Kezdőlap (Szaporítás)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szaporítás

Kertészkedés  Szamóca  Szaporítóanyag

Szaporítás - meghatározás - Kert és öntözéstechnika lexikon
Mi a szaporítás?
A szaporítás alatt egy olyan eljárást értünk, amikor egy növényből tudatosan több növényt hozunk létre.


Szaporítás
A szőlő gyökeret szinte minden részén képes fejleszteni, de járulékos rügyet sehol. Ezért a szaporításához elengedhetetlenül szükséges rügy (hajtáscsúcs).
Ivaros: ...

szaporítás
a növénytermesztésnek az a módja, melynél főkép bizonyos növényeknek tömeges előállítására törekszünk s erre a célra a növényfejlődésre nézve legalkalmasabb évszakot választják.

Dugvány, szemzés, magvetés, szaporítás
Minden növénybarátot megörvendeztet egy új növény látványa, főleg ha azt saját maga magból nevelte, kis sarjnövényből, vagy egy ibolya leveléből.

Szaporítás
Júliusra már az összes termést sikerül a szamócáról betakarítani. Abban biztos vagyok, hogy erre a feladatra nem kell bátorítani senkit sem. A gyerkők boldogan vesznek részt a csemegézésben.

Szaporítás, ültetés
Ha magunk akarunk szőlőt szaporítni, és van ismerősünk, akitől a téli metszés idején vesszőt kérhetünk, saját gyökéren aránylag könnyen előállíthatunk új tövet.
A vesszőket a tél végén vagy koratavasszal csapvízzel teli üvegekben gyökereztetjük.

Szaporítás sarjhagymákkal
A hagymások jó része képez sarjhagymákat. A tulipánok és a nárciszok anyahagymája csak egyet-kettőt hoz - amelyek azonban viszonylag nagyok, és jól felismerhetők - a csillagvirág ezzel szemben rengeteg apró sarjhagymát nevel.

Makró szaporítás: A legelterjedtebb módszer a dugványozás. A szaporítandó növényről levágott rész például ( hajtás, levél, vessző ) gyökereztetünk meg. A leválasztott hajtásrészek általában jól gyökeresednek.

Növényszaporítás saját magról.
El lehet-e vetni a boltban vásárolt zöldség magját?

Szaporítások ideje
Az eső valahogy elkerüli legtöbb gazda kertjét, legalábbis ezt állapította meg több ismerős, aki arra panaszkodik , hogy még kapálni sem tud a kertben, mert nagyon száraz a talaj.
Az a kevés eső, ami hullott, csak tömörítette a talajt.

Növények szaporítása I.
Meglepő, hogy mennyien vannak, akik maguk festik ki a lakásukat, vagy megtermelik a család zöldségszükségletét, mégis visszariadnak kedvenc növényük otthoni szaporításától. Pedig a szobanövények többsége otthoni körülmények között is remekül szaporítható.

Orchidea szaporítása magról
Németországban egy pálmaházban vásárolt a lányom nekem orchidea magokat egy kis tasakban - kb 30 db volt benne. - neve: sárga orchideafa/Bauhinia tomentosa/ Egy átlátszó dobozka aljára nedves vattára rárakosgattam az összeset.

Növények szaporítása: hasznos tippek dugványozáshoz
Az ivartalan szaporítás legáltalánosabb módja a dugványozás, amikor is az anyanövényről leválasztott hajtásokat, leveleket gyökereztetjük, s létrejön egy új, erős növény. Egyes növények könnyen, mások nehezebben nevelhetők dugványról. ...

Fűszernövények szaporítása otthon, egyszerűen
Dugványozás otthon, 6 lépésben: ...

Fenyők, tuják szaporítása feltöltéses bujtással
Tweet
Az elfekvő és még inkább a kúszó ágazatú fenyők, közülük is a borókák gyakran maguktól is legyökeresednek. Az ilyen fenyőknek megkísérelhető a szaporítása is, a természetes legyökeresedésükhöz hasonló feltöltéses bujtással.

Szaporítása
Elvirágzása után a felnyíló toktermések szerte repítik barna magvait.
Az összegyűjtött magvakat tavasszal vagy ősszel is lehet vetni akár a szabadföldi ágyásba is. Csíraképességét 4 évig megőrzi.
Tőosztással, a gumó 3 évenkénti szétosztásával is lehet, amikor a levelei leszáradtak.

