Kezdőlap (Talajfertőtlenítés)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Talajfertőtlenítés

Kertészkedés  Talajelőkészítés  Talajjavítás

Talajfertőtlenítés a biokertben
Tweet
Nagyon fontos, hogy a biokertész az év során többször is gondoljon a termőtalaj fertőtlenítésére. A biokertész a talajt nem mesterségesen előállított vegyszerekkel, hanem az egyes növények által termelt anyagok segítségével fertőtleníti.


Tavaszi munka: talajfertőtlenítés
A talajban rengeteg élőlény él. Ezeknek egy része alig várja, hogy a földbe helyezzük féltett palántáinkat és magjainkat, mert ők ugyanúgy kulináris élvezetet látnak bennük, mint mi a későbbi termésben. Ezek között van, amit látunk, van, amit nem.

Talajfertőtlenítés környezetbarát módon
rovat:Növényvédelem
A fonálférgek törzse az ízeltlábúaké után a második legfajgazdagabb az állatvilágban. Közel 20 000 leírt fajuk ismert. Köztük van szabadon élő faj is és növényeken-, állatokon élősködő is.

Talajfertőtlenítés
Fontos, tavaszi feladat a talajfertőtlenítés, mert a talajban többféle kártevő (drótféreg, cserebogár pajor, lótücsök, stb.) él és szaporodik. Ezek roppant falánkak és különösen tavasszal minden, zsenge növényi részt megrágnak, tönkretesznek.

Talajfertőtlenítés. A búza - illetve a kalászosok - talajfertőtlenítésére az engedélyezett szerek bármelyike alkalmas. A kijuttatás idejét és a megfelelő készítményt a talajban található kártevők száma és összetétele határozza meg. (A kijuttatás ideje szeptember első felétől október első feléig.)
...

A talajfertőtlenítés új, reménykeltő védekezési irányvonala a biológiai növényvédelem területére vezet. A kutatások már a rokon kártevők ellen sikerrel visszaigazoltak, valószínűsíthető az elkövetkező közeli időszakban, a gyepkultúrákban való felhasználás bevezetése.

A talajfertőtlenítést (fertőzöttség esetén) és a csávázást a növényvédelmi törvény
kötelezően előírja. A rovarölő szeres csávázás a talajfertőtlenítést kiválthatná, de a gabonaféléknél ez kevésbé gazdaságos.

A talajfertőtlenítést ugyancsak maximum kétévenkét, a talajátmosást követő években végezzük, valamilyen totális fertőtlenítést adó (gomba-, baktérium-, vírus-, rovarölő) szerrel, például Basamiddal.

Védekezés: talajfertőtlenítéssel. Ezt csak ültetés előtt lehet ami tudom az eprednek nem jó hír. Ilyen szer például a Diazinon vagy a Basamid.

Kártevőmentesítés - vegyszeres talajfertőtlenítés
Az enyhe tél rossz hír a pázsittulajdonosok számára. Az utóbbi években drasztikusan megnövekedett a kártevők (pl. lótücsök) száma, a vegyszeres talajfertőtlenítés elkerülhetetlenné vált.

Elővetemény, talajművelés, alaptrágyázás, talajfertőtlenítés
A fóliasátorba előveteménynek spenót volt vetve, előző év őszén. A spenót betakarítása után a talajt kitisztítottam a növénymaradványoktól. Ezután alaptrágyaként 20 kg/m2 szervestrágyát jutattam ki és bedolgoztam a talajba.

Végezzünk talajfertőtlenítést a telepítendő gyümölcsfák helyén is. A gödröt és a kiemelt földet is kezeljük! A talajfertőtlenítést lehetőleg a vetés előtt 2-3 héttel célszerű elvégezni, mert előfordulhat, hogy a fejlődő gáz a vetőmagvak csírázását gátolja.

Fontos és kikerülhetetlen lépés - a gyomirtást követően - a talajfertőtlenítés. Ezt a munkafázist mindenképp vegyszerrel végezzük. A fertőtlenítés célja az, hogy a talajban található kártevőket és a gyomok magvait elpusztítsuk.

A palántanevelésnél, hajtatásban és szabadföldön is igen fontos a talajfertőtlenítés.. A kártevők ellen egyaránt sikerrel alkalmazható fólia alatt, üvegházban és szabadföldön is a Force 1,5 G, Force 10 CS, vagy a Basudin 5 G.

A terület előkészítés magába foglalja a mélyforgatást, a tápanyagfeltöltést, a talajfertőtlenítést, az utak, sorok és a növényhelyek kijelölését, az öntözéshez szükséges gerincvezetékek lefektetését, valamint a terület bekerítését.

A terület előkészítésénél fontos megemlíteni a talajfertőtlenítés fontosságát az esetleges talajlakó kártevők, és/vagy baktériumok, gombák ellen. Termelői körökből jó visszajelzéseket hallani a Force 1,5 G (7-10 gramm/m2) és az IPAM 40 (1-2 dl/m2) hatékonyságáról.

A gombás betegségek (fuzáriumos hervadás, verticíliumos hervadás) sokszor talajfertőtlenítéssel kivédhetők. A fehérrozsda (lásd a képet), a szeptóriás levélfoltosság, a botritiszes fertőződés szintén jellegzetes betegségei a növénynek.

Ilyenkor még érdemes talajfertőtlenítést végezni, ha a tenyészidőben nagyon felszaporodtak a talajban élő kártevők. Legveszélyesebb a lótetű, a cserebogárpajor és a drótféreg. Pár hét múlva telelésre húzódnak a mélyebb rétegekbe, ezért most védekezzünk ellenük.

Hogyha vegyszer alkalmazását is igénylő talajfertőtlenítés válik szüksége, vonjunk be szakembert, illetve legalább kérjük ki tanácsát! A kártevőkkel a leghatékonyabban kifejlett állapotuk elérését megelőzően, augusztus utolsó hetében vagy az őszi időszak elején tudunk elbánni.

Ősszel viszonylag sok cserebogárpajor lepte el előkertünket. Az első talajfertőtlenítés nem volt teljesen hatásos, mert utána maradtak még mozgó egyedek, így 2-3 héttel később (kertész javaslatára) új
Én is kérdezek!
Facebook ...

Ezeken a sorokon - talajfertőtlenítési céllal - koratavaszi vetéssel feltétlenül előveteményként mustárt, vagy mézontófüvet termesztek. Később pedig arra törekszem, hogy ültetés előtt egy-kétszer a paradicsomsorok helye csalánnal legyen takarva.

erdei cserebogár, bogár, májusi cserebogár, gyertyán, bükk, nyír, juhar, talajfertőtlenítés
Kertészeti lexikon E
Erdei cserebogár ...

Így, a leírás alapján több dolog is lehet. Konkrétan rágásnyomokat lát a növényeken. Ha nem, lehet palántadőlés is. Látatlanban sajnos nehéz megmondani. Fontos kérdés, hogy végzett-e talajfertőtlenítés valamilyen módszerrel?

Védekezési megoldások: Talajfertőtlenítés fizikai eljárással vagy növényvédelmi úton, a fentebb említett módszerrel.Ha a rizoktóniás megbetegedést a dugványokon észleljük, akkor a következők valamelyikével öntözzük be a talajt. MERPÁN 80 WDG 0,15 %, MERPÁN 50 WP 0,2 %, DITHÁNE M 45 0,2 %.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Termés, Kártevő, Kártevők, Virág?

◄ Talajelőkészítés   Talajjavítás ►
 
RSS Mobile