Kezdőlap (Vemhesség)

 Lovak 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vemhesség

Lovak  Vágta  Vérkeringés

A vemhesség
Mérsékelt égövön novembertől február-márciusig a kancák inaktív állapotban vannak, ebben az időszakban vemhesítésük nem lehetséges. A sárlás hossza általában normális esetben 4-6 nap, a ciklusok 16-20 naponként követik egymást.


A vemhesség utolsó 3 hónapja. A magzat és a vemhességi termékek gyarapodása jelentős és a kanca súlyánek mintegy 10-12%-át teszi ki. A napi szárazanyagfölvevő képesség a testsúly 1.4-1.8%-a.

Természetesen ettől igényei, munkáltatásának nehézségi foka, vemhességi állapota, az évszak, a fajta és nem utolsó sorban a rendelkezésünkre álló lehetőségek függvényében el lehet térni.

A ló tizenegy hónapig tartó vemhesség után általában egy jól fejlett csikót ellik. A kancák tavasszal párosodnak a csődörrel, így az újszülött csikók is tavasszal jönnek világra, mikor bőséggel várja őket a friss fű.

Az optimális magzati fejlődés kulcsa a kanca megfelelő táplálása a vemhesség alatt. Születéskor a csikó súlya körülbelül a kanca vemhesség előtti súlyának a 10 százaléka. Az egészséges csikó súlya gyorsan gyarapodik, fajtától függően a gyarapodás elérheti a napi 1,3 kg-t is.

A veleszületett betegség kialakulása például egy ~ alatti fertőzésre vezethető vissza. A genetikai hiba ellenben mindig öröklőd,a gének hibás kondicionálásával függ össze.

A születéskor fekete vagy sötétszürke csikók 11-13 havi ~ után jönnek világra. Ha a kanca a következő évben ismét vemhesül, akkor 10 hónapig, ha viszont nem, akkor akár két évig is szoptatja csikóját. A kancacsikók 18 hónaposan válnak ivaréretté míg a mének másfél-két éves korukban.

Ráadásul a különböző fejlődési folyamatok sokszor egy időben jelentkeznek az állománynál, ezért elengedhetetlen egy komplett féregtelenítési program kialakulása. Fontos, hogy ~ és szoptatás alatt nem mindegyik használható. Adagolásuk általában a csomagoláson testsúlykilogrammban van megadva.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Takarmány, Kanca, Ellés, Betegségek, Lovas?

◄ Vágta   Vérkeringés ►
 
RSS Mobile