Kezdőlap (Talajvizsgálat)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Talajvizsgálat

Kertészkedés  Talajuntság  Támberendezés

A talajvizsgálat fontosságáról
Tweet
Az intenzív zöldségtermesztés elképzelhetetlen a termőtalaj és -közeg rendszeres fizikai és kémiai tulajdonságainak ellenőrzése, mérése nélkül.


A talajvizsgálatot 3-4 évente ajánlatos megismételni.
Kapcsolódó cikkek
» Hogyan lehet meggyőződni a talaj meszes-lúgos voltáról?

Talajvizsgálat
A kertészkedő ember elsőszámú termelőeszköze a föld.
A kertészkedő ember elsőszámú termelőeszköze a föld. A növények itt gyökereznek, ebből veszik fel a tápanyagokat és a vizet, amelyből felépülnek szöveteik, szerveik, többek között a magjait, a terméseik és a gyümölcseik is.

Talajvizsgálat. A legrégibb és a legelterjedtebb tápanyag-ellátottságot jelző vizsgálati módszer. Talajvizsgálattal azt kívánjuk megállapítani, hogy az ültetvény talajában milyen táplálkozási előfeltételek állnak a gyümölcstermő növények rendelkezésére.

Házi talajvizsgálat
Végül két egyszerű házi talajvizsgálati módszerre szeretném felhívni a figyelmet.

Talajvizsgálatot kell végezni. A célzott trágyázással pénzt takarítunk meg, és kíméljük a környezetet.
Mindig szerves (bio)trágyát használjunk.

A talajvizsgálat csak akkor ad használható eredményt, ha megfelelően vesszük a mintát. Mindig átlagmintát küldjünk a laborba, tehát azt - a terület nagyságától függően - legalább 10-15 helyről vegyük, alaposan keverjük össze, és kb. 1 kg-nyi földet adjunk postára.

A talajvizsgálat egyre gyakoribb eljárás, még a hobbikertészek között is. Az eljárás során ellenőrizhetjük a talaj ásványi- és szervesanyag-szintjét, de más hasznos információkat is megtudhatunk. Ha tudjuk, mire van szüksége a talajnak, megtehetjük a helyes lépéseket az egyensúly kialakításához.

A talajvizsgálat terjedjen ki a következő fizikai és kémiai tulajdonságokra: ...

Egy talajvizsgálat mindig segít, hogy gyorsan feltárd a mohásodás okait.
Amennyiben a talaj pH értéke az erősen savanyú tartományban van, szükség lehet a talaj meszezésére.

Talajvizsgálat alapján elvégezzük a műtrágyázást. A faiskolában, lerakatokban érdemes előre megrendelni a csemetéket. Ősszel számolnunk kell a telepítésre kedvezőtlen időjárással! Éghajlatunk alatt a váratlan lehűlés, a korai fagy ugyanolyan gyakori, mint a váratlan felmelegedés.

A gyepek műtrágyázása előtt nagy terület esetén érdemes talajvizsgálatot végeztetni, hogy a tápanyag-összetétel olyan legyen, amilyet a fű megkíván a talaj tápanyag-összetételének és mennyiségnek függvényében.

a talaj szennyezettségéről csak talajvizsgálattal lehetne meggyőződni. Segíthet, ha tudjuk, mi volt régebben a kertünk helyén, bár még az sem garancia a jó minőségre, ha kétszáz éve is kert volt.

A tavaszi munkálatok előtt célszerű talajvizsgálatot végezni, melyet nagyon fontos, hogy csak gondosan megválasztott helyekről vett minták keverékéből nyerjünk.

Védekezés: mielőtt faiskolai növényekkel ültetünk be egy területet, végezzünk talajvizsgálatot.
Ha a cserebogárlárvák (pajorok) száma indokolja, akkor a pajorok ellen hatásos szerek valamelyikével fertőtlenítsünk.

Szerepeltek benne az őszi munkák, talajvizsgálat, talajművelés, faiskola, gyümölcsfa-nemesítés, faültetés; őszi munkák a konyhakertben, talajművelés a mezőgazdaságban, méhészet; állattenyésztés... védekezés a növények és állatok kártevői ellen.

A talajjavítás pontos végrehajtásához általában precíz talajvizsgálatokra van szükség, hiszen más hiányosságai vannak egy öntés-, egy mezőségi-, vagy egy erdei talajnak.

A szükséges mennyiségről előzetes talajvizsgálat alapján lehet dönteni, de e nélkül négyzetméterenként legfeljebb fél kilogramm felel meg.

Talajjavítás: A meszező anyagok adagolásának a mértékét a talajvizsgálati eredmények határozzák meg. Szokatlan körülmények között, amikor nincs idő egy komplett talajvizsgálat elvégzésére, legalább 25 kg meszet kell kijuttatni 100 m2 -re.

Ha nem szeretnénk 5-6 évente teljes újrafüvesítést végezni, kulcsfontosságú füvünk igényeinek felmérése és egy egyszerűen elvégezhető talajvizsgálat beiktatása. Az eredmények tudatában, éles képet kapunk talajunk pH értékéről, makro mikroelem, szerves anyag, valamint só tartalmáról.

Cink, réz, kén és különösen bórigényes, ezért talajvizsgálatnál a mikroelemekre ki kell térni. Szükség esetén alaptrágyaként vagy lombtrágyaként kiegészítéssel a hiányokat pótolni kell.

Az altalaj pedig semmiben sem különbözik a szekszárditól, ezt talajvizsgálatokkal tudom bizonyítani. Minden adott tehát, még a napsütéses órák száma is ahhoz, hogy kiváló minőségű borokat termeljünk. És ezt a borversenyeken el is ismerik.

A konkrét talajok tápanyagellátottsági szintjének megállapításához viszont - az összehasonlítás végett - konkrét talajvizsgálati eredményekre van szükség.

Így ismerni fogjuk a helyzetet, és ráadásul a talajvizsgálat ára is megtérülhet a kisebb műtrágyakiadásoknak köszönhetően. Hasonló költségekről van szó ugyanis.

A talajelőkészítés során 50-70 t/ha istállótrágyát kell kijuttatni, amelyet a talajvizsgálat során megállapított műtrágya adaggal szükséges kiegészíteni (Papp - Porpáczy, 1999.) Megfelelő feltöltő trágyázás esetén az első 3 évben nem szükséges tápanyag utánpótlást végezni (kivéve kisebb mennyiségű ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Tápanyag, Termés, Virág, Termesztés?

◄ Talajuntság   Támberendezés ►
 
RSS Mobile