Kezdőlap (Spenót)

 Kertészkedés 

  » »
 
   

Spenót

Kertészkedés  Spárga  Suháng

A spenót egynyári növény, a zöldségek közt dobogós, legalábbis a szedhetőségben, mert tél végén, kora tavasszal már lehet a kertből a konyhába vinni. ...


A spenótfőzelék
Hozzávalók:
1 kg jól megtisztított és megszárított spenótlevél
frissen reszelt szerecsendió
2-3 fej összevágott mogyoróhagyma
egy gerezd fokhagyma
3 evőkanál vaj
2 dl tejszín
egy kis brandy ...

A spenót a magaságy korai növénye
Rövid tenyészidejű, szerény növény, de nem maradhat ki a magaságy terményei közül, mert kora tavasszal jól hasznosítja a területet, és folyamatosan, hosszú időn át lehet szedni.

Spenót
spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj (növ., Spinacia L.), a libatalpfélék fűnemü génusza.

Spenót
Konyhakerti paraj, leveléért termesztett főzeléknövény.
Ebben a formájában a német Spinat bajor-osztrák spinot, spenot alakjának átvétele.

A spenótfölösleg fagyasztható, a klasszikus főzeléken kívül jóféle tölteléke lehet húsoknak, de a legtöbb gombás étekben is megállja helyét, sőt a recept szerinti gombát spenóttal helyettesítve csak kellemes meglepetésben lesz részünk.

A spenótmagok ültetéstől a spenót első szüreteléséig körülbelül nyolc hét fog eltelni. Ha rendszeresen és óvatosan vágja vissza nem sokkal a talaj felett a spenótleveleket, többször is tud majd szüretelni minden növényről.

A spenót olcsón termeszthető egész évben a gyógyító hatású anyagok kinyerésének céljára.
Elolvasva 533 alkalommal
Témák: spenót zöldség ...

Az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes) az egyik legjobb zsírégető zöldség. Kertjeinkben szerényen megbúvó, kevesek által termelt növény. Akkor ad bő levéltömeget, mikor a közönséges spenót már átmegy magszárba.

Különösen a spenót és a zab szenved a mangánhiánytól, de más növényekre is káros hatással van (paradicsom, uborka). Általában a fiatal levelek érközi sárgulását (klorózisát) okozza, majd ezt szárazfoltok képződése követi.

SPENