Kezdőlap (Rusztikus)

 Művészet 

  » »
 
   

Rusztikus

Művészet  Rövidülés  Rutin

rusztikus
Paraszti, falusias, mesterkéletlen, falusiasan egyszerű, faragatlan, műveletlen.
Nemzetközi szócsalád a latin rusticus (falusi, egyszerű, faragatlan) nyomán, a rus, ruris (falu) szóból.


Rusztikus (lat. kif.) durva, parasztos, egyszerű.
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
További mozgóképes hírek ...

Rusztikus bár, de mély érzéssel s komoly melankóliával teljes L. A. Ring-nek kissé nehéz festése. Kiválik öreg parasztemberek előadásában, bemutatja őket apróka gazdaságukon, súlyos munka közepette.

Ezért eltér az alföldi magyar kálvinista, rusztikus tradíciótól, derűsebb, harmonikusabb, latinosabb annál.

Az alkalmi költészet rusztikusabb formájában is a falusi nemesek olvasmánya volt. A magasabb ízlésű, érzékeny versek hölgyek mulatságára készültek.

Rusztikus felületű szobrai egyszerre kubisztikus-archaizáló és tekergő-expresszív fabálványok, melyek széleit-éleit színezéssel is kiemeli a művész (Paszport, 1985, Szent, 1987, Fej, 1993).

A stíluson belül a következő tendenciák és behatások a legjellemzőbbek: visszanyúlnak egyes neogótikus, rusztikus stílusjegyekhez, ismétlődő minták és motívumok jelennek meg, és jellemzővé válik a megnyújtott, függőleges formák használata.

Súlyossága, tömegelosztása, a testtartások hullámzó ritmusa és a robusztus női testek rusztikus hangulata emberivé teszi időtlen tökéletességüket. Az életerő árad szobraiból.

Az eredeti öntéssel, kézi hengereléssel készül, gyakran az antik üveg olvadékából, ezért egyik oldala sima, a másik különféle struktúrájú, például rusztikus, gránit, zsinórmintás satöbbi Egyes termékek antik hatást adó buborékokat is tartalmaznak.

Bútoraikon és használati tárgyaikon egységesen a falusi otthonok puritán, célszerű, geometrizáló, rusztikus tárgyalkotó szemlélete érvényesült (Körösfői-Kriesch Aladár: Kalotaszegi nyaralóebédlő, 1906).

Lásd még: Lásd még: Antik, Motívum, Alkotás, Festészet, Görög

Művészet  Rövidülés  Rutin

 
RSS Mobile