Kezdőlap (Talajtakaró)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Talajtakaró

Kertészkedés  Talajtakarás  Talajtakaró növény

Talajtakaró növények - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mik a talajtakaró növények?
A talajtakaró növények olyan alacsony, szétterülő növények, amik a nagyobb felületek (növényszigetek) takarására szolgálnak.


Talajtakaró gyeppótlók - "ahol még a fű sem nő"
Egy szépen gondozott pázsit központi helyet foglalhat el kertünkben. Amellett, hogy elválasztja egymástól a különböző kiültetett növénycsoportokat, ez tölti be az üres tér szerepét - ami mégsem üres.

Talajtakaró növények - tökéletes megoldás árnyékos helyeken
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz, Virágok ...

talajtakaró
az erdők talaját fedő fű, gyom, moha, lomb stb., általában a rajta levő élő vagy elhalt növények és növényrészek összessége. Csak kivételesen hiányzik a tarra vágott vagy irtott erdőterületeken vagy azokban az erdőkben, ahol az erdőaljt az alomtól megfosztják (alomszedés). A T.

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja.

Bokrok Fák Talajtakaró, alacsony tuja, boróka , fenyő
Növényültetési ötletek
Formák, strukturák Mintázat Kerti texturák Virágágyások Ültetési tippek A kert színei Rózsaszínű beültetés Fehér színű beültetés Bordó-piros beültetés Vertikalis kert Ültetési ötletek fűfélékre ...

Talajtakarók
PázsitA pázsit igényes, szőnyegszerű, finom levelű fűfajokból álló zöldfelület, mely intenzív gondozást igényel. Általában díszparkok, kiemelt jelentőségű helyek sík felületét képezik. Itt jelenik meg a 'Fűre lépni tilos’ tábla.

Talajtakaró díszcserjék
Webáruház » Díszcserjék »
Házfalak mentén, garázsbejárók mellett lévő hosszú, keskeny terület beültetésére is alkalmas az alábbi díszcserjeösszeállítás.

Talajtakaró rózsa
Ültetési távolság:
A talajtakaró rózsatöveket 100×100 cm-es térállásba telepítjük.

Milyen a jó talajtakaró gyep?
Tweet
Legutóbbi számunkban a füvesítéses termesztési technológiát mutattuk be. Az alábbiakban a módszer növényvédelmi vonatkozásaira mutatunk rá.

Kezdőlap » Növény ismertető » Talajtakaró Cserjék
Talajtakaró Cserjék
Talajtakaró cserjék ...

Talajtakaró növények - Megoldás gyep helyett
rovat:Díszkert
A talajtakaró növények kitűnő helyettesítői a gyepnek. Előnyük, hogy olyan helyeken is jól érzik magukat, amely gyep létesítésére nem alkalmas.

talajtakarója.
4. Nitrogén. Gyökerén nitrogént alkot amit a társ növény is
használ.

Talajtakaró rózsa
A talajtakaró rózsák napos rézsűk, pincetetők betelepítésére alkalmas, földhöz simuló vesszejű, apró virágú bokrok.
Parkrózsa ...

A talajtakaró mulcs használatával esztétikusabbá, szemet gyönyörködtetőbbé tehetjük kertünket. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy segít megőrizni a talajban lévő nedvességet növényeink számára és kordában tartja a gyomokat. Lássuk a használatát!
Miért érdemes mulcsot használni?

Talajtakaró növénynek ideális a kakukkfű, a veronika, a madárhúr, vagy a közkedvelt pázsitszegfű. Zöld színű talajtakaró a dichondra, amely nem igényel túl sok ápolást, mégis egybefüggő zöld dekoratív felületet ad.

Talajtakaró rózsák: Hasonlítanak a futókhoz, azonban rövidebbek a hajtásaik, laza bokrot képesek nevelni, méretük 0,5 m magastól akár 2-3 m magas is lehet. Támrendszert nem igényelnek, annál több helyet viszont a talajon.

Talajtakaró rózsák
IV; Sövények kialakítása, metszése
Általános tudnivalók ...

A talajtakaró, kúszó borókák talajjal érintkező hajtásai maguktól is legyökeresednek. Leghajlamosabbak erre a nehézszagú boróka elterülő, lombszínében különböző változatai. Az ily módon elszaporodott borókák életképesebbek, szárazságtűrőbbek.

- Talajtakarók (akár rá is lehet lépni): kakukkfű
- Árnyékkedvelők: angyalgyökér, menta, metélőhagyma, citromfű, turbolya, petrezselyem
- Sziklakertbe: izsóp, levendula, kakukkfű, cipruska, majoránna ...

