Kezdőlap desktop/PC Betegségek  Kolposzkópia  Kondróma  

Kóma (Betegségek)

Kóma meghatározása
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége - MACOSZ.hu, akadálymentes verzió
Kilépés az akadálymentes nézetből
A Macosz.hu oldalon jelenleg 340 ember vezet internetes naplót! Mondd el Te is véleményed és kérd ki másokét! ...


Kóma
latin: coma
Az az állapot, melyben a beteg ébreszthetetlen, külső ingerekre nem válaszol. Súlyos tudatzavar, mely tartós, az agyféltekék, a köztiagy és az agytörzs működési zavara áll a hátterében.

A kóma kiváltó okai
Elvesző tudat
Az agy működésére utaló egyik jellemző tulajdonság az éberségi szint. Más azonban az éberségi szint egy unalmas értekezleten, és más a volánnál ülve, mondjuk egy vészhelyzet kikerülése után néhány pillanattal.

Orvosilag a kóma (görög elnevezése κῶμα koma, ami mély álmot jelent), olyan eszméletlen állapot, ami hat óránál tovább tart,[1][2][3][4][5][6] a paciens érzéketlen vagy inadekvátan reagál a fájdalom-, fény- és hangingerekre, ...

kóma
Az üstökös magját körülvevő, fénylő gázburok.
Tudományos szakszó a latin coma (hajfürt) nyomán, ez a görög komé (haj, szakáll) átvétele. kométa.

Kaja - kóma
Te is érezted már, hogy egy-egy nagyobb étkezés után olyan fáradtnak érzed magad, hogy úgy érzed egyedül egy kis alvás segíthet? A jelenség nem más, mint a kaja-kóma.

Kóma
A lengyel férfi kómából történt csodával határos felébredéséről szóló bulvárhír sokak hitetlenkedését kiváltotta. Ritka, de nem egyedülálló ez az eset.
A rovat legjobb cikkei
Az agy elektromos ingerlése magához téríti az öntudatlan beteget ...

hipoglikémiás kóma
a hipoglikémia legsúlyosabb formája, amikor az agykéreg - amely szinte kizárólag csak szőlőcukorral táplálkozik - felfüggeszti működését és eszméletvesztés lép fel.

A betegnél tudatzavar, kóma alakul ki, görcsös izomrángások jelentkezhetnek. A beteg testhőmérséklete alacsony, légzése felületes.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vérvizsgálatokat kérhet.
A betegség várható kezelése: ...

Kóma. Ha a beteg nem reagál a külső ingerekre és nincs tudatánál, akkor kómában van. Ez az állapot néhány napon, vagy héten keresztül szokott fennállni, kimenetele általában végzetes.
Epilepsziás görcsrohamok.

Kóma koktél
Kómás betegnél, ha a kóma oka ismeretlen, északamerikában szokták használni sürgősségi osztályokon a kóma koktélt.
Ennek összetevői:
Thiamin 100mg iv, 1 ampulla (50 ml) 50%-os dexróz, Narkán 1 mg iv és Flumazenil 0.1 mg iv ...

Kóma
A kóma görög szó, jelentése "mély álom". Az orvoslásban a kóma a tudatzavar egyik fajtája, mély öntudatlansággal járó állapot, amely akár napokig, hetekig is fennállhat.

Kóma-alkoholista gyerekek
2000 óta az alkoholmérgezéssel kezelt fiatalok száma 170 százalékkal növekedett meg. Az érintettek között egyre több a lány.
Olcsóbb, rosszabb minőségű és több ...

A kóma kiváltó okai
Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...
Nátha vagy influenza?

Kóma
következőelőző
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

kóma (coma)
eszméletlenség, mély kábultság
komputertomográfia röv. CT (computertomographia) ...

a kóma és életveszély megelőzésére.
Az életfunkciók rendezése után a legfontosabb:
- a szervezet kortizol-ellátásának biztosítása,
- az alapbetegség felkutatása.

tudatzavar, kóma
Az 1-es típusú diabétesz kezelése
Mivel sajnálatos módon a betegség pontos kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük, oki kezelés egyelőre nem lehetséges.

