Kezdőlap (Üvegházhatás)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Üvegházhatás

Kertészkedés  Üvegház  Üvegházi molytetű

Üvegházhatás: A konténert, amiben a magvakat elültetted letakarhatod egy fóliával, addig is, amíg az időjárási körülmények nem javulnak. Ez megtartja a meleget , és nem engedi elpárologni a nedvességet. A konténert egészen beteheted egy műanyag zsákba, és betakarhatod egy réteg fóliával.


Az üvegházhatás eredményeként az üvegház hőmérséklete, főleg déli tájolás esetén, akár 60-70°C-ra is felmelegedhet. Ezért az árnyékolás feladata, hogy a növényeket a közvetlen napsugárzástól megvédje és a helyiség klímáját mindenek előtt a nyári hónapokban a túlmelegedéstől megóvja.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, és folytatódni is fognak (a döntéshozók még mindig semmit, de semmit nem tesznek az üvegházhatás csökkentésére), számítani kell a jelenlegi modern agrárgazdaság súlyos válságára. Kár kvótákról beszélni, a termék- és terményhiány lesz az általános.

A kihalásért a sokat emlegetett üvegházhatás is felelős. Bolygónk gyorsabban melegszik, mint bármikor az utóbbi 10 000 évben. Az ásványi eredetű üzemanyagok égetése és az erdőirtások miatt a hővisszatartó gázok koncentrációja az atmoszférában hatalmas mértékben megnőtt.

Az anyag azt is elemzi, mi történik, ha az uniós célok szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal, illetve 30 százalékkal csökkentik 2020-ra.

A klimatológia avatott tudósai azt állítják, hogy a Föld hőmérséklete az üvegházhatás következtében folyamatosan emelkedik és ennek jelentős következményei várhatók a növényállományban is.

A kialakított mikroklíma üvegházhatást hoz létre, ami lehetővé teszi a vegetáció meghosszabbítását; a hőingadozástól védett növények így hidegebb évszakokban is termeszthetők, olyankor is, amikor szabadtérben már nem fejlődnének.

A metán jóval erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2. A városok hulladékának 35-45%-a szerves hulladék, amelyből bioszenet és energiát állíthatnánk elő. Így kb. 21%-al csökkenne a városok CO2 kibocsájtása. A létrejött bioszenet talajhoz keverve, […] ...

Az energiatöbblet az üvegházhatásnak köszönhető. A rövidhullámú napsugárzás akadálytalanul átjut az üvegen és ezt a belső felületek abszorbeálják, majd hosszúhullámú hősugárzás formájában leadják, ez viszont már nem tud távozni az üvegfalakon keresztül.

Ha nincsen levegő (anaerob körülmények), akkor az anyagok komposztálódás helyett megrohadnak, amit metángázok felszabadulása kísér. A metán egy robbanékony, üvegházhatást különösen növelő gáz. Sőt mi több, a szemétlerakó területe instabil lesz, és könnyen megsüllyedhet.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Üvegház, Termés, Talaj, Komposzt, Virág?

◄ Üvegház   Üvegházi molytetű ►
 
RSS Mobile