A talajtakarók közül az apró meténg szárai nedves helyen maguktól is legyökereznek. Ezután már csak például tejfölös pohárba kell ültetnünk például virágföldbe és tartsuk árnyékos helyen majd ősszel ki is ültethetjük a végleges helyére.

talajtakaró és önfelújító képességűek, legalább 60-70%-os fedettséget adnak,
gyökérzetük nagy tömegű, de nem mélyre hatoló,
hosszú élettartamúak (legalább 6-8 év), ...

A jó talajtakaró megfelelő vastagságú, átlag legalább 5 cm vastag. Bármilyen növényeknél lehet alkalmazni a következők betartásával. Közvetlenül a növények száránál, vagy a sorában a tövéhez közel ne takarjuk a talajt.

Kivalo talajtakarók A sziklakertekben. Napfényre ÉS Jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld, évelő Gyepes. Magassága: 15 cm x, Szélessége: 25 cm -. Virágzási Ido: március-május. Virágszín: fehér sárga középpel. Napos helyet kedvel. Szárazságtűrő.
Armeria maritima: pázsitszegfű ...

A kertben talajtakaróként vagy járdalapok közé és szegélynek ültessük, leginkább olyan helyekre, ahol ritkábban közlekedünk.
Kamillás lemosótej
(Hűtőben tartandó, 2-4 napig lehet felhasználni!) ...

Különböző színű talajtakaró fóliák alkalmazásának tapasztalatai
Hazánkban a szabadföldi zöldség- és szamócatermesztésben egyre jobban terjed az intenzív fóliával takart bakhátas technológia.

Kertdilemma - Talajtakaró cserjék
A kertünkben sokszor kerülünk szembe azzal a dilemmával, hogy nagy a terület, és mi már nem bírunk el több növénnyel.

Közvetlenül a földfelszín felett, a talajtakarón lassan kúszva, csomókban nő, körbeölelve más növényeket, melyekre ámítóan veti vissza a Nap sugarait. Igaz, hogy kissé alulértékelt növény, de legalább ugyanannyira érdekes is.

-Erősen árnyékos helyen és a fák alatt a pázsit nem lesz szép. Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.

bokrok, talajtakaró cserjék és örökzöldek nagyobb arányban
növények telepítése intenzív sűrűségben (összességében takarékosabb az egyszeri és minőségi növénytelepítés, mint a későbbi pótlás vagy tetemesebb fenntartási költség) ...

Évelők, kövirózsák, talajtakaró cserjék termesztése
CSAK NAGYKERESKEDÉS!
[ Vissza ]
Cégtár ...

Az alföldek talajtakarója azonban nem egységes. A csernozjom talajokkal borított sík v, hátas területek mellett, különösen a mélyedményekben szikes, réti és lápos talajok fordulnak elő.
A csernozjom talajok tulajdonságai a füves sztyepp növényzet alatt alakultak ki.

Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.
Áprilisban nyírjuk először a már korábban telepített gyepet. Ezzel serkentjük a sarjhajtások képződését, így a kiritkult felületek is újra besűrűsödnek.

A talajtakaró anyagot még az öntözés elott terítsük szét, de a növényeket ne takarjuk le!
Fekete fóliát is használhatunk talajtakarónak, de ezt még az ültetés elott ki kell teríteni. A szalma- vagy más takarással ráérünk késobb is.
Telepítés után
Ne mulasszuk el a palánták öntözését.

Azonban a borostyán nem mindig nyújtózik a magasba - jól mutat talajtakaróként is a fák és bokrok árnyékában, ahol a gyepnek nincs esélye. Elnyomja a gyomot, és még a nyírfa vagy az ujjas juhar gyökérkonkurenciájával is dacol.

Borostyán: ha futtatjuk, a nagyobbak közé is sorolhatjuk, talajtakaróként a kisebbek közé. Bármit kibír, ha egyszer beindul, csak kordában kell tartani.
Fekvő madárbirs: széles, alacsony bokor lesz, bárhol megél.

Az árvacsalánok ideális talajtakaró növények, nagyon kevés fényt igényelnek. Attól függően, hogy melyik fajtát választunk, kora tavasztól lila, fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Kifejezetten száraz rejtett helyeken is szépen bokrosodik.
4. Szagos müge (Gallium Ordoratum) ...

