Kezdőlap (Talajtakaró)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Talajtakaró


 

Talajtakaró

Kertészkedés  Talajtakarás  Talajtakaró növény

Talajtakaró növények - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mik a talajtakaró növények?
A talajtakaró növények olyan alacsony, szétterülő növények, amik a nagyobb felületek (növényszigetek) takarására szolgálnak.


Talajtakaró gyeppótlók - "ahol még a fű sem nő"
Egy szépen gondozott pázsit központi helyet foglalhat el kertünkben. Amellett, hogy elválasztja egymástól a különböző kiültetett növénycsoportokat, ez tölti be az üres tér szerepét - ami mégsem üres.

Talajtakaró növények - tökéletes megoldás árnyékos helyeken
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz, Virágok ...

talajtakaró
az erdők talaját fedő fű, gyom, moha, lomb stb., általában a rajta levő élő vagy elhalt növények és növényrészek összessége.

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja.

Bokrok Fák Talajtakaró, alacsony tuja, boróka , fenyő
Növényültetési ötletek ...

Talajtakarók
PázsitA pázsit igényes, szőnyegszerű, finom levelű fűfajokból álló zöldfelület, mely intenzív gondozást igényel. Általában díszparkok, kiemelt jelentőségű helyek sík felületét képezik. Itt jelenik meg a 'Fűre lépni tilos’ tábla.

Talajtakaró díszcserjék
Webáruház » Díszcserjék »
Házfalak mentén, garázsbejárók mellett lévő hosszú, keskeny terület beültetésére is alkalmas az alábbi díszcserjeösszeállítás.

Talajtakaró rózsa
Ültetési távolság:
A talajtakaró rózsatöveket 100×100 cm-es térállásba telepítjük.

Milyen a jó talajtakaró gyep?
Tweet
Legutóbbi számunkban a füvesítéses termesztési technológiát mutattuk be. Az alábbiakban a módszer növényvédelmi vonatkozásaira mutatunk rá.

Kezdőlap » Növény ismertető » Talajtakaró Cserjék
Talajtakaró Cserjék
Talajtakaró cserjék ...

Talajtakaró növények - Megoldás gyep helyett
rovat:Díszkert
A talajtakaró növények kitűnő helyettesítői a gyepnek. Előnyük, hogy olyan helyeken is jól érzik magukat, amely gyep létesítésére nem alkalmas.

talajtakarója.
4. Nitrogén. Gyökerén nitrogént alkot amit a társ növény is
használ.

Talajtakaró rózsa
A talajtakaró rózsák napos rézsűk, pincetetők betelepítésére alkalmas, földhöz simuló vesszejű, apró virágú bokrok.
Parkrózsa ...

A talajtakaró mulcs használatával esztétikusabbá, szemet gyönyörködtetőbbé tehetjük kertünket. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy segít megőrizni a talajban lévő nedvességet növényeink számára és kordában tartja a gyomokat.

Talajtakaró növénynek ideális a kakukkfű, a veronika, a madárhúr, vagy a közkedvelt pázsitszegfű. Zöld színű talajtakaró a dichondra, amely nem igényel túl sok ápolást, mégis egybefüggő zöld dekoratív felületet ad.

Talajtakaró apró növény, melynek gyógyhatásai is ismertek - görcsoldó és idegnyugtató hatású. Levelei szép sötétzöldek, fehér csillag alakú virágait pedig tavasszal hozza.
5. Salamon pecsétje (Polygonatum Biflorum) ...

Talajtakaró rózsák: Hasonlítanak a futókhoz, azonban rövidebbek a hajtásaik, laza bokrot képesek nevelni, méretük 0,5 m magastól akár 2-3 m magas is lehet. Támrendszert nem igényelnek, annál több helyet viszont a talajon.

Talajtakaró rózsák
IV; Sövények kialakítása, metszése
Általános tudnivalók ...

A talajtakaró, kúszó borókák talajjal érintkező hajtásai maguktól is legyökeresednek. Leghajlamosabbak erre a nehézszagú boróka elterülő, lombszínében különböző változatai. Az ily módon elszaporodott borókák életképesebbek, szárazságtűrőbbek.

- Talajtakarók (akár rá is lehet lépni): kakukkfű
- Árnyékkedvelők: angyalgyökér, menta, metélőhagyma, citromfű, turbolya, petrezselyem
- Sziklakertbe: izsóp, levendula, kakukkfű, cipruska, majoránna ...

A talajtakarók közül az apró meténg szárai nedves helyen maguktól is legyökereznek. Ezután már csak például tejfölös pohárba kell ültetnünk például virágföldbe és tartsuk árnyékos helyen majd ősszel ki is ültethetjük a végleges helyére.

talajtakaró és önfelújító képességűek, legalább 60-70%-os fedettséget adnak,
gyökérzetük nagy tömegű, de nem mélyre hatoló,
hosszú élettartamúak (legalább 6-8 év), ...

A jó talajtakaró megfelelő vastagságú, átlag legalább 5 cm vastag. Bármilyen növényeknél lehet alkalmazni a következők betartásával. Közvetlenül a növények száránál, vagy a sorában a tövéhez közel ne takarjuk a talajt.

Kivalo talajtakarók A sziklakertekben. Napfényre ÉS Jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld, évelő Gyepes. Magassága: 15 cm x, Szélessége: 25 cm -. Virágzási Ido: március-május. Virágszín: fehér sárga középpel. Napos helyet kedvel.

A kertben talajtakaróként vagy járdalapok közé és szegélynek ültessük, leginkább olyan helyekre, ahol ritkábban közlekedünk.
Kamillás lemosótej
(Hűtőben tartandó, 2-4 napig lehet felhasználni!) ...

Különböző színű talajtakaró fóliák alkalmazásának tapasztalatai
Hazánkban a szabadföldi zöldség- és szamócatermesztésben egyre jobban terjed az intenzív fóliával takart bakhátas technológia.

Kertdilemma - Talajtakaró cserjék
A kertünkben sokszor kerülünk szembe azzal a dilemmával, hogy nagy a terület, és mi már nem bírunk el több növénnyel.

Közvetlenül a földfelszín felett, a talajtakarón lassan kúszva, csomókban nő, körbeölelve más növényeket, melyekre ámítóan veti vissza a Nap sugarait. Igaz, hogy kissé alulértékelt növény, de legalább ugyanannyira érdekes is.

-Erősen árnyékos helyen és a fák alatt a pázsit nem lesz szép. Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.

bokrok, talajtakaró cserjék és örökzöldek nagyobb arányban
növények telepítése intenzív sűrűségben (összességében takarékosabb az egyszeri és minőségi növénytelepítés, mint a későbbi pótlás vagy tetemesebb fenntartási költség) ...

Évelők, kövirózsák, talajtakaró cserjék termesztése
CSAK NAGYKERESKEDÉS!
[ Vissza ]
Cégtár ...

Az alföldek talajtakarója azonban nem egységes. A csernozjom talajokkal borított sík v, hátas területek mellett, különösen a mélyedményekben szikes, réti és lápos talajok fordulnak elő.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Virág, Kertész, Termés, Évelő

Kertészkedés  Talajtakarás  Talajtakaró növény

 
RSS Mobile