Kezdőlap (Talajfertőtlenítés)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Talajfertőtlenítés

Kertészkedés  Talajelőkészítés  Talajjavítás

Talajfertőtlenítés a biokertben
Tweet
Nagyon fontos, hogy a biokertész az év során többször is gondoljon a termőtalaj fertőtlenítésére. A biokertész a talajt nem mesterségesen előállított vegyszerekkel, hanem az egyes növények által termelt anyagok segítségével fertőtleníti.


Tavaszi munka: talajfertőtlenítés
A talajban rengeteg élőlény él. Ezeknek egy része alig várja, hogy a földbe helyezzük féltett palántáinkat és magjainkat, mert ők ugyanúgy kulináris élvezetet látnak bennük, mint mi a későbbi termésben. Ezek között van, amit látunk, van, amit nem.

Talajfertőtlenítés környezetbarát módon
rovat:Növényvédelem
A fonálférgek törzse az ízeltlábúaké után a második legfajgazdagabb az állatvilágban. Közel 20 000 leírt fajuk ismert. Köztük van szabadon élő faj is és növényeken-, állatokon élősködő is.

Talajfertőtlenítés
Fontos, tavaszi feladat a talajfertőtlenítés, mert a talajban többféle kártevő (drótféreg, cserebogár pajor, lótücsök, stb.) él és szaporodik. Ezek roppant falánkak és különösen tavasszal minden, zsenge növényi részt megrágnak, tönkretesznek.

Talajfertőtlenítés. A búza - illetve a kalászosok - talajfertőtlenítésére az engedélyezett szerek bármelyike alkalmas. A kijuttatás idejét és a megfelelő készítményt a talajban található kártevők száma és összetétele határozza meg. (A kijuttatás ideje szeptember első felétől október első feléig.)
...

A ~ új, reménykeltő védekezési irányvonala a biológiai növényvédelem területére vezet. A kutatások már a rokon kártevők ellen sikerrel visszaigazoltak, valószínűsíthető az elkövetkező közeli időszakban, a gyepkultúrákban való felhasználás bevezetése.

A ~t (fertőzöttség esetén) és a csávázást a növényvédelmi törvény
kötelezően előírja. A rovarölő szeres csávázás a ~t kiválthatná, de a gabonaféléknél ez kevésbé gazdaságos.

A ~t ugyancsak maximum kétévenkét, a talajátmosást követő években végezzük, valamilyen totális fertőtlenítést adó (gomba-, baktérium-, vírus-, rovarölő) szerrel, például Basamiddal.

Védekezés: ~sel. Ezt csak ültetés előtt lehet ami tudom az eprednek nem jó hír. Ilyen szer például a Diazinon vagy a Basamid.

Kártevőmentesítés - vegyszeres ~
Az enyhe tél rossz hír a pázsittulajdonosok számára. Az utóbbi években drasztikusan megnövekedett a kártevők (pl. lótücsök) száma, a vegyszeres ~ elkerülhetetlenné vált.

Elővetemény, talajművelés, alaptrágyázás, ~
A fóliasátorba előveteménynek spenót volt vetve, előző év őszén. A spenót betakarítása után a talajt kitisztítottam a növénymaradványoktól. Ezután alaptrágyaként 20 kg/m2 szervestrágyát jutattam ki és bedolgoztam a talajba.

Fontos és kikerülhetetlen lépés - a gyomirtást követően - a ~. Ezt a munkafázist mindenképp vegyszerrel végezzük. A fertőtlenítés célja az, hogy a talajban található kártevőket és a gyomok magvait elpusztítsuk.

A palántanevelésnél, hajtatásban és szabadföldön is igen fontos a ~.. A kártevők ellen egyaránt sikerrel alkalmazható fólia alatt, üvegházban és szabadföldön is a Force 1,5 G, Force 10 CS, vagy a Basudin 5 G.

