Kezdőlap (Tarack)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Tarack


 

Tarack

Kertészkedés  Tápsó  Tárkony

Tarack - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a tarack?
A tarack (Agropyron repens) az egyik "legkeményebb ellenfél" a kertben. Szinte minden termőhelyen előforduló, roppant kellemetlen gyom.(ném. Hauffnitt, Haufnitz, később Haubitze). Eredetileg fából készült parittya, mely a követknek egész halmazát (csehül: haufne) hajította. Legelőször a XV. sz.-beli huszitáknál fordul elő Ziska alatt.

tarack
Rövid csövű tábori löveg.
A bajor-osztrák darax átvétele, ez alakváltozat az újfelnémet tarrassbüchse első eleméből.

irtás vegyszermentesen - a tyúkos módszer
Volt egy nagyobb területünk a gyümölcsfák alatt, amely tiszta volt. A jobb szomszéd elhagyott egy csíkot. A másik szomszéd nem is műveli. Hátulról meg kecskének van legelője.

Tarackos tippan: lassú fejlődésű, hosszú életű, sűrű, szürkészöld
Cérna tippan: hosszú életű, télen is zöld
Juh csenkesz: igénytelen, nem túl szép, ellenálló
Vörös csenkesz: bokros növekedésű, tarackozó ...

os tippan (Agrostis stolonifera)
Lassú fejlődésű. Emiatt a többi faj az elején könnyen elnyomhatja. Ezt leszámítva előnye, hogy hosszú életű, tarckoló, sűrű szürkés zöld színű gyepet alkot. Főként öntözött területre ajánlott.

Tarackgyökér: vizelethajtó, vértisztító, reumatikus bántal­mak ellen.
Tárkonyűrömfű: étvágygerjesztő, gyomorerősítő.
Tárnicsgyökér: emésztési zavarokra, étvágytalanságra, bél­renyheségben.

oló hagymagumó
Ha a ok is meg vannak akkor ned­ve­sen tőzegben 10°C kö­rül, egyébként szá­ra­zon is lehet
A osat ned­ve­sen vastag zacs­kó­ba, a szárazat lyu­kas zacskóba vagy hálóba ...

Tarackbúza - Agropyron repens (L.) Beauv.
Fenyércirok - Sorgum halepense (L.) Pers.
Selyemkóró - Asclepias syriaca L.

os lángvirág (Phlox stolonifera Home Fires)
macskagyökér (Valeriana officinalis)
tatárvirág (Iberis sempervirens) ...

Tarackjaival gyepszerűen terjed. Deltoid levele Különleges formájú, ősszel bronzos árnyalatot Olt. Gyönyörű kék virágai VANNAK. Napos vagy félárnyékos helyet, kedveli. Kötött talajban tartózkodás Mellett Fejlődik Jol.

A os területet tehát úgy kell kapálni, hogy a hajtásokat összegyűjtjük és komposztáljuk, a okat pedig lehetőleg maradéktalanul kiszedjük a földből és a napon kiszárítjuk.

A tarackok kifésülése nehéz fogassal lehetséges. A fogas által felszínre hozott tarackokat kézi eszközökkel összegyűjtik, majd megsemmisítik.

A elleni védekezés
válasz
Szabadföldi fás dísznövények és a gyep öntözésének csökkentése ...

Kertünkben a tarack, a podagrafű vagy az apró szulák szerteágazó gyökérrendszerükkel igencsak megnehezíthetik a dolgunkat.
Néhány tipp a gyomnövények leküzdésére: ...

A legjobb gyomirtó hatást akkor érhetjük el, ha olyankor permetezünk, amikor a gyomoknak már legalább 4-8 levelük van és intenzíven növekednek. Ez különösen fontos a nehezen irtható os gyomnövények esetében, ...

martilapu, évelő tarackos növény, virágzó, nedves, élőhelyek, pangó, víz
Kertészeti lexikon M
Martilapu ...

A legnagyobb ellenségeink az évelő gyomnövények, ezek közül is leginkább az agresszívan terjedő oló fajok.

A bogyósok tövéről ki kellett szedni a kinőtt tarackot. Majd a tövekre komposztot tettem, és erre fakérget.
A tarackkal állandó harcban vagyunk, a legváratatlanabb helyeken nő ki.

10-14 nap alatt fejti ki hatását, miközben eljut a növény minden földalatti részéhez (gyökér, rhizóma, stb.) is, megakadályozva annak későbbi kihajtását.

Gyökértörzse elfásodó, tarackok erednek belőle, amelyekből végükön föld feletti hajtások fejlődnek. Szára egy méter magasságot is elérheti, bokrosan ágazik el.

Tizstelt Szakértő! A korábbi válaszát* köszönöm, azonban további kérdéseim merültek fel. :-) A kertben a mellett van néhány gyümölcsfacsemete, szilfa, sövény, tuja satöbbi A gyomirtással nem fognak ezek is kipusztulni?

Ezen igényeknek a nem tarackoló aljfüvekből és évelő pillangósokból álló keverékek felelnek meg leginkább: az angol perje (Lolium perenne), olasz perje (Lolium multiflorum), réti perje (Poa pratensis), sovány perje (Poa trivialis), ...

Gyepnek az elenállóbb, erősebb gyökérzetű, gyakran os fűféléket, de más kétszikű növényeket is tartalmazó, valamilyen sport, vagy szabadidős használatra füvesített állományt nevezhetjük.

A töve szertekúszó tarackokat képez. Hajtásai rásimuló szőrűek vagy kopaszak. Levelei párosan szárnyaltak, csúcsai kaccsá alakultak. A 12-20 levél keskeny lándzsás, legfeljebb 6 mm szélesek.

A gyorsan kelő csokros növekedésű fűfajokat felváltják a oló gyökerű szívósabb fajok, melyek kb 2 hónap alatt már megerősödnek, és így használhatóvá válik a gyepünk.

Évelő, mediterrán növény, húsos tarackokkal is jól szaporítható. Nagyon gyorsan terjed, ezért érdemes kis edénybe ültetni, és akár 30-60 centiméterre is megnő. Háromféle mentát ültethetünk: zöldet, fodormentát és borsosat.

Komposztálásra nem alkalmas anyagok A futónövények - többek közt az apró szulák és a búza - és a vastag karógyökerű növények - mint a pitypang - nem alkalmasak komposztálásra, ...

Karvastagságú karógyökere tarackoló. Gyökerének íze édes, illata enyhe. Levelei szárnyasan összetettek. Vöröseslila virágzata felálló fürt. Június-júliusban virágzik.

Erőszakos gyomok (os fűfélék, apró szulák, szeder, stb.) esetén, akár többször is ismételni kell a kezelést.

Tarackos területre ilyen helyen a Glialka a legjobb. Vigyázzunk, mert a legkisebb szellő is képes például a fűre hordani a szert, teljes száradást okozva.

Gyökérsarjak (például a mentánál alkalmazható): 5-10 cm-es okat választunk le a tőről, amelyek elegendő hajtásrüggyel rendelkeznek.
Bujtás: az anyanövény hajtásait lehajtjuk a talajba, és dróttal lerögzítjük, amíg meg nem gyökeresedik.

A sok bajt okozó acat, tarack, fenyércirok és egy sor nyáron kelő gyom a kultúrnövénymentes területen szinte kínálja magát és védtelen egy sikeres és hatékony gyomir¬tás¬sal szemben.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Virág, Termés, Gyümölcs, Komposzt

Kertészkedés  Tápsó  Tárkony

 
RSS Mobile