Kezdőlap (Akantusz)

 Növény 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Akantusz

Növény  Akácia  Alacsony

Akantusz
v. akantuszvirág, Acanthus L. (növ.), az Akantusz-félék génusza, Meliusz, Benkő és Veszelszki medvekörömnek, medvetalpfűnek v. medvetalpú tövisnek fordítják (Bárenklau). Magas, bogácsnemü kórók avagy cserjék, többnyire nagy, szárnyasan öblös v.


Az "akantusz" jelentése: Cserjeféle növény, medvetalpfűnek, medvekörömnek is mondják.

Szinonímák:
hosszúlevelű akantusz, nyugati medveköröm, hosszú levelű akantusz
Latin név:
Acanthus mollis ...

Az akantusz ókori szerepléshez tudnunk kell, hogy ennek a növénynek két faja, az Acanthus mollis és spinosus, akkor a kertészetben is nagy szerepet játszott s miként az ifjabb Plinius két leveléből tudjuk, amelyekben villáit írja le, a pázsitot helyettesítette bizonyos mértékig a kertekben.

A perilepta az akantuszfélék családjába tartozik. Ebbe a családba számos csodálatos színű és levélmintázatú növény tartozik, mint például a fehér levélerezetű hálóslevél és a sárga halszálkamintás afelandra. A perilepta levelei fémesen csillognak, felül kékeslilák, alul pedig bíbor színűek.

A vidám szeplősarc, vagyis a Hypoestes phyllostachya az ~-félék (Acanthaceae) családjába tartozik. A kis cserjés növény foltos vagy pöttyös levelei általában piros színűek. Kedves külseje és hálás természete miatt a Hypoestes phyllostachya igen kedvelt dísznövénnyé vált.

Nyírfa ~ Közönséges nyírfa (Betulaceae)
Nyugati medveköröm ~ Hosszúlevelű ~ (Acanthus mollis L.)
Nyugati platán (fa), (Platanus occidentalis L.)
Nyugati szamócafa, (Arbutus unedo L.)
Nyugati tuja, (Thuja occidentalis L)
Nyúlszapuka, (Anthyllis vulneraria L.) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas, Rózsa, Nyári, Szőlő, Medveköröm?

◄ Akácia   Alacsony ►
 
RSS Mobile