Kezdőlap (Mén)

 Lovak 

  » »
 
   

Mén

Lovak  Melegvérű  Ménes

mén
Hím ló, csődőr, hátasló. Származéka: ménes.
Ismeretlen eredetű szó.


Mén/csődör: érett,szaporodni képes hím (fiú) ló,négy éves,vagy idősebb.
Kanca: érettmszaporodni képes nőstény (lány) lómnégy éves vagy attól idősebb.
Herélt: kiherélt/kikasztrált ló,mely továbiakban nem képes szaporodásra.

A mén minden tulajdonos és tartózkodási hely változását a mén tartója egy héten belül köteles az Egyesületnek bejelenteni. Vonatkozik ez az elhullásra vagy az értékesítésre.

A mén Schwarzenberg herceg tenyésztéséből származott, mindkét szülője eredeti arab ló volt. A kis mén örökítése olyan átütőnek bizonyult, hogy törzse mai napig fennmaradt.
Incitato (Mezőhegyesi) ...

A mén táplálóanyag-igénye a tenyészidényen kivül a környezeti hőmérséklettől és mozgásinenzitásától függ s általában a könnyu munkát végző lóéhoz áll közel.

1943-tól a négy mén geneológiai vonalát az előbbi felsorolás sorrendjében A; B; C; D vonallal illetik. Ez a nomenklatúra mind a mai napig fennmaradt.

A hím ivarú, négy évnél idősebb lovak neve mén vagy csődör (ezutóbbi elnevezést hivatalos papírokon, valamint a szakirodalomban nem használják), amelyet tenyésztés céljából fedező- vagy tenyészménként is használják.

Egy kanca meg egy mén megy ki a karámból. A mén udvariasan előre engedi a kancát:
-Menj csak előre, én majd hátulról fedezlek.
Válasz
köz?nen..

Mindkét törzsalapító telivér mén nagy termetű, erős csontú, jó mozgású volt, és kiváló örökítőnek is bizonyult, mert csikóik a többi telivér ménhez képest robosztusabbak, ...

-ot (3X3=9), egy mén három kutya-élettartamot (3X9=27), egy ember három mén-élettartamot (3X27=81) és ezen számítás szerint egy cserfa 20 ezer évet is megérhet.

Hérodotosz ókori történetíró leírásai szerint ugyanis a Xerxész seregeiben szolgáló arabok tevéken, nem pedig lovakon ültek, míg volt egy szent hintó, amit tíz, valószínűleg akhal-tekini mén húzott.

- Vulkan: egy 1887-es születésű pej mén alapította, mindig kicsit kosfejű, de jól kezelhető csikókat nemzve. A nóri mének kb. 50%-a ebből a vonalból vezethető le.

Old Monmouth hatalmas ugrásokkal haladt, de a kicsi mén a nyomában. Amikor a két ló már majdnem a táv feléhez ért, Old Monmouth lovasa a pálcáért nyúlt, míg a Steel Dust lovasa semmit nem tett. És lássatok csodát! ...

A hasonlóság nem véletlen, hiszen a második világháború után már csak két tisztavérű alter-real mén és néhány kanca élt. A fajta fenntartására exért andalúziai lovat váalsztották.

Az amerikai standardbred fajta az 1700-as évek végén jött létre, egy ahgol telivér mén, Messenger leszármazottjaiból. Ő volt a szépapja Hambletonian 10-nek, amely minden standardbred fajtájú ló pedigréjében megtalálható.

A lótenyésztés országos jelentőségére számos Csikó-, Ló-, Mén- előtagú földrajzi név is utal (pl. Csikóspuszta, Csikóstőttös, Lókút, Lórév, Lovas, Lovasberény, Lovasfok, Lovászi, Lovászhetény, Lovászpatona, Ménfőcsanak, Méntelek).

A szabad természetben gyakran megfigyelhetjük, ahogy egy mén riválisainak jelenlétében "összeszedi magát", hogy tekintélyes színben tűnjön fel.

Karrierje végeztével állami mén lett és több telivér ménesben is fedezett.

A fajta ugyancsak Mezőhegyesről származik, alapítója egy sárga arab mén. Létszáma kritikus. Nagyobb, tömeges testű angol-arab fajta. Az 1960.

században három híres arab mén, minden telivér őse került Franciaországba: Byreley Tuck Törökországból, a tulajdonképpen arab-berber Godolphin Arabian, és a híres Darley Arabian. Ezek a csődörök a kancák százait termékenyítették meg.

Ez a hátulsó lábakra csatolt szíj, megakadályozza, hogy a kanca hátrarúgjon, így a mén megsérüljön. Nem minden kanca viseli el a hágatógúzst, de ha a kanca valóban rúg, és komolyan esélye van annak, hogy a mén megsérül, mégiscsak jó megoldás.

A küllemi bírálat mellett az ideális hátasló tulajdonságokra irányuló kipróbálások a mén- és kancavizsgák valamint a versenyek során történnek.

A fajta kialakulásában 3 mén játszott fő szerepet:
Ramzesz Junior
Aldato
Toborzó ...

"S a ló után üldözve száll,
De lába lassú,gyors a mén,
Beérni őrült gondolat,
S ő mégis csak szalad,szalad" ...

1989-től több radautzi gidrán kanca és 3 mén került Magyarországra.
A fajta ma fontos genetikai érték Magyarországon.

Lásd még: Lásd még: Tenyésztés, Lovas, Telivér, Kanca, Angol telivér

Lovak  Melegvérű  Ménes

 
RSS Mobile