Kezdőlap (Párhuzamos sík)

 Matematika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Párhuzamos sík

Matematika  Párhuzamos egyenes  Párhuzamosság

Két, egymással párhuzamos sík: , (azaz .)
Sík: , (azaz .)
Egyenes: , (azaz .) ...


Hasonlóan, a P ponton átmenő és az XOZ síkkal (az xz síkkal), illetve az XOY síkkal (az xy síkkal) párhuzamos síkok az OY tengelyt (az y tengelyt) valamely P" és az OZ tengelyt (a z tengelyt) valamely P"' pontban metszi.

4. lépés:
A 2.) lépésben összeszámoltuk a térrészeket, melyek száma tovább szaporodik a 3.) lépésben létrehozott párhuzamos sík miatt. Tehát most két sík szerepel, melyek így a teret 3 részre osztják. Ezekre külön-külön az alul - középen - fölül kifejezésekkel hivatkozhatunk.
Számoljunk újra: ...

Ezt a két tetraédert azonos területű alaplapjukkal helyezzük egy síkra. A csúcsoktól d távolságban metsszük ezeket az alaplapokkal párhuzamos síkkal, a síkmetszetek területét jelöljük t1-gyel és t2-vel. A gúlák alappal párhuzamos síkmetszeteire vonatkozó arány szerint: ...

Azon pontok mértani helye, ahol a centrumra illeszkedő és az koordináta síkkal párhuzamos sík. Ezt a () síkot eltűnési síknak nevezzük, ezen sík pontjai képe végtelen távoli pontok lesznek, azaz a végtelenbe kerülnek. Ha egy objektumot elmetsz az eltűnési sík, akkor az alakzat képe szétesik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Párhuzamos, Egyenes, Távolság, Háromszög, Hasonló?

◄ Párhuzamos egyenes   Párhuzamosság ►
 
RSS Mobile