Kezdőlap (Kollázs)

 Művészet 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Művészet » Kollázs


 

Kollázs

Művészet  Klasszikus művészet  Kompozíció

kollázs
Felragasztott képelemekből, tárgyakból komponált képzőművészeti alkotás.
Francia szó (collage) a coller (ragaszt) igéből, ennek forrása latin közvetítéssel a görög kolla (enyv). kollagén, kolloid.


- francia szó, papírok, fényképek, képnyomatok egymásra ragasztott montázsa, a huszadik században elterjedt technika.
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
További mozgóképes hírek ...

kollázs: ragasztott kép vagy kép gazdagítása ragasztott részletekkel
kollonád: vízszintes lezárású, nyitott oszlopsor (pld. Róma, Szent Péter tér)
kolorit: egy festmény szín együttese ...

A ok

Picasso, Braque és Juan Gris betűket, újságkivágásokat, majd más anyagot applikáltak festményeikbe, ezzel új plasztikai hatást akartak elérni, a festéknél keményebb anyagokkal új formai viszonyokra törekedtek.

Kollázsa pl.:
Picasso : A gitár (1914)
Picasso a humanizmus eszméit képviselte; Guernica (1937) c. képével a fasizmus barbár, értelmetlen pusztításai ellen tiltakozott.

: a mindennapi életből vett szövegek ( élőbeszéd, újsághír satöbbi ) beillesztése a szépirodalmi műbe, illetve az ilyen szövegekből összeállított mű -
...

A kollázsok meglehetősen hasonlítanak ehhez az összerakáshoz, amelyből új tárgy születik, de azért nem lét-tárgy, legalábbis első látásra.

Bálint Endre, ok, objektek - Iparművészeti Múzeum, Budapest (meghívó)
- IH Galéria, Pécs (katalógus)
Erdély Miklós: , kreatív gasztronómiai kirándulás a Kreativitás - Vizualitás tanfolyam keretében - Szentendre környéke (meghívó, fotó) ...

Későbbi szentendrei kollázsai, valamint sokrétű rajz- és temperamontázsai szintén ennek a műfajnak a szerkesztési eljárását követik, így a montázs szinte mindvégig jelen van életművében.

Alkalmazásuk a festészetben használatos ra vezethető vissza. Ezzel kapcsolatban a "kísérleti film" teoretikusa, a vonal ritmikus mozgására alapozott cinéma graphique művelője, Hans Richter 1959-ben az alábbi meglepő, ...

(Juan) Gris: Kávéházi csomag, kollázs, 1914. (Ulm, Museum)
291. (Umberto) Boccioni: Az izmok dinamizmusa, bronz, 1913. (New York, Museum of Modern Art)
292. (Marcel) Duchamp: Lépcsőn lemenő akt, 1912. (Philadelphia, Museum of Modern Art)
293.

Vajda Lajos 1929 körül újságkivágások fényképeinek merész egymásbaépítésével, okkal mutatta fel kora valóságát, háborút, kivégzést, Ázsia és Európa véres pillanatait. Későbbi műveiben is sok a szenvedés, ősi állapotok iránti nosztalgia.

A pop-art azután túlnyomórészt elveti az érzéki festőiséget, és olyan személytelen, gyakran gépies technikákat alkalmaz, mint a sokszorosítás, a nagyítás, a kollázs, de attól sem riad vissza, ...

A leghétköznapibb hulladékokat gyűjtik össze, rendezik újra, fézik fel, vagy ragasztják okká, vágják montázzsá.

A szürrealisták rögvest a festészethez és a szobrászathoz fordultak. A váratlan elemek okozta sokk, a frottázs, a kollázs és a dekalkománia használata, rejtélyes tájképek és álomképek áttűnése lettek az 1930-as évek kulcstechnikái.

Az ösztön, a rejtelem rögzítésére lett alkalmas a kalligramma ( képvers ), melyet Apollinaire indított útjára. A szimultaneitás, a montázs, a , a fekete humor az irodalom mellett a filmben és a festészetben is kifejezőeszközzé vált.

Lásd még: Lásd még: Festészet, Képzőművészet, Esztétika, Alkotás, Realizmus

Művészet  Klasszikus művészet  Kompozíció

 
RSS Mobile