Kezdőlap (Talajtakaró növény)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Talajtakaró növény

Kertészkedés  Talajtakaró  Talajuntság

Talajtakaró növények - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mik a talajtakaró növények?
A talajtakaró növények olyan alacsony, szétterülő növények, amik a nagyobb felületek (növényszigetek) takarására szolgálnak.


Talajtakaró növények - tökéletes megoldás árnyékos helyeken
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz, Virágok ...

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja.

Talajtakaró növények - Megoldás gyep helyett
rovat:Díszkert
A talajtakaró növények kitűnő helyettesítői a gyepnek. Előnyük, hogy olyan helyeken is jól érzik magukat, amely gyep létesítésére nem alkalmas.

Talajtakaró növénynek ideális a kakukkfű, a veronika, a madárhúr, vagy a közkedvelt pázsitszegfű. Zöld színű talajtakaró a dichondra, amely nem igényel túl sok ápolást, mégis egybefüggő zöld dekoratív felületet ad.

-Erősen árnyékos helyen és a fák alatt a pázsit nem lesz szép. Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.

Ha rendszeresen forgatjuk és nedvesen tartjuk a komposztot, felgyorsítjuk a bomlási folyamatot, de nem szükséges gazdag komposztot tenni talajtakaró növényekre.
édenkert.hu
Tweet ...

Webáruház » Talajtakaró növények »
(Lonicera nitida Maigrün) Gyors kezdeti növekedésű, de 1 méternél alig magasabb, tömött bokrú örökzöld cserje. Tápdús, laza talajt, jó vízellátást kíván. Alkalmas nyírott vagy nyíratlan sövénynek.

Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.
Áprilisban nyírjuk először a már korábban telepített gyepet.

Sokkal hatékonyabb azonban valamilyen talajtakaró növényt vetni a parlagon heverő részekre, főként azokba, melyekbe idén nem lesz módunk ásáskor komposztot vagy trágyát forgatni.

A monokultúra megszüntetése és a valamennyire is működő ökoszisztéma helyreállítása csakis talajtakaró növények telepítésével vagy tűrésével képzelhető el. Itt azonban várható nehézségekkel kell számolnunk.

Kis talajtakaró növényekből hangulatos kis párnákat, virággyepet alakíthatunk ki a nagyobb növények töve körül. Ezek a kistermetű növények nemcsak dekoratívak, de rendkívül takarják is a talajt, ami nem lebecsülendő előny.

Főleg, ha nem törpe talajtakaró növényeket szeretne az ember, hanem valami olyat, ami szomszéd oldalhatárra épített ronda nyári konyháját is takarja valamelyest.

A madárbirs (Cotoneaster dammeri) örökzöld talajtakaró növényként az év legnagyobb részében csupán mellékszereplő a kertben. Azonban buja piros gyümölcsdíszének köszönhetően télen főszerepet kap.

Az árvacsalánok ideális talajtakaró növények, nagyon kevés fényt igényelnek. Attól függően, hogy melyik fajtát választunk, kora tavasztól lila, fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Kifejezetten száraz rejtett helyeken is szépen bokrosodik.

Nagyobb talajtakaró növények alól kissé kimosódhat a föld (pl. madárbirs). Jó fajok: borostyán, apró meténg (vinca minor), Symphoricarpos chenaultii, Lycium, Hypericum calycinum.

A Fajdbogyó (Gaultheria) egy cserépben vagy egy virágkosárban is jól mutató talajtakaró növény. Piros bogyótermése már októberben is megcsodálható, tél idején pedig különösen mutatós, bordó levelek díszítik.

Minden olyan, főleg évelő növény alkalmas lehet pázsitpótlónak, talajtakaró növénynek, amely alacsony, elterülő növekedésű, mint például borostyán ( árnyékos helyre ), vagy varjúháj ( napos helyre ).
[ Vissza ]
Szakkifejezések ...

Abban biztos voltam, hogy mulcscsal takart földet nem szeretnék, inkább a talajtakaró növények sűrű szövedékét látnám szívesen az évelők és a bokrok alatt.
Melyik növény mekkora terjedelmű lesz, szeret-e majd azon a helyen , ahová került?

Származása miatt igen kiválótalajtakaró növény a nagy dézsás növények mellett és a télikertek ágyásaiban . Észak -Európa országaiban is meghonosodott .Egyszerűsége ellenére a bubifejecske igen keresett szobanövény.

Sikerrel alkalmazható talajtakaró növényként. Kiváltható vele a kövérke (Pachysandra). Fák, cserjék között remekül mutat. A természet közeli kertek kedvelt növénye. Sziklák között is mutatós. Sírok beültetésére is megfelelő.

A félárnyékos fekvést eltűri, Halas, Hosszú életű, igénytelen talajtakaró Növény ..
Magassága: 20 -30 cm
Virágzási Ido: augusztus-október ...

Nem csoda, hogy kertészeti katalógus kerül a postaládába. Hamarosan indul a szezon. A hobbikertész izgatottan böngészi, mit is válasszon, milyen fát, futónövényt, talajtakaró növényt, virágot ültessen. Pótcselekvésként. Hiszen még javában itt a tél.

Főleg a nitrogén-dús talajt kedveli, amely serkenti a levelek növekedését, a virágzás rovására. Ezért inkább tápanyagban szegény talajba tegyük. Talajtakaró növényként is ültethetjük, vagy kerítésre is futtathatjuk, ...

Az ilyen problémás helyek gyeppótlására megoldást jelentenek a talajtakaró növények.

Ezt úgy kerülhetjük el, hogy töve körül vastag takaró réteget (mulcs) helyezünk el szalmából, tőzegből, fűrészporból vagy más szerves anyagból. Az is jó megoldás, ha közvetlenül eléje talajtakaró növényt, alacsony évelőt vagy örökzöldet ültetünk.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Talajtakaró, Virág, Rózsa, Évelő

Kertészkedés  Talajtakaró  Talajuntság

 
RSS Mobile