Kezdőlap (Talajtakaró)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Talajtakaró

Kertészkedés  Talajtakarás  Talajtakaró növény

Talajtakaró növények - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mik a talajtakaró növények?
A talajtakaró növények olyan alacsony, szétterülő növények, amik a nagyobb felületek (növényszigetek) takarására szolgálnak.


Talajtakaró gyeppótlók - "ahol még a fű sem nő"
Egy szépen gondozott pázsit központi helyet foglalhat el kertünkben. Amellett, hogy elválasztja egymástól a különböző kiültetett növénycsoportokat, ez tölti be az üres tér szerepét - ami mégsem üres.

Talajtakaró növények - tökéletes megoldás árnyékos helyeken
Fa- és bokorápolás, Kertészeti tippek, Tavasz, Virágok ...

talajtakaró
az erdők talaját fedő fű, gyom, moha, lomb stb., általában a rajta levő élő vagy elhalt növények és növényrészek összessége.

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja.

Bokrok Fák Talajtakaró, alacsony tuja, boróka , fenyő
Növényültetési ötletek ...

Talajtakarók
PázsitA pázsit igényes, szőnyegszerű, finom levelű fűfajokból álló zöldfelület, mely intenzív gondozást igényel. Általában díszparkok, kiemelt jelentőségű helyek sík felületét képezik. Itt jelenik meg a 'Fűre lépni tilos’ tábla.

Talajtakaró díszcserjék
Webáruház » Díszcserjék »
Házfalak mentén, garázsbejárók mellett lévő hosszú, keskeny terület beültetésére is alkalmas az alábbi díszcserjeösszeállítás.

Talajtakaró rózsa
Ültetési távolság:
A talajtakaró rózsatöveket 100×100 cm-es térállásba telepítjük.

Milyen a jó talajtakaró gyep?
Tweet
Legutóbbi számunkban a füvesítéses termesztési technológiát mutattuk be. Az alábbiakban a módszer növényvédelmi vonatkozásaira mutatunk rá.

Kezdőlap » Növény ismertető » Talajtakaró Cserjék
Talajtakaró Cserjék
Talajtakaró cserjék ...

Talajtakaró növények - Megoldás gyep helyett
rovat:Díszkert
A talajtakaró növények kitűnő helyettesítői a gyepnek. Előnyük, hogy olyan helyeken is jól érzik magukat, amely gyep létesítésére nem alkalmas.

talajtakarója.
4. Nitrogén. Gyökerén nitrogént alkot amit a társ növény is
használ.

Talajtakaró rózsa
A talajtakaró rózsák napos rézsűk, pincetetők betelepítésére alkalmas, földhöz simuló vesszejű, apró virágú bokrok.
Parkrózsa ...

A talajtakaró mulcs használatával esztétikusabbá, szemet gyönyörködtetőbbé tehetjük kertünket. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy segít megőrizni a talajban lévő nedvességet növényeink számára és kordában tartja a gyomokat.

Talajtakaró növénynek ideális a kakukkfű, a veronika, a madárhúr, vagy a közkedvelt pázsitszegfű. Zöld színű talajtakaró a dichondra, amely nem igényel túl sok ápolást, mégis egybefüggő zöld dekoratív felületet ad.

Talajtakaró apró növény, melynek gyógyhatásai is ismertek - görcsoldó és idegnyugtató hatású. Levelei szép sötétzöldek, fehér csillag alakú virágait pedig tavasszal hozza.
5. Salamon pecsétje (Polygonatum Biflorum) ...

Talajtakaró rózsák: Hasonlítanak a futókhoz, azonban rövidebbek a hajtásaik, laza bokrot képesek nevelni, méretük 0,5 m magastól akár 2-3 m magas is lehet. Támrendszert nem igényelnek, annál több helyet viszont a talajon.

Talajtakaró rózsák
IV; Sövények kialakítása, metszése
Általános tudnivalók ...

A talajtakaró, kúszó borókák talajjal érintkező hajtásai maguktól is legyökeresednek. Leghajlamosabbak erre a nehézszagú boróka elterülő, lombszínében különböző változatai. Az ily módon elszaporodott borókák életképesebbek, szárazságtűrőbbek.

- Talajtakarók (akár rá is lehet lépni): kakukkfű
- Árnyékkedvelők: angyalgyökér, menta, metélőhagyma, citromfű, turbolya, petrezselyem
- Sziklakertbe: izsóp, levendula, kakukkfű, cipruska, majoránna ...

A talajtakarók közül az apró meténg szárai nedves helyen maguktól is legyökereznek. Ezután már csak például tejfölös pohárba kell ültetnünk például virágföldbe és tartsuk árnyékos helyen majd ősszel ki is ültethetjük a végleges helyére.

talajtakaró és önfelújító képességűek, legalább 60-70%-os fedettséget adnak,
gyökérzetük nagy tömegű, de nem mélyre hatoló,
hosszú élettartamúak (legalább 6-8 év), ...

A jó talajtakaró megfelelő vastagságú, átlag legalább 5 cm vastag. Bármilyen növényeknél lehet alkalmazni a következők betartásával. Közvetlenül a növények száránál, vagy a sorában a tövéhez közel ne takarjuk a talajt.

Kivalo talajtakarók A sziklakertekben. Napfényre ÉS Jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld, évelő Gyepes. Magassága: 15 cm x, Szélessége: 25 cm -. Virágzási Ido: március-május. Virágszín: fehér sárga középpel. Napos helyet kedvel.

A kertben talajtakaróként vagy járdalapok közé és szegélynek ültessük, leginkább olyan helyekre, ahol ritkábban közlekedünk.
Kamillás lemosótej
(Hűtőben tartandó, 2-4 napig lehet felhasználni!) ...

Különböző színű talajtakaró fóliák alkalmazásának tapasztalatai
Hazánkban a szabadföldi zöldség- és szamócatermesztésben egyre jobban terjed az intenzív fóliával takart bakhátas technológia.

Kertdilemma - Talajtakaró cserjék
A kertünkben sokszor kerülünk szembe azzal a dilemmával, hogy nagy a terület, és mi már nem bírunk el több növénnyel.

Közvetlenül a földfelszín felett, a talajtakarón lassan kúszva, csomókban nő, körbeölelve más növényeket, melyekre ámítóan veti vissza a Nap sugarait. Igaz, hogy kissé alulértékelt növény, de legalább ugyanannyira érdekes is.

-Erősen árnyékos helyen és a fák alatt a pázsit nem lesz szép. Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.

bokrok, talajtakaró cserjék és örökzöldek nagyobb arányban
növények telepítése intenzív sűrűségben (összességében takarékosabb az egyszeri és minőségi növénytelepítés, mint a későbbi pótlás vagy tetemesebb fenntartási költség) ...

Évelők, kövirózsák, talajtakaró cserjék termesztése
CSAK NAGYKERESKEDÉS!
[ Vissza ]
Cégtár ...

Az alföldek talajtakarója azonban nem egységes. A csernozjom talajokkal borított sík v, hátas területek mellett, különösen a mélyedményekben szikes, réti és lápos talajok fordulnak elő.

Ilyen helyre árnyéktűrő talajtakaró növényeket telepítsünk. Ha a gyepbe tipegőket akarunk fektetni, ezt a fűmag vetése előtt végezzük el.
Áprilisban nyírjuk először a már korábban telepített gyepet.

A talajtakaró anyagot még az öntözés elott terítsük szét, de a növényeket ne takarjuk le!
Fekete fóliát is használhatunk talajtakarónak, de ezt még az ültetés elott ki kell teríteni. A szalma- vagy más takarással ráérünk késobb is.
Telepítés után ...

Azonban a borostyán nem mindig nyújtózik a magasba - jól mutat talajtakaróként is a fák és bokrok árnyékában, ahol a gyepnek nincs esélye. Elnyomja a gyomot, és még a nyírfa vagy az ujjas juhar gyökérkonkurenciájával is dacol.

Borostyán: ha futtatjuk, a nagyobbak közé is sorolhatjuk, talajtakaróként a kisebbek közé. Bármit kibír, ha egyszer beindul, csak kordában kell tartani.
Fekvő madárbirs: széles, alacsony bokor lesz, bárhol megél.

