Kezdőlap (Akita)

 Kutya 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Akita

Kutya  Akbash  Akita inu

Akita inu
Az akita inu eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza, nevét a Japánban, Honsu szigetén elhelyezkedő Akita tartományról kapta.


Az akita inu a megfelelő kutya számodra?
Az akita inu egy nagy, Japánból származó kutya fajta, melyet eredetileg akkor használtak, mikor nagyobb méretű állatokra mentek az emberek vadászni, mint például a medve.

Akita
Eredete:
Ősi japán fajta. Az Akita térségben lévő Honsu szigetéről származik.

Az akita japán vadászeb, nevét származási helyéről kapta, a Honshu sziget északi részén található Akita tartományról. A fajtát valószínűleg a csau-csau és a japán kari keresztezésből, más vélemények szerint azonban jóval régebbi fajtáról van szó.

Az akita inu eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza, nevét a Japánban, Honsu szigetén elhelyezkedő Akita tartományról kapta. Japán császárok kedvenc társállataként vonult be a köztudatba, így ragasztották rá a "királyi kutya" elnevezést is.

Az Akita térségben lévő Honsu szigetéről származik. Eredeti neve: Akita inu.
Tulajdonságai: Tanulékony, bátor, harcias.
Alkalmazása: Nagy múltú harci eb. Eleinte kutyaviadalok népszerű főszereplője volt, s emiatt majdnem kipusztult.

Amerikai akita
Eredeti neve: American Akita
Angol neve: American Akita
FCI száma: 344
FCI besorolása: V. Spitzek és ősi típusú kutyák
5. Ázsiai spitzek és rokon fajták ...

Akita inu
Az Akita a szamurájok kutyája volt, Japánban az egészség és a jólét jelképe. 1999 óta megkülönböztetik az akita inu és a nagy japán kutya néven elfogadott amerikai akitának is nevezett fajtát.

Akita

Az ásatások során talált kôszerszámok arra utalnak, hogy Japán területén már több mint 15 ezer évvel ezelôtt éltek emberek, akiket vadászataikban egy spicc-típusú kutya segített.

Akita Inu
Fegyelmezést igényel, más kutyákkal gyakran agresszív ...

Akita
Leírása: Nagy termetű, erős, izmos felépítésű állat. Feje spiccszerű, füle kicsi, hegyes, felálló. Szeme sötétbarna. Háta egyenes, feszes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai erőteljes csontozatúak, egyenesek, párhuzamosak.

Akita inu
Berni
Forrás: Esther Verhoef - Nagy kutyaenciklopédia
...

Akita inu
Az akita inu testfelépítésének és bátorságának köszönhetően félelmetes vadásszá vált, zsákmányai között szerepelt vadkan, jávorszarvas, de még medve is. Hazájában, Japánban kultuszt teremtett és a nemzet kutyájává vált.

Az Akita térségben lévo Honsu szigetérol származik. Eredeti neve: Akita inu . A japánok népszeru orzokutyája; osi fajta, valamikor az ókorban nagyvadra vadásztak vele.
A kanok marmagassága 63,6-71, a szukáké 57,5-66 cm; testtömege 35-40 kg.

Az akita inu a legismertebb a japán spiccfajták közül, de a nemzetközi porondon csupán a közelmúltban jelent meg.

Orosz agár, Dog, Akita, Rottweiler, Bernáthegyi, Angol véreb, Pireneusi hegyikutya, Masztiffok, Ír farkaskutya, Komondor
A táblázat természetesen nem teljes, csupán jelzésszerűen tartalmazza a legjellemzőbb
fajtákat, méreteket ...

A Csendes-óceán közeléből származó fajtáknál, mint amilyen az akita és a shiba inu, a vér kálium szintje élettani állapotban is magasabb. Ez gondot jelenthet, ha az állat tünetei egyébként akár az Addison-kórra is utalhatnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Akita inu, Terrier, Bulldog, Rottweiler, Masztiff?

◄ Akbash   Akita inu ►
 
RSS Mobile