Kezdőlap (Hannoveri)

 Lovak 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hannoveri

Lovak  Haflingi  Háziasítás

Hannoveri
minőség a sportért
A hannoveritenyésztésének kezdete körülbelül 400 évvel ezelőttre tehető. A fajta története és hasznosíthatósága igen hasonló a holsteiniéhez. A Hannoveri Királyság választófejedelme I. György angol király volt az 1700-as évek elején.


Hannoveri
Eredete a XVIII. századra nyúlik vissza, melegvérű fajta. Németország, Hannover lova. A fajta tenyésztése egyébként már a XVI. században kezdődött el. Meg kell említenünk II. Györgyöt, aki a cellei ménest alapította meg. A Hannoveri fajta alapállománya Holsteini mének voltak.

Hannoveri
Nevét tenyésztőhelyéről, a németországi Hannoverről kapta.
A hannoveri fajta alapítása 1735-ben történt, amikor II. György király rendeletére létrehozták a cellei ménest.

Hannoveri
A német lófajták közül talán a leghíresebb. Az egész világon elterjedt és sikeres sportló. Jellemző rá a szabályos és jól izmolt testfelépítés, 165-175 cm marmagasság, intelligencia és a kiegyensúlyozottság.

A hannoveri fajta alapítása 1735-ben történt, amikor II. György király rendeletére létrehozták a cellei ménest. A középkori csatalovaktól származó helyi állományt holsteini lovakkal keresztezték, így egy kisebb méretű kocsilovat nyertek.

A felvezető kötőfék egy egészen különleges dolog, amely tulajdonképpen olyan, mint egy ~ típusú kantár orrszíja, tehát egy tarkószíjból és egy felső orrszíjból áll, az alsó szíjat pedig itt egy vékony lánc vagy kötél helyettesíti.

A modern sportlótenyésztés időszakában nehéz eldönteni, hogy a vesztfáliai ló önálló fajta-e, vagy a ~ egy változata. A különbség talán az, hogy az angol telivér mének tenyésztési korlátozását később vezették be.

A rádiházi ménes több magyar félvér, a bólyi ménes pedig több ~ fajtájú egyedekkel működött közre. Ezeket elsődlegesen Holsteini,~, Holland sportló és Francia ménekkel fedeztetik, de ma már elmondható, hogy szinte minden híres európai vérvonal megtalálható a magyar sportló fajtában.

Különböző magyar lófajták válogatása ( Kisbéri félvér, Gidrán, Furioso - North - Star és Nonius ), és keresztezése során keletkezett melegvérű sportló, Holsteiner, ~an, és a Dutch warmblood fajták mintájára.

Európában a ~ Állatorvosi Főiskola vállalta, hogy számítógépes rendszert dolgoz ki a kis létszámra olvadt populációk és legfontosabb tulajdonságaik nyilvántartására.

A melegvérű fajták közé tartoznak a különféle sportlófajták, mint például a holsteini, ~, de ide tartozik az arab vagy az angol telivér is.

Mezőhegyesen egy új sportló ménest alapítottak vegyes származású (gidrán, kisbéri félvér, nóniusz) kancákból. Ezeket a kancákat főként ~, holsteini és angol telivér ménekkel fedeztették. 1964-ben Ramzes Junior, majd később Aldato, Fokos, Magister és ivadékaik bevonásával indult a tenyésztés.

Ezután Portugáliában megpróbálták visszanemesíteni a fajtát ~, normann, arab és angol telivérek keresztezésével, de ezek a próbálkozások mind kudarcba fulladtak. A 19. században szerencsére újra bevitték az andalúz fajtát a tenyésztésbe, így megmenekült az alter-real fajt. Amikor a 20.

Mondjál már nekem a pónit, aki akkorát ugrik, mint egy ~, vagy úgy vágtázik, mint egy angol telivér! Nálunk egy 170 cm-s sportlovon oktatnak kezdőket, és SOHA nem ijedt meg, SOHA nem lökött le senkit! ...

Ezeket a kancákat főként ~, holsteini és angol telivér ménekkel fedeztették.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Lovas, Telivér, Lovaglás, Tenyésztés, Angol telivér?

◄ Haflingi   Háziasítás ►
 
RSS Mobile