként ültetett árávcskákat rokonából, a kerti árvácskából [Viola wittrockiana] nemesítették.

Viola (Árvácska)
Az ibolyafélék családjába tartozik, ez a nevében is kedves kis kétnyári virág. Szerény, igénytelen, tavaszi, őszi, kedvelt virágunk az Árvácska. Levelei kerekdedek, vagy lándzsásak, hosszú csupasz szárakon ülnek, és zöld színűek.

Árvácska (Viola tricolor Háromszínű ibolya, papszakáll, császárvirág, macskaszem, viola) Fűnemű, leveles szárú, 20-30 cm magas növény, levelei hosszúkásak, virága a levelek hónaljában ül. A virág két felső sziromlevele...
Avokádó ...

Árvácska
Elnevezése: Viola odorata (Illatos ibolya, lila ibolya, kék ibolya).
Gyógyhatása: Felhasználják: a leveleit, virágait, ritkábban gyökereit is felhasználják. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot.

Árvácskaorchidea hibridek
Miltoniopsis / Árvácskaorchidea hibridek
Talajigény:
Fényigény: Világos félárnyék kedvelő.
Vízigény: Mészmentes vízzel öntözzük.télen takarékos.
Magasság:
Tőtávolság:
Virágzása: ...

Az árvácska a nemesítőknek köszönhetően, évről évre egyre színesebb és változatosabb formában jelenik meg a hazai kertészetek polcain.
Bővebben...
Sziklakerti növények ültetése falba! ...

Az árvácska régebben nagyon szerény hellyel megelégedett a kertekben, csak akkor kezdett fontosabb szerephez jutni, mikor nagyobb virágú alakjait kitenyésztették. Az angolok és franciák a bársonyos sötétibolya színű alakokat kedvelik és mint gyászvirágot a sírokra ültetik.

- A Árvácskavirágú orchideák (Miltonia) az Andok hegyeiben élnek. Körülbelül 20 fajtája ismert. Tartásuk nehéz, mert kényesek, néhány brazíliai faja szép, kedveli a meleget és alkalmas a szobai tartása. A szárgumó aljából fejlődnek a virágok, színesek a szirmok.

Háromszínű árvácska - (Violae herba cum flore),
Gyógyhatása: vértisztító, vizelethajtó és erősítő teák alkotórésze
Vadcseresznye ...

Miltóniák - Árvácska orhidea
Nevét a virág alakjáról kapta. Virágai bársonyos piros vagy rózsaszín árnyalatúak. Az erős napot nem bírja. Szellős levegős helyet igényel.
Méret: 0 cm-től 20 cm-ig ...

árvácska: háromféle színe miatt a Szentháromság, néphitben a 3 pár sziromból 2 az irigy mostohát, 2 annak lányait, 2 két árvát jelképez (Móricz-Árvácska)
babér: halhatatlanság (a hősök babérkoszorúja), Apolló szent növénye, Daphné miatt, aki szerelme elől menekülve babérfává változott.

/ Árvácskaorchidea hibridek
Általános: Fánlakó (epifiton) növény, amelynek minden tojásdad alakú álgumója (pszeudobulbája) két-két levelet visel. Levelei hosszúak, keskenyek, kard alakúak.

- Ibolya, árvácska
Viola wittrockiana - Árvácska
Vitaceae sp. - Szőlőfélék
Vriesea fenestralis - Ablakos pikkelyvirág
Vriesea gigantea - Pikkelyvirág, vrízea
Vriesea hieroglyphica - Pikkelyvirág, vrízea
Vriesea splendens - Pikkelyvirág, vrízea
Waldsteinia sp. - Waldstein-pimpó ...

Mire jó a háromszínű árvácska?
Az ibolyafélék családjába tartozó háromszínű árvácskát (vadárvácska, lat. Viola tricolor) megtalálhatjuk még, mint császárszakáll, papszakáll, macskaszem, császárvirág vagy szentháromságfű.

A vadárvácska (mezei árvácska) szerény kis virágaiból készült főzet viszkető, nedvedző bőrkiütések gyógyszere. A belőle készült borogatás jó eredménnyel használható az arcon és a fülön lévő ekcémás foltok kezelésére.

Európai viola - törpe árvácska
Az európai viola (Viola cornuta) virága, habitusa alapján leginkább az árvácskára hasonlít. A növény azonban az árvácskánál kompaktabb, virágai kisebbek (a virágátmérő 4-5 cm), ezért törpe árvácskának is nevezik.

