Kezdőlap (Bordeaux-i dog)

 Kutya 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bordeaux-i dog

Kutya  Bolonka franzuska  Border collie

Bordeaux-i dog
FCI II. fajtacsoport (Schnauzerek, pinscherek, őrző-védő ebek, mastiffok) ...


Egy bordeaux-i dog láttán a legtöbb emberben meghűl a vér, pedig napjaink bordeaux-ija már meglehetősen távol áll egykoron messze földön retteget ókori hadikutyáktól, holott egyike azok legeredetibb formában megmaradt képviselőinek.

A bordeaux-i dog megjelenése egy zömök atlétára emlékeztet. Széles háta vízszintes, marja jól kirajzolódik. A bordeaux-i dog lábai erősek és izmosak, vastag csontokkal és erőteljes zárt rövid mancsokkal.

A bordeaux-i dog ősei valószínűleg már a keltákat is szolgálták, ők a kutyákat őrzésre használták. A középkorban e dogfajtának már két változata ismeretes: a mészároskutya és az úgynevezett török kutya.

Teste: A bordeaux-i dog egy zömök atlétára emlékeztet. Széles mellkasa a könyöke alá ér. Teste könyök mögött mért kerületének 25-30 cm-rel meg kell haladnia a marmagasságát. Széles és izmos háta vízszintes, a marja jól kirajzolódik.

~ standard (FCI 116)
Rövid történeti áttekintés: A ~ Franciaország legrégibb kutyái közé tartozik, és valószínűleg az Alano-kutyák az ősei, különösen az a disznós kutya, melyről a XIV.

~

Tizenhét éve már, hogy feltűnt a filmvásznon Turner nyomozó társaságában Hooch, a nagy, vörös, ráncos - és nyálas - négylábú, aki tönkretette ugyan a pedáns rendőr lakását, ...

~
Erős óriás
Ősi fajta, de eredete nem egyértelmű. Valószínűleg Tibet fennsíkjairól származik, ahonnan a népvándorlások során jutott Európába, így Franciaországba.

~
Leírása: Hatalmas termetű, rendkívül izmos kutya. Feje a boxeréhez hasonló, de nagyobb annál. Szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély, boltozatos. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak. Farka lelóg.

~
Testfelépítése
A ~ megjelenése egy zömök atlétára emlékeztet. Széles mellkasa a könyöke alá ér. Teste könyök mögött mért kerületének 20-30 cm-el meg kell haladnia a marmagasságát.

~
Származási helye Franciaország A bordeauxi egy igen erős, zömök felépítésű kutya. Az őrző védő kutyák táborának egyik legrusztikusabb képviselője. A feje nagy, rövid és igen markáns.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Dog, Masztiff, Tenyésztés, Keresztezés, Bulldog?

◄ Bolonka franzuska   Border collie ►
 
RSS Mobile