Kezdőlap desktop/PC Kertészkedés  Sóska  Spárga  

Sövény (Kertészkedés)

Sövény nyírás
Kertünkben a gondosan nyírt, ápolt sövény, egy laikus látogatónak is feltűnik. A nyírással a sövényt igényünk és ízlésünk szerint formálhatjuk, és a rendszeres törődés látható eredményt hoz: egyenletesen sűrű lombozatot.


Sövények, élő falak
Egy gyönyörű kertbe kiülni télen egy bögre forró teával, vagy nyáron napozni a gyepen a színkavalkád közepén, csodálatos és nagyon megnyugtató dolog.

Sövény - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a sövény?
A kerítéseket helyettesítő, vagy a kert tagolására szolgáló növény-együttes.

Sövénynövények, mint térhatárolók
Választhatunk nyírt vagy nyíratlan sövényeket. Nyírva általában téglalap keresztmetszetűre alakítjuk őket, így adják a kert képében a legélesebben rajzolódó vonalat.

Sövény nevelése virágzó cserjékből
Hogyan és milyen növényből érdemes sövényt nevelni? Itt a sövénynövények összefoglaló táblázata!
...

sövény
Vesszőből, növényi szárakból font kerítés.
A sző ige származéka annak feltehető *ső alakváltozatából, deverbális -vény képzővel (mint nő-növény), de lehetséges, hogy a szövevény szónak megfelelő sövevény alakból lett egyszerejtéssel.

Sövények ültetése:
A lombhullató sövények telepítése, októberben a legalkalmasabb! A sövénynek kijelölt sávban a földet két ásónyom mélyen forgassuk meg, mert ha a növény megnő már nem lesz alkalmunk erre.

Kerti sövények gondos ápolása
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz ...

A gyep, sövény és virágok kezelése nyáron
Tweet
A gyep öntözését időzítsük az esti vagy a reggeli órákra. A kijuttatott víz így jobban hasznosul, kevesebb a párolgási veszteség.

A sövénykerítés szinte bárhol kialakítható ahol szeretnénk a kerítést szebbé varázsolni, vagy kertünket elhatárolni.
Nézzük mire lesz szükségünk:
Néhány jó minőségű fa oszlopra, huzalra, dróthálóra, szeg vagy kapocsbelövőre, és sövény növényre.

Túl a sövényen...
A szerencsésebb kerttulajdonosok a kert kialakításakor egy szakember tanácsaira támaszkodnak, de általánosabb az, ha saját magunk vágunk bele ebbe a feladatba.

Egyszóval a sövénynyíró jellegzetesen az a kerti szerszám, amelyből a hobbikertészeknek inkább megéri az elektromos változatot beszerezni (a kertépítőkre ez nyilván nem vonatkozik).

Sövény visszavágása
A sövény évi utolsó viaszagását ősszel kell elvégezni, így megakadályozhatjuk, hogy a növényi nedvvel telt ágak elkorhadjanak.

Sövény-növény struccolása
Sürgős munka lehet júniusi bemelegítésként a fagyal- illetve más sövény-növények nyírása is. Figyeljünk, mennyit vágunk le belőlük! Rég rossz a tervezett méret, ha sövénynyíráshoz a fűkaszát hozzuk elő.

Sövénykerítések
rovat:Díszkert
A nyírt sövény nevelése mellett olyan növényeket is használhatunk, amelyeknek megtartjuk eredeti alakját.

Sövénytelepítés
A frissen vásárolt, nyalábba kötözött növényeket bontsuk ki és szedjük szét. Ezzel levegőhöz jutnak, megakadályozzuk a rothadást. A gyökereket takarjuk szénával, szalmával. Tárolásra a nyitott, rágcsálómentes helyek alkalmasak.

Sövények karbantartása
A sövény évi első nyírására tavasz végén kerítsünk sort, ezután pedig az aktív növekedési időszak vége felé (szeptember, október) metsszünk. A gyorsan növő fajokat, mint pl.

Sövény gondozása
A sövények a terek szabályos növényi határolását szolgálják. Sövényt akkor érdemes kialakítani, amikor a kert vagy kertrészlet épített jellegét szeretnénk hangsúlyozni.

Sövénynek való fajok
Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, ...

Sövények, átgondoltan
A kerti térhatárolás legjobb és legszebb eszközei a sövények. Telepíthetjük a kert, a telek határaira, vagy a kerten belül, az egyes kertrészek lehatárolására, elválasztására.
tovább olvas
2005.10.05 ...

Sövények ültetése
1. Jelöljük ki a sövény helyét. A sövény hosszával párhuzamosan feszítsünk ki zsineget, melyet vezető vonalzóként tudunk használni. A zsineg mellett ássunk ki 40 cm széles, 60 cm mély ültető árkot.

A sövényművelést a gépekkel művelt széles sorú árutermelő málnaültetvényben alkalmazzák. A tőtávolságtól függően a második vagy harmadik évtől alakul ki a sorokban az összefüggő sövényfal.

Sövénytelepítés: Konténeres növényekből is alakíthatunk ki sövényt. Készítsünk egy kb. 60 cm széles és mély árkot, melybe 40-80 cm távolságra helyezzük a növényeket, azok méretétől függően (a fenyőknél ez a távolság 80-130 cm is lehet).

Magas sövények esetén jól jöhet a teleszkópos sövényvágóMotoros nyíró:
Benzines és elektromos változatban is kapható.
Hosszú sövény nyírásánál jól jöhet, de drágább, mint a kézi metsző.
Zajos és oda kell figyelni a használatára is.

IV; Sövények kialakítása, metszése
Általános tudnivalók
Néhány szó a formákról ...

Nyírjuk ismét a sövényt, ha 5-10 cm-t nőtt, (ha az idén még csak egyszer nyírtuk például a fagyal, gyöngyvessző, borbolyasövényt, akkor most már ne halogassuk tovább a másodikat.) ...

Sövények metszése
Egyre nagyobb divat a hívatlan vendégek ellen is, legyen az kóbor kutya, esetleg betörő, a védő sövény. A félörökzöld fagyal nálunk 4 méteres sövényként prosperál, védett fekvésben.

Sövény vásárlás
eperpalánta ültetése tenyészterület ültetési idő szamóca eper eper palánta termesztés trágyázás ápolási munkák ültetés termesztési útmutató sorok termések ültetés házikerti házi kertben szamócát epret eperpalántát tápkockás ...

Sövények: A lényeg, az, hogy a sövény mindig megtartsa a kívánt formát, így a nyírás gyakorisága elsősorban a növekedés ütemétől függ.

Sövények: Kerten belül sövény alkalmazásánál a kert épített jellegének hangsúlyozása a célunk. A fenntartás módját tekintve lehet nyírott illetve nyíratlan a sövény.

Sövényként is ültethető, metszeni évente egyszer javasolt.
Berberis Julianae: Júlia Borbolya
3 méter Magas, sűrű, örökzöld lombú, tüskés, gömbölyded alakú Bokor.

A sövényekről általában mint díszítő- és térhatárolást ellátó kerti falakról beszélünk, ám egyes fajok esetében egy sövény sokszor biztonságosabb, mint egy kerítés.

A sövényrendszerek zöldfolyosó hálózatként is szolgálnak az általában nagyméretű, vegyszerezett táblák között.

   Kertészkedés  Sóska  Spárga

Lásd még: Lásd még: Virág, Talaj, Termés, Kertész, Metszés

RSS RSS