Kezdőlap (Szobatisztaság)

 Kutya 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szobatisztaság

Kutya  Szlovák kopó  Szolgálati kutya

Szobatisztaságra nevelés
Az egyik fontos tudnivaló, hogy a kölyökkutya (körülbelül hat hónapos korig) csupán 2-3 órán keresztül képes visszatartani a pisit-kakit.


Szobatisztaság
Ez egy nagyon fontos lépés a kutya nevelésében. A kutyától és a körülményektől függően, többféle lehetőség van ennek megtanítására.
1. Mi az ideális kor, amikor el kell kezdeni a nevelést?

Szobatisztaság
Fontos, hogy golden kölyköket már zsenge korukban szobatisztaságra tanítsák. Figyeld a kutya testbeszédét, tanuld meg leolvasni.

Szobatisztaság
Már-már a bölcsödében szobatisztává válik (az alom elhagyásakor), igénye van a tisztaságra, ezért nem okoz sok kellemetlenséget az efféle viselkedési norma elsajátításával.

Szobatisztaság:
Szobatisztaságra minden kutya megtanítható, függetlenül a korától, vagy ivarától. Ahogy az embergyerek sem szobatisztán születik, hanem annak kialakulása egy bizonyos korhoz kötötten alakul ki, ugyanígy van ez a kutyakölyökkel is.

A ~
Egy kezdő kutyatulajdonosnak mindig okoz némi fejtörést az első néhány hét vagy hónap, hiszen egy pár hetes kölyökkutya még nem szobatiszta. Ez főként akkor probléma, ha a kutyát a lakásban tartjuk.

a ~ról (Dr. Pórfy Tünde, Kutya Szövetség)
teendők az állatok műtéteivel kapcsolatban (Dr. Hadházy Ákos, Szekszárdi Állatgyógyászati Központ)
a toklász (Dr. Pórfy Tünde, Kutya Szövetség) ...

A ~
A kutyatartás legnagyobb kihívása
Ha eldöntöttük, hogy új golden retriever kiskutyát fogadunk magunkhoz, a legfontosabb kérdés, amit ráadásul a legnehezebb eldönteni, hogy kan vagy szuka legyen. Tovább ...

Könnyen ~ra nevelhető, és az első sétáltatás alkalmával kiválaszt magának egy helyet, ahová később mindig piszkít. Lakásban alomra is szoktatható.

Míg rá nem szoktatjuk a ~ra, célszerű a fekhelyet a konyhában elhelyezni, ahol könnyebb a "baleseteket" feltakarítani. Mivel a konyha melegebb is, és finom illatokkal van tele, jó hely az új otthon megismerésére.

Ez pedig a ~, jobban mondva, annak hiánya. A be- bepisilés állandó és stagnáló probléma e fajtánál. Definiálható élettani okai nem ismertek, mégis sok-sok olasz agártulajdonos egyöntetű megfigyelés alapján max.

A lundehundok igen nehezen nevelhetők ~ra, egyes egyedek soha nem is válnak azzá így tarásuk igen nehézkes lehet.

A csivava gondozása: ~
csivava kategóriák: csivava, csivava gondozás, nevelés ...

Kölyökkorban a ~ra történő szoktatás alatt ajánlott a kutyát 2-3 óránként szabadba vinni. Fontos, hogy a kertben tartott kutyák is igénylik a kerten kívüli sétát, ahol új szagokat és új élményeket fedezhetnek fel.

Elég sok figyelmet igényel a ~ra szoktatás is. Előfordulhat, hogy a kutya által hagyott apró tócsa nem tűnik fel rögtön, s az állat ilyenkor azt hiheti, hogy minden rendben van.

Ez az ősi ösztön az oka annak, hogy a kutyát ~ra lehet nevelni.

A ~ra nevelésről sem feledkezzünk meg, amit már a megérkezésüktől fogva el kell kezdeni. Valljuk be a kölyökkutyákhoz sok szeretet, türelem és következetesség szükséges, amire fel kell készülni.

Ha a család étkezéseivel egyszerre kapja az eledelét, akkor kevesebbet könyörög. Etetés után mintegy fél órával tanácsos sétáltatni. A rendszeres időpontban való táplálás és séták segítik a ~ kialakulását és annak fenntartását is.

A ~ra nagyon vigyáznak, lakásban amúgy is tisztelettudóak. A házat hűségesen és megbízhatóan őrzik. A vadásznak nélkülözhetetlen kísérője a borzkopó, azt lehet tehát mondani, egyfajta univerzális kutya." ...

A ~ra való nevelése következetességet és nagy odafigyelést kíván. A maga után hagyott apró tócsákat nehéz észre venni, ha nem szólunk rá, azt hiszi, minden rendben van.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bulldog, Tacskó, Spániel, Yorki, Mopsz?

◄ Szlovák kopó   Szolgálati kutya ►
 
RSS Mobile