Kezdőlap (Mén)

 Lovak 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mén

Lovak  Melegvérű  Ménes

mén
Hím ló, csődőr, hátasló. Származéka: ménes.
Ismeretlen eredetű szó.


Mén/csődör: érett,szaporodni képes hím (fiú) ló,négy éves,vagy idősebb.
Kanca: érettmszaporodni képes nőstény (lány) lómnégy éves vagy attól idősebb.
Herélt: kiherélt/kikasztrált ló,mely továbiakban nem képes szaporodásra.

A mén minden tulajdonos és tartózkodási hely változását a mén tartója egy héten belül köteles az Egyesületnek bejelenteni. Vonatkozik ez az elhullásra vagy az értékesítésre.

A mén Schwarzenberg herceg tenyésztéséből származott, mindkét szülője eredeti arab ló volt. A kis mén örökítése olyan átütőnek bizonyult, hogy törzse mai napig fennmaradt.
Incitato (Mezőhegyesi) ...

A mén táplálóanyag-igénye a tenyészidényen kivül a környezeti hőmérséklettől és mozgásinenzitásától függ s általában a könnyu munkát végző lóéhoz áll közel. Az elhízás hátrányos a mén nemi aktivitására, ezért fejadagját a testsúly folyamatos ellenőrzése alapján szabjuk meg.

1943-tól a négy ~ geneológiai vonalát az előbbi felsorolás sorrendjében A; B; C; D vonallal illetik. Ez a nomenklatúra mind a mai napig fennmaradt.

A hím ivarú, négy évnél idősebb lovak neve ~ vagy csődör (ezutóbbi elnevezést hivatalos papírokon, valamint a szakirodalomban nem használják), amelyet tenyésztés céljából fedező- vagy tenyész~ként is használják.

Egy kanca meg egy ~ megy ki a karámból. A ~ udvariasan előre engedi a kancát:
-Menj csak előre, én majd hátulról fedezlek.
Válasz
köz?nen..

Mindkét törzsalapító telivér ~ nagy termetű, erős csontú, jó mozgású volt, és kiváló örökítőnek is bizonyult, mert csikóik a többi telivér ménhez képest robosztusabbak, kitartóbbak voltak és az eredeti tenyészcélban megálmodott típust testesítették meg.

-ot (3X3=9), egy ~ három kutya-élettartamot (3X9=27), egy ember három ~-élettartamot (3X27=81) és ezen számítás szerint egy cserfa 20 ezer évet is megérhet. A buvárok is sokat foglalkoztak azon okok kifürkészésével, amelyek a szervezetek ily különböző É.-ának okozói.

Hérodotosz ókori történetíró leírásai szerint ugyanis a Xerxész seregeiben szolgáló arabok tevéken, nem pedig lovakon ültek, míg volt egy szent hintó, amit tíz, valószínűleg akhal-tekini ~ húzott. A fajta Türkmenisztánból származik, melynek címerállata és szimbóluma a mai napig.

- Vulkan: egy 1887-es születésű pej ~ alapította, mindig kicsit kosfejű, de jól kezelhető csikókat nemzve. A nóri mének kb. 50%-a ebből a vonalból vezethető le.
- Nero: egy 1933-ban született sárga ~ után alakult ki, aki csikóiban mindig nagyobb mozgást örökített.

Old Monmouth hatalmas ugrásokkal haladt, de a kicsi ~ a nyomában. Amikor a két ló már majdnem a táv feléhez ért, Old Monmouth lovasa a pálcáért nyúlt, míg a Steel Dust lovasa semmit nem tett. És lássatok csodát! Steel Dust 3 lóhosszal megverte fiatalabb társát.

A hasonlóság nem véletlen, hiszen a második világháború után már csak két tisztavérű alter-real ~ és néhány kanca élt. A fajta fenntartására exért andalúziai lovat váalsztották.
Az Altér do Chao ~est, ahol 1748 óta tnyésztenek alter-real lovakat, V.

Az amerikai standardbred fajta az 1700-as évek végén jött létre, egy ahgol telivér ~, Messenger leszármazottjaiból. Ő volt a szépapja Hambletonian 10-nek, amely minden standardbred fajtájú ló pedigréjében megtalálható.

A lótenyésztés országos jelentőségére számos Csikó-, Ló-, ~- előtagú földrajzi név is utal (pl. Csikóspuszta, Csikóstőttös, Lókút, Lórév, Lovas, Lovasberény, Lovasfok, Lovászi, Lovászhetény, Lovászpatona, Ménfőcsanak, Méntelek).

A szabad természetben gyakran megfigyelhetjük, ahogy egy ~ riválisainak jelenlétében "összeszedi magát", hogy tekintélyes színben tűnjön fel. Ilyenkor a hátsó felével lefelé lép, behajlítja a fenékizmait, felemeli a nyakát, és minde­közben megőrzi az egyen­súlyát.

Karrierje végeztével állami ~ lett és több telivér ~esben is fedezett. Idősödve a telivértenyésztésből átkerült a félvértenyésztésbe, ahol kedvelt ménnek jó színvonalú kancalányai mellett Jagellót (Magyar Derby nyerő) és Hunort ( Munka Ünnepe díja) nemzette.

A fajta ugyancsak Mezőhegyesről származik, alapítója egy sárga arab ~. Létszáma kritikus. Nagyobb, tömeges testű angol-arab fajta. Az 1960.

században három híres arab ~, minden telivér őse került Franciaországba: Byreley Tuck Törökországból, a tulajdonképpen arab-berber Godolphin Arabian, és a híres Darley Arabian. Ezek a csődörök a kancák százait termékenyítették meg. A csikók némelyike maga is híres ~ lett.

Ez a hátulsó lábakra csatolt szíj, megakadályozza, hogy a kanca hátrarúgjon, így a ~ megsérüljön. Nem minden kanca viseli el a hágatógúzst, de ha a kanca valóban rúg, és komolyan esélye van annak, hogy a ~ megsérül, mégiscsak jó megoldás.

A küllemi bírálat mellett az ideális hátasló tulajdonságokra irányuló kipróbálások a ~- és kancavizsgák valamint a versenyek során történnek.

A fajta kialakulásában 3 ~ játszott fő szerepet:
Ramzesz Junior
Aldato
Toborzó ...

"S a ló után üldözve száll,
De lába lassú,gyors a ~,
Beérni őrült gondolat,
S ő mégis csak szalad,szalad" ...

1989-től több radautzi gidrán kanca és 3 ~ került Magyarországra.
A fajta ma fontos genetikai érték Magyarországon. Az egyes kancacsaládok 20-25 generációs tenyésztési múlttal rendelkeznek és amiatt is kitüntetett szerepe van klasszikus kancacsaládok megőrzésének.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tenyésztés, Lovas, Telivér, Kanca, Ménes?

◄ Melegvérű   Ménes ►
 
RSS Mobile