Kezdőlap (Törpepincser)

 Kutya 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Törpepincser

Kutya  Törpe uszkár  Törpeschnauzer

A törpepincser történetének első biztos és pontos adata az, hogy Németországban az 1895-ben alakult Pincser-Schnauzer Klubban külön altagozat foglalkozott a törpepincserrel, és ettől kezdve fellendült a tenyésztése.


Törpepincser (Rattler).
Sokan - tévesen! - miniatűr dobermannak nevezik, ám valójában sokkal régebbi fajta, mint a dobermann. Ilyen típusú kutyákat már 300 évvel ezelőtt ismertek.

Az osztrák és a rövid szőrű törpepincser rokona; kis termetű, mozgékony kutya. Feje elkeskenyedő, orrtükre fekete, szeme sötétbarna. Füle feláll, csonkolják. Törzse viszonylag erős, izmos, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát rövidre csonkolják.

Itthon és az egész világon nagyon népszerű, a toplisták élén álló fajta. Sajnos itthon is belekevertek más fajtákat, a német törpepincsert, a pekingi palotakutyát és a papillont, ami a fajta leromlásához vezetett. Manapság is gyakran látni még a pincseres fej és testtípusokat.

Rögtön az elején tudtára kell adnunk a dolgait vagy az alomba, vagy az udvaron kell elvégeznie. Ha így teszünk rövid úton szobatiszta lesz kutyánk. A Törpepincserrel ne legyen különösebb tervünk, legyen ő egyszerűen a család kedvence.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pincser, Pinscher, Terrier, Dobermann, Keresztezés?

◄ Törpe uszkár   Törpeschnauzer ►
 
RSS Mobile