Kezdőlap (Kutyatartás)

 Kutya 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kutyatartás

Kutya  Kutyakiképzés  Kutyatenyésztés

Kutyatartásra vonatkozó rendelkezések
A kutyatartók közül is kevesen ismerik, az ebtartásra vonatkozó részletes jogi szabályozást. Ennek oka részben az, hogy nem is gondolnánk, hányféle törvény, kormányrendelet, önkormányzati rendelkezés vonatkozik a kutyák tartásának szabályaira.


Cimke: fülcsepp, gyógyszer, kölyökkutya, kutya, kutyatartás, macska, szemcsepp, Szemkenőcs, Tablettabeadás

...

A kutyatartás
A kutya nem eldobható tárgy, de még csak nem is egyszerű háziállat. A kutya etológiájával foglalkozó szakemberek szerint a kutyát nem egyszerűen háziasítottuk a farkasból, de humanizáltuk is.

Kutyatartás, -gondozás
A JÓL ÁPOLT KUTYA
A kutya táplálása és ápolás a szorosan összefügg egymással. A bőr és a szőrzet gondozása ugyanis "belülről" kezdődik. A helyes táplálás és a rendszeres ápolás az alapja a kutya egészségének; ilyenkor bundája tömött, csillogó, bőre pedig rugalmas.

A kutyatartás aranyszabályai
Egy kölyökkutyára, akár egy csecsemőre egész nap figyelni kell, tanítani, egyengetni az útját, hogy megismerkedjen a világgal és a családdal, ahova élete végéig tartozni fog. Míg a gyermekek felnőnek, a kutyák mindig olyanok maradnak mint egy gyerek.

A ~ nem pénzkérdés
Az anyagi helyzet csak mérsékelten befolyásolja a ~t, ráadásul fordítottan arányosan. A nélkülözőknek nagyobb arányban van kutyájuk, mint a gond nélkül élőknek - derül [...] ...

A ~ legnagyobb kihívása
Ha eldöntöttük, hogy új golden retriever kiskutyát fogadunk magunkhoz, a legfontosabb kérdés, amit ráadásul a legnehezebb eldönteni, hogy kan vagy szuka legyen. Tovább ...

A ~ írott és íratlan szabályai:
Van néhány olyan dolog, melyeket egy kutyatartónak figyelembe kell vennie vagy azért, mert a törvény, vagy valamely rendelet előírja, vagy azért, mert azt követeli az erkölcs és az etika.
Törvények, rendeletek: ...

A ~ nagy felelősséggel jár. Ezért a ~ról nem szabad elhamarkodva dönteni.
A kutyák társaságkedvelők, sok mozgásra van szükségük, hogy egészségesek és barátságosak maradjanak.
Nagyságuktól, színüktől és fajtájuktól függetlenül mindannyian hűséges és szerető barátaink.

A ~ módját és eljárásait legrészletezőbben a Tiszazugból írták le. "A valódi juhásznak volt kocapulija meg kani is, akkor nevelt másikat, ha öregedett a pulija." Csak jó hírű kutyával pároztatott, ennek idejét is megválasztotta. "Téli kutya, nyári menyasszony egy se jó!" - tartották.

Ne feledd! A ~ nem könnyű , nem olcsó , és a nevelésük türelmet , időt , figyelmet és rengeteg szeretetet igényel .

Mivel a ~ magától értetődően egyszerűbb, mint az oroszlánoké, az állatok királyát inkább 'kutyabőrbe bújtatták', vagyis a kínaiak megpróbáltak oroszlánszerű ebeket tenyészteni.

Divattá vált a ~. Kezdetben a nagytestűek, majd a kistestűek lettek egyre keresettebbek. Az egyes divatfajtákat olcsón kínáló, meggazdagodni szándékozó szaporítók mindenütt megjelentek. Ennek káros következményeit szerintem mindenki ismeri.

századból számtalan rendelet és szabályzat maradt fenn a sziget ~ára vonatkozóan. Egy 1515. szeptember 3-án kelt feljegyzés szerint ezek a rendeletek egyre szigorodnak.

Analógiák e történet és napjaink nagyvárosi ~a között
Amikor egy kölyök kutya gazdájához kerül, eleve elrendelt a felállás, az első az alárendelt, utóbbi a vezető. Ekkor még - ha csak rövid ideig is, de - a gazda vezér pozícióba kerül.

Ha a törpe pinscher olyan gyerekekkel nő fel, akik óvatosan bánnak vele és ismerik a felelős ~ szabályait, a kutya imádni fogja a gyerekeket. Viszont, ha a gyerekek bántják, megütik vagy durván bánnak vele, a törpe pinscher el fog menekülni.

Továbbá, ha elolvasnák például a kiállításokon való megjelenés feltételeit (előírásokat), továbbá, ha tudnák például a ~sal kapcsolatos előírásokat, tehát azokat, amelyek minden kutyatartónak "kutyakötelessége" betartani, akkor például a legutóbbi, Pünkösdkor rendezett II.

Úgy gondolom, hogy aki a ~t komolyan veszi az jó nevű tenyésztőtől kíván kiskutyát venni. A piacokon, vásárokban árult kölyökről nem lehet tudni, micsoda. Ahol meg van egy szuka és minden tüzeléskor befedeztetik a közelben lévő legolcsóbb kannal, hát ezt nevezik szaporításnak.

Mára már drasztikusan megváltoztak a ~ körülményei, hiszen az eb a szerető család teljes jogú tagjává vált. Épp ezért látjuk egyre gyakrabban, hogy egy külön rész, saját felségterületet alakítanak ki az emberek kutyájuknak.

században szigorú törvény szabályozta a vadászat és a ~ rendjét. A földműveseknek, jobbágyoknak nemcsak a vadászatot tiltották meg, de nem tarthattak hét inchnél (kb. 18 cm) nagyobb kutyát sem.

Csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, mekkora felelősség a ~, s ez a helyes kiválasztással, vásárlással kezdődik.

Viccek, mókás történetek a ~ról.
Tanácsok a kutya egészségére vonatkozóan. Információ a legnagyobb veszélyekről, melyek kedvencedet fenyegetik!
És még sok más érdekesség...

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is a felelős ~ részét képezi.

Ám Dél-Amerika messze volt, ezért az ott élők, ha késztetést éreztek a ~ra, csupán saját, farkasmentes faunájukból válogathattak. Talán ezért esett a választás e különleges kutyafélére.
Az erdei kutya első ránézésre leginkább valamiféle kotorékebre emlékeztet.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terrier, Tenyésztés, Kiképzés, Bulldog, Ivartalanítás?

◄ Kutyakiképzés   Kutyatenyésztés ►
 
RSS Mobile