Szaporítás
A szaporítás történhet februárban vagy március elején, ilyenkor a magvetéshez szükséges 18-20 °C-os szobahőmérsékletet az ablakpárkányon biztosíthatjuk, vagy az anyanövény tőosztásával, és végül, de nem utolsó sorban indákkal is.

Szaporítás:
bujtás, zöld- és fás dugványozás, tőosztás. Gyakran ültetett fajok a Jasminum fruticans L.
Hazája D-Európa. Méternyi, tövétől ágas, szögletes, zöld vesszejű cserje. Szórt állású, apró, hármas v. egyes, pillás élű levelei védett helyen áttelelnek.
Sárga, 2-5 virágú álernyői máj.

Szaporítás indákról
A földieper (szamóca) a nyár végén fejleszti ki következő évi termőrügyeit, így fontos e növények nyárutói-őszi gondos ápolása.

Szaporítása könnyű a gumók szétosztásával. Az anyagumó körül rostos szövedékben fejlődött kis gumókkal szaporítjuk. Tavasszal szabadföldbe elvetjük, ősszel a behúzódás után felszedjük, fagymentes helyen tartjuk. Novemberben többesével ültetjük cserépbe, mérsékeltházban meghajtatjuk.

Szaporítás: dugványról és magról is. A szaporításra a legmegfelelőbb a tavasz. Dugványnak a legfiatalabb hajtásokat vágjuk le. Előbb hagyjuk a vágási felületet néhány órán át szikkadni, majd ültessük a hajtást homok és általános virágföld nyirkos keverékébe.

Szaporításuk
Számos hagyma, mint például a tulipán és a nárcisz fiókhagyma növekedéssel új hagymákat hoznak létre maguk körül. Egy idő után ez a folyamat a hagyma méretének csökkenéséhez vezet, így érdemes ilyenkor szétválasztani, és külön ültetni őket.

Szaporítás. Korán, márciusban, de legkésőbb április elején kell vetni. A házikertekben 20-25 cm-es, üzemi művelésben 36-40 cm-es sortávolság ajánlott. A talaj fizikai szerkezetétől függően a vetés mélysége 2-4 cm.

Szaporítás - gondozás
A növény alapjánál új sarjakat hoz, ezeket leválasztva szaporíthatunk. A növénykét fejlődése kezdetén naponta öntözzük.

Szaporítás hajtásdugványról
Felhasználó értékelés
Szükség lenne új növényre a kertbe? Szaporítsa saját növényeit hajtásdugvánnyal! Hozza létre kerti faiskoláját egyszerűen. Nagyon sok pénzt spórolhatunk és új növényeket is beszerezhetünk kertünkbe! ...

Szaporítás oldalhajtásról
A növények szaporításának egy másik módja a vegetatív szaporítás, ami alatt hajtások lemetszését és elültetését értjük. A könnyen, jó eséllyel sikeresen szaporítható növények közé tartoznak a fűzfák, a vérvörös ribizli és a futórózsák. Egy kb.

Szaporítás tőosztással
Az elvirágzást követően, de még a hajtásnövekedés kezdete előtt használhatjuk ezt a szaporítási módot. Általában 2-3 évenként kerülhet rá sor.
Nagyon fontos, hogy tisztán dolgozzunk és csak az arra alkalmas, fejlett, több éves növényeket szaporítsuk.

SZAPORÍTÁSI MÓDOK
A Szaporítás új növényegyed előállítása ivaros (genitális) vagy ivartalan (vegetatív) úton. Ivaros szaporítás magról történik. Mindazokat a növényeket szaporíthatjuk így, amelyek magot érlelnek, és magról kelve megtartják fajtatulajdonságaikat.

Szaporítási tanácsok
Magvetéssel (ivarosan) csak azokat a dísznövényeket szaporítjuk, amelyek utódai azonos értékűek lesznek az anyanövénnyel. A melegigényes növények magjait langyos- vagy melegágyba vessük el, és ott neveljük.