A stupor és kóma gyakori okai közé soroljuk az alkoholmérgezést és bizonyos gyógyszerek (pl. nyugtatók és opiátok ) túladagolását.

Székrekedés, kóma - 10 éves lány
Székrekedés és menstruáció kapcsolata
Székrekedés, rossz emlék? - 2 éves kislány ...

A myxoedema kóma a pajzsmirigy-alulműködés ma már ritkán látott, súlyos szövődménye. Általában idősekben alakul ki, nem vagy rosszul kezelt hypothyreosis esetén, rendszerint valamilyen egyéb betegség (pl. súlyos fertőzés) hatására.

Hiperozmoláris kóma
Nagyon ritka, de sokszor halálos heveny szövődmény az idős, többnyire tablettás gyógykezelésen lévő cukorbetegeknél fellépő nem ketoacidosisos hiperozmoláris kóma, melynél a beteg passzivitása, ...

Ezt követően tudatborulás, később zavartság, kóma alakulhat ki. Legvégül légzés-bénulásos halál állhat be. Az alkohol rendszeres fogyasztása önmagában még nem alkoholizmus.

tehát maga nem betegség, csak kórtünet s a fokbeli különbségek megjelölésére szolgálnak a következő kifejezések: szomnolencia, szopor, hipnózis, letargia, kóma. Ezek közül a hipnózisnak és letargisának (l. o.) ma más jelentőséget tulajdonítunk. Az Á.

Használható asztma, arc- és homloküregfájdalmak és gyulladások, vérszegénység, angolkór, epilepszia, görcsös vitustánc, sokkos állapotok, kóma, emlékezetvesztés, süketség, hisztéria, hipochondria, sclerosis multiplex, idegzsába esetén.

A ketontestek felaszporodása a vérben kóma kialakulásához vezet, és halálos kimenetelű is lehet.
...

hipoglikémiás kóma is előfordul. Ennek az oka az, hogy a beteg az inzulint túladagolja, vagy ha az inzulin beadását nem követi idejében étkezés - a vércukorszintje hirtelen leesik. A beteg remeg, verejtékezik, néha zavartan, furcsán viselkedik.

Az egymást követő görcsrohamok kezelés nélkül kóma kialakulásához vezethetnek. A rohamok jelentkezhetnek a terhesség végén csakúgy, mint szülés közben vagy utána. Ez az ún.

Pajzsmirigy csökkent működése okozta kóma
Pajzsmirigy gyulladás
Pajzsmirigy heveny gyulladása
Pajzsmirigy jóindulatú daganata
Pajzsmirigy rosszindulatú daganata
Pajzsmirigy túlműködés szélsőséges formája
Pajzsmirigy túlműködése (Basedow-kór) ...

Súlyos esetben, görcsrohamok, bénulások, reflexkiesések, kóma jelentkezhetnek. Az agyi erek sérülése, folytonosságának megszakadása esetén az agyállományban vérömleny keletkezik.

A cukorbetegnél tapasztalható eszméletvesztést okozhatja az anyagcsere összeomlása nagyon magas vércukorszinttel (hiperglikémiás kóma) vagy az erősen lezuhant vércukor-szint (hipoglikémiás kóma). A hiperglikémiás kóma azonnali kórházi ápolást igényel.

Feltűnő az LSD-t használónál a szédülés, a tág pupilla, a gyorsuló szívműködés, hányinger és a kóma. Tabletta formájában, vagy oldatban vivő anyaggal (pl.: kockacukorral) kapható. Az LSD hatása alatt az egerektől még a macska is megijed.

Heveny szövődmény lehet a ketoacidosis, és következményes kóma, illetve a hipoglikémiás - azaz az alacsony vércukorszint miatti - kóma.

   Betegségek  Kolposzkópia  Kondróma

Lásd még: Lásd még: Cukorbetegség, Diabétesz, Szindróma, Vércukorszint, Daganat

RSS RSS