Kezdőlap (Szerves hulladék)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Szerves hulladék

Kertészkedés  Szerszámok  Szerves trágya

Szerves hulladékból trágyát!
Azt is többnyire tudják, hogy ehhez leginkább a szervestrágya volna alkalmas, de istállótrágyát egyre nehezebb beszerezni, nem is beszélve a szállítás nehézségeiről és költségeiről.


A szerves hulladék felhasználása
(komposztálás)
A pécsi Pázmány Péter Utcai Általános Iskolában a technika tantárgy oktatásán belül agrotechnikával is foglalkozunk.

Szerves hulladékok újrahasznosítása
- a Nyírbátori Biogáz Üzem
A leghatékonyabb környezetvédelmi beruházás
A természetben a tápanyagláncon keresztül kialakult az energia körforgalom, melyet a napenergia tart egyensúlyban és mozgásban.

Pedig a szerves hulladékból remek komposzt készíthető, amely a növényeknek szinte aranyat ér.

Komposztálni kell, ami nem más, mint a szerves hulladékok egy helyen gyűjtése, egymásra rétegezése. Pontosan úgy, ahogy az erdő csinálja. Lehullott falevelek, elszáradt növényi maradványok, elhullott rovarok, apró faágak együtt, egymáson.

A halomba hordott szerves hulladék - néhányszor átforgatva, nagy szárazságban megöntözve - a nyár elejére, de legkésőbb őszre komposzttá érik, azaz olyan színtelen, szagtalan, földszerű anyaggá, ami humuszban és tápanyagban gazadag, ...

> Csak kevés kert szolgáltat elég nyers szerves hulladékot egy
> komposzttároló feltöltéséhez. A biokertész azonban nagy tömegű
> hasznos szerves anyagot gyűjthet össze, amit különben kidobnak.

Itt halmozom fel a kertből, konyhából és az apró állatok tenyésztéséből származó szerves hulladékot. A folyamatos munkának köszönhetően általában a telep 1/3-a érett, 1/3-a átforgatott, 1/3-a frissen összerakott komposzt.

A fel nem használható gyümölcsöt gereblyézzük össze, és dobjuk ki - lehetőleg a szerves hulladékba. Ha az ilyen gyümölcsöt a komposzthalomra dobjuk, azzal odavonzzuk a darazsakat.

Itt ugyanis nem a nap melengető sugaraira bízzák a hő termelését, hanem a háztartási szerves hulladékokra. Azt sokan tudják, hogy ha komposztálnak, akkor azzal nagyon jó minőségű virágföldhöz juthatnak.

Vízben oldott oxigén: A szerves hulladék lebontásának egyik legfontosabb eleme. A kerti tóban élő halak életének elengedhetetlen feltétele a megfelelő oxigén ellátottság. Ha értéke 3mg/l alá csökken, a halak elpusztulnak.

Tél végén tavasz elején érkezik el az idő, amikor az előző évben összegyűjtött és a komposztálóba helyezett szerves hulladékot feldolgozzuk.

A legnagyobb mennyiségű szerves hulladék a kertből származik, tehát még szállítási költség se merül fel vele szemben.

Változatos összetétele segítségével a benne zajló folyamatok megközelíti a természetes folyamatokat, minél szélesebb skálája fordul elő a szerves hulladékoknak, annál hatékonyabban.

A bioszén készítés szerves hulladékból. A komposztálásnak van egy hátránya, hogy sok metán kerül általa a levegőbe. A metán jóval erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2.

A hideg komposztálás egyszerű: felhalmozzuk az udvarról összeszedett szerves hulladékot, vagy a konyhai hulladékot, mint a gyümölcs- és zöldségmaradékot, a kávézaccot, a tojáshéjat, és kupacba gyüjtjük őket.

Aki a ház körüli szerves hulladékot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó feketerigót és vörösbegyet.

A kerti és háztartási szerves hulladékok jelentős része komposztálható, és felhasználható talajjavítás, szervestrágyázás céljából.
8. Használjuk okosan a vizet! ...

Soha ne dobjuk ki a szerves hulladékot, a krumpli héjat, a zöldségek pucolása után megmarad hulladékot, hanem gyűjtsük össze egy edénybe és készítsünk belőle komposztot.

100% természetes alapú készítmény A komposzt növényi eredetű hulladékok és biológiailag bontható szerves hulladékok baktériumok és gombák által biodegradált végterméke, végső fázisban kiváló humusztartalmú talajjavító anyag. A komposztál...

Mi is az a komposzt?
Földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely szerves hulladékokból, ...
tovább ...

A kertészkedés így lesz élvezetes
A természet ad inspirációt
A kertekben keletkező szerves hulladék feldolgozása
Praktikák magazin
Holdnaptár
Növényvédelmi tanácsadás
Kert-klub
Sziklakerti növények
Előzetes ...

Közelében van a komposztáló, ahová a nyesedéket, kerti szerves hulladékot tesszük, majd amikor komposzttá érett, visszajuttatjuk a veteményesbe. A fatüzelésű kazánból, kandallóból származó hamu is a komposztra kerülhet, kiváló hatással van a földre.

Egyéb szerves trágyák: szalmatrágya, kukoricaszár, tarló- és gyökérmaradványok, komposzt, városi szemét, fekália, tőzeg, baromfitrágya, ipari szerves hulladékok.
A műtrágyák ...

Bennem még az az emlék élt, hogy nagyapám a kertben ásott gödörbe gyűjtött minden szerves hulladékot ahogy jött, még a csülkös bableves maradékát is. A 'komposztreceptek' tehát nem jöttek be, valami életszerűbb megoldást kellett keresni.

Cikksorozatunkban szót ejtünk többek között a természetes körforgásról, feldolgozásáról, talajtanról, talajtípusokról, ezek meghatározásáról, a szerves hulladékok feldolgozásáról.

Hiányos evőeszköz készletem is kiegészült, a meglelt mokkáskanálnak meg sem kottyant 3 évi komposztálás. Ezeken kívül már csak két söröskupak és egyetlen szaloncukor papír került elő, az összes szerves hulladék átváltozott 'fekete földdé', humusszá.

De első helyen kell szerepelnie, mielőtt, és nem miután, a tanács dönt a gurítható szerves hulladék gyűjtők vásárlását illetően.

126 kg húsban levő fehérjemennyiségnek felel meg, aminek az előállításához nincsen szükség szabad földön különféle takarmánynövények megtermelésére, a termesztéshez elegendő valamilyen mezőgazdasági szerves hulladékanyag.

Olyan helyeken élnek, amelyeknek talaja szerves hulladékokban gazdag. Ezek közt sok a gyom, az emberi lakások körül, kertekben, trágyadombok körül, komposzttelepeken élő növény, mint például a csalán (Urtica), a libatop (Chenopodium), ...

Lásd még: Lásd még: Komposzt, Talaj, Kertész, Virág, Termés

Kertészkedés  Szerszámok  Szerves trágya

 
RSS Mobile