Kezdőlap (Abrak)

 Lovak 

  » »
 
   

Abrak

Lovak  A Morgan ló  Adayev

abrak
alatt azok a töményített takarmányfélék értendők, melyek kedvezően hatnak az izomerőre, s emiatt főleg lovak és jármos ökrök etetésére használtatnak Ilyenek elsö sorban a zab, a hüvelyes magvak, a rozs, a húsliszt és a szárított sikér, ...


abrak
Szemes takarmány lovaknak. Korábban, a 16. századig a cselédségnek járó élelmiszeradagot, porciót jelentette, s általában élelmet is. Abrakolja a lovát.
Valamelyik szláv nyelv obrok szavát vettük át, élelemadag jelentésben.

Abrakok
A nyári szezonban, ha nem lovagoltuk túl gyakran a lovunkat és a napok nagy részét a legelőn töltötte, akkor talán nem is igen adtunk neki abrakot ebben az időszakban.

Mennyi abrakot adjak a lovaknak? Most helyezkedtem itt el és nem szeretnék ártani a mennyiséggel és a minőséggel sem.
Mit tegyek ha a lovam nem a szénát eszi, hanem a szalmát?

Néha maga az abrak az oka a lovak veszé­lyes mérgezési tüneteinek. Néhány évvel ezelőtt egy Reims (Francia­ország) közelében található istálló vala­mennyi lova súlyos beteg lett, miután elfo­gyasztotta az abrakot.

Szálastakarmány Abrak
Fenntartó takarmány(nincs munkavégzés): 100%
Könnyű munka(lassú, rövid ideig tartó kilovaglás): 80-100% 0-20% ...

Ami egy átlagos hobbiló esetében napi 8-10 kg jó minőségű réti szénát, 4 kg abrakot (2 kg zab, 1 kg árpa, 1 kg kukorica) és nyalósót jelent.

( Persze a hagyományos takarmányhoz képest két - háromszoros áron. ) Lehet etetni ellentétben, de nem szükséges, mindenféle abraktakarmánnyal, ami amúgy beletartozik a ló természetes étrendjébe. Fő szempont, hogy mit kapunk.

Ló a havi abrakra gondol, teve az évi abrakra gondol, a szamár - ami a lába alatt van, arra gondol.
Jó hátasló patája magától meggyógyul.
Vak lóval a rühös ló - egy ménes.
Kanca ha sok van, csikó is sok van.

Abrakul kizárólag a legjobb minőségű roppantott zab, vagy abrakkeverék szolgálhat, erre lehet tejport, illetve ásványi kiegészítőket is adni.

Mivel a lovak csak nagyon nehezen tudják kihányni a nem kívánt táplálékot, ezért minden abrakot rendszeresen, kis adagokban kell adni, mert az egyszerre adott nagy adag túltöltheti a beleit. Kerüljük a hirtelen étrendváltozásokat.

Értékes tulajdonságai közé tartozik, hogy kitartó, nagy távolságokat képes megtenni kevés és gyengébb minőségű abrakkal is. Télen a száraz fagyos fűvel is beéri. Jól tűri a hideget, a kemény szélsőséges időjárást is.
További információk ...

Szolgáltatások: fél rideg tartás(3 oldalu beálló)
egész napos széna,2x abrak
1/2 hektáros karám
állandó felügyelet
tereplovaglás
gyerekeknek lovasoktatás ...

Gondoznod kell lovadat; ki kell menned a szabad idő terepre, s csillagokat kell gyűjtened hogy lovad kedve jobb legyen, ápolnod, rendszeresen keverned kell neki az abrakot, hogy szervezete minél erősebb legyen!! ...

Lásd még: Lásd még: Takarmány, Lovas, Tenyésztés, Telivér, Lovaglás

Lovak  A Morgan ló  Adayev

 
RSS Mobile