Kezdőlap (Talajtakaró)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Talajtakaró

Kertészkedés  Talajtakarás  Talajtakaró növény

Talajtakaró növények - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mik a talajtakaró növények?
A talajtakaró növények olyan alacsony, szétterülő növények, amik a nagyobb felületek (növényszigetek) takarására szolgálnak.


Talajtakaró gyeppótlók - "ahol még a fű sem nő"
Egy szépen gondozott pázsit központi helyet foglalhat el kertünkben. Amellett, hogy elválasztja egymástól a különböző kiültetett növénycsoportokat, ez tölti be az üres tér szerepét - ami mégsem üres.

Talajtakaró növények - tökéletes megoldás árnyékos helyeken
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz, Virágok ...

talajtakaró
az erdők talaját fedő fű, gyom, moha, lomb stb., általában a rajta levő élő vagy elhalt növények és növényrészek összessége. Csak kivételesen hiányzik a tarra vágott vagy irtott erdőterületeken vagy azokban az erdőkben, ahol az erdőaljt az alomtól megfosztják (alomszedés). A T.

Bokrok Fák Talajtakaró, alacsony tuja, boróka , fenyő
Növényültetési ötletek
Formák, strukturák Mintázat Kerti texturák Virágágyások Ültetési tippek A kert színei Rózsaszínű beültetés Fehér színű beültetés Bordó-piros beültetés Vertikalis kert Ültetési ötletek fűfélékre ...

~k
PázsitA pázsit igényes, szőnyegszerű, finom levelű fűfajokból álló zöldfelület, mely intenzív gondozást igényel. Általában díszparkok, kiemelt jelentőségű helyek sík felületét képezik. Itt jelenik meg a 'Fűre lépni tilos’ tábla.

~ díszcserjék
Webáruház » Díszcserjék »
Házfalak mentén, garázsbejárók mellett lévő hosszú, keskeny terület beültetésére is alkalmas az alábbi díszcserjeösszeállítás.

~ rózsa
Ültetési távolság:
A ~ rózsatöveket 100×100 cm-es térállásba telepítjük.

Milyen a jó ~ gyep?
Tweet
Legutóbbi számunkban a füvesítéses termesztési technológiát mutattuk be. Az alábbiakban a módszer növényvédelmi vonatkozásaira mutatunk rá.

A kaukázusi nefelejcs azon túl, hogy kiemelkedően látványos, ~ tulajdonsága miatt is igen kedvelt növény. Négyzetméterenként 6-8 virág beültetésével a második évben már zárt levéltakarót kapunk, így ezen a területen szükségtelen a gyomlálás.

Kezdőlap » Növény ismertető » ~ Cserjék
~ Cserjék
~ cserjék ...

~ növények - Megoldás gyep helyett
rovat:Díszkert
A ~ növények kitűnő helyettesítői a gyepnek. Előnyük, hogy olyan helyeken is jól érzik magukat, amely gyep létesítésére nem alkalmas.

~ja.
4. Nitrogén. Gyökerén nitrogént alkot amit a társ növény is
használ.

~ rózsa
A ~ rózsák napos rézsűk, pincetetők betelepítésére alkalmas, földhöz simuló vesszejű, apró virágú bokrok.
Parkrózsa ...

A ~ mulcs használatával esztétikusabbá, szemet gyönyörködtetőbbé tehetjük kertünket. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy segít megőrizni a talajban lévő nedvességet növényeink számára és kordában tartja a gyomokat. Lássuk a használatát!
Miért érdemes mulcsot használni?

~ növénynek ideális a kakukkfű, a veronika, a madárhúr, vagy a közkedvelt pázsitszegfű. Zöld színű ~ a dichondra, amely nem igényel túl sok ápolást, mégis egybefüggő zöld dekoratív felületet ad.

~ rózsák: Hasonlítanak a futókhoz, azonban rövidebbek a hajtásaik, laza bokrot képesek nevelni, méretük 0,5 m magastól akár 2-3 m magas is lehet. Támrendszert nem igényelnek, annál több helyet viszont a talajon.

~ rózsák
IV; Sövények kialakítása, metszése
Általános tudnivalók ...

A ~, kúszó borókák talajjal érintkező hajtásai maguktól is legyökeresednek. Leghajlamosabbak erre a nehézszagú boróka elterülő, lombszínében különböző változatai. Az ily módon elszaporodott borókák életképesebbek, szárazságtűrőbbek.

