Kezdőlap (Talajfertőtlenítés)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Talajfertőtlenítés


 

Talajfertőtlenítés

Kertészkedés  Talajelőkészítés  Talajjavítás

Talajfertőtlenítés a biokertben
Tweet
Nagyon fontos, hogy a biokertész az év során többször is gondoljon a termőtalaj fertőtlenítésére.


Tavaszi munka:
A talajban rengeteg élőlény él. Ezeknek egy része alig várja, hogy a földbe helyezzük féltett palántáinkat és magjainkat, mert ők ugyanúgy kulináris élvezetet látnak bennük, mint mi a későbbi termésben.

Talajfertőtlenítés környezetbarát módon
rovat:Növényvédelem
A fonálférgek törzse az ízeltlábúaké után a második legfajgazdagabb az állatvilágban. Közel 20 000 leírt fajuk ismert.


Fontos, tavaszi feladat a , mert a talajban többféle kártevő (drótféreg, cserebogár pajor, lótücsök, stb.) él és szaporodik.

Talajfertőtlenítés. A búza - illetve a kalászosok - talajfertőtlenítésére az engedélyezett szerek bármelyike alkalmas. A kijuttatás idejét és a megfelelő készítményt a talajban található kártevők száma és összetétele határozza meg.

A t (fertőzöttség esetén) és a csávázást a növényvédelmi törvény
kötelezően előírja. A rovarölő szeres csávázás a t kiválthatná, de a gabonaféléknél ez kevésbé gazdaságos.

A talajfertőtlenítést ugyancsak maximum kétévenkét, a talajátmosást követő években végezzük, valamilyen totális fertőtlenítést adó (gomba-, baktérium-, vírus-, rovarölő) szerrel, például Basamiddal.

Védekezés: sel. Ezt csak ültetés előtt lehet ami tudom az eprednek nem jó hír. Ilyen szer például a Diazinon vagy a Basamid.

Kártevőmentesítés - vegyszeres talajfertőtlenítés
Az enyhe tél rossz hír a pázsittulajdonosok számára. Az utóbbi években drasztikusan megnövekedett a kártevők (pl. lótücsök) száma, a vegyszeres talajfertőtlenítés elkerülhetetlenné vált.

Elővetemény, talajművelés, alaptrágyázás,
A fóliasátorba előveteménynek spenót volt vetve, előző év őszén. A spenót betakarítása után a talajt kitisztítottam a növénymaradványoktól.

Végezzünk talajfertőtlenítést a telepítendő gyümölcsfák helyén is. A gödröt és a kiemelt földet is kezeljük! ...

Fontos és kikerülhetetlen lépés - a gyomirtást követően - a . Ezt a munkafázist mindenképp vegyszerrel végezzük. A fertőtlenítés célja az, hogy a talajban található kártevőket és a gyomok magvait elpusztítsuk.

A palántanevelésnél, hajtatásban és szabadföldön is igen fontos a talajfertőtlenítés.. A kártevők ellen egyaránt sikerrel alkalmazható fólia alatt, üvegházban és szabadföldön is a Force 1,5 G, Force 10 CS, vagy a Basudin 5 G.

A terület előkészítés magába foglalja a mélyforgatást, a tápanyagfeltöltést, a t, az utak, sorok és a növényhelyek kijelölését, az öntözéshez szükséges gerincvezetékek lefektetését, valamint a terület bekerítését.

A terület előkészítésénél fontos megemlíteni a talajfertőtlenítés fontosságát az esetleges talajlakó kártevők, és/vagy baktériumok, gombák ellen.

A gombás betegségek (fuzáriumos hervadás, verticíliumos hervadás) sokszor sel kivédhetők. A fehérrozsda (lásd a képet), a szeptóriás levélfoltosság, a botritiszes fertőződés szintén jellegzetes betegségei a növénynek.

Ilyenkor még érdemes talajfertőtlenítést végezni, ha a tenyészidőben nagyon felszaporodtak a talajban élő kártevők. Legveszélyesebb a lótetű, a cserebogárpajor és a drótféreg.

Hogyha vegyszer alkalmazását is igénylő válik szüksége, vonjunk be szakembert, illetve legalább kérjük ki tanácsát! ...

Ősszel viszonylag sok cserebogárpajor lepte el előkertünket. Az első talajfertőtlenítés nem volt teljesen hatásos, mert utána maradtak még mozgó egyedek, így 2-3 héttel később (kertész javaslatára) új
Én is kérdezek!
Facebook ...

Ha az előbbiekben említett technológiák elmaradtak, vagy ennek ellenére is jelentős mennyiségben észleljük a pajorok jelenlétét, akkor a és a "vegyszeres" védelem eszközeihez kell nyúlnunk.

Ezeken a sorokon - talajfertőtlenítési céllal - koratavaszi vetéssel feltétlenül előveteményként mustárt, vagy mézontófüvet termesztek. Később pedig arra törekszem, hogy ültetés előtt egy-kétszer a paradicsomsorok helye csalánnal legyen takarva.

erdei cserebogár, bogár, májusi cserebogár, gyertyán, bükk, nyír, juhar,
Kertészeti lexikon E
Erdei cserebogár ...

A talajt a gyepszőnyeg alá ugyanúgy kell elkészíteni, mintha fűmag vetéshez készülnénk.
Talaj tápanyagfeltöltés, szervesanyag-pótlás, talajlazítás, talajfertőtlenítés, talajszintezés, hengerezés, melyek mind fontos munkafolyamatok.

Így, a leírás alapján több dolog is lehet. Konkrétan rágásnyomokat lát a növényeken. Ha nem, lehet palántadőlés is. Látatlanban sajnos nehéz megmondani. Fontos kérdés, hogy végzett-e valamilyen módszerrel?

Védekezési megoldások: Talajfertőtlenítés fizikai eljárással vagy növényvédelmi úton, a fentebb említett módszerrel.Ha a rizoktóniás megbetegedést a dugványokon észleljük, akkor a következők valamelyikével öntözzük be a talajt.

A kémiai védekezés növényvédő szereit, pedig a 4. táblázat foglalja össze. A leghatékonyabb védekezési eljárás a metilbromidos t 2005-től betiltják! A legjobb megoldást a rezisztens fajták nemesítése, termesztése jelentené.

Lásd még: Lásd még: Talaj, Termés, Kártevő, Kártevők, Virág

Kertészkedés  Talajelőkészítés  Talajjavítás

 
RSS Mobile