Kezdőlap (Szerves hulladék)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szerves hulladék

Kertészkedés  Szerszámok  Szerves trágya

Szerves hulladékból trágyát!
Azt is többnyire tudják, hogy ehhez leginkább a szervestrágya volna alkalmas, de istállótrágyát egyre nehezebb beszerezni, nem is beszélve a szállítás nehézségeiről és költségeiről.


A szerves hulladék felhasználása
(komposztálás)
A pécsi Pázmány Péter Utcai Általános Iskolában a technika tantárgy oktatásán belül agrotechnikával is foglalkozunk. Tizenkét éve tanulunk és kísérletezünk a növényi élet feltételeiről, megismerkedünk a növénytermesztés különböző módjaival.

A szerves hulladék a talajban elbomló, Pl.: avar, gyomnövények, növényi részeket foglalja magában, mely a talajban élő mikroorganizmusok tevékenységi miatt tápanyaggá alakul majd, az új, oda ültetett dísznövényeknek számára.

Szerves hulladékok újrahasznosítása
- a Nyírbátori Biogáz Üzem
A leghatékonyabb környezetvédelmi beruházás
A természetben a tápanyagláncon keresztül kialakult az energia körforgalom, melyet a napenergia tart egyensúlyban és mozgásban.

Pedig a szerves hulladékból remek komposzt készíthető, amely a növényeknek szinte aranyat ér.
A komposztra szinte bármilyen szerves anyagot rádobhatunk, legyen az a lekaszált fű, a konyhában megpucolt zöldség héja, kávézacc, papír tojástartó, száraz faágak, virágok.

Komposztálni kell, ami nem más, mint a ~ok egy helyen gyűjtése, egymásra rétegezése. Pontosan úgy, ahogy az erdő csinálja. Lehullott falevelek, elszáradt növényi maradványok, elhullott rovarok, apró faágak együtt, egymáson.

A halomba hordott ~ - néhányszor átforgatva, nagy szárazságban megöntözve - a nyár elejére, de legkésőbb őszre komposzttá érik, azaz olyan színtelen, szagtalan, földszerű anyaggá, ami humuszban és tápanyagban gazadag, és alkalmas a kert talajának javítására, ...

Itt halmozom fel a kertből, konyhából és az apró állatok tenyésztéséből származó ~ot. A folyamatos munkának köszönhetően általában a telep 1/3-a érett, 1/3-a átforgatott, 1/3-a frissen összerakott komposzt.

A fel nem használható gyümölcsöt gereblyézzük össze, és dobjuk ki - lehetőleg a ~ba. Ha az ilyen gyümölcsöt a komposzthalomra dobjuk, azzal odavonzzuk a darazsakat.

Itt ugyanis nem a nap melengető sugaraira bízzák a hő termelését, hanem a háztartási ~okra. Azt sokan tudják, hogy ha komposztálnak, akkor azzal nagyon jó minőségű virágföldhöz juthatnak.

Vízben oldott oxigén: A ~ lebontásának egyik legfontosabb eleme. A kerti tóban élő halak életének elengedhetetlen feltétele a megfelelő oxigén ellátottság. Ha értéke 3mg/l alá csökken, a halak elpusztulnak.

Tél végén tavasz elején érkezik el az idő, amikor az előző évben összegyűjtött és a komposztálóba helyezett ~ot feldolgozzuk. Helyes komposztálási eljárás során az elmúlt fél-egy év elegendő arra a természetnek, hogy a ~ot feldolgozza földdé alakítsa.

A felaprított ~ nagyobb felületen érintkezik a levegővel, ezért a lebomlási folyamat gyorsabban zajlik le, a komposzt előbb érik meg.

A legnagyobb mennyiségű ~ a kertből származik, tehát még szállítási költség se merül fel vele szemben.

Változatos összetétele segítségével a benne zajló folyamatok megközelíti a természetes folyamatokat, minél szélesebb skálája fordul elő a ~oknak, annál hatékonyabban.

A bioszén készítés ~ból. A komposztálásnak van egy hátránya, hogy sok metán kerül általa a levegőbe. A metán jóval erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2. A városok hulladékának 35-45%-a ~, amelyből bioszenet és energiát állíthatnánk elő. Így kb.

A hideg komposztálás egyszerű: felhalmozzuk az udvarról összeszedett ~ot, vagy a konyhai hulladékot, mint a gyümölcs- és zöldségmaradékot, a kávézaccot, a tojáshéjat, és kupacba gyüjtjük őket. Az év folyamán ezek az anyagok lebomlanak.