SARKANTYÚS ÁRVÁCSKA (VIOLACEAE)
Származás: Alpok, Ny-Balkán.
Alkat: örökzöld, bokrosodó, kissé terjedő évelő.
Levelei: zöldek, oválisak, csipkés szélűek.
Virágai: mély ibolyaszínűek, fővirágzás után is folyamatosan hozza a virágait.
Igénye: humuszos, üde tápdús talajt, párás környezetet kedvel.

Témakör: Gyógynövény alapismeretek Cimkék: akác, almafa, Angyalgyökér, Articsóka, árvácska, bársonyvirág, Bazsalikom, Bodza, Borágó, brokkoli, büdöske, Csalán, dália, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, ...

Érdekességek, Képgaléria, Mezei árvácska, Mezei cickafark, Mezei csibehúr, Mezei csiperke, Mezei gyöngyköles, Mezei iringó, Mezei juhar, Mezei kakukkfű, Mezei kandilla, Mezei katáng, Mezei macskagyökér, Mezei menta, Mezei perjeszittyó, Mezei pipacs, Mezei saláta, Mezei sóska, Mezei szarkaláb, ...

Viola x wittrockiana -kerti árvácska, (az x a hibridre utal)Viola nemzetség, Violaceae család.Kétivarú virága zigomorf, sarkantyús.Alsó csészelevelei nagyobbak,porzóik csatlója fejlett.Felső állású magházából lokulicid(középen felnyíló) toktermés fejlődik.Levelei szórt állásúak, hosszúkásak.

Szívnyugtató tea 1, Összetevők: 3 rész bodza 2 rész galagonya 2 rész árvácska 3 rész körömvirág 1 rész csalán Elkészítésének módja: 1 evőkanál teakeveréket 2 dl vízbe 15 percig főzünk, 20 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta, lefekvés előtt javasolt.

Vértisztítók:
cickafarkfű, árvácskafű, diófalevél, csalánlevél, tarackgyökér, bodzagyökér, komló, gyermekláncfű-gyökér, lapugyökér, ezerjófű, orbáncfű, füstikefű, kerekrepkényfű, szurokfű, szagosmügefű, iglicgyökér, bodzabogyó, kökényvirág, akácvirág,nyírfalevél, szamócalevél.

Viola
Különféle színekben termő illatos kerti virág, -tájnyelveken- ibolya, árvácska, szerelmes kedveskedő megszólítása, megnevezése: Tetőled, violám, csak a halál old el (Népdal).
A latin viola (ibolya, ibolyaszín) átvétele. ibolya.

5. A növények harmonizáljanak egymással, és sziklakertiek legyenek. Az árvácska például nem igazán sziklakertbe való.
Nézzük meg először általánosságban, az igénytelenebb sziklakerti apróságokat: ...

30 g kamilla
30 g gyermekláncfű
20 g édeskömény
20 g vadárvácska
Ez a gyógytea serkenti az anyagcserét. Segít megszüntetni a bőr gyulladásos elváltozásai, a tályogokat és a keléseket.

Az erkélyen a tavasz márciusban kezdődik. Ekkor a következő virágokból válogathatunk: árvácska, kankalinfélék, jácint, nefelejcs, százszorszép, tulipán, kőtörőfű stb.
Nyár ...

Virág: ibolya, kankalin, kökény, kamilla
Levél: ibolya, gyöngyvirág, tüdőfű, keskenynyelvű útifű, papsajt, vidrafű
A föld feletti, virágos rész: hérics, kökörcsin, vérehulló fecskefű, vadárvácska
Gumó: kikerics, kosbor, sisakvirág ...

így például Koffler megállapította, hogy a felszívódásra egyébként nem alkalmas anyagok saponinek jelenlétében felszívódásra képesek lesznek. Ismertebb saponin tartalmú gyógynövényeink: százszorszép, gyöngyvirág, zsurló, tövises iglice, kankalin, sarsaparilla, saponaria, aranyvessző, árvácska, stb.

- Közönséges méreggyilok
Vincetoxicum pannonicum (BORHIDI) HOLUB - Magyar méreggyilok
Viola arvensis MURR. - Mezei árvácska
Viola biflora L. - Sárga ibolya
Viola odorata L. - Illatos ibolya
Viola stagnina KIT. - Lápi ibolya W Oldal teteje ...

Vincetoxicum hirundinaria MEDIK. - Közönséges méreggyilok
Vincetoxicum pannonicum (BORHIDI) HOLUB - Magyar méreggyilok
Viola arvensis MURR. - Mezei árvácska
Viola biflora L. - Sárga ibolya
Viola odorata L. - Illatos ibolya
Viola stagnina KIT. - Lápi ibolya ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Viola, Rózsa, Csalán, Magas, Kúszó?

◄ Árvacsalán   Árvácskaorchidea ►
 
RSS Mobile