Kezdőlap (Hannoveri)

 Lovak 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hannoveri

Lovak  Haflingi  Háziasítás

Hannoveri
minőség a sportért
A hannoveritenyésztésének kezdete körülbelül 400 évvel ezelőttre tehető. A fajta története és hasznosíthatósága igen hasonló a holsteiniéhez. A Hannoveri Királyság választófejedelme I. György angol király volt az 1700-as évek elején.


Hannoveri
Eredete a XVIII. századra nyúlik vissza, melegvérű fajta. Németország, Hannover lova. A fajta tenyésztése egyébként már a XVI. században kezdődött el. Meg kell említenünk II. Györgyöt, aki a cellei ménest alapította meg. A Hannoveri fajta alapállománya Holsteini mének voltak.

Hannoveri
Nevét tenyésztőhelyéről, a németországi Hannoverről kapta.
A hannoveri fajta alapítása 1735-ben történt, amikor II. György király rendeletére létrehozták a cellei ménest.

Hannoveri
A német lófajták közül talán a leghíresebb. Az egész világon elterjedt és sikeres sportló. Jellemző rá a szabályos és jól izmolt testfelépítés, 165-175 cm marmagasság, intelligencia és a kiegyensúlyozottság.

A hannoveri fajta alapítása 1735-ben történt, amikor II. György király rendeletére létrehozták a cellei ménest. A középkori csatalovaktól származó helyi állományt holsteini lovakkal keresztezték, így egy kisebb méretű kocsilovat nyertek.

A felvezető kötőfék egy egészen különleges dolog, amely tulajdonképpen olyan, mint egy hannoveri típusú kantár orrszíja, tehát egy tarkószíjból és egy felső orrszíjból áll, az alsó szíjat pedig itt egy vékony lánc vagy kötél helyettesíti.

A modern sportlótenyésztés időszakában nehéz eldönteni, hogy a vesztfáliai ló önálló fajta-e, vagy a hannoveri egy változata. A különbség talán az, hogy az angol telivér mének tenyésztési korlátozását később vezették be.

A rádiházi ménes több magyar félvér, a bólyi ménes pedig több Hannoveri fajtájú egyedekkel működött közre. Ezeket elsődlegesen Holsteini,Hannoveri, Holland sportló és Francia ménekkel fedeztetik, de ma már elmondható, hogy szinte minden híres európai vérvonal megtalálható a magyar sportló fajtában.

Különböző magyar lófajták válogatása ( Kisbéri félvér, Gidrán, Furioso - North - Star és Nonius ), és keresztezése során keletkezett melegvérű sportló, Holsteiner, Hannoverian, és a Dutch warmblood fajták mintájára.

Európában a Hannoveri Állatorvosi Főiskola vállalta, hogy számítógépes rendszert dolgoz ki a kis létszámra olvadt populációk és legfontosabb tulajdonságaik nyilvántartására.

A melegvérű fajták közé tartoznak a különféle sportlófajták, mint például a holsteini, hannoveri, de ide tartozik az arab vagy az angol telivér is.

Mezőhegyesen egy új sportló ménest alapítottak vegyes származású (gidrán, kisbéri félvér, nóniusz) kancákból. Ezeket a kancákat főként hannoveri, holsteini és angol telivér ménekkel fedeztették. 1964-ben Ramzes Junior, majd később Aldato, Fokos, Magister és ivadékaik bevonásával indult a tenyésztés.

Ezután Portugáliában megpróbálták visszanemesíteni a fajtát hannoveri, normann, arab és angol telivérek keresztezésével, de ezek a próbálkozások mind kudarcba fulladtak. A 19. században szerencsére újra bevitték az andalúz fajtát a tenyésztésbe, így megmenekült az alter-real fajt. Amikor a 20.

Mondjál már nekem a pónit, aki akkorát ugrik, mint egy hannoveri, vagy úgy vágtázik, mint egy angol telivér! Nálunk egy 170 cm-s sportlovon oktatnak kezdőket, és SOHA nem ijedt meg, SOHA nem lökött le senkit! ...

Ezeket a kancákat főként hannoveri, holsteini és angol telivér ménekkel fedeztették.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Lovas, Telivér, Lovaglás, Tenyésztés, Angol telivér?

◄ Haflingi   Háziasítás ►
 
RSS Mobile