Kezdőlap (Szaporítás)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Szaporítás

Kertészkedés  Szamóca  Szaporítóanyag

Szaporítás - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a szaporítás?
A szaporítás alatt egy olyan eljárást értünk, amikor egy növényből tudatosan több növényt hozunk létre.


Szaporítás
A szőlő gyökeret szinte minden részén képes fejleszteni, de járulékos rügyet sehol. Ezért a szaporításához elengedhetetlenül szükséges rügy (hajtáscsúcs).
Ivaros: ...

szaporítás
a növénytermesztésnek az a módja, melynél főkép bizonyos növényeknek tömeges előállítására törekszünk s erre a célra a növényfejlődésre nézve legalkalmasabb évszakot választják.

Dugvány, szemzés, magvetés, szaporítás
Minden növénybarátot megörvendeztet egy új növény látványa, főleg ha azt saját maga magból nevelte, kis sarjnövényből, vagy egy ibolya leveléből.

Szaporítás
Júliusra már az összes termést sikerül a szamócáról betakarítani. Abban biztos vagyok, hogy erre a feladatra nem kell bátorítani senkit sem. A gyerkők boldogan vesznek részt a csemegézésben.

Szaporítás, ültetés
Ha magunk akarunk szőlőt szaporítni, és van ismerősünk, akitől a téli metszés idején vesszőt kérhetünk, saját gyökéren aránylag könnyen előállíthatunk új tövet.

Szaporítás sarjhagymákkal
A hagymások jó része képez sarjhagymákat.

Makró szaporítás: A legelterjedtebb módszer a dugványozás. A szaporítandó növényről levágott rész például ( hajtás, levél, vessző ) gyökereztetünk meg. A leválasztott hajtásrészek általában jól gyökeresednek.

Növényszaporítás saját magról.
El lehet-e vetni a boltban vásárolt zöldség magját?

Szaporítások ideje
Az eső valahogy elkerüli legtöbb gazda kertjét, legalábbis ezt állapította meg több ismerős, aki arra panaszkodik , hogy még kapálni sem tud a kertben, mert nagyon száraz a talaj.

Növények szaporítása I.
Meglepő, hogy mennyien vannak, akik maguk festik ki a lakásukat, vagy megtermelik a család zöldségszükségletét, mégis visszariadnak kedvenc növényük otthoni szaporításától.

Orchidea szaporítása magról
Németországban egy pálmaházban vásárolt a lányom nekem orchidea magokat egy kis tasakban - kb 30 db volt benne.

Növények szaporítása: hasznos tippek dugványozáshoz
Az ivartalan szaporítás legáltalánosabb módja a dugványozás, amikor is az anyanövényről leválasztott hajtásokat, leveleket gyökereztetjük, s létrejön egy új, erős növény.

Fűszernövények szaporítása otthon, egyszerűen
Dugványozás otthon, 6 lépésben: ...

A szobanövények szaporítása két nagy csoportra osztható. Az egyik az ivaros, a másik az ivartalan szaporítás. Az ivaros, amikor a növényt magról szaporítjuk.

Fenyők, tuják szaporítása feltöltéses bujtással
Tweet
Az elfekvő és még inkább a kúszó ágazatú fenyők, közülük is a borókák gyakran maguktól is legyökeresednek.

Szaporítása
Elvirágzása után a felnyíló toktermések szerte repítik barna magvait.
Az összegyűjtött magvakat tavasszal vagy ősszel is lehet vetni akár a szabadföldi ágyásba is. Csíraképességét 4 évig megőrzi.

Szaporítás
A szaporítás történhet februárban vagy március elején, ilyenkor a magvetéshez szükséges 18-20 °C-os szobahőmérsékletet az ablakpárkányon biztosíthatjuk, vagy az anyanövény tőosztásával, és végül, de nem utolsó sorban indákkal is.

Szaporítás:
bujtás, zöld- és fás dugványozás, tőosztás. Gyakran ültetett fajok a Jasminum fruticans L.
Hazája D-Európa. Méternyi, tövétől ágas, szögletes, zöld vesszejű cserje. Szórt állású, apró, hármas v.

Szaporítás indákról
A földieper (szamóca) a nyár végén fejleszti ki következő évi termőrügyeit, így fontos e növények nyárutói-őszi gondos ápolása.

Szaporítása könnyű a gumók szétosztásával. Az anyagumó körül rostos szövedékben fejlődött kis gumókkal szaporítjuk. Tavasszal szabadföldbe elvetjük, ősszel a behúzódás után felszedjük, fagymentes helyen tartjuk.

