Kezdőlap (Neoklasszicizmus)

 Művészet 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Neoklasszicizmus

Művészet  Neoimpresszionizmus  Neoplaszticizmus

A neoklasszicizmus a világirodalomban a 19. század végén, a 20. század elején jelentkezett, elsősorban a német nyelvterületen mint a neo-irányzatok egyike. Kétségtelenül a szecesszió és az expresszionizmus reakciójaként, egyféle kései l' art pour l' art értelemben.


NEOKLASSZICIZMUS: azon 19-20. századi művészeti irányzatok elnevezése, amelyek a historizmus jegyében az antik vagy a klasszicista művészet formaelveihez való visszatérésre törekedtek.
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
További mozgóképes hírek ...

Neoklasszicizmus (71 alkotás)
A neoklasszicizmus az I. világháborút követő időszakban kibontakozott festészeti irányzat, amely a háborút megelőző évtizedek oldottabb festésmódjával szemben visszatér a klasszikus festészet tömeg-, test-, és valóságábrázoláshoz.

A neoklasszicizmus templomokban, városházákon és a különböző ipari létesítményekben tűnik fel. A neogót és a neoreneszánsz épületek mellett a 20.

Az akadémizmust elvető magyar szobrászok két utat jártak meg: a neoklasszicizmus és Maillol útját. Céljuk a görög szobrászati hagyomány újjáélesztése egyrészt a neoklasszicizmus révén, másrészt Maillol művészetét követve, a modern élet mélyén megbúvó antikvitást keresve.

A magyar építészet és képzőművészet hosszú időn át külön utakon járt, inkább csak a harmincas évek ~ában érződött az együttműködésre való törekvés.

Amikor a század közepe táján az érdeklődés a reneszánsz, majd a 70-es években e barokk felé fordult, a ~ helyébe a neoreneszánsz, majd a neobarokk lépett. Ez a müncheni klasszicistáknál és Ch. Berrynél már a harmincas években megfigyelhető. Londonban Ch.

A ~ (Kontuly Béla 1904-1983, Molnár C. Pál 1894-1981, Aba Novák Vilmos) csaknem hivatalos stílus lett 1931 után a két háború közti Magyarországon, ahol konzervatív államalakulat éltette szűk területen a királyi Magyarország eszméit, ...

1920 után a ~ egyes elemeit is felhasználva alakította ki saját, nagy festői kultúrára épülő plein air látásmódját (Tavasz, 1920 k.; Fürdés után, 1928, mindkettő magántulajdonban).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Klasszicizmus, Festészet, Antik, Alkotás, Képzőművészet?

◄ Neoimpresszionizmus   Neoplaszticizmus ►
 
RSS Mobile