Szaporítása csak vegetatív módon lehet. Mivel magot nem igen érlel, de hajtásai októberben biztonságosan telepíthetőek. Figyelni kell az ültetésnél, hogy túl mélyre ne kerüljenek a gyökerek, mert akkor nem hajtanak ki. Általában zsinórszerűen, kb.

Szaporítása meglehetősen egyszerű: a muskátliról le kell törnünk vagy vágnunk (egyesek kifejezetten a törésre esküsznek) egy akkora dugványt, amin legalább egy-két kifejlődött levél van. Ennek legjobb ideje augusztus tájára esik, ilyenkor a hajtásnövekedés már jóval lassabb.

A szaporításokhoz a dekomposztálódott fehér tőzeget tartalmazó TS3 standard típust, míg a nagyobb méretű évelők konténerezéséhez a kicsit rostosabb szerkezetű, összetételét tekintve tőzegrost, ...

A szaporításról annyit, hogy többféle oltással vagy szemzéssel is szaporítható. Ez utóbbi sokkal egyszerűbb, de gyenge növekedésű fáknál nem alkalmazható, mert nem tudunk honnan hajtószemet szedni.

A felszaporítás alatt a TOP tartalmú táptalajokon lévő növények szignifikánsan több sarjat fej­lesz­tet­tek, a legnagyobb sarjszámot (3.2 db) 0.75 mg/l TOP esetén találtuk. Kinetin alkalmazásánál mind­össze 1.1-1.3 db sarjat képeztek a növények, valamint a 0.

Alapanyag-szaporítás 22 vonalból történt 43,7 ha-on, mely 3 ha kivételével alkalmas minősítést kapott. A termesztésben levő vonalak száma kettővel, a terület pedig 24,4 ha-ral nőtt. A megtermett nyers vetőmagtermés 44,9 tonna, a termésátlag 1.103 kg/ha volt.

Levendula szaporítása:
A levendulát szaporítani lehet magról, melyet késő ősszel kell a szabadföldbe, cserépbe, melegágyba elültetni, majd tavasszal palántázni, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy, de inkább két évig is.

A növények szaporítása
A padlizsán üvegházi termesztése
A rendkívül melegkedvelő padlizsánt (más néven tojásgyümölcs) ne vessük túl korán. Legkedvezőbb vetési idő március, 18-21 C hőmérséklet mellett, vetőládákbe, vagy poliészter tálcákba. Amikor a magoncok már elég nagyra növekedtek, ül...

A legegyszerubb szaporítási mód, de mivel nagyon eltér a más növényeknél megszokottól egy átlagos növénykedvelo nehéznek tarthatja. Pedig csak ismerni kell a megfelelo módszereket.

Természetesen a többi szaporítási forma is tökéletes, csak talán ez a legkevésbé munkaigényes. .
Gyep: tényleg a legkényesebb növény. Ahhoz, hogy jó formában maradjon, sokat kell foglalkozni vele. Tápláljuk, öntözzük és nyírjuk rendszeresen, és ne feledkezzünk meg a szellőztetéséről sem.

Többnyire inkább palántanevelésre, vagy szaporításra használt kis üvegházat alakítanak ki azok, akik megtehetik, illetve kedvet éreznek hozzá.
A fűtött üvegházakba, esetleg fóliasátrakba már most, január elején nyugodt szívvel vethetünk hónapos retket, salátát és hagymát is dugdoshatunk.

A hajtószemzést általában a rózsa, pótszemzésre a cseresznye, újabban a Robinia fajták szaporításakor használják (április második fele, május eleje).
Hajtószemzéshez mindig jól fejlett alanyokat használjunk.

Az is bizonyítja a kaktusszal való rokonságát, hogy szaporításnál nem kell gyökereztetni, hanem elég ha csak homokos földbe dugjuk. Természetesen azért törzsének kell, hogy legyen. Ezen felül egyéb fajokat magoncokból lehet kinevelni.

A földieper szaporítása szintén nyáron történik. Ehhez az egészséges anyanövények erős sarjait földdel töltött cserepekben, az ágyásban hagyjuk meggyökeresedni. A palántákat soronként ültessük el, a növények között kb. 40 cm, illetve a sorok között kb. 60 cm távolságot hagyva.