Az erika örökzöld, talajtakaró törpecserje, legismertebb fajtái október és február között fejlesztik ki piros, rózsaszín vagy fehér, apró, harangalakú virágait. Lehetőleg olyan, napos helyre telepítsük, ahol télen is rálátunk, legyen az kertünkben vagy akár egy balkonládában.

A kis területek miatt több részen is alkalmazzunk talajtakarókat.
A kúszócserjék nagyon jól képesek növelni az amúgy igen szűkre szabott területeket.
Alkalmazhatunk egy-két igényesebb, növényt is, ami különlegessé varázsolja a nagyon kicsi kertet is (selyemakác, dérbabér).

Igénytelen és kiváló talajtakaró. Választhatunk félárnyékot vagy tűző napot kedvelőt is. A Geranium macrorrhizum ráadásul kiváló helykitöltő növény.
Geranium, Gólyaorr ...

Ne használja a zaccot önmagában talajtakarásra, keverje el más talajtakaróval! Mivel a kávémaradék hajlamos összeállni és megkeményedni, célszerű, ha összekeveri valamilyen száraz anyaggal, például fenyőtűvel vagy avarral.

A fenyőkéreg, más néven mulcs (angol szó, mulch: talajtakarás) természetes talajtakaró, legtöbbször kerti ágyások, cserjés zöldfelületek, díszfák körüli talajtakarására használjuk, de kerti utak naturális és lábkímélő borítása is lehet.

Kiváló talajtakaró, jól megfér egymás mellett több fűszernövénnyel, például a kakukkfűvel, mentával. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt. Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve.

Jó lenne,ha választottunk illene a kertünk stilusához és ne csak a divatot kövessük.
Nagyon jó talajtakaró a fenyőkéreg és a kulé kavics amely több méretben is kapható.
Ágyásszegélyre használhatunk fát, sziklát és téglát, de egy kertben ne mind a hármat.

Lehetnek kertünkben sárgán virágévelők, lehetnek egynyáriak, választhatunk levelükkel díszítő fűszernövényeket, és telepíthetünk virágzáskor sárga foltot adó talajtakarót is, például Lizinkát.
Lizinka (Lyisimachia numullaria 'Aurea')
(botanische-spaziergaenge.at) ...

gömb alakú: Thuja occidentalis 'Danica',
párnát alkotó: Pinus mugo var.pumilio,
elterülő, talajtakaró: Juniperus communis 'Repanda'
oszlopos: Juniperus communis 'Sentinel',
színes levelűek: Juniperus squamata 'Blue Star' ...

Nem csoda, hogy kertészeti katalógus kerül a postaládába. Hamarosan indul a szezon. A hobbikertész izgatottan böngészi, mit is válasszon, milyen fát, futónövényt, talajtakaró növényt, virágot ültessen. Pótcselekvésként. Hiszen még javában itt a tél.

Egyes változatai heverők, mások fölemelkedő vagy visszahajló ágúak. A terjedő bokor egy idő után nagy területet borít be, ágai legyökeresednek. Kertbe talajtakarónak, valamint rézsűk beültetésére kitűnő, ráadásul még a nyírást is jól tűri, így tetszés szerint alakítható.

Ha megóvja a talaj nedvességtartalmát, vizet takarít meg.
Fedje le a földet valamilyen takaró anyaggal, hogy a talaj felszínének nedvességtartalma csak lassan párologjon el. Erre a legmegfelelőbb valamilyen szerves anyag, kartonpapír vagy talajtakaró fólia.

Persze, sajnos a termesztőkkel is nagyon kiszúrt ez a mostani időjárás, de ez most más téma. A metszés a megfelelő időben elvégezni a legfontosabb. A tavaszi metszés a legtöbb dísznövénynél a legfontosabb. Itt egy példa a jó időben megmetszett talajtakaró rózsa, pár hónap múlva rengeteg virágot hoz.

A módszer előnye, hogy össze lehet keverni többféle fűmagot, a csírázást gyorsító tápoldatot, talajtakaró és erózió elleni anyagot, a föld pH értékét változtató adalékot. Ezt a komplex összetevőjű anyagot jet-technológia alkalmazásával a gyepfelületre juttatjuk.

be azzal, hogy a különböző nemesítések neveit elhagyjuk, de mégse tudunk elsiklani a fölött a tény fölött, hogy léteznek olyan intelligens példányok, amelyek képesek az időjárás függvényében szirmaiknak csodálatos színét változtatni. Azért mondjuk el, hogy létezik 'kúszó, futó, bokor, talajtakaró, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Virág, Kertész, Termés, Évelő?

◄ Talajtakarás   Talajtakaró növény ►
 
RSS Mobile