Kezdőlap desktop/PC Informatika  Háttérmentés  HDSL  

Háttértár (Informatika)

Háttértárak
A számítógép a programokat és az adatokat a feldolgozás ideje alatt a RAM-ban tárolja. A gép kikapcsolásával ennek tartalma elvész. Az adatok feldolgozási időn kívüli tárolását különféle háttértárakon lehet megoldani.


háttértár - Informatikai fogalomtár
A háttértárak a perifériák egy fontos típusát alkotják, melyek nem csak az adatok tárolásában, hanem az adatbevitelben, és az adatkivitelben is szerephez jutnak.

A háttértárolók feladata, hogy a számítógép kikapcsolt állapotában eltárolják a programokat és az adatokat. Tárolási elveik alapján léteznek mágneses és optikai háttértárolók.


Mágneses háttértárolók ...

Háttértárak
A számítógéphez kapcsolható perifériák következő csoportja a háttértárakat tartalmazza. Ezek az adatok és programok hosszabbtávú tárolására szolgálnak. A tárolásnak különböző céljai lehetnek.

Háttértárak:
Legfőbb feladatuk az adatok és programok tárolása. Míg az operatív tár csak ideiglenesen, legfeljebb a számítógép kiapcsolásáig őrzi meg a tartalmát, ...

Háttértárak, tömegtárolók
A háttértárolók felépítése:
A számítógépek megjelenése óta számtalan háttértár gyanánt alkalmas eszközt fejlesztettek ki.

háttértároló
Nagymennyiségű adat tárolására képes merev, mágneses bevonatú tárolólemezeket használó háttértároló, melyet különböző méretben, sebességben és kapacitásokban gyártanak.

Háttértárak
Mágneses elvű háttértárak
Streamer: szalagos háttértár. Nagy adattároló kapacitással rendelkezik: létezik 600 GB-os változata is. Hátránya, hogy az adatokat csak sorfolytonosan lehet elérni.

Háttértárolók
A mágneses háttértárolók
A mágneses háttértárolás esetén egy nem mágnesezhető felületre (alumínium, műanyag) vékony rétegben felhordott ferromágneses anyagot meghatározott módon, ...

háttértár: Nagy kapacitású tárolóeszköz, amely a kikapcsolás után is meg.rzi tartalmát. A memóriához képest lassú m.ködés..
HDD: (Hard Disk Drive) Merevlemez meghajtó.

Háttértárak
A háttértárak a számítógépekben a központi tár mellett az adatok tárolását teszik lehetővé, de sokkal nagyobb mennyiségben.
A PC-ben használatos főbb típusa: ...

A háttértár (swap device) egy blokkos eszköz, általában merevlemez. Ellentétben a Unix állományrendszerrel (amely egy lépésben egy blokkot foglal le), a háttértárra íráskor a rendszer a folyamatoknak összefüggő blokkcsoportot foglal.

Osztott háttértár használat
...az egyes userek, munkaállomások háttértárolóján lévő könyvtára(ka)t, alkönyvtárakat kijelölhetjük - megoszthatjuk - közös használatra.

Háttértárolók sebességének mérése
A Háttértároló sebesség modul segítségével merevlemezes, optikai lemezes (CD, DVD, Blu-Ray) és USB flash meghajtók teljesítményének mérése végezhető.

Háttértárak: a nagymennyiségű adatok tárolása a feladatuk. Az információt a gép kikapcsolása után is megőrzik.
Jellemzésük: működési elvükkel, a kapacitásukkal, sebességük alapján.
Működési elvük szerint: ...

háttértárak
perifériák
input perifériák
output perifériák
központi egység (CPU, Central Processing Unit, Központi Feldolgozó Egység, processzor)
memória ...

Háttértárolók:
Az adat tárolásnak két fő módja van. Alapvető különbség, hogy az egyik mágneses, a másik optikai úton tárolja adatainkat. A mágneses adattárolókat három nagy csoportba sorolhatjuk be: winchester, floppy és különleges adattákolókra.

