Kezdőlap (Szamóca)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szamóca

Kertészkedés  Szalmabálás termesztés  Szaporítás

Szamóca cserépben vagy virágládában?
Miért is ne? Kis fantáziával például megvalósíthatjuk a felakasztható "szamócakertet" akár egy kopár, egyhangú garázsfalon is. Érdemes több, 1 m hosszú virágládát elhelyezni a garázs fala mentén, fokozatok nélkül állítható magasságú virágláda-tartóba.


Szamóca
A legismertebb és legnépszerűbb bogyós gyümölcs világviszonylatban is. Termőterülete a ribiszkékének ugyan csak több mint fele, de termése szem előtt van, hiszen zömében friss fogyasztásra korán piacra kerül.

Szamóca szüret jövőre? Ahhoz most kell ültetni!
Talán furcsának hangzik a nyári hőségben ültetésről írni, azonban a szamóca telepítésére a legjobb időszak a augusztus vége, szeptember eleje.

Szamóca ültetése - Kérdezz-felelek
Milyen hely a legideálisabb?
A szamóca főként napos, és világos helyen terem bőven, de félárnyékban is megfelelő mennyiségű termést hoz. Röviden tehát, csak annyira kell figyelni, hogy ne kerüljenek a tövek árnyékba.

A szamóca növényvédelméről
Tweet
A szamóca az egyik legkorábbi és legkedveltebb gyümölcsünk. Az alábbiakban a termesztése során fellépő növényvédelmi problémákra, a legjelentősebb kártevőkre és a leggyakoribb gombabetegségekre szeretném felhívni a figyelmet.

A ~ (Fragaria x ananassa) napfényigényes és csak jó vízáteresztő talajon érzi jó magát. A ~ palánták néhány évig teremnek. A palántaültetés optimális ideje az április: soros termesztés esetén az ideális sortávolság 70-80 cm, a tőtávolság pedig 30-40 cm.

~
(növ., balmica Nógrád vármegyében, eperfű, eper, eperj [Lippai], epörgye, földi eper, leány-eper, Fragaria L.), a rózsafélék családjába tartozó, puha, sőt selymes szőrű füvecskék vastag, kitelelő, fás tőkéjéből bocsátott indákkal, tőből fakadó, hosszu nyelü, többnyire hármas levelekkel, ...

~
Szüret
A virágok megtermékenyülése után 26-30 nap múlva érik a gyümölcs. A ~ genetikai adottsága a folyamatos érés, amely az elsődleges gyümölcsöknél kezdődik és fokozatosan a kisebb rendű gyümölcsökön folytatódik.

~
Földieper, főleg ennek vadon termő, apró szemű változata.
Bizonytalan eredetű szó, talán a szlovák smoklica (eper) vagy a szlovén samonica (vörös áfonya) átvétele. Mindkét eredeztetésnek vannak hangtani és jelentéstani nehézségei.

A ~ ültetéséhez lehetőleg nagyméretű edényt vagy cserepet válasszunk, vagy vásároljunk speciális hasas edényt, amelybe egyszerre több palántát is ültethetünk.

eperpalánta ültetése tenyészterület ültetési idő ~ eper eper palánta termesztés trágyázás ápolási munkák ültetés termesztési útmutató sorok termések ültetés házikerti házi kertben szamócát epret eperpalántát tápkockás ~palánta eper termesztes termesztés bogyós növény banánfa eper ...

A ~ ültetése:
A ~ nem igényel nagy teret, ezért akár erkélyen, balkonládában is nevelhető. A korai telepítésű tövek már az ültetés évében, míg a késői (szeptemberi) telepítésűek csak a következő tavasszal hoznak termést. Napos, félárnyékos, széltől védett helyre ültessük.

A ~ is lehet magaságyi növény
/Bálint György kertről, növényekről
/Aktuális kert
/Március ...

A ~ továbbszaporítása és életerős, növénnyé nevelése komoly odafigyelést, sokéves tapasztalatot és kitartó munkát igényel. A következő szakmai cikkben részletekbe menően tárgyalom ki a szaporítás egyes fázisait, a termesztés hasznos praktikáit és a legfontosabb növényvédelmi kérdéseit.

