Kezdőlap (Talajvizsgálat)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Talajvizsgálat

Kertészkedés  Talajuntság  Támberendezés

A talajvizsgálat fontosságáról
Tweet
Az intenzív zöldségtermesztés elképzelhetetlen a termőtalaj és -közeg rendszeres fizikai és kémiai tulajdonságainak ellenőrzése, mérése nélkül.


A talajvizsgálatot 3-4 évente ajánlatos megismételni.
Kapcsolódó cikkek
» Hogyan lehet meggyőződni a talaj meszes-lúgos voltáról?

Talajvizsgálat
Admin
A kertészkedő ember elsőszámú termelőeszköze a föld.

Talajvizsgálat. A legrégibb és a legelterjedtebb tápanyag-ellátottságot jelző vizsgálati módszer.

Házi talajvizsgálat
Végül két egyszerű házi talajvizsgálati módszerre szeretném felhívni a figyelmet.

Talajvizsgálatot kell végezni. A célzott trágyázással pénzt takarítunk meg, és kíméljük a környezetet.
Mindig szerves (bio)trágyát használjunk.

A talajvizsgálat csak akkor ad használható eredményt, ha megfelelően vesszük a mintát. Mindig átlagmintát küldjünk a laborba, tehát azt - a terület nagyságától függően - legalább 10-15 helyről vegyük, alaposan keverjük össze, és kb.

A talajvizsgálat egyre gyakoribb eljárás, még a hobbikertészek között is. Az eljárás során ellenőrizhetjük a talaj ásványi- és szervesanyag-szintjét, de más hasznos információkat is megtudhatunk.

A talajvizsgálat terjedjen ki a következő fizikai és kémiai tulajdonságokra: ...

Egy talajvizsgálat mindig segít, hogy gyorsan feltárd a mohásodás okait.
Amennyiben a talaj pH értéke az erősen savanyú tartományban van, szükség lehet a talaj meszezésére.

Talajvizsgálat alapján elvégezzük a műtrágyázást. A faiskolában, lerakatokban érdemes előre megrendelni a csemetéket. Ősszel számolnunk kell a telepítésre kedvezőtlen időjárással! ...

A gyepek műtrágyázása előtt nagy terület esetén érdemes talajvizsgálatot végeztetni, hogy a tápanyag-összetétel olyan legyen, amilyet a fű megkíván a talaj tápanyag-összetételének és mennyiségnek függvényében.

a talaj szennyezettségéről csak talajvizsgálattal lehetne meggyőződni. Segíthet, ha tudjuk, mi volt régebben a kertünk helyén, bár még az sem garancia a jó minőségre, ha kétszáz éve is kert volt.

A tavaszi munkálatok előtt célszerű talajvizsgálatot végezni, melyet nagyon fontos, hogy csak gondosan megválasztott helyekről vett minták keverékéből nyerjünk.

Védekezés: mielőtt faiskolai növényekkel ültetünk be egy területet, végezzünk talajvizsgálatot.
Ha a cserebogárlárvák (pajorok) száma indokolja, akkor a pajorok ellen hatásos szerek valamelyikével fertőtlenítsünk.

Szerepeltek benne az őszi munkák, talajvizsgálat, talajművelés, faiskola, gyümölcsfa-nemesítés, faültetés; őszi munkák a konyhakertben, talajművelés a mezőgazdaságban, méhészet; állattenyésztés... védekezés a növények és állatok kártevői ellen.

A talajjavítás pontos végrehajtásához általában precíz talajvizsgálatokra van szükség, hiszen más hiányosságai vannak egy öntés-, egy mezőségi-, vagy egy erdei talajnak.

A szükséges mennyiségről előzetes talajvizsgálat alapján lehet dönteni, de e nélkül négyzetméterenként legfeljebb fél kilogramm felel meg.

Talajjavítás: A meszező anyagok adagolásának a mértékét a talajvizsgálati eredmények határozzák meg. Szokatlan körülmények között, amikor nincs idő egy komplett talajvizsgálat elvégzésére, legalább 25 kg meszet kell kijuttatni 100 m2 -re.

Ha nem szeretnénk 5-6 évente teljes újrafüvesítést végezni, kulcsfontosságú füvünk igényeinek felmérése és egy egyszerűen elvégezhető talajvizsgálat beiktatása.

Cink, réz, kén és különösen bórigényes, ezért talajvizsgálatnál a mikroelemekre ki kell térni. Szükség esetén alaptrágyaként vagy lombtrágyaként kiegészítéssel a hiányokat pótolni kell.

Az altalaj pedig semmiben sem különbözik a szekszárditól, ezt talajvizsgálatokkal tudom bizonyítani. Minden adott tehát, még a napsütéses órák száma is ahhoz, hogy kiváló minőségű borokat termeljünk. És ezt a borversenyeken el is ismerik.

A konkrét talajok tápanyagellátottsági szintjének megállapításához viszont - az összehasonlítás végett - konkrét talajvizsgálati eredményekre van szükség.

Így ismerni fogjuk a helyzetet, és ráadásul a talajvizsgálat ára is megtérülhet a kisebb műtrágyakiadásoknak köszönhetően. Hasonló költségekről van szó ugyanis.

A talajelőkészítés során 50-70 t/ha istállótrágyát kell kijuttatni, amelyet a talajvizsgálat során megállapított műtrágya adaggal szükséges kiegészíteni (Papp - Porpáczy, 1999.) Megfelelő feltöltő trágyázás esetén az első 3 évben nem szükséges ...

Lásd még: Lásd még: Talaj, Tápanyag, Termés, Virág, Termesztés

Kertészkedés  Talajuntság  Támberendezés

 
RSS Mobile