Kezdőlap (Angol véreb)

 Kutya 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Angol véreb

Kutya  Angol szetter  Appenzeller sennenhund

Angol véreb (Bloodhound)
Ősrégi, állítólag már i. sz. 1000 körül is létező fajta.


Angol véreb
Leírás:
Nagy testű, súlyos, eredeti megjelenésű kutya. Különösen jellegzetes a feje; nagy, lelógó füle, ráncos pofája, bánatos, bús tekintete. Szeme sötétbarna. Füle nagyon hosszú, lelóg.

Angol véreb (Bloodhound)
Testtömeg: 40-48kg
Marmagasság: kan minimum 67cm, szuka 60cm ...

Az angol véreb a szimatkutyák csoportjának egyik legméltóságteljesebb, legeredményesebb tagja. Az orrával "vadászik", a megsebzett vadat követi, s különleges szaglásával az egyszer megtalált nyomot többé nem téveszti el.

AZ ANGOL VÉREB
Valamikor régen azért tartották ezeket a bánatos tekintetű, kiváló szimatú kutyákat, hogy nagy biztonsággal felkutassák a vadász kezéből kicsúszott, megsebzett vadat.

AZ ANGOL VÉREB TULAJDONSÁGAI
Az ~ jóindulatú, barátságos, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutya. Na-gyon szereti az embereket és más kutyákat is, ami viszont kissé hátrány ezeknél a kutyáknál, hogy olykor makacsok és önfejűek.

~
Hatalmas, tanulékony, kiválóan nevelhető
Az ~ könnyen felismerhető nemes és méltóságteljes arckifejezéséről és a nyaka és feje körüli laza, hosszú és lógó bőrredőkről. Egyike a legszelídebb fajtáknak.

~Chien de Saint-Hubert
Angol-francia falkavadász kopóAnglo-français de petite vénerie
Appenzelli pásztorkutyaAppenzeller Sennenhund ...

~
(Bloodhound). Ősi fajta; állítólag már Claudius Aelianus is említette a Kr. u. 3. sz.-ban; egyesek szerint valamennyi szimat- és vadászkutya őse.

~
Tanítás
Gyorsan tanul, de a nevelés során néha makacsul viselkedhet.

~
Származási helye Belgium. Közepesen nagy termetű kutya. Lábai egyenesek, párhuzamosak, vastag csontúak és a mancsa erős. Feje hosszú és keskeny, felűlről nézve téglalapba foglalható.

~ (Bloodhound, Chien de Saint-Hubert)
Angol-francia falkavadász kopó (Anglo-français de petite vénerie)
Ariége-i kopó (Ariegeois) ...

Az ~bel elsősorban szarvasra és vaddisznóra vadásztak, a "limer" vagy "lyam-hound" pórázon követte a már kihűlt nyomot. A bloodhound nem vett részt a zsákmány megölésében, de azért mindig megjutalmazták néhány finom falattal a tetemből.

Bármilyen meglepő, egyik őse minden bizonnyal a bloodhound, az ~! Persze nem közvetlenül, hanem valahol az 'üknagypapák' sorában.

Afgán agár Airedale terrier Amerikai cocker spániel Angol agár (greyhound) Angol bulldog Angol masztiff ~ (bloodhound) Arany (golden) retriever Basset hound Beagle Bernáthegyi Berni pásztorkutya Bichon frise Border collie Boxer Bullterrier ...

Leírása: Robosztus testű, az ~re hasonlító kutya. Feje szögletes, maszkja fekete, szeme sötétbarna. Füle lelóg. Törzse izmos, mellkasa széles, hasa kissé felhúzott. Végtagjai oszlopszerűek. Farka lelóg. Szőrzete rövid, sima, sűrű.

Orosz agár, Dog, Akita, Rottweiler, Bernáthegyi, ~, Pireneusi hegyikutya, Masztiffok, Ír farkaskutya, Komondor
A táblázat természetesen nem teljes, csupán jelzésszerűen tartalmazza a legjellemzőbb
fajtákat, méreteket ...

Feltehetően a harrierből, továbbá az ~ből, az airedale terrierből és a nivernais-i griffonból alakították ki.
Általános jellemzői, feladata ...

Az alano-n (ma is létező spanyol pásztorkutya), régi angol bulldogon, angol masztiffon, ~en kívül számos kutyafajta keverékéből alakult ki.

Vérfrissités céljából ~bel és vízi spániellel keresztezve az állományt. Így 1913-ra kialakult a mai típus. Egy másik elképzelés szerint az arany retriever kialakításában valamelyik kis termetű angol vadászeb és vérebek vettek részt.

Sokan hosszúlábú bassetnek titulálják, esetleg tarka ~nek nézik, pedig e nemes, roppant ritka és talán legrégebbi vadászkutya fajtát tartják minden kontinentális vizsla egyik lehetséges ősének.

A nehéz körülményekhez alkalmazkodni képes egyedek fennmaradtak, szaporodtak egymás között, a gyengék elpusztultak. 1785 táján ~ek is érkeztek, lebernyeges bőrük és határozott tarkócsontjuk ma is felfedezhető a filákon.

A túlságos redőzöttség genetikai hibának minősül. Remélem senkit sem bántok meg vele, ha elmondom, hogy korábban a bloodhound (~) ugyanezzel a problémával küszködött. Remélem a vérebtenyésztők is, igazolnak engem ebben a kijelentésemben.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Véreb, Terrier, Bulldog, Keresztezés, Vadászkutyák?

◄ Angol szetter   Appenzeller sennenhund ►
 
RSS Mobile