Növények húsos levelű, szaporításra alkalmas földalatti hajtása: tulipánhagyma, liliomhagyma, étkezési hagyma, vöröshagyma (Allium).
A szó hagym- töve finnugor örökség: vogul kosmen (egyfajta fűszerhagyma), zürjén komidzs (hagymaféle).

A másik fontos szempont a könnyű fenntarthatóság a növények egyszerű szaporítása.
A parasztkertek jellemzője a tagoltság, bennük jól elkülöníthető a gazdasági udvar, a díszkert és a haszonkert.
A gyümölcsök között a legfontosabbak a régi, növényvédelmet még alig igénylő fajták.

Sok sikert kívánok mindenkinek a szaporításhoz.
Mivel nem csak nekem vannak itt az oldalon hunyorjai, így szívesen olvasnám én is a magvetéssel kapcsolatos tapasztalatokat. Nem is beszélve azokról a társainkról akik most kezdenek beleszeretni ebbe a növénybe.


Ha kel öntözzünk, és műtrágyázzunk. Meg lehet kezdeni a szaporításra szánt szártagok szedését. Nyár végére Sok növény befejezi az új növekedést és virágzást. Néhány kaktuszon megjelennek a gyümölcsök. Augusztusban megkezdődik a nyugalmi időszak. csökkentsük az öntözést. már ne műtrágyázzunk.

Nagy sarjadzóképessége kedvező a szaporítás szempontjából, mert saját sarját használhatjuk fel telepítésre.
Házikertekben akár az egyszertermő, akár a folyamatosan gyümölcsöt érlelő fajtáit telepíthetjük.
Szamóca ...

Sarj (közzétéve: 2005.09.13.)
Az anyanövényekről leválasztható, vegetatív szaporításra alkalmas oldalhajtások, amelyek gyakran már az anyanövényen meggyökeresednek, s így gyorsan állíthatók elő új növények. Például a broméliák és néhány páfrány is így szaporítható.

Számos kevésbé érzékeny faj nálunk is jól fejlődik a lakásban, és szaporításuk is egyszerű. Leheletnyi egzotikum a lakásban A broméliák Közép és Dél-Amerika trópusi vidékein honosak, ahol mintegy 2000 fajuk fordul elő a legváltozatosabb színekben, formákban és méretekben.

Vetéshez, palántázáshoz (a cserépbe)
Szobanövények szaporításához, átültetéséhez (balkonládákba, dézsákba)
Gyepek, pázsitok tápanyagellátásához
Iskolai fásításhoz, zöldesítéshez (ültető gödörbe) ...

gyártása, forgalmazása
tartós hatású tápanyaggal ellátva 50-350 napig
profi és hobbi kertészeknek
szaporításhoz, zöld- és virágzónövényekhez,
lágy- és fás szárú növényekhez.
A web áruházunkban az ON-LINE ISKOLÁSKERT ismerteti az egyes keverékek jellemzőit és felhasználási javaslatokat ...

ÖTÖDIK ÉV: Az ötödik évben, bár még tart az alakító metszés, de már megelőzi a termőrészek szaporítása, a fa elsűrűsödésének megakadályozása miatt 50-60 százalékos ritkító metszés alkalmazni kell.

Szaporítani is lehet, de ez másfajta szaporítás, mint amit például a szvetterek kötésénél alkalmazunk. A levágott hajtások végét le kell csak dugnunk egy cserép termőföldbe, majd árnyékos helyet kell keresnünk számára. Teleltetni fagytól védetten kell.

A nyári almát szüreteljük le, az őszi és téli termést ígérő ágakat támasszuk alá. Miután a bogyósokat leszedtük, az öreg vesszőket metsszük vissza, egyúttal végezzük el a bujtással való szaporítást. Telepítsünk új szamócást. Permetezzünk alma- és körtevarasodás ellen.
Díszkert: ...

Hagyjuk meg a kertben az idős fákat, kíméljünk meg néhány idős gyümölcsfát is. Célszerű régebbi, ellenállóbb gyümölcsfajták beszerzése, szaporítása.
Legyen a kertben fenyők, örökzöldek csoportja vagy idősebb egyede.
A táplálékot kínáló fák bokrok telepítése is fontos.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Virág, Talaj, Termés, Termesztés, Kertész?

◄ Szamóca   Szaporítóanyag ►
 
RSS Mobile