Háttértároló egység (például merevlemez vagy CD/DVD-lemez): az adatok tárolására szolgáló háttértár.

Egy háttértárolón elhelyezkedő fájlrendszer az operációs rendszer be-/kiviteli alrendszeréhez történő csatlakoztatásának folyamata.
Szeretnél friss informatikai híreket a weboldaladra? Katt ide, és 5 perc múlva már kint is lehetnek! ...

Minden háttértárolón, lemezen található a fenti struktúrát leíró tartalomjegyzék, amelyet az operációs rendszer tart karban. A könyvtárak és állományok nevét a felhasználó adhatja meg, bizonyos korlátozások, konvenciók figyelembe vétele mellett.

Jukebox - Háttértároló eszköz, melyben több előre behelyezett cserélhető winchester vagy optikai lemez váltása és elérése automatizálva van.
Jumper - Átkötő kapcsoló (sor).

Tartalmazza a háttértárolókról és a beviteli perifériákról beolvasott programokat és adatokat.

Háttértárolón (pl. mágneslemezen) tárolt számítógépes állomány. Egy bizonyos típusú (szöveg, kép, program, adatbázis stb.) és egyetlen egységként kezelt, saját névvel rendelkező digitális információhalmaz.
Fájl (állomány, file) ...

A permanens adatok tárolására a háttértárolók szolgálnak, ahol az adatok file-okba szervezetten helyezkednek el. A nagy adatmennyiségből eredően minden pillanatban az adatoknak csak egy töredéke fér el fizikailag a központi memóriában.

Nagykapacitású, gyors elérésű háttértár. Többnyire rögzített, nem cserélhető. A számítógép házában van. Az átlagos számítógépekben 1-2 darab található meg. Mérete: 10 MByte-tól felfelé gyakorlatilag végtelen.

az Oracle és a Sun cégek által kifejlesztett Java-alapú (személyi) számítógéptípus, mely kizárólag a hálózatról veszi a működése során az adatokat és a szoftvereket, saját háttértárolója nincs is; az NC olcsóbb megoldásokat használ, ...

Spectrum elsődleges perifériája minden időben a kazettás magnetofon volt és lesz is, köszönhetően elsősorban annak, hogy mint háttértároló olcsó, és mindenféle kazettás magnetofon (beleértve a WALKMAN-t is) kivétel nélkül felhasználható.

a legtöbb asztali és hordozható számítógép- ben megtalálható mágneses, többnyire nem- cserélhető, gyors, "Winchester" néven is ismert, központi tárolóegység, háttértároló;
hálózati számítógépekből (NC, thin client stb.) többnyire hiányzik; ...

Ha egy gép egy másikhoz akar kapcsolódni - amelyrol tudja, hogy vele azonos alhálózaton van -, először egy cache-ben (a számítógép memóriájában vagy a háttértároló egy részén kialakított "gyorsítótár" a korábban használt vagy a hálózatról nemrég ...

Az 1960-as évek eleje óta tárolunk adatokat mágneses háttértárolókon. A 60-as évek közepére már elterjedtek a megfelelő kapacitású és hozzáférési idejű háttértárak. A háttértárolókon óriási mennyiségű adatot lehetett tárolni.

Amíg a levél nem "indult el" (a szövegszerkesztőben vagy a háttértárolón van), egy egyszerű fájlvége (EOF) jel. Amikor egy MTA (mailer) adja át egy másiknak, akkor az üzenet vége lehet például egy üres sorban elhelyezett egyetlen pont.

merevlemez Nagy kapacitású, kényelmesen kezelhető, biztonságos háttértároló, amelyet gyárilag építenek be a számítógépekbe.

Lényegében olyan memóriáról, illetve háttértárról van szó, amelynek adataihoz a hagyományos tárakhoz képest sokkal gyorsabban lehet hozzáférni.

   Informatika  Háttérmentés  HDSL

Lásd még: Lásd még: Számítógép, Információ, Operációs rendszer, Hálózat, Tároló

RSS RSS