A címbeli kérdés így az ősz feléhez közeledve mindenképp aktuális, ám kicsit kiegészítésre szorul, hiszen október-november környékén nem csak a lehulló levelek okoznak fejtörést, ha kerti ~ról beszélünk.

Aki a ház körüli ~ot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó feketerigót és vörösbegyet. A fenyőrigók lelkesen lakmároznak a gyümölcsfákon maradt almákból, s a faágakra kiakasztott marhafaggyú, szalonnadarab is remek táplálék.

A kerti és háztartási ~ok jelentős része komposztálható, és felhasználható talajjavítás, szervestrágyázás céljából.
8. Használjuk okosan a vizet! ...

Soha ne dobjuk ki a ~ot, a krumpli héjat, a zöldségek pucolása után megmarad hulladékot, hanem gyűjtsük össze egy edénybe és készítsünk belőle komposztot. Már januárban elkezdhetjük összegyűjteni az idei komposzt anyagát, csak figyeljünk oda mit dobunk ki.

Mi is az a komposzt?
Földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely ~okból, ...
tovább
Tipegők, kerti utak
Utak, tipegők, kerti burkolatok kialakítása a kertben nemcsak szükségszerű, hiszen a kert egyes pontjaihoz ...

Csak kevés kert szolgáltat elég nyers ~ot egy
komposzttároló feltöltéséhez. A biokertész azonban nagy tömegű
hasznos szerves anyagot gyűjthet össze, amit különben kidobnak.

A komposztálás során újrahasznosítjuk a kerti növényekből és a háztartásból származó ~okat. A folyamat eredményeképpen szerves trágyát kapunk.
A komposztálás minden kertben megéri! ...

Bioclean Compost - A legjobb komposztáló
100% természetes alapú készítmény A komposzt növényi eredetű hulladékok és biológiailag bontható ~ok baktériumok és gombák által biodegradált végterméke, végső fázisban kiváló humusztartalmú talajjavító anyag. A komposztál...

Kezdődik a szezon, balkonkertészek figyelem!
Nagyhatású törpék
A kertészkedés így lesz élvezetes
A természet ad inspirációt
A kertekben keletkező ~ feldolgozása
Praktikák magazin
Holdnaptár
Növényvédelmi tanácsadás
Kert-klub
Sziklakerti növények
Előzetes ...

Közelében van a komposztáló, ahová a nyesedéket, kerti ~ot tesszük, majd amikor komposzttá érett, visszajuttatjuk a veteményesbe. A fatüzelésű kazánból, kandallóból származó hamu is a komposztra kerülhet, kiváló hatással van a földre.

Egyéb szerves trágyák: szalmatrágya, kukoricaszár, tarló- és gyökérmaradványok, komposzt, városi szemét, fekália, tőzeg, baromfitrágya, ipari ~ok.
A műtrágyák ...

Bennem még az az emlék élt, hogy nagyapám a kertben ásott gödörbe gyűjtött minden ~ot ahogy jött, még a csülkös bableves maradékát is. A 'komposztreceptek' tehát nem jöttek be, valami életszerűbb megoldást kellett keresni.

Cikksorozatunkban szót ejtünk többek között a természetes körforgásról, feldolgozásáról, talajtanról, talajtípusokról, ezek meghatározásáról, a ~ok feldolgozásáról.

Hiányos evőeszköz készletem is kiegészült, a meglelt mokkáskanálnak meg sem kottyant 3 évi komposztálás. Ezeken kívül már csak két söröskupak és egyetlen szaloncukor papír került elő, az összes ~ átváltozott 'fekete földdé', humusszá. Ami ugyebár veteményezéskor kincset ér.

De első helyen kell szerepelnie, mielőtt, és nem miután, a tanács dönt a gurítható ~ gyűjtők vásárlását illetően.

tehát átlagosan 500 kg gomba termelhető 1 m2 termesztőfelületen. Ez kb. 126 kg húsban levő fehérjemennyiségnek felel meg, aminek az előállításához nincsen szükség szabad földön különféle takarmánynövények megtermelésére, a termesztéshez elegendő valamilyen mezőgazdasági ~anyag.

Olyan helyeken élnek, amelyeknek talaja ~okban gazdag. Ezek közt sok a gyom, az emberi lakások körül, kertekben, trágyadombok körül, komposzttelepeken élő növény, mint például a csalán (Urtica), a libatop (Chenopodium), a laboda (Atriplex), a disznóparéj (Amaranthus)fajainaknagy része, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Komposzt, Talaj, Kertész, Virág, Termés?

◄ Szerszámok   Szerves trágya ►
 
RSS Mobile