Kezdőlap (Szamóca)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Szamóca

Kertészkedés  Szalmabálás termesztés  Szaporítás

Szamóca cserépben vagy virágládában?
Miért is ne? Kis fantáziával például megvalósíthatjuk a felakasztható "szamócakertet" akár egy kopár, egyhangú garázsfalon is.


Szamóca
A legismertebb és legnépszerűbb bogyós gyümölcs világviszonylatban is. Termőterülete a ribiszkékének ugyan csak több mint fele, de termése szem előtt van, hiszen zömében friss fogyasztásra korán piacra kerül.

A szamóca növényvédelméről
Tweet
A szamóca az egyik legkorábbi és legkedveltebb gyümölcsünk.

A szamóca (Fragaria x ananassa) napfényigényes és csak jó vízáteresztő talajon érzi jó magát. A szamóca palánták néhány évig teremnek.

A szamóca is lehet magaságyi növény
A szamóca - amelyet a piacon szívesebben neveznek földiepernek, hogy megkülönböztessék az apró gyümölcsű erdei szamócától - jól megterem a magaságyban is.

szamóca
(növ., balmica Nógrád vármegyében, eperfű, eper, eperj [Lippai], epörgye, földi eper, leány-eper, Fragaria L.), a rózsafélék családjába tartozó, puha, sőt selymes szőrű füvecskék vastag, kitelelő, fás tőkéjéből bocsátott indákkal, ...

szamóca
Szüret
A virágok megtermékenyülése után 26-30 nap múlva érik a gyümölcs. A szamóca genetikai adottsága a folyamatos érés, amely az elsődleges gyümölcsöknél kezdődik és fokozatosan a kisebb rendű gyümölcsökön folytatódik.

szamóca
Földieper, főleg ennek vadon termő, apró szemű változata.
Bizonytalan eredetű szó, talán a szlovák smoklica (eper) vagy a szlovén samonica (vörös áfonya) átvétele. Mindkét eredeztetésnek vannak hangtani és jelentéstani nehézségei.

eperpalánta ültetése tenyészterület ültetési idő szamóca eper eper palánta termesztés trágyázás ápolási munkák ültetés termesztési útmutató sorok termések ültetés házikerti házi kertben szamócát epret eperpalántát tápkockás szamócapalánta eper ...

A szamóca ültetése:
A szamóca nem igényel nagy teret, ezért akár erkélyen, balkonládában is nevelhető. A korai telepítésű tövek már az ültetés évében, míg a késői (szeptemberi) telepítésűek csak a következő tavasszal hoznak termést.

A szamóca továbbszaporítása és életerős, növénnyé nevelése komoly odafigyelést, sokéves tapasztalatot és kitartó munkát igényel.

Szamóca és társai az erkélyen igazi különlegesség a városi lakásokban élő gyerekeknek. Nagyon érdekes megfigyelni, hogyan növekednek a növények, és hogyan érlelik a termésüket.

Szamóca: feltétlenül trágyázd meg a szamócát ebben a hónapban saját készítésű komposzttal vagy szuperkomposzttal. A jövő évi virágkezdemények ugyanis most képződnek. A gyökérzet, levélzet is erőteljesen fejlődik még egészen őszig.

Szamóca a konyhában
Kevesen gondolnánk, hogy akár szamócát is ültethetünk a konyhában, hiszen a balkonszamóca pont erre a célra lett kifejlesztve.

Szamócaatka
Tünetek:
Az apró szamócaatkák (Tarsonemus pallidus) ellepik a ciklámen hajtáscsúcsait. A levélrügyek és a hajtáscsúcsok belsejében élnek és táplálkoznak.

Szamóca
A gyümölcsöskert egyik legkedveltebb, és leginkább idevaló gyümölcse. Nagy előnye, hogy már a telepítés utáni évben terem, ezért a kezdő kertészkedőnek ez lesz az első gyümölcse.

Szamócalevél: emésztési zavarokban, bélhurutban, koffein­mentes teák alkotórésze.
Szappanfű: köp tetőszerek készítéséhez.
Szappangyökér: köptető, nyálkaoldó.

Szamóca. Az öntermékenyülő hónapos szamóca (Fragaria vesca var. semperflorens) és a kétlakisága miatt csak idegenmegporzással termő mósusz-szamóca (Fr. moschata) fajtái ma már csak elvétve találhatók a termesztésben.

A szamóca ostorindáit távolítsuk el, ha nem akarjuk szaporításra felhasználni, mert legyengíthetik a töveket. Ha nagyon foltos a levele permetezzünk például Fundazollal.

2 Szamóca
A szamóca igazi kozmopolita. A világ szinte minden részén megtalálható, kivéve a trópusokat. Európában Finnországtól egészen Spanyolország és Olaszország déli részéig termesztik.

Friss szamóca és málna az őszi piacon
rovat:Hamm
A szentendrei piacon az egyik asztal előtt rendszerint sorban állnak a vevők.