A terület előkészítés magába foglalja a mélyforgatást, a tápanyagfeltöltést, a ~t, az utak, sorok és a növényhelyek kijelölését, az öntözéshez szükséges gerincvezetékek lefektetését, valamint a terület bekerítését.

biológiai és vegyszeres ~
alaptrágya keverése a talajba, melynek adagolása 50g/ m2
talaj lehengerezése, majd gyökereztető tápanyag kiszórása, ez elősegíti a 'letapadást', ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gyepszőnyeg gyökeret ereszt a talajban ...

A terület előkészítésénél fontos megemlíteni a ~ fontosságát az esetleges talajlakó kártevők, és/vagy baktériumok, gombák ellen. Termelői körökből jó visszajelzéseket hallani a Force 1,5 G (7-10 gramm/m2) és az IPAM 40 (1-2 dl/m2) hatékonyságáról.

A gombás betegségek (fuzáriumos hervadás, verticíliumos hervadás) sokszor ~sel kivédhetők. A fehérrozsda (lásd a képet), a szeptóriás levélfoltosság, a botritiszes fertőződés szintén jellegzetes betegségei a növénynek.

Ilyenkor még érdemes ~t végezni, ha a tenyészidőben nagyon felszaporodtak a talajban élő kártevők. Legveszélyesebb a lótetű, a cserebogárpajor és a drótféreg. Pár hét múlva telelésre húzódnak a mélyebb rétegekbe, ezért most védekezzünk ellenük.

Hogyha vegyszer alkalmazását is igénylő ~ válik szüksége, vonjunk be szakembert, illetve legalább kérjük ki tanácsát! A kártevőkkel a leghatékonyabban kifejlett állapotuk elérését megelőzően, augusztus utolsó hetében vagy az őszi időszak elején tudunk elbánni.

Ősszel viszonylag sok cserebogárpajor lepte el előkertünket. Az első ~ nem volt teljesen hatásos, mert utána maradtak még mozgó egyedek, így 2-3 héttel később (kertész javaslatára) új
Én is kérdezek!
Facebook ...

Ezeken a sorokon - ~i céllal - koratavaszi vetéssel feltétlenül előveteményként mustárt, vagy mézontófüvet termesztek. Később pedig arra törekszem, hogy ültetés előtt egy-kétszer a paradicsomsorok helye csalánnal legyen takarva.

erdei cserebogár, bogár, májusi cserebogár, gyertyán, bükk, nyír, juhar, ~
Kertészeti lexikon E
Erdei cserebogár ...

A földiepernek jó előveteménye lehet a kertészeti növények közül a fejes káposzta, a sárgarépa, a fejes saláta, a zöldbab, a zöldborsó és egyéb rövid tenyészidejű zöldségnövények. Szamócát szamóca után néhány évig ~ nélkül nem szabad telepíteni, ...

A gyommentesítés után nem rossz ötlet egy ~t is elvégezni. Érdemes a földfelület felső pár centiméteres rétegét eltávolítani és új közeggel pótolni. A talaj ne legyen túl kötött, mert az gátolhatja a legyökeredzést, tőzeggel például lazíthajuk a felső réteget.

Így, a leírás alapján több dolog is lehet. Konkrétan rágásnyomokat lát a növényeken. Ha nem, lehet palántadőlés is. Látatlanban sajnos nehéz megmondani. Fontos kérdés, hogy végzett-e ~ valamilyen módszerrel?

Védekezési megoldások: ~ fizikai eljárással vagy növényvédelmi úton, a fentebb említett módszerrel.Ha a rizoktóniás megbetegedést a dugványokon észleljük, akkor a következők valamelyikével öntözzük be a talajt. MERPÁN 80 WDG 0,15 %, MERPÁN 50 WP 0,2 %, DITHÁNE M 45 0,2 %.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Talaj, Termés, Kártevő, Kártevők, Virág?

◄ Talajelőkészítés   Talajjavítás ►
 
RSS Mobile