Kezdőlap (Tarack)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tarack

Kertészkedés  Tápsó  Tárkony

Tarack - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a tarack?
A tarack (Agropyron repens) az egyik "legkeményebb ellenfél" a kertben. Szinte minden termőhelyen előforduló, roppant kellemetlen gyom.


tarack
(ném. Hauffnitt, Haufnitz, később Haubitze). Eredetileg fából készült parittya, mely a követknek egész halmazát (csehül: haufne) hajította. Legelőször a XV. sz.-beli huszitáknál fordul elő Ziska alatt. A zeitschrift für Kunst, Wissenschaft und Gesch.

tarack
Rövid csövű tábori löveg.
A bajor-osztrák darax átvétele, ez alakváltozat az újfelnémet tarrassbüchse első eleméből.

Tarack irtás vegyszermentesen - a tyúkos módszer
Volt egy nagyobb területünk a gyümölcsfák alatt, amely tiszta tarack volt. A jobb szomszéd elhagyott egy csíkot. A másik szomszéd nem is műveli. Hátulról meg kecskének van legelője. Így mindig visszatelepült a tarack.

Tarackos tippan: lassú fejlődésű, hosszú életű, sűrű, szürkészöld
Cérna tippan: hosszú életű, télen is zöld
Juh csenkesz: igénytelen, nem túl szép, ellenálló
Vörös csenkesz: bokros növekedésű, tarackozó
Fonalas csenkesz: élénk zöld, igénytelen, árnyéktűrő ...

Tarackos tippan (Agrostis stolonifera)
Lassú fejlődésű. Emiatt a többi faj az elején könnyen elnyomhatja. Ezt leszámítva előnye, hogy hosszú életű, tarckoló, sűrű szürkés zöld színű gyepet alkot. Főként öntözött területre ajánlott. A mély kaszálást jól tűri.

Tarackgyökér: vizelethajtó, vértisztító, reumatikus bántal­mak ellen.
Tárkonyűrömfű: étvágygerjesztő, gyomorerősítő.
Tárnicsgyökér: emésztési zavarokra, étvágytalanságra, bél­renyheségben.

Tarackoló hagymagumó
Ha a tarackok is meg vannak akkor ned­ve­sen tőzegben 10°C kö­rül, egyébként szá­ra­zon is lehet
A tarackosat ned­ve­sen vastag zacs­kó­ba, a szárazat lyu­kas zacskóba vagy hálóba ...

Tarackbúza - Agropyron repens (L.) Beauv.
Fenyércirok - Sorgum halepense (L.) Pers.
Selyemkóró - Asclepias syriaca L.

tarackos lángvirág (Phlox stolonifera Home Fires)
macskagyökér (Valeriana officinalis)
tatárvirág (Iberis sempervirens) ...

Tarackjaival gyepszerűen terjed. Deltoid levele Különleges formájú, ősszel bronzos árnyalatot Olt. Gyönyörű kék virágai VANNAK. Napos vagy félárnyékos helyet, kedveli. Kötött talajban tartózkodás Mellett Fejlődik Jol.
Gaillardia fajták Kokárdavirágok: ...

A tarackos területet tehát úgy kell kapálni, hogy a hajtásokat összegyűjtjük és komposztáljuk, a tarackokat pedig lehetőleg maradéktalanul kiszedjük a földből és a napon kiszárítjuk.

A tarackok kifésülése nehéz fogassal lehetséges. A fogas által felszínre hozott tarackokat kézi eszközökkel összegyűjtik, majd megsemmisítik. Mivel a tarackos gyomok rendszerint csak foltonként jelentkeznek egy-egy szántóföldi táblán, ez a gyomirtási módszer is számba vehető az üzemi gyakorlatban.

A tarack elleni védekezés
válasz
Szabadföldi fás dísznövények és a gyep öntözésének csökkentése ...

A legjobb gyomirtó hatást akkor érhetjük el, ha olyankor permetezünk, amikor a gyomoknak már legalább 4-8 levelük van és intenzíven növekednek. Ez különösen fontos a nehezen irtható tarackos gyomnövények esetében, ...

martilapu, évelő tarackos növény, virágzó, nedves, élőhelyek, pangó, víz
Kertészeti lexikon M
Martilapu ...

A legnagyobb ellenségeink az évelő gyomnövények, ezek közül is leginkább az agresszívan terjedő tarackoló fajok. Ilyenek például a tarackbúza (Agropyron repens) a csillagpázsit (Cynodon dactylon) a Mezei aszat (Cirsium arvense) és az Apró szulák (Convolvulus arvensis).

A bogyósok tövéről ki kellett szedni a kinőtt tarackot. Majd a tövekre komposztot tettem, és erre fakérget.
A tarackkal állandó harcban vagyunk, a legváratatlanabb helyeken nő ki. A zöldségesben nem akarok gyomírtózni, így kézzel vagdossuk, szedjük, takarjuk.

10-14 nap alatt fejti ki hatását, miközben eljut a növény minden földalatti részéhez (gyökér, rhizóma, tarack stb.) is, megakadályozva annak későbbi kihajtását. Vannak erőszakos gyomok (tarackos fűfélék, apró szulák, szeder, stb.), melyeknél akár kétszer is ismételni kell a kezelést.

Gyökértörzse elfásodó, tarackok erednek belőle, amelyekből végükön föld feletti hajtások fejlődnek. Szára egy méter magasságot is elérheti, bokrosan ágazik el. Levelei keresztben átellenesen állnak, tojásdad alakúak, hegyes, csipkések, hátoldalán az erek mentén enyhén szőrösek.

Tizstelt Szakértő! A korábbi válaszát* köszönöm, azonban további kérdéseim merültek fel. :-) A kertben a tarack mellett van néhány gyümölcsfacsemete, szilfa, sövény, tuja satöbbi A gyomirtással nem fognak ezek is kipusztulni? Esetleg ha az 1m-es körzetükben kihagyom a permetezést, az megfelelő?

Ezen igényeknek a nem tarackoló aljfüvekből és évelő pillangósokból álló keverékek felelnek meg leginkább: az angol perje (Lolium perenne), olasz perje (Lolium multiflorum), réti perje (Poa pratensis), sovány perje (Poa trivialis), csomós ebír (Dactylis glomerata), juhcsenkesz (Festuca ovina), ...

Hogyan készíthetünk pázsitot palántázással és tarackdarabokkal?
Meredekebb lejtésű területeken vetéssel elég nehéz gyepesíteni. Ugyanis a lejtő magasabb részein mindig kevés a víz, a lejtő alján pedig még a vetőmagvak kimosódásával is kell számolni. Lejtőn tehát palántázzunk.

Gyepnek az elenállóbb, erősebb gyökérzetű, gyakran tarackos fűféléket, de más kétszikű növényeket is tartalmazó, valamilyen sport, vagy szabadidős használatra füvesített állományt nevezhetjük.

A töve szertekúszó tarackokat képez. Hajtásai rásimuló szőrűek vagy kopaszak. Levelei párosan szárnyaltak, csúcsai kaccsá alakultak. A 12-20 levél keskeny lándzsás, legfeljebb 6 mm szélesek. A virágok ibolyakékek, 10-40 tagú, hosszú kocsányú fürtökben nyúlnak a levelek hónaljában.

Évelő, mediterrán növény, húsos tarackokkal is jól szaporítható. Nagyon gyorsan terjed, ezért érdemes kis edénybe ültetni, és akár 30-60 centiméterre is megnő. Háromféle mentát ültethetünk: zöldet, fodormentát és borsosat. A szárakról virágzás előtt kell a leveleket lefosztani.

Komposztálásra nem alkalmas anyagok A futónövények - többek közt az apró szulák és a tarackbúza - és a vastag karógyökerű növények - mint a pitypang - nem alkalmasak komposztálásra, mivel ezek a komposztálási folyamat során általában nem bomlanak le.

Karvastagságú karógyökere tarackoló. Gyökerének íze édes, illata enyhe. Levelei szárnyasan összetettek. Vöröseslila virágzata felálló fürt. Június-júliusban virágzik. Fiatal, még nem fásodott gyökerét ősszel, lombhullás után vagy koratavasszal gyűjtik.

Erőszakos gyomok (tarackos fűfélék, apró szulák, szeder, stb.) esetén, akár többször is ismételni kell a kezelést. Számítani kell arra is, elhanyagolt terület esetén, hogy a gyomok a megelőző években milliónyi magot is szórtak, melyek a földbe keveredve kihajtanak.

Tarackos területre ilyen helyen a Glialka a legjobb. Vigyázzunk, mert a legkisebb szellő is képes például a fűre hordani a szert, teljes száradást okozva. A járdák melletti kavicságyban ahol nem tudunk kapálni használjunk Casoron granulátumot, melyet kiszórva kb.

Gyökérsarjak (például a mentánál alkalmazható): 5-10 cm-es tarackokat választunk le a tőről, amelyek elegendő hajtásrüggyel rendelkeznek.
Bujtás: az anyanövény hajtásait lehajtjuk a talajba, és dróttal lerögzítjük, amíg meg nem gyökeresedik. Ezután a csemetét leválasztva továbbneveljük.

A sok bajt okozó acat, tarack, fenyércirok és egy sor nyáron kelő gyom a kultúrnövénymentes területen szinte kínálja magát és védtelen egy sikeres és hatékony gyomir¬tás¬sal szemben.

Ezek az angolperje, vörös csenkesz, felemás levelű csenkesz, réti perje és a tarackos tippan. A termőhelyi adottságok és a leendő használat módja szerint kell megválasztani a fűmagkeveréket.

Sokágú, igen erős gyökérzete messzire elkúszó tarackokat fejleszt. Szárai tavasszal szinte szemlátomást nőnek, szaporodnak. Hajtásai és levelei haragoszöldek, sűrűn fullánkszőrökkel fedettek. Kétlaki virágaik jelentéktelenek, füzérben állnak és május végétől az őszi fagyokig nyílnak.

A káros gyomok, mint például a kúszótarack, a gyalogbodza, a mezei szulák és a madársóska nem biztos, hogy elpusztulnak a komposztálás folyamán, és így a komposzt begyűjtését követően előfordulhat, hogy újra kihajtanak.

Frissen művelésbe vont területre a kiskertben (tehát ami előtte nem volt még felásva és tiszta tarack) érdemes tavaszal borsót ültetni, az elnyom minden gazt, utána már csak karban kell tartani.
Reply
RosaRugosa ...

Árnyékos terület füvesítésére alkalmas lehet a hazánkban is honos, főleg Dunántúl erdeiben gyakori egyvirágú gyöngyperje és a bókoló gyöngyperje. Mindkettő tarackos évelő faj, nem a szokásos pázsitfű, elég szép és tartós erdei, árnyékkedvelő fű.
Forrás: Szűcs Lajos: A növénykedvelő kislexikona ...

(Pink Chablis) Árnyékban és napon is jól érzi magát, az öntözést meghálálja. Virágja jelentéktelen, zöld-fehér tarka leveleivel díszít. Tarackszerű gyökérzetével könnyen terjed.
Díszfák F-H
Fehér-tarka zöld juhar (Acer negundo Variegatum) ...

7. A gyepben hány százalék a vastag szálú fű? A vastag szálú füvek nem az első osztályú gyep ismérvei. Többnyire akkor jelennek meg, ha a gyep nem érzi jól magát. Az egyszikű gyomok többsége vastag szálú (csomós ebír, muhar, kakaslábfű, csillagpázsit, tarackbúza).

fűszernövények, fagyasztás, fokhagyma, hagyma, hangya, játék, káposzta, kert, koktélparadicsom, krumpli, levendula, lilahagyma, mogyoróhagyma, mulcs, növénytársítás, napraforgó, palántázás, palánta, paprika, paradicsom, paradicsomszósz, répa, retek, rukkola, sütőtök, saláta, spenót, tarack, terasz, ...

Gyakran sokkal könnyebb a dolgunk a gyomok elleni harcban, ha tudjuk, milyen típusú talajt kedvelnek. A csalán például a nitrogéntartalmú, tápanyagokban gazdag talajt szereti, a boglárka a pangó nedvességet, míg a kúszótarack különösen jól fejlődik tömör talajban.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Virág, Termés, Gyümölcs, Komposzt?

◄ Tápsó   Tárkony ►
 
RSS Mobile