Szamóca szörp
Kalória tartalma alacsony, egy tálka eperé 55 cal. Ezért diétázáshoz különösen ajánlott. Főétkezések között is fogyasztható. Kiváló vitaminforrás. Egy tálka eper C vitamin tartalma 88 mg, ami jóval meghaladja a napi ajánlott 45 mg-t.

A szamóca tápoldatozása
A szamóca tápanyagigényes gyümölcsfaj. Minél gazdagabb a talaj eredeti tápanyagkészlete, annál könnyebb megteremteni a szamóca optimális tápanyag-ellátottságát.

A szamóca, - merthogy róla van szó - gyümölcse csak akkor élvezhető, ha az tisztán marad meg a fejlődése során. Ezért érdemes a beérés előtt egy hónappal, azaz mostanság a töveket lenyírt fűvel, esetleg komposzttal, vagy fóliával betakarni.

Erdei szamóca, szamóca, eper, Fragaria vesca
A kihajtásuk megkezdődött...ahová egyszer betette a lábát, hát, nem könnyű megszabadulni tőle. Jól gondoljuk meg, akarjuk-e a kertünkbe telepíteni!
Ártéri japánkeserűfű ...

Nem a szamóca a földieper? :)
Bálint gazda így ír róla:
"Hadd kezdjem mindjárt a nevével.

Télire a szamóca 'visszahúzza' leveleit és rövidnyelű lombozattal takarja a tő érzékeny középső részét. Hótakaró esetén ez a fagyvédelem többnyire elegendő, de erősebb, hónélküli lehülésekkor kevés lehet.

/ EPER / Szamóca
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, Magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz Hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, Melyek antioxidáns hatásúak.
Tudta?

A letermett szamócaágyást tartsd gyommentesen - ami nem könnyű feladat, de elkerülhetetlenül szükséges! ...

A körömvirágot ültessük a fonálférgektől veszélyeztetett szamóca közé! A vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma (snidling) a szürkepenésztől védi a környezetét. Ültessük a szamóca köré.
Érdekel, elolvasom!
Tippek/recepetek száma: ...

Szamóca, éspedig az úgynevezett frigó palánta most is ültethető. Területét gondosan tisztítsuk meg. A gyomosodástól és a kiszáradástól továbbra is. folyamatosan védeni kell.

Ezeken kivül szépen fejlődnek benne a szamóca tövek és a dísznövények
is.

Azok a fajták a legelragadóbbak melyek az erdei szamóca illatát árasztják. Érdemes megemlíteni a hagyományos fajtákat (pl. a 'Mieze Schindler'), ám az erős illatú új nemesítések (pl. a 'Thuchief') is figyelemre méltók.

A szamócatöveken kifejlődő indanövények közül csak azokat hagyjuk legyökeresedni, amelyeket a már hároméves vagy idősebb szamóca helyébe akarunk telepíteni.

hagyma: szamóca, eper, sóska
retek: saláta, dughagyma
paradicsom: karalábé, hagyma,
zeller: káposztafélék, bab, uborka, paradicsom, karalábé, brokkoli, bimbóskel, paprika
sárgarépa: paszternák, patisszon
uborka: bab, cékla ...

Miután leszedtük az őszi szamóca termését, levélzetét vágjuk le és a mulcsszalmával együtt komposztáljuk. Végezzük el a már lomb hullatta ribiszke és az egres téli metszését. A gyümölcsfák törzsére helyezzünk hernyófogó enyves övet.

Illatos levelek például babér, bazsalikom, boldogasszony tenyere, citromfű, erdei szamóca, istenfa, kakukkfű, majoránna, menta, mirtusz, muskátli, margitvirág, rozmaring, tárkony, vadrózsa, zsálya.

vízigényesek: zsálya, rozmaring, levendula, kapor, bazsalikom(fajták), izsóp, komló, erdei szamóca, ezerjófű, angyalgyökér, kamilla, kánya harangvirág, varázsmogyoró, erdei gyömbérgyökér, gólyaorr
Napsütés ...

A Prev-B2 minden növényre alkalmazható, de különösen ajánlott paradicsom, paprika, uborka, dinnyefélék, saláta, szamóca, szőlő, csonthéjasok és almatermésűek esetében.
Tanúsítványok: ECOCERT, Biokontroll HungáriaKft.
Pozitív mellékhatások: ...

A hervadó, szomorúan lekonyuló levelekkel a növény könnyen felfogható módon hozza gazdája tudtára, hogy bizony elmaradt a rendszeres ápolás. Szép új hajtások, tarka virágok, sőt például egy szamóca esetében akár ízletes termések jelentik a jutalmat ...

Sövényszerűen érdemes viszont a málnát nevelni. A szamócát cserjék alá, vegyes virágágyakba, vagy külön szamócaágyba palántázhatjuk, ahol társnövényként néhány gyógy-, ill. zöldségnövény is helyet kaphat.

Lásd még: Lásd még: Termés, Kertész, Tápanyag, Zöldség, Paradicsom

Kertészkedés  Szalmabálás termesztés  Szaporítás

 
RSS Mobile