Szaporítás: dugványról és magról is. A szaporításra a legmegfelelőbb a tavasz. Dugványnak a legfiatalabb hajtásokat vágjuk le.

Szaporításuk
Számos hagyma, mint például a tulipán és a nárcisz fiókhagyma növekedéssel új hagymákat hoznak létre maguk körül.

Szaporítás. Korán, márciusban, de legkésőbb április elején kell vetni. A házikertekben 20-25 cm-es, üzemi művelésben 36-40 cm-es sortávolság ajánlott. A talaj fizikai szerkezetétől függően a vetés mélysége 2-4 cm.

Szaporítás - gondozás
A növény alapjánál új sarjakat hoz, ezeket leválasztva szaporíthatunk. A növénykét fejlődése kezdetén naponta öntözzük.

Szaporítás hajtásdugványról
Felhasználó értékelés
Szükség lenne új növényre a kertbe? Szaporítsa saját növényeit hajtásdugvánnyal! Hozza létre kerti faiskoláját egyszerűen.

Szaporítás oldalhajtásról
A növények szaporításának egy másik módja a vegetatív szaporítás, ami alatt hajtások lemetszését és elültetését értjük.

Szaporítás tőosztással
Az elvirágzást követően, de még a hajtásnövekedés kezdete előtt használhatjuk ezt a szaporítási módot. Általában 2-3 évenként kerülhet rá sor.

SZAPORÍTÁSI MÓDOK
A Szaporítás új növényegyed előállítása ivaros (genitális) vagy ivartalan (vegetatív) úton. Ivaros szaporítás magról történik.

Szaporítási tanácsok
Magvetéssel (ivarosan) csak azokat a dísznövényeket szaporítjuk, amelyek utódai azonos értékűek lesznek az anyanövénnyel. A melegigényes növények magjait langyos- vagy melegágyba vessük el, és ott neveljük.

Szaporítása csak vegetatív módon lehet. Mivel magot nem igen érlel, de hajtásai októberben biztonságosan telepíthetőek. Figyelni kell az ültetésnél, hogy túl mélyre ne kerüljenek a gyökerek, mert akkor nem hajtanak ki. Általában zsinórszerűen, kb.

Szaporítása meglehetősen egyszerű: a muskátliról le kell törnünk vagy vágnunk (egyesek kifejezetten a törésre esküsznek) egy akkora dugványt, amin legalább egy-két kifejlődött levél van.

A szaporításokhoz a dekomposztálódott fehér tőzeget tartalmazó TS3 standard típust, míg a nagyobb méretű évelők konténerezéséhez a kicsit rostosabb szerkezetű, összetételét tekintve tőzegrost, ...

A szaporításról annyit, hogy többféle oltással vagy szemzéssel is szaporítható. Ez utóbbi sokkal egyszerűbb, de gyenge növekedésű fáknál nem alkalmazható, mert nem tudunk honnan hajtószemet szedni.

A felszaporítás alatt a TOP tartalmú táptalajokon lévő növények szignifikánsan több sarjat fej­lesz­tet­tek, a legnagyobb sarjszámot (3.2 db) 0.75 mg/l TOP esetén találtuk. Kinetin alkalmazásánál mind­össze 1.1-1.

Alapanyag-szaporítás 22 vonalból történt 43,7 ha-on, mely 3 ha kivételével alkalmas minősítést kapott. A termesztésben levő vonalak száma kettővel, a terület pedig 24,4 ha-ral nőtt. A megtermett nyers vetőmagtermés 44,9 tonna, a termésátlag 1.

Levendula szaporítása:
A levendulát szaporítani lehet magról, melyet késő ősszel kell a szabadföldbe, cserépbe, melegágyba elültetni, majd tavasszal palántázni, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy, de inkább két évig is.

A növények szaporítása
A padlizsán üvegházi termesztése
A rendkívül melegkedvelő padlizsánt (más néven tojásgyümölcs) ne vessük túl korán. Legkedvezőbb vetési idő március, 18-21 C hőmérséklet mellett, vetőládákbe, vagy poliészter tálcákba.

A legegyszerubb szaporítási mód, de mivel nagyon eltér a más növényeknél megszokottól egy átlagos növénykedvelo nehéznek tarthatja. Pedig csak ismerni kell a megfelelo módszereket.

Természetesen a többi szaporítási forma is tökéletes, csak talán ez a legkevésbé munkaigényes. .
Gyep: tényleg a legkényesebb növény. Ahhoz, hogy jó formában maradjon, sokat kell foglalkozni vele.

