Kezdőlap (Talajvizsgálat)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Talajvizsgálat

Kertészkedés  Talajuntság  Támberendezés

A talajvizsgálat fontosságáról
Tweet
Az intenzív zöldségtermesztés elképzelhetetlen a termőtalaj és -közeg rendszeres fizikai és kémiai tulajdonságainak ellenőrzése, mérése nélkül.


A talajvizsgálatot 3-4 évente ajánlatos megismételni.
Kapcsolódó cikkek
» Hogyan lehet meggyőződni a talaj meszes-lúgos voltáról?

Talajvizsgálat
A kertészkedő ember elsőszámú termelőeszköze a föld.
A kertészkedő ember elsőszámú termelőeszköze a föld. A növények itt gyökereznek, ebből veszik fel a tápanyagokat és a vizet, amelyből felépülnek szöveteik, szerveik, többek között a magjait, a terméseik és a gyümölcseik is.

Talajvizsgálat. A legrégibb és a legelterjedtebb tápanyag-ellátottságot jelző vizsgálati módszer. Talajvizsgálattal azt kívánjuk megállapítani, hogy az ültetvény talajában milyen táplálkozási előfeltételek állnak a gyümölcstermő növények rendelkezésére.

Házi talajvizsgálat
Végül két egyszerű házi talajvizsgálati módszerre szeretném felhívni a figyelmet.

~ot kell végezni. A célzott trágyázással pénzt takarítunk meg, és kíméljük a környezetet.
Mindig szerves (bio)trágyát használjunk.

A ~ csak akkor ad használható eredményt, ha megfelelően vesszük a mintát. Mindig átlagmintát küldjünk a laborba, tehát azt - a terület nagyságától függően - legalább 10-15 helyről vegyük, alaposan keverjük össze, és kb. 1 kg-nyi földet adjunk postára.

A ~ egyre gyakoribb eljárás, még a hobbikertészek között is. Az eljárás során ellenőrizhetjük a talaj ásványi- és szervesanyag-szintjét, de más hasznos információkat is megtudhatunk. Ha tudjuk, mire van szüksége a talajnak, megtehetjük a helyes lépéseket az egyensúly kialakításához.

A ~ terjedjen ki a következő fizikai és kémiai tulajdonságokra: ...

Egy ~ mindig segít, hogy gyorsan feltárd a mohásodás okait.
Amennyiben a talaj pH értéke az erősen savanyú tartományban van, szükség lehet a talaj meszezésére.

Mielőtt ehető növények termesztésébe fogunk, mindenképp érdemes ~ot végezni. A nagyvárosi környezetben a föld már valószínűleg szennyezett. A kipufogógázból lecsapódott ólom beszivárog a talajba, ezáltal növényeinkben is jelen lesz káros szennyezőanyagként.

~ alapján elvégezzük a műtrágyázást. A faiskolában, lerakatokban érdemes előre megrendelni a csemetéket. Ősszel számolnunk kell a telepítésre kedvezőtlen időjárással! Éghajlatunk alatt a váratlan lehűlés, a korai fagy ugyanolyan gyakori, mint a váratlan felmelegedés.

A gyepek műtrágyázása előtt nagy terület esetén érdemes ~ot végeztetni, hogy a tápanyag-összetétel olyan legyen, amilyet a fű megkíván a talaj tápanyag-összetételének és mennyiségnek függvényében.

a talaj szennyezettségéről csak ~tal lehetne meggyőződni. Segíthet, ha tudjuk, mi volt régebben a kertünk helyén, bár még az sem garancia a jó minőségre, ha kétszáz éve is kert volt.

A tavaszi munkálatok előtt célszerű ~ot végezni, melyet nagyon fontos, hogy csak gondosan megválasztott helyekről vett minták keverékéből nyerjünk.

Védekezés: mielőtt faiskolai növényekkel ültetünk be egy területet, végezzünk ~ot.
Ha a cserebogárlárvák (pajorok) száma indokolja, akkor a pajorok ellen hatásos szerek valamelyikével fertőtlenítsünk.

Szerepeltek benne az őszi munkák, ~, talajművelés, faiskola, gyümölcsfa-nemesítés, faültetés; őszi munkák a konyhakertben, talajművelés a mezőgazdaságban, méhészet; állattenyésztés... védekezés a növények és állatok kártevői ellen.

A talajjavítás pontos végrehajtásához általában precíz ~okra van szükség, hiszen más hiányosságai vannak egy öntés-, egy mezőségi-, vagy egy erdei talajnak.

A szükséges mennyiségről előzetes ~ alapján lehet dönteni, de e nélkül négyzetméterenként legfeljebb fél kilogramm felel meg.

Talajjavítás: A meszező anyagok adagolásának a mértékét a ~i eredmények határozzák meg. Szokatlan körülmények között, amikor nincs idő egy komplett ~ elvégzésére, legalább 25 kg meszet kell kijuttatni 100 m2 -re.

Ha nem szeretnénk 5-6 évente teljes újrafüvesítést végezni, kulcsfontosságú füvünk igényeinek felmérése és egy egyszerűen elvégezhető ~ beiktatása. Az eredmények tudatában, éles képet kapunk talajunk pH értékéről, makro mikroelem, szerves anyag, valamint só tartalmáról.

Cink, réz, kén és különösen bórigényes, ezért ~nál a mikroelemekre ki kell térni. Szükség esetén alaptrágyaként vagy lombtrágyaként kiegészítéssel a hiányokat pótolni kell.

Az altalaj pedig semmiben sem különbözik a szekszárditól, ezt ~okkal tudom bizonyítani. Minden adott tehát, még a napsütéses órák száma is ahhoz, hogy kiváló minőségű borokat termeljünk. És ezt a borversenyeken el is ismerik.

A konkrét talajok tápanyagellátottsági szintjének megállapításához viszont - az összehasonlítás végett - konkrét ~i eredményekre van szükség.

Így ismerni fogjuk a helyzetet, és ráadásul a ~ ára is megtérülhet a kisebb műtrágyakiadásoknak köszönhetően. Hasonló költségekről van szó ugyanis.

A talajelőkészítés során 50-70 t/ha istállótrágyát kell kijuttatni, amelyet a ~ során megállapított műtrágya adaggal szükséges kiegészíteni (Papp - Porpáczy, 1999.) Megfelelő feltöltő trágyázás esetén az első 3 évben nem szükséges tápanyag utánpótlást végezni (kivéve kisebb mennyiségű ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Tápanyag, Termés, Virág, Termesztés?

◄ Talajuntság   Támberendezés ►
 
RSS Mobile