Kezdőlap desktop/PC Borok  Kékburgundi  Kékfrankos Barrique  

Kékfrankos (Borok)

Kékfrankosok szép sorban...
Tartozom egy vallomással. Néha szkeptikus tudok lenni a Kékfrankossal. Nem mondom, hogy kiegyensúlyozott lenne egymással a viszonyunk. Legalább annyiszor futok bele csalódásokba, ahányszor izgalmas tételekbe.


Kékfrankos
Tiszta vonalú, kedves fajta, mely egyszerre vibráló és kiegyensúlyozott, koncentrált és jó ivású. A kékfrankos, amely a Vylyannál a Montenuovo és az Ördög házasítások egyik fajtája, most önállóan debütál! Limitált tétel.

Kékfrankos
Ismeretlen eredetű fajta, de meghatározó volt és lesz a magyar borászat múltját és jövőkét vizsgálva.
Kékfrankos ...

Kékfrankosok és Skrabski-borok a Spiritus Primusban
Címkék: posta ausztria olaszrizling furmint badacsony pók tamás kékfrankos gesellmann ráspi sopron rajnai rizling weninger burgenland 2009 balatonfüred 2011 csobánc pálffy moric szeleshát ...

A Kékfrankos szőlő bemutatása
Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele.

A kékfrankosról
'Blaufränkisch. Főképp Ausztriában termesztik; könnyű és lédús, de legjobb esetben (Burgenlandban) is csak elfogadható vörös szőlőfajta' - írja a világ talán legismertebb borszakírója, az angol Hugh Johnson.
Ő is tévedhet.

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek.

Kékfrankos
Bőtermő, fürtje és bogyója közepes. Vastag héjú. Középérésű, nem rothad.

Kékfrankos Prémium
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánljuk marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.

Kékfrankos
Származása: nem tisztázott
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel
Fürtje: középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött
Érése: szeptember vége
Bora: finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású.

Kékfrankos szőlő
A bejegyzés a Szőlőfajták sorozat része
Származása: nem tisztázott, feltételezések szerint a kékfrankos keleti eredetű szőlő, a kutatások szerint a Kapri-tenger partvidékéről származik.

A kékfrankos a villányi borvidék egyik legelterjedtebb fajtája, előszeretettel használják Cabernet és Merlot házasításához. Hisszük, hogy önmagában is figyelemreméltó, nagyszerű fajta.

A kékfrankos a filoxéravész után lett domináns. Sopronban korábban túlnyomórészt fehér szőlőfajták domináltak, 1884-ben a borvidék termelésének mindössze három százalékát tette ki a vörösbor.

S ha már kékfrankossal kezdtük, fejezzük is be azzal. Többeket talán meglep az ajánlat: ha igazán nemesen keserű csokoládéval ízesített desszert van a kínálatban, ekkor érett, almasavbontott kékfrankost keresünk hozzá, legalább 3-4 évest.

A vörös borszőlő fajták közül telepíthető a Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a Kékfrankos.
A borvidéken illatos, zamatos, finom savtartalmú telt borok teremnek.

Gábor (3) Kisörshegy (3) Koch (1) Konyári (6) korai piros veltelini (1) Kovács Pince (1) Kreinbacher (4) Kunság (20) kupázs (1) Kvassay (3) Káli-medence (3) Kánai Pincészet (1) Káptalantóti (1) Károly Róbert Pincészet (1) kékburgundi (1) kékfrankos ...

Kékfrankos

Területi nagyságával ma már megelőzi a korábbi első Kadarka fajtát. Az összes vörösbort termő borvidékünkön termesztik, sőt a legtöbb borvidéken meghatározó jelentőségű fajta.

Kékfrankos
Vitatott eredetű, Németországban, Közép-Európában, de leginkább Magyarországon termesztett szőlőfajta. Burgenlandban, amit a helybeliek szívesen hívnak Blaufränkischlandnak, szintén hagyományos fajta.

Kékfrankos
A borászatoknak kevesebb, mint egynegyede készít Kékfrankos bort, de néhányan sokat fejlesztettek már a borkészítés technológiáján, arra számíthatunk, hogy a bor jelentősége a jövőben nőni fog.

Kékfrankos (Nagyburgundi, Blaufränkisch, Lemberger, Gamé)
Közép-európai vörösborfajta - az egyik legelterjedtebb sötét szőlőfajta Ausztriában - az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.

KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz
CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz ...

Kékfrankosok számtalan formában
Március közepén szerveztek kóstolót a soproni bortermelők Budapesten, a Műcsarnokban.

Kékfrankos
Származása ismeretlen. Megbízható mennyiségi és minőségi hozamánál fogva az utóbbi évtizedekben a kékszőlő-fajták között az első helyen áll a hazai telepítésekben.
Jellemző bélyegek: ...

Kékfrankos Rosé 2009 Közepes hagymahéj szín. Szép, gyümölcsös illat, benne némi málna és ribizli. Szájban izmos savak, itt is a málna vezet. A végén egy kis zavaró kesernyével búcsúzik. (79-81 pont) ...

KÉKFRANKOS
Mátraalján nem savas, szép kerek borrá érik. Palackban érlelve megtartja fiatalságát, szép illatát; hordóban ászkolva testes borrá lesz.

Kékfrankos,
A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. A nemesítők gyakran használják.

Kékfrankos kóstoló a WineWorld...
Borjour a Szamos Gourmet Házban a Dobogó...
Alapozó Tanfolyam a Vinopolisban ...

Kékfrankos 2004
Könnyű, száraz, minőségi vörösbor.
Illata és íze a friss meggyet idézi.
Fogyasztását 18 °C hőmérsékleten ajánljuk.

Cabernet Sauvignon 2004
Tölgyfahordós technologiával készült, testes, száraz minőségi vörösbor.

Kékfrankos
Közép-Európa és hazánk elterjedt borszőlőfajtája. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak.

KÉKFRANKOS színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához mint a melegebb vörös bor színekhez. Savai különösen hűvösebb termőtájakon kemények lehetnek.

Egri Kékfrankos
Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor.

Takler Kékfrankos , Szekszárd, Vörös
Részletek
Takler Bikavér Válogatás , Szekszárd, Vörös
Részletek ...

Soproni Kékfrankos
A soproni dombokon termett Kékfrankos színanyagban gazdag kellemes savtartalmú kissé bársonyos gyümölcsillatú vörösbora hosszabb fahordós érlelés után kerül letöltésre. A karakteres vörösborok fogyasztóinak egyik kedvenc bora.

   Borok  Kékburgundi  Kékfrankos Barrique

Lásd még: Lásd még: Borvidék, Szőlő, Bor, Cabernet, Borászat

RSS RSS