Kezdőlap (Profán)

 Művészet 

  » »
 
   

Profán

Művészet  Process art  Project art

profán
Világi, nem vallási: egyházi és profán zene, közönséges, a vallási értékeket romboló, kegyeletsértő. - profanál, profanizál: megszentségtelenít, -szent dolgot, nemes eszmét- méltatlan célra használ.


Profán: A profán művészetek tulajdonképpen sajátos, külön területét jelentik a középkor művészetének. Az idevágó források ritkábbak és töredékesebbek, az emlékanyag is jóval szerényebb, mint az egyházi művészetben.
Legfrissebb mozgóképes hírünk: ...

A profán és a szent ebben a változatlannak hitt rendben annyira összefonódott, hogy minden emberi eseményt vallásos megnyilvánulás kísért.

A profán művészet kialakulásáról, kezdeteiről: Joan EVANS, Life in Mediaeval France, London, 1957.

A vallásos mellett profán - de szintén higiéniai - célja is volt az adatok szerint a rózsavíz kedvelésének.

Konstantin korában ezt a technikát keresztény körök is megismerik; és profán témákat is ábrázolnak, például a római Santa Costanza körüljárójának mozaikjain, vagy a Tarragona melletti Centcellesben a kupola nagyon szép vadászjelenetein.

Mert a szinészségre az építészet még inkább rászokott azóta, hogy a profán ház építésében a célszerűség a díszítés alá rendeltetett. Pedig a nagyvonalúság a profán építkezés őszinteségének is a legegyszerűbb módja.

A reneszánsz, mint tudjuk Itáliában alakult ki, jellemzője a világias, profán légkör.

Pancras pályaudvar előtt, takarja az érkezési csarnokot, 1868-1874., a gótikus stílus univerzális alkalmazhatóságának demonstrálására és a "csúf", vasszerkezetű pályaudvari csarnok "profán látványának" eltüntetésére. ...

A természetes környezetüktől megfosztott tárgyak játékra adnak lehetőséget, elsősorban vizuális játékra, miközben gazdagodni képesek jelentésükben. Engem az izgat, hogy egy annyira transzcendens jelenség, mint a fény, hogyan viselkedik profán ...

Lásd még: Lásd még: Középkor, Alkotás, Festészet, Antik, Római

Művészet  Process art  Project art

 
RSS Mobile