Az erika örökzöld, talajtakaró törpecserje, legismertebb fajtái október és február között fejlesztik ki piros, rózsaszín vagy fehér, apró, harangalakú virágait.

Két fajtájuk van, a fánlakók /epifiton/ és a talajtakarók. A gyökérlabdájuk nagyon fejletlen, ezért sekély ültetőedényben érzik jól magukat. Mindig lágy vizes öntézést igényelnek.

Igénytelen és kiváló talajtakaró. Választhatunk félárnyékot vagy tűző napot kedvelőt is. A Geranium macrorrhizum ráadásul kiváló helykitöltő növény.
Geranium, Gólyaorr ...

Ne használja a zaccot önmagában talajtakarásra, keverje el más talajtakaróval! Mivel a kávémaradék hajlamos összeállni és megkeményedni, célszerű, ha összekeveri valamilyen száraz anyaggal, például fenyőtűvel vagy avarral.

A fenyőkéreg, más néven mulcs (angol szó, mulch: talajtakarás) természetes talajtakaró, legtöbbször kerti ágyások, cserjés zöldfelületek, díszfák körüli talajtakarására használjuk, de kerti utak naturális és lábkímélő borítása is lehet.

szőnyegképző növények: közvetlenül a talaj felszíne fölött terülnek szét, sűrű talajtakaró réteget alkotva madárhúr, vörös ínfű, pázsitviola,
levélrózsás növények: leveleik egy pont köré centralizálódnak, felfelé alig nőnek( kövirózsa) ...

Kiváló talajtakaró, jól megfér egymás mellett több fűszernövénnyel, például a kakukkfűvel, mentával. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt.

Jó lenne,ha választottunk illene a kertünk stilusához és ne csak a divatot kövessük.
Nagyon jó talajtakaró a fenyőkéreg és a kulé kavics amely több méretben is kapható.

gömb alakú: Thuja occidentalis 'Danica',
párnát alkotó: Pinus mugo var.pumilio,
elterülő, talajtakaró: Juniperus communis 'Repanda'
oszlopos: Juniperus communis 'Sentinel',
színes levelűek: Juniperus squamata 'Blue Star' ...

Nem csoda, hogy kertészeti katalógus kerül a postaládába. Hamarosan indul a szezon. A hobbikertész izgatottan böngészi, mit is válasszon, milyen fát, futónövényt, talajtakaró növényt, virágot ültessen. Pótcselekvésként. Hiszen még javában itt a tél.

Lehetnek kertünkben sárgán virágévelők, lehetnek egynyáriak, választhatunk levelükkel díszítő fűszernövényeket, és telepíthetünk virágzáskor sárga foltot adó talajtakarót is, például Lizinkát.

A terjedő bokor egy idő után nagy területet borít be, ágai legyökeresednek. Kertbe talajtakarónak, valamint rézsűk beültetésére kitűnő, ráadásul még a nyírást is jól tűri, így tetszés szerint alakítható.

Fedje le a földet valamilyen takaró anyaggal, hogy a talaj felszínének nedvességtartalma csak lassan párologjon el. Erre a legmegfelelőbb valamilyen szerves anyag, kartonpapír vagy talajtakaró fólia.

A metszés a megfelelő időben elvégezni a legfontosabb. A tavaszi metszés a legtöbb dísznövénynél a legfontosabb. Itt egy példa a jó időben megmetszett talajtakaró rózsa, pár hónap múlva rengeteg virágot hoz...

A módszer előnye, hogy össze lehet keverni többféle fűmagot, a csírázást gyorsító tápoldatot, talajtakaró és erózió elleni anyagot, a föld pH értékét változtató adalékot.

de mégse tudunk elsiklani a fölött a tény fölött, hogy léteznek olyan intelligens példányok, amelyek képesek az időjárás függvényében szirmaiknak csodálatos színét változtatni. Azért mondjuk el, hogy létezik 'kúszó, futó, bokor, talajtakaró, törpe, ...

Lásd még: Lásd még: Talaj, Virág, Kertész, Termés, Évelő

Kertészkedés  Talajtakarás  Talajtakaró növény

 
RSS Mobile