Többnyire inkább palántanevelésre, vagy szaporításra használt kis üvegházat alakítanak ki azok, akik megtehetik, illetve kedvet éreznek hozzá.

A hajtószemzést általában a rózsa, pótszemzésre a cseresznye, újabban a Robinia fajták szaporításakor használják (április második fele, május eleje).
Hajtószemzéshez mindig jól fejlett alanyokat használjunk.

Az is bizonyítja a kaktusszal való rokonságát, hogy szaporításnál nem kell gyökereztetni, hanem elég ha csak homokos földbe dugjuk. Természetesen azért törzsének kell, hogy legyen. Ezen felül egyéb fajokat magoncokból lehet kinevelni.

A földieper szaporítása szintén nyáron történik. Ehhez az egészséges anyanövények erős sarjait földdel töltött cserepekben, az ágyásban hagyjuk meggyökeresedni. A palántákat soronként ültessük el, a növények között kb.

Növények húsos levelű, szaporításra alkalmas földalatti hajtása: tulipánhagyma, liliomhagyma, étkezési hagyma, vöröshagyma (Allium).
A szó hagym- töve finnugor örökség: vogul kosmen (egyfajta fűszerhagyma), zürjén komidzs (hagymaféle).

A másik fontos szempont a könnyű fenntarthatóság a növények egyszerű szaporítása.
A parasztkertek jellemzője a tagoltság, bennük jól elkülöníthető a gazdasági udvar, a díszkert és a haszonkert.

Sok sikert kívánok mindenkinek a szaporításhoz.
Mivel nem csak nekem vannak itt az oldalon hunyorjai, így szívesen olvasnám én is a magvetéssel kapcsolatos tapasztalatokat.

Meg lehet kezdeni a szaporításra szánt szártagok szedését. Nyár végére Sok növény befejezi az új növekedést és virágzást. Néhány kaktuszon megjelennek a gyümölcsök. Augusztusban megkezdődik a nyugalmi időszak. csökkentsük az öntözést.

Nagy sarjadzóképessége kedvező a szaporítás szempontjából, mert saját sarját használhatjuk fel telepítésre.
Házikertekben akár az egyszertermő, akár a folyamatosan gyümölcsöt érlelő fajtáit telepíthetjük.
Szamóca ...

Az anyanövényekről leválasztható, vegetatív szaporításra alkalmas oldalhajtások, amelyek gyakran már az anyanövényen meggyökeresednek, s így gyorsan állíthatók elő új növények. Például a broméliák és néhány páfrány is így szaporítható.

Számos kevésbé érzékeny faj nálunk is jól fejlődik a lakásban, és szaporításuk is egyszerű.

Vetéshez, palántázáshoz (a cserépbe)
Szobanövények szaporításához, átültetéséhez (balkonládákba, dézsákba)
Gyepek, pázsitok tápanyagellátásához
Iskolai fásításhoz, zöldesítéshez (ültető gödörbe) ...

profi és hobbi kertészeknek
szaporításhoz, zöld- és virágzónövényekhez,
lágy- és fás szárú növényekhez.
A web áruházunkban az ON-LINE ISKOLÁSKERT ismerteti az egyes keverékek jellemzőit és felhasználási javaslatokat ...

ÖTÖDIK ÉV: Az ötödik évben, bár még tart az alakító metszés, de már megelőzi a termőrészek szaporítása, a fa elsűrűsödésének megakadályozása miatt 50-60 százalékos ritkító metszés alkalmazni kell.

Szaporítani is lehet, de ez másfajta szaporítás, mint amit például a szvetterek kötésénél alkalmazunk. A levágott hajtások végét le kell csak dugnunk egy cserép termőföldbe, majd árnyékos helyet kell keresnünk számára.

A nyári almát szüreteljük le, az őszi és téli termést ígérő ágakat támasszuk alá. Miután a bogyósokat leszedtük, az öreg vesszőket metsszük vissza, egyúttal végezzük el a bujtással való szaporítást. Telepítsünk új szamócást.

Hagyjuk meg a kertben az idős fákat, kíméljünk meg néhány idős gyümölcsfát is. Célszerű régebbi, ellenállóbb gyümölcsfajták beszerzése, szaporítása.
Legyen a kertben fenyők, örökzöldek csoportja vagy idősebb egyede.

Lásd még: Lásd még: Virág, Talaj, Termés, Termesztés, Kertész

Kertészkedés  Szamóca  Szaporítóanyag

 
RSS Mobile