- ~k (akár rá is lehet lépni): kakukkfű
- Árnyékkedvelők: angyalgyökér, menta, metélőhagyma, citromfű, turbolya, petrezselyem
- Sziklakertbe: izsóp, levendula, kakukkfű, cipruska, majoránna ...

A ~k közül az apró meténg szárai nedves helyen maguktól is legyökereznek. Ezután már csak például tejfölös pohárba kell ültetnünk például virágföldbe és tartsuk árnyékos helyen majd ősszel ki is ültethetjük a végleges helyére.

~ és önfelújító képességűek, legalább 60-70%-os fedettséget adnak,
gyökérzetük nagy tömegű, de nem mélyre hatoló,
hosszú élettartamúak (legalább 6-8 év), ...

A jó ~ megfelelő vastagságú, átlag legalább 5 cm vastag. Bármilyen növényeknél lehet alkalmazni a következők betartásával. Közvetlenül a növények száránál, vagy a sorában a tövéhez közel ne takarjuk a talajt.

Kivalo ~k A sziklakertekben. Napfényre ÉS Jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld, évelő Gyepes. Magassága: 15 cm x, Szélessége: 25 cm -. Virágzási Ido: március-május. Virágszín: fehér sárga középpel. Napos helyet kedvel. Szárazságtűrő.
Armeria maritima: pázsitszegfű ...

A kertben ~ként vagy járdalapok közé és szegélynek ültessük, leginkább olyan helyekre, ahol ritkábban közlekedünk.
Kamillás lemosótej
(Hűtőben tartandó, 2-4 napig lehet felhasználni!) ...

Különböző színű ~ fóliák alkalmazásának tapasztalatai
Hazánkban a szabadföldi zöldség- és szamócatermesztésben egyre jobban terjed az intenzív fóliával takart bakhátas technológia.

Kertdilemma - ~ cserjék
A kertünkben sokszor kerülünk szembe azzal a dilemmával, hogy nagy a terület, és mi már nem bírunk el több növénnyel.

Közvetlenül a földfelszín felett, a ~n lassan kúszva, csomókban nő, körbeölelve más növényeket, melyekre ámítóan veti vissza a Nap sugarait. Igaz, hogy kissé alulértékelt növény, de legalább ugyanannyira érdekes is.

-Erősen árnyékos helyen és a fák alatt a pázsit nem lesz szép. Ilyen helyre árnyéktűrő ~ növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.

bokrok, ~ cserjék és örökzöldek nagyobb arányban
növények telepítése intenzív sűrűségben (összességében takarékosabb az egyszeri és minőségi növénytelepítés, mint a későbbi pótlás vagy tetemesebb fenntartási költség) ...

Évelők, kövirózsák, ~ cserjék termesztése
CSAK NAGYKERESKEDÉS!
[ Vissza ]
Cégtár ...

Az alföldek ~ja azonban nem egységes. A csernozjom talajokkal borított sík v, hátas területek mellett, különösen a mélyedményekben szikes, réti és lápos talajok fordulnak elő.
A csernozjom talajok tulajdonságai a füves sztyepp növényzet alatt alakultak ki.

Ilyen helyre árnyéktűrő ~ növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.
Áprilisban nyírjuk először a már korábban telepített gyepet. Ezzel serkentjük a sarjhajtások képződését, így a kiritkult felületek is újra besűrűsödnek.

A ~ anyagot még az öntözés elott terítsük szét, de a növényeket ne takarjuk le!
Fekete fóliát is használhatunk ~nak, de ezt még az ültetés elott ki kell teríteni. A szalma- vagy más takarással ráérünk késobb is.
Telepítés után
Ne mulasszuk el a palánták öntözését.

Azonban a borostyán nem mindig nyújtózik a magasba - jól mutat ~ként is a fák és bokrok árnyékában, ahol a gyepnek nincs esélye. Elnyomja a gyomot, és még a nyírfa vagy az ujjas juhar gyökérkonkurenciájával is dacol.

Borostyán: ha futtatjuk, a nagyobbak közé is sorolhatjuk, ~ként a kisebbek közé. Bármit kibír, ha egyszer beindul, csak kordában kell tartani.
Fekvő madárbirs: széles, alacsony bokor lesz, bárhol megél.

Az árvacsalánok ideális ~ növények, nagyon kevés fényt igényelnek. Attól függően, hogy melyik fajtát választunk, kora tavasztól lila, fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Kifejezetten száraz rejtett helyeken is szépen bokrosodik.
4. Szagos müge (Gallium Ordoratum) ...

