Kezdőlap (Talajtakaró növény)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Talajtakaró növény

Kertészkedés  Talajtakaró  Talajuntság

Talajtakaró növények - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mik a talajtakaró növények?
A talajtakaró növények olyan alacsony, szétterülő növények, amik a nagyobb felületek (növényszigetek) takarására szolgálnak.


Talajtakaró növények - tökéletes megoldás árnyékos helyeken
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz, Virágok ...

Talajtakaró növények - Megoldás gyep helyett
rovat:Díszkert
A talajtakaró növények kitűnő helyettesítői a gyepnek. Előnyük, hogy olyan helyeken is jól érzik magukat, amely gyep létesítésére nem alkalmas.

Talajtakaró növénynek ideális a kakukkfű, a veronika, a madárhúr, vagy a közkedvelt pázsitszegfű. Zöld színű talajtakaró a dichondra, amely nem igényel túl sok ápolást, mégis egybefüggő zöld dekoratív felületet ad.

-Erősen árnyékos helyen és a fák alatt a pázsit nem lesz szép. Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.

Ha rendszeresen forgatjuk és nedvesen tartjuk a komposztot, felgyorsítjuk a bomlási folyamatot, de nem szükséges gazdag komposztot tenni ~ekre.
édenkert.hu
Tweet ...

Webáruház » ~ek »
(Lonicera nitida Maigrün) Gyors kezdeti növekedésű, de 1 méternél alig magasabb, tömött bokrú örökzöld cserje. Tápdús, laza talajt, jó vízellátást kíván. Alkalmas nyírott vagy nyíratlan sövénynek.

Ilyen helyre árnyéktűrő ~eket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.
Áprilisban nyírjuk először a már korábban telepített gyepet. Ezzel serkentjük a sarjhajtások képződését, így a kiritkult felületek is újra besűrűsödnek.

Sokkal hatékonyabb azonban valamilyen ~t vetni a parlagon heverő részekre, főként azokba, melyekbe idén nem lesz módunk ásáskor komposztot vagy trágyát forgatni. Ehhez többféle könnyen csírázó, gyors növésű szapora magból választhatunk.

A monokultúra megszüntetése és a valamennyire is működő ökoszisztéma helyreállítása csakis ~ek telepítésével vagy tűrésével képzelhető el. Itt azonban várható nehézségekkel kell számolnunk.

Kis ~ekből hangulatos kis párnákat, virággyepet alakíthatunk ki a nagyobb növények töve körül. Ezek a kistermetű növények nemcsak dekoratívak, de rendkívül takarják is a talajt, ami nem lebecsülendő előny.

Főleg, ha nem törpe ~eket szeretne az ember, hanem valami olyat, ami szomszéd oldalhatárra épített ronda nyári konyháját is takarja valamelyest. Leértékelt növények közt válogattunk éppen egy nagy kertészetben, amikor megakadt a szemünk egy hatalmas cserjén.

Az árvacsalánok ideális ~ek, nagyon kevés fényt igényelnek. Attól függően, hogy melyik fajtát választunk, kora tavasztól lila, fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Kifejezetten száraz rejtett helyeken is szépen bokrosodik.
4. Szagos müge (Gallium Ordoratum) ...

A madárbirs (Cotoneaster dammeri) örökzöld ~ként az év legnagyobb részében csupán mellékszereplő a kertben. Azonban buja piros gyümölcsdíszének köszönhetően télen főszerepet kap.

Nagyobb ~ek alól kissé kimosódhat a föld (pl. madárbirs). Jó fajok: borostyán, apró meténg (vinca minor), Symphoricarpos chenaultii, Lycium, Hypericum calycinum.
Van még olyan megoldás, hogy előre elkészített lassan lebomló paplant szögelnek le ami be van vetve fűvel.

A Fajdbogyó (Gaultheria) egy cserépben vagy egy virágkosárban is jól mutató ~. Piros bogyótermése már októberben is megcsodálható, tél idején pedig különösen mutatós, bordó levelek díszítik. A savas, illetve humuszban gazdag talajt kedveli.

Abban biztos voltam, hogy mulcscsal takart földet nem szeretnék, inkább a ~ek sűrű szövedékét látnám szívesen az évelők és a bokrok alatt.
Melyik növény mekkora terjedelmű lesz, szeret-e majd azon a helyen , ahová került?
Ezek bizony kísérleti évek voltak.

Minden olyan, főleg évelő növény alkalmas lehet pázsitpótlónak, ~nek, amely alacsony, elterülő növekedésű, mint például borostyán ( árnyékos helyre ), vagy varjúháj ( napos helyre ).
[ Vissza ]
Szakkifejezések ...

Ültethetjük fás szárúak elé, ~ekkel együtt. A szervestrágyázást, komposztot meghálálják. A fagyoktól óvjuk fenyőkéreggel vagy lombtakarással. Esténként a növény friss hajtásaira boríthatunk műanyagvödröt, kosarat.

A félárnyékos fekvést eltűri, Halas, Hosszú életű, igénytelen ~ ..
Magassága: 20 -30 cm
Virágzási Ido: augusztus-október ...

Nem csoda, hogy kertészeti katalógus kerül a postaládába. Hamarosan indul a szezon. A hobbikertész izgatottan böngészi, mit is válasszon, milyen fát, futónövényt, ~t, virágot ültessen. Pótcselekvésként. Hiszen még javában itt a tél.

Főleg a nitrogén-dús talajt kedveli, amely serkenti a levelek növekedését, a virágzás rovására. Ezért inkább tápanyagban szegény talajba tegyük. ~ként is ültethetjük, vagy kerítésre is futtathatjuk, a nem kúszó fajtákat pedig szegélynövénynek.

Az ilyen problémás helyek gyeppótlására megoldást jelentenek a ~ek. Ezeket az alacsony növésű fajokat az árnyékos, vagy meredek fekvésű területeken kívül csupán színfoltképzés gyanánt, a változatosság kedvéért is beilleszthetjük kertünkbe.

Ezt úgy kerülhetjük el, hogy töve körül vastag takaró réteget (mulcs) helyezünk el szalmából, tőzegből, fűrészporból vagy más szerves anyagból. Az is jó megoldás, ha közvetlenül eléje ~t, alacsony évelőt vagy örökzöldet ültetünk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Talajtakaró, Virág, Rózsa, Évelő?

◄ Talajtakaró   Talajuntság ►
 
RSS Mobile