Kezdőlap (Szobatisztaság)

 Kutya 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szobatisztaság

Kutya  Szlovák kopó  Szolgálati kutya

Szobatisztaságra nevelés
Az egyik fontos tudnivaló, hogy a kölyökkutya (körülbelül hat hónapos korig) csupán 2-3 órán keresztül képes visszatartani a pisit-kakit. Evés, ivás vagy játék után pedig garantáltan szükségét érzi, hogy könnyíthessen magán.


Szobatisztaság
Ez egy nagyon fontos lépés a kutya nevelésében. A kutyától és a körülményektől függően, többféle lehetőség van ennek megtanítására.
1. Mi az ideális kor, amikor el kell kezdeni a nevelést?

Szobatisztaság
Fontos, hogy golden kölyköket már zsenge korukban szobatisztaságra tanítsák. Figyeld a kutya testbeszédét, tanuld meg leolvasni. Mikor könnyíteni akar magán, minden bizonnyal elkezd egy pont körül körözni, vagy a földet szimatolni.

Szobatisztaság
Már-már a bölcsödében szobatisztává válik (az alom elhagyásakor), igénye van a tisztaságra, ezért nem okoz sok kellemetlenséget az efféle viselkedési norma elsajátításával. Tisztaságra való törekvése oly mértékű, hogy az esőbe sem igen megy ki önszántából.
Az óvoda szerepe ...

Szobatisztaság:
Szobatisztaságra minden kutya megtanítható, függetlenül a korától, vagy ivarától. Ahogy az embergyerek sem szobatisztán születik, hanem annak kialakulása egy bizonyos korhoz kötötten alakul ki, ugyanígy van ez a kutyakölyökkel is.

A ~
Egy kezdő kutyatulajdonosnak mindig okoz némi fejtörést az első néhány hét vagy hónap, hiszen egy pár hetes kölyökkutya még nem szobatiszta. Ez főként akkor probléma, ha a kutyát a lakásban tartjuk.

a ~ról (Dr. Pórfy Tünde, Kutya Szövetség)
teendők az állatok műtéteivel kapcsolatban (Dr. Hadházy Ákos, Szekszárdi Állatgyógyászati Központ)
a toklász (Dr. Pórfy Tünde, Kutya Szövetség) ...

A ~
A kutyatartás legnagyobb kihívása
Ha eldöntöttük, hogy új golden retriever kiskutyát fogadunk magunkhoz, a legfontosabb kérdés, amit ráadásul a legnehezebb eldönteni, hogy kan vagy szuka legyen. Tovább ...

Könnyen ~ra nevelhető, és az első sétáltatás alkalmával kiválaszt magának egy helyet, ahová később mindig piszkít. Lakásban alomra is szoktatható.

Ez pedig a ~, jobban mondva, annak hiánya. A be- bepisilés állandó és stagnáló probléma e fajtánál. Definiálható élettani okai nem ismertek, mégis sok-sok olasz agártulajdonos egyöntetű megfigyelés alapján max. 4-6 órát vállalnak garanciát saját ebecskéjük ~ára.

A lundehundok igen nehezen nevelhetők ~ra, egyes egyedek soha nem is válnak azzá így tarásuk igen nehézkes lehet. Vadászkutyák, ennél fogva minden érdekli őket ami mozog, ezért nagyon meg kell gondolni hol engedi el a gazdi szabadon a kutyáját mert könnyen válhat autó áldozatává.

A csivava gondozása: ~
csivava kategóriák: csivava, csivava gondozás, nevelés ...

Ez az ősi ösztön az oka annak, hogy a kutyát ~ra lehet nevelni. Ezt a veleszületett viselkedésformát a kutya valószínűleg valamelyik későbbi ősétől örökölte, nem úgy, mint a macska, amely egyenesen a Myacistól származik, és szintén megvan az említett ösztöne.

Elég sok figyelmet igényel a ~ra szoktatás is. Előfordulhat, hogy a kutya által hagyott apró tócsa nem tűnik fel rögtön, s az állat ilyenkor azt hiheti, hogy minden rendben van. Ha sok szomszéd él a közelben, érdemes lehet leszoktatni a kutyát az ugatásról.

Ha a család étkezéseivel egyszerre kapja az eledelét, akkor kevesebbet könyörög. Etetés után mintegy fél órával tanácsos sétáltatni. A rendszeres időpontban való táplálás és séták segítik a ~ kialakulását és annak fenntartását is.

Rendkívül hűségesek, gyengédek és szolgálatkészek, ugyanakkor okososak és tanulékonyak. A ~ra nagyon vigyáznak, lakásban amúgy is tisztelettudóak. A házat hűségesen és megbízhatóan őrzik.

A ~ra való nevelése következetességet és nagy odafigyelést kíván. A maga után hagyott apró tócsákat nehéz észre venni, ha nem szólunk rá, azt hiszi, minden rendben van. Rögtön az elején tudtára kell adnunk a dolgait vagy az alomba, vagy az udvaron kell elvégeznie.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bulldog, Tacskó, Spániel, Yorki, Mopsz?

◄ Szlovák kopó   Szolgálati kutya ►
 
RSS Mobile