Kezdőlap (Szerves hulladék)

 Kertészkedés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Kertészkedés » Szerves hulladék


 

Szerves hulladék

Kertészkedés  Szerszámok  Szerves trágya

Szerves hulladékból trágyát!
Azt is többnyire tudják, hogy ehhez leginkább a szervestrágya volna alkalmas, de istállótrágyát egyre nehezebb beszerezni, nem is beszélve a szállítás nehézségeiről és költségeiről.


A felhasználása
(komposztálás)
A pécsi Pázmány Péter Utcai Általános Iskolában a technika tantárgy oktatásán belül agrotechnikával is foglalkozunk.

Szerves hulladékok újrahasznosítása
- a Nyírbátori Biogáz Üzem
A leghatékonyabb környezetvédelmi beruházás
A természetben a tápanyagláncon keresztül kialakult az energia körforgalom, melyet a napenergia tart egyensúlyban és mozgásban.

Pedig a ból remek komposzt készíthető, amely a növényeknek szinte aranyat ér.

Komposztálni kell, ami nem más, mint a szerves hulladékok egy helyen gyűjtése, egymásra rétegezése. Pontosan úgy, ahogy az erdő csinálja. Lehullott falevelek, elszáradt növényi maradványok, elhullott rovarok, apró faágak együtt, egymáson.

A halomba hordott - néhányszor átforgatva, nagy szárazságban megöntözve - a nyár elejére, de legkésőbb őszre komposzttá érik, azaz olyan színtelen, szagtalan, földszerű anyaggá, ami humuszban és tápanyagban gazadag, ...

> Csak kevés kert szolgáltat elég nyers szerves hulladékot egy
> komposzttároló feltöltéséhez. A biokertész azonban nagy tömegű
> hasznos szerves anyagot gyűjthet össze, amit különben kidobnak.

Itt halmozom fel a kertből, konyhából és az apró állatok tenyésztéséből származó ot. A folyamatos munkának köszönhetően általában a telep 1/3-a érett, 1/3-a átforgatott, 1/3-a frissen összerakott komposzt.

A fel nem használható gyümölcsöt gereblyézzük össze, és dobjuk ki - lehetőleg a szerves hulladékba. Ha az ilyen gyümölcsöt a komposzthalomra dobjuk, azzal odavonzzuk a darazsakat.

Itt ugyanis nem a nap melengető sugaraira bízzák a hő termelését, hanem a háztartási okra. Azt sokan tudják, hogy ha komposztálnak, akkor azzal nagyon jó minőségű virágföldhöz juthatnak.

Vízben oldott oxigén: A szerves hulladék lebontásának egyik legfontosabb eleme. A kerti tóban élő halak életének elengedhetetlen feltétele a megfelelő oxigén ellátottság. Ha értéke 3mg/l alá csökken, a halak elpusztulnak.

Tél végén tavasz elején érkezik el az idő, amikor az előző évben összegyűjtött és a komposztálóba helyezett ot feldolgozzuk.

A legnagyobb mennyiségű szerves hulladék a kertből származik, tehát még szállítási költség se merül fel vele szemben.

Változatos összetétele segítségével a benne zajló folyamatok megközelíti a természetes folyamatokat, minél szélesebb skálája fordul elő a oknak, annál hatékonyabban.

A bioszén készítés szerves hulladékból. A komposztálásnak van egy hátránya, hogy sok metán kerül általa a levegőbe. A metán jóval erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2.

A hideg komposztálás egyszerű: felhalmozzuk az udvarról összeszedett ot, vagy a konyhai hulladékot, mint a gyümölcs- és zöldségmaradékot, a kávézaccot, a tojáshéjat, és kupacba gyüjtjük őket.

Egy megfelelően kialakított komposztálóból származó komposzttal javíthatjuk kertünk talaját és ráadásul ezek a szerves hulladékok végre nem a szemetesünkben kötnek ki, tehát a környezetet is megóvjuk ezzel az eljárással.

Aki a ház körüli ot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó feketerigót és vörösbegyet.

A kerti és háztartási szerves hulladékok jelentős része komposztálható, és felhasználható talajjavítás, szervestrágyázás céljából.
8. Használjuk okosan a vizet! ...

Soha ne dobjuk ki a ot, a krumpli héjat, a zöldségek pucolása után megmarad hulladékot, hanem gyűjtsük össze egy edénybe és készítsünk belőle komposztot.

100% természetes alapú készítmény A komposzt növényi eredetű hulladékok és biológiailag bontható szerves hulladékok baktériumok és gombák által biodegradált végterméke, végső fázisban kiváló humusztartalmú talajjavító anyag. A komposztál...

Mi is az a komposzt?
Földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely okból, ...
tovább ...

A kertészkedés így lesz élvezetes
A természet ad inspirációt
A kertekben keletkező szerves hulladék feldolgozása
Praktikák magazin
Holdnaptár
Növényvédelmi tanácsadás
Kert-klub
Sziklakerti növények
Előzetes ...

Közelében van a komposztáló, ahová a nyesedéket, kerti ot tesszük, majd amikor komposzttá érett, visszajuttatjuk a veteményesbe. A fatüzelésű kazánból, kandallóból származó hamu is a komposztra kerülhet, kiváló hatással van a földre.

Egyéb szerves trágyák: szalmatrágya, kukoricaszár, tarló- és gyökérmaradványok, komposzt, városi szemét, fekália, tőzeg, baromfitrágya, ipari szerves hulladékok.
A műtrágyák ...

Bennem még az az emlék élt, hogy nagyapám a kertben ásott gödörbe gyűjtött minden ot ahogy jött, még a csülkös bableves maradékát is. A 'komposztreceptek' tehát nem jöttek be, valami életszerűbb megoldást kellett keresni.

Cikksorozatunkban szót ejtünk többek között a természetes körforgásról, feldolgozásáról, talajtanról, talajtípusokról, ezek meghatározásáról, a szerves hulladékok feldolgozásáról.

Hiányos evőeszköz készletem is kiegészült, a meglelt mokkáskanálnak meg sem kottyant 3 évi komposztálás. Ezeken kívül már csak két söröskupak és egyetlen szaloncukor papír került elő, az összes átváltozott 'fekete földdé', humusszá.

De első helyen kell szerepelnie, mielőtt, és nem miután, a tanács dönt a gurítható szerves hulladék gyűjtők vásárlását illetően.

126 kg húsban levő fehérjemennyiségnek felel meg, aminek az előállításához nincsen szükség szabad földön különféle takarmánynövények megtermelésére, a termesztéshez elegendő valamilyen mezőgazdasági anyag.

Olyan helyeken élnek, amelyeknek talaja szerves hulladékokban gazdag. Ezek közt sok a gyom, az emberi lakások körül, kertekben, trágyadombok körül, komposzttelepeken élő növény, mint például a csalán (Urtica), a libatop (Chenopodium), ...

Lásd még: Lásd még: Komposzt, Talaj, Kertész, Virág, Termés

Kertészkedés  Szerszámok  Szerves trágya

 
RSS Mobile