~ és társai az erkélyen igazi különlegesség a városi lakásokban élő gyerekeknek. Nagyon érdekes megfigyelni, hogyan növekednek a növények, és hogyan érlelik a termésüket. A kisebb gyerekek az öntözésben, a nagyobbak akár külön kannát vagy növényládát is kaphatnak.

~: feltétlenül trágyázd meg a szamócát ebben a hónapban saját készítésű komposzttal vagy szuperkomposzttal. A jövő évi virágkezdemények ugyanis most képződnek. A gyökérzet, levélzet is erőteljesen fejlődik még egészen őszig.

~atka
Tünetek:
Az apró ~atkák (Tarsonemus pallidus) ellepik a ciklámen hajtáscsúcsait. A levélrügyek és a hajtáscsúcsok belsejében élnek és táplálkoznak. Kártételük nyomán a szárak és a levelek hegesednek, kanál formájúra torzulnak, a virágok pedig nem nyílnak ki.

~
A gyümölcsöskert egyik legkedveltebb, és leginkább idevaló gyümölcse. Nagy előnye, hogy már a telepítés utáni évben terem, ezért a kezdő kertészkedőnek ez lesz az első gyümölcse.

~levél: emésztési zavarokban, bélhurutban, koffein­mentes teák alkotórésze.
Szappanfű: köp tetőszerek készítéséhez.
Szappangyökér: köptető, nyálkaoldó.

~. Az öntermékenyülő hónapos ~ (Fragaria vesca var. semperflorens) és a kétlakisága miatt csak idegenmegporzással termő mósusz-~ (Fr. moschata) fajtái ma már csak elvétve találhatók a termesztésben.

A ~ ostorindáit távolítsuk el, ha nem akarjuk szaporításra felhasználni, mert legyengíthetik a töveket. Ha nagyon foltos a levele permetezzünk például Fundazollal.

A ~ (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő, illetve a termesztett fajokgyümölcsének elnevezése.

2 ~
A ~ igazi kozmopolita. A világ szinte minden részén megtalálható, kivéve a trópusokat. Európában Finnországtól egészen Spanyolország és Olaszország déli részéig termesztik. A közös ezekben a területekben a gyengén savas-semleges (5-7) pH-jú, legtöbbször vályog talaj.

Friss ~ és málna az őszi piacon
rovat:Hamm
A szentendrei piacon az egyik asztal előtt rendszerint sorban állnak a vevők. Érthető, mert a különböző szörpökön és lekvárokon kívül frissen szedett ~, málna és fekete szeder látványa és illata csábítja a vásárlókat. ...
[elolvasom] ...

~ szörp
Kalória tartalma alacsony, egy tálka eperé 55 cal. Ezért diétázáshoz különösen ajánlott. Főétkezések között is fogyasztható. Kiváló vitaminforrás. Egy tálka eper C vitamin tartalma 88 mg, ami jóval meghaladja a napi ajánlott 45 mg-t. Távolítsuk el a sérült szemeket.

A ~ tápoldatozása
A ~ tápanyagigényes gyümölcsfaj. Minél gazdagabb a talaj eredeti tápanyagkészlete, annál könnyebb megteremteni a ~ optimális tápanyag-ellátottságát.

A ~, - merthogy róla van szó - gyümölcse csak akkor élvezhető, ha az tisztán marad meg a fejlődése során. Ezért érdemes a beérés előtt egy hónappal, azaz mostanság a töveket lenyírt fűvel, esetleg komposzttal, vagy fóliával betakarni.

Erdei ~, ~, eper, Fragaria vesca
A kihajtásuk megkezdődött...ahová egyszer betette a lábát, hát, nem könnyű megszabadulni tőle. Jól gondoljuk meg, akarjuk-e a kertünkbe telepíteni!
Ártéri japánkeserűfű ...

Nem a ~ a földieper? :)
Bálint gazda így ír róla:
"Hadd kezdjem mindjárt a nevével. Ezt a gyümölcsöt a kertészszakma dolgozói hivatalosan szamócának nevezik - függetlenül attól, hogy erdőben vagy kertben terem, és nem téve különbséget az apró (lásd: eperajak) és a termetes gyümölcs között.

Télire a ~ 'visszahúzza' leveleit és rövidnyelű lombozattal takarja a tő érzékeny középső részét. Hótakaró esetén ez a fagyvédelem többnyire elegendő, de erősebb, hónélküli lehülésekkor kevés lehet.