Az erika örökzöld, ~ törpecserje, legismertebb fajtái október és február között fejlesztik ki piros, rózsaszín vagy fehér, apró, harangalakú virágait. Lehetőleg olyan, napos helyre telepítsük, ahol télen is rálátunk, legyen az kertünkben vagy akár egy balkonládában.

A kis területek miatt több részen is alkalmazzunk ~kat.
A kúszócserjék nagyon jól képesek növelni az amúgy igen szűkre szabott területeket.
Alkalmazhatunk egy-két igényesebb, növényt is, ami különlegessé varázsolja a nagyon kicsi kertet is (selyemakác, dérbabér).

Igénytelen és kiváló ~. Választhatunk félárnyékot vagy tűző napot kedvelőt is. A Geranium macrorrhizum ráadásul kiváló helykitöltő növény.
Geranium, Gólyaorr ...

Ne használja a zaccot önmagában talajtakarásra, keverje el más ~val! Mivel a kávémaradék hajlamos összeállni és megkeményedni, célszerű, ha összekeveri valamilyen száraz anyaggal, például fenyőtűvel vagy avarral.

A fenyőkéreg, más néven mulcs (angol szó, mulch: talajtakarás) természetes ~, legtöbbször kerti ágyások, cserjés zöldfelületek, díszfák körüli talajtakarására használjuk, de kerti utak naturális és lábkímélő borítása is lehet.

Kiváló ~, jól megfér egymás mellett több fűszernövénnyel, például a kakukkfűvel, mentával. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt. Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve.

Jó lenne,ha választottunk illene a kertünk stilusához és ne csak a divatot kövessük.
Nagyon jó ~ a fenyőkéreg és a kulé kavics amely több méretben is kapható.
Ágyásszegélyre használhatunk fát, sziklát és téglát, de egy kertben ne mind a hármat.

Lehetnek kertünkben sárgán virágévelők, lehetnek egynyáriak, választhatunk levelükkel díszítő fűszernövényeket, és telepíthetünk virágzáskor sárga foltot adó ~t is, például Lizinkát.
Lizinka (Lyisimachia numullaria 'Aurea')
(botanische-spaziergaenge.at) ...

gömb alakú: Thuja occidentalis 'Danica',
párnát alkotó: Pinus mugo var.pumilio,
elterülő, ~: Juniperus communis 'Repanda'
oszlopos: Juniperus communis 'Sentinel',
színes levelűek: Juniperus squamata 'Blue Star' ...

Nem csoda, hogy kertészeti katalógus kerül a postaládába. Hamarosan indul a szezon. A hobbikertész izgatottan böngészi, mit is válasszon, milyen fát, futónövényt, ~ növényt, virágot ültessen. Pótcselekvésként. Hiszen még javában itt a tél.

Egyes változatai heverők, mások fölemelkedő vagy visszahajló ágúak. A terjedő bokor egy idő után nagy területet borít be, ágai legyökeresednek. Kertbe ~nak, valamint rézsűk beültetésére kitűnő, ráadásul még a nyírást is jól tűri, így tetszés szerint alakítható.

Ha megóvja a talaj nedvességtartalmát, vizet takarít meg.
Fedje le a földet valamilyen takaró anyaggal, hogy a talaj felszínének nedvességtartalma csak lassan párologjon el. Erre a legmegfelelőbb valamilyen szerves anyag, kartonpapír vagy ~ fólia.

Persze, sajnos a termesztőkkel is nagyon kiszúrt ez a mostani időjárás, de ez most más téma. A metszés a megfelelő időben elvégezni a legfontosabb. A tavaszi metszés a legtöbb dísznövénynél a legfontosabb. Itt egy példa a jó időben megmetszett ~ rózsa, pár hónap múlva rengeteg virágot hoz.

A módszer előnye, hogy össze lehet keverni többféle fűmagot, a csírázást gyorsító tápoldatot, ~ és erózió elleni anyagot, a föld pH értékét változtató adalékot. Ezt a komplex összetevőjű anyagot jet-technológia alkalmazásával a gyepfelületre juttatjuk.

be azzal, hogy a különböző nemesítések neveit elhagyjuk, de mégse tudunk elsiklani a fölött a tény fölött, hogy léteznek olyan intelligens példányok, amelyek képesek az időjárás függvényében szirmaiknak csodálatos színét változtatni. Azért mondjuk el, hogy létezik 'kúszó, futó, bokor, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Virág, Kertész, Termés, Évelő?

◄ Talajtakarás   Talajtakaró növény ►
 
RSS Mobile