Kezdőlap (Tarack)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tarack

Kertészkedés  Tápsó  Tárkony

Tarack - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a tarack?
A tarack (Agropyron repens) az egyik "legkeményebb ellenfél" a kertben. Szinte minden termőhelyen előforduló, roppant kellemetlen gyom.


Tarackoló kékgyökér - Egy kiváló talajtakaró és sziklakerti növény
Részletek Kategória: Hagymások és évelők
A tarackoló kékgyökér bemutatása ...

tarack
(ném. Hauffnitt, Haufnitz, később Haubitze). Eredetileg fából készült parittya, mely a követknek egész halmazát (csehül: haufne) hajította. Legelőször a XV. sz.-beli huszitáknál fordul elő Ziska alatt. A zeitschrift für Kunst, Wissenschaft und Gesch.

tarack
Rövid csövű tábori löveg.
A bajor-osztrák darax átvétele, ez alakváltozat az újfelnémet tarrassbüchse első eleméből.

A tarack, teljes nevén: tarackbúza (Elymus repens) az elmúlt, szokatlanul meleg és rendkívül száraz nyáron nagyon jól érezte magát a kertekben és tömegesen terjedt el.

~ irtás vegyszermentesen - a tyúkos módszer
Volt egy nagyobb területünk a gyümölcsfák alatt, amely tiszta ~ volt. A jobb szomszéd elhagyott egy csíkot. A másik szomszéd nem is műveli. Hátulról meg kecskének van legelője. Így mindig visszatelepült a ~.

~os tippan: lassú fejlődésű, hosszú életű, sűrű, szürkészöld
Cérna tippan: hosszú életű, télen is zöld
Juh csenkesz: igénytelen, nem túl szép, ellenálló
Vörös csenkesz: bokros növekedésű, ~ozó
Fonalas csenkesz: élénk zöld, igénytelen, árnyéktűrő ...

~os tippan (Agrostis stolonifera)
Lassú fejlődésű. Emiatt a többi faj az elején könnyen elnyomhatja. Ezt leszámítva előnye, hogy hosszú életű, tarckoló, sűrű szürkés zöld színű gyepet alkot. Főként öntözött területre ajánlott. A mély kaszálást jól tűri.

~gyökér: vizelethajtó, vértisztító, reumatikus bántal­mak ellen.
Tárkonyűrömfű: étvágygerjesztő, gyomorerősítő.
Tárnicsgyökér: emésztési zavarokra, étvágytalanságra, bél­renyheségben.

~oló hagymagumó
Ha a ~ok is meg vannak akkor ned­ve­sen tőzegben 10°C kö­rül, egyébként szá­ra­zon is lehet
A ~osat ned­ve­sen vastag zacs­kó­ba, a szárazat lyu­kas zacskóba vagy hálóba ...

~kal sűrűn átszőtt terület kitisztítása után építettük ezt a kis udvarkertet.
Aktualitások
Vetett fű vagy gyepszőnyeg?

~búza - Agropyron repens (L.) Beauv.
Fenyércirok - Sorgum halepense (L.) Pers.
Selyemkóró - Asclepias syriaca L.

~os lángvirág (Phlox stolonifera Home Fires)
macskagyökér (Valeriana officinalis)
tatárvirág (Iberis sempervirens) ...

~ (továbbszaporodása miatt)
egész kenyér
a falevelek közül a dió-, gesztenye-, platán-, tölgy- és jegenye (nehezen bomlanak le és a bomlás során mérgező anyagok kerülhetnek a komposztba) ...

A ~ok kifésülése nehéz fogassal lehetséges. A fogas által felszínre hozott ~okat kézi eszközökkel összegyűjtik, majd megsemmisítik. Mivel a ~os gyomok rendszerint csak foltonként jelentkeznek egy-egy szántóföldi táblán, ez a gyomirtási módszer is számba vehető az üzemi gyakorlatban.

Sajnos nehéz a ~ féléktől megszabadulni, ugyanis a fű 1 szikű, és a ~ is. A füves területet Gyom-Stop -al permetezzük, ami kiviszi a z összes 2szikűt,( pitypang, lóhere...) A másik kategória a Totális gyomirtók, ami kipusztít minden 1-2 szikű növényt, erős koncentráció esetén fákat is.

A legjobb gyomirtó hatást akkor érhetjük el, ha olyankor permetezünk, amikor a gyomoknak már legalább 4-8 levelük van és intenzíven növekednek. Ez különösen fontos a nehezen irtható ~os gyomnövények esetében, ...

martilapu, évelő ~os növény, virágzó, nedves, élőhelyek, pangó, víz
Kertészeti lexikon M
Martilapu ...

A legnagyobb ellenségeink az évelő gyomnövények, ezek közül is leginkább az agresszívan terjedő ~oló fajok. Ilyenek például a ~búza (Agropyron repens) a csillagpázsit (Cynodon dactylon) a Mezei aszat (Cirsium arvense) és az Apró szulák (Convolvulus arvensis).

A bogyósok tövéről ki kellett szedni a kinőtt ~ot. Majd a tövekre komposztot tettem, és erre fakérget.
A ~kal állandó harcban vagyunk, a legváratatlanabb helyeken nő ki. A zöldségesben nem akarok gyomírtózni, így kézzel vagdossuk, szedjük, takarjuk.

10-14 nap alatt fejti ki hatását, miközben eljut a növény minden földalatti részéhez (gyökér, rhizóma, ~ stb.) is, megakadályozva annak későbbi kihajtását. Vannak erőszakos gyomok (~os fűfélék, apró szulák, szeder, stb.), melyeknél akár kétszer is ismételni kell a kezelést.

Gyökértörzse elfásodó, ~ok erednek belőle, amelyekből végükön föld feletti hajtások fejlődnek. Szára egy méter magasságot is elérheti, bokrosan ágazik el. Levelei keresztben átellenesen állnak, tojásdad alakúak, hegyes, csipkések, hátoldalán az erek mentén enyhén szőrösek.

Tizstelt Szakértő! A korábbi válaszát* köszönöm, azonban további kérdéseim merültek fel. :-) A kertben a ~ mellett van néhány gyümölcsfacsemete, szilfa, sövény, tuja satöbbi A gyomirtással nem fognak ezek is kipusztulni? Esetleg ha az 1m-es körzetükben kihagyom a permetezést, az megfelelő?

Ezen igényeknek a nem ~oló aljfüvekből és évelő pillangósokból álló keverékek felelnek meg leginkább: az angol perje (Lolium perenne), olasz perje (Lolium multiflorum), réti perje (Poa pratensis), sovány perje (Poa trivialis), csomós ebír (Dactylis glomerata), juhcsenkesz (Festuca ovina), ...

Hogyan készíthetünk pázsitot palántázással és ~darabokkal?
Meredekebb lejtésű területeken vetéssel elég nehéz gyepesíteni. Ugyanis a lejtő magasabb részein mindig kevés a víz, a lejtő alján pedig még a vetőmagvak kimosódásával is kell számolni. Lejtőn tehát palántázzunk.

Gyepnek az elenállóbb, erősebb gyökérzetű, gyakran ~os fűféléket, de más kétszikű növényeket is tartalmazó, valamilyen sport, vagy szabadidős használatra füvesített állományt nevezhetjük.

A töve szertekúszó ~okat képez. Hajtásai rásimuló szőrűek vagy kopaszak. Levelei párosan szárnyaltak, csúcsai kaccsá alakultak. A 12-20 levél keskeny lándzsás, legfeljebb 6 mm szélesek. A virágok ibolyakékek, 10-40 tagú, hosszú kocsányú fürtökben nyúlnak a levelek hónaljában.

Évelő, mediterrán növény, húsos ~okkal is jól szaporítható. Nagyon gyorsan terjed, ezért érdemes kis edénybe ültetni, és akár 30-60 centiméterre is megnő. Háromféle mentát ültethetünk: zöldet, fodormentát és borsosat. A szárakról virágzás előtt kell a leveleket lefosztani.

Komposztálásra nem alkalmas anyagok A futónövények - többek közt az apró szulák és a ~búza - és a vastag karógyökerű növények - mint a pitypang - nem alkalmasak komposztálásra, mivel ezek a komposztálási folyamat során általában nem bomlanak le.

Karvastagságú karógyökere ~oló. Gyökerének íze édes, illata enyhe. Levelei szárnyasan összetettek. Vöröseslila virágzata felálló fürt. Június-júliusban virágzik. Fiatal, még nem fásodott gyökerét ősszel, lombhullás után vagy koratavasszal gyűjtik.

Erőszakos gyomok (~os fűfélék, apró szulák, szeder, stb.) esetén, akár többször is ismételni kell a kezelést. Számítani kell arra is, elhanyagolt terület esetén, hogy a gyomok a megelőző években milliónyi magot is szórtak, melyek a földbe keveredve kihajtanak.

~os területre ilyen helyen a Glialka a legjobb. Vigyázzunk, mert a legkisebb szellő is képes például a fűre hordani a szert, teljes száradást okozva. A járdák melletti kavicságyban ahol nem tudunk kapálni használjunk Casoron granulátumot, melyet kiszórva kb.

Gyökérsarjak (például a mentánál alkalmazható): 5-10 cm-es ~okat választunk le a tőről, amelyek elegendő hajtásrüggyel rendelkeznek.
Bujtás: az anyanövény hajtásait lehajtjuk a talajba, és dróttal lerögzítjük, amíg meg nem gyökeresedik. Ezután a csemetét leválasztva továbbneveljük.

A sok bajt okozó acat, ~, fenyércirok és egy sor nyáron kelő gyom a kultúrnövénymentes területen szinte kínálja magát és védtelen egy sikeres és hatékony gyomir¬tás¬sal szemben.

Vegyünk 1-1 csomag gyömbér, tárnicsgyökér, rebarbara, ~gyökér, édeskömény keverékből 1evőkanálnyi mennyiséget és tegyük bele 3 dl forró vízbe,
Forraljuk pár percig majd leszűrve éhgyomorra fogyasszuk el.
Megosztom ...

Ezek az angolperje, vörös csenkesz, felemás levelű csenkesz, réti perje és a ~os tippan. A termőhelyi adottságok és a leendő használat módja szerint kell megválasztani a fűmagkeveréket.

Ez jelenthet kapálást vagy vegyszeres kezelést, erősen gyomos, főleg ~os terület esetén inkább az utóbbi eljárás a megfelelő. A gyommentesítés után nem rossz ötlet egy talajfertőtlenítést is elvégezni. Érdemes a földfelület felső pár centiméteres rétegét eltávolítani és új közeggel pótolni.

Sokágú, igen erős gyökérzete messzire elkúszó ~okat fejleszt. Szárai tavasszal szinte szemlátomást nőnek, szaporodnak. Hajtásai és levelei haragoszöldek, sűrűn fullánkszőrökkel fedettek. Kétlaki virágaik jelentéktelenek, füzérben állnak és május végétől az őszi fagyokig nyílnak.

A káros gyomok, mint például a kúszó~, a gyalogbodza, a mezei szulák és a madársóska nem biztos, hogy elpusztulnak a komposztálás folyamán, és így a komposzt begyűjtését követően előfordulhat, hogy újra kihajtanak.

Frissen művelésbe vont területre a kiskertben (tehát ami előtte nem volt még felásva és tiszta ~) érdemes tavaszal borsót ültetni, az elnyom minden gazt, utána már csak karban kell tartani.
Reply
RosaRugosa ...

Árnyékos terület füvesítésére alkalmas lehet a hazánkban is honos, főleg Dunántúl erdeiben gyakori egyvirágú gyöngyperje és a bókoló gyöngyperje. Mindkettő ~os évelő faj, nem a szokásos pázsitfű, elég szép és tartós erdei, árnyékkedvelő fű.
Forrás: Szűcs Lajos: A növénykedvelő kislexikona ...

(Pink Chablis) Árnyékban és napon is jól érzi magát, az öntözést meghálálja. Virágja jelentéktelen, zöld-fehér tarka leveleivel díszít. ~szerű gyökérzetével könnyen terjed.
Díszfák F-H
Fehér-tarka zöld juhar (Acer negundo Variegatum) ...

7. A gyepben hány százalék a vastag szálú fű? A vastag szálú füvek nem az első osztályú gyep ismérvei. Többnyire akkor jelennek meg, ha a gyep nem érzi jól magát. Az egyszikű gyomok többsége vastag szálú (csomós ebír, muhar, kakaslábfű, csillagpázsit, ~búza).

fűszernövények, fagyasztás, fokhagyma, hagyma, hangya, játék, káposzta, kert, koktélparadicsom, krumpli, levendula, lilahagyma, mogyoróhagyma, mulcs, növénytársítás, napraforgó, palántázás, palánta, paprika, paradicsom, paradicsomszósz, répa, retek, rukkola, sütőtök, saláta, spenót, ~, terasz, ...

Gyakran sokkal könnyebb a dolgunk a gyomok elleni harcban, ha tudjuk, milyen típusú talajt kedvelnek. A csalán például a nitrogéntartalmú, tápanyagokban gazdag talajt szereti, a boglárka a pangó nedvességet, míg a kúszó~ különösen jól fejlődik tömör talajban.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Virág, Termés, Gyümölcs, Komposzt?

◄ Tápsó   Tárkony ►
 
RSS Mobile