A letermett ~ágyást tartsd gyommentesen - ami nem könnyű feladat, de elkerülhetetlenül szükséges! ...

A körömvirágot ültessük a fonálférgektől veszélyeztetett ~ közé! A vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma (snidling) a szürkepenésztől védi a környezetét. Ültessük a ~ köré.
Érdekel, elolvasom!
Tippek/recepetek száma: ...

~, éspedig az úgynevezett frigó palánta most is ültethető. Területét gondosan tisztítsuk meg. A gyomosodástól és a kiszáradástól továbbra is. folyamatosan védeni kell.
A szőlő konténeres oltványaival most és még később is folytatható pótlás, sőt akár bővítő telepítés is.

Azok a fajták a legelragadóbbak melyek az erdei ~ illatát árasztják. Érdemes megemlíteni a hagyományos fajtákat (pl. a 'Mieze Schindler'), ám az erős illatú új nemesítések (pl. a 'Thuchief') is figyelemre méltók.

A ~töveken kifejlődő indanövények közül csak azokat hagyjuk legyökeresedni, amelyeket a már hároméves vagy idősebb ~ helyébe akarunk telepíteni. Az új telepítésű fák alját szármaradványokkal, esetleg szalmával beszórva takarjuk a kiszáradás ellen és ha szükséges, öntözzük is.

hagyma: ~, eper, sóska
retek: saláta, dughagyma
paradicsom: karalábé, hagyma,
zeller: káposztafélék, bab, uborka, paradicsom, karalábé, brokkoli, bimbóskel, paprika
sárgarépa: paszternák, patisszon
uborka: bab, cékla
cukkini: vöröshagyma, karósbab
cékla: káposzta, bokorbab ...

Miután leszedtük az őszi ~ termését, levélzetét vágjuk le és a mulcsszalmával együtt komposztáljuk. Végezzük el a már lomb hullatta ribiszke és az egres téli metszését. A gyümölcsfák törzsére helyezzünk hernyófogó enyves övet. Készítsük el a következő hónapban telepítendő fák, cserjék helyét.

"A ~ sok szép fajtáját is tudjuk itt nevelni, ezek is korábban fognak teremni, mivel a kiemelt ágyakban a talaj gyorsabban felmelegszik" - s folytatódik a bemutató csemetéről csemetére, Bálint gazda módra: "Ismeritek az ananászcseresznyét? Nem?

Illatos levelek például babér, bazsalikom, boldogasszony tenyere, citromfű, erdei ~, istenfa, kakukkfű, majoránna, menta, mirtusz, muskátli, margitvirág, rozmaring, tárkony, vadrózsa, zsálya.

vízigényesek: zsálya, rozmaring, levendula, kapor, bazsalikom(fajták), izsóp, komló, erdei ~, ezerjófű, angyalgyökér, kamilla, kánya harangvirág, varázsmogyoró, erdei gyömbérgyökér, gólyaorr
Napsütés ...

A Prev-B2 minden növényre alkalmazható, de különösen ajánlott paradicsom, paprika, uborka, dinnyefélék, saláta, ~, szőlő, csonthéjasok és almatermésűek esetében.
Tanúsítványok: ECOCERT, Biokontroll HungáriaKft.
Pozitív mellékhatások: ...

Van azonban egy olyan különc gyümölcs, amelyik egyedülálló módon kívül hordja magjat. A fenti kép ugyan valószínűleg lelőtte a poént, mégis elárulom, hogy az eperről van szó (ami igazából ~, de a köznyelvben eperként rögzült, ám ez már egy másik történet).

A hervadó, szomorúan lekonyuló levelekkel a növény könnyen felfogható módon hozza gazdája tudtára, hogy bizony elmaradt a rendszeres ápolás. Szép új hajtások, tarka virágok, sőt például egy ~ esetében akár ízletes termések jelentik a jutalmat a saját növény gondos ápolásáért.

Ezt a módszert azonban ne alkalmazzuk túl korán, hogy a talaj több meleget sugározzon, mint a szalmatakaró, ami a késői fagyok esetén védelmet nyújthat a ~ virágainak számára. A szalmatakarót helyettesíthetjük az újabban kapható, napmeleget magába szívó talajtakaróval.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Termés, Kertész, Tápanyag, Zöldség, Paradicsom?

◄ Szalmabálás termesztés   Szaporítás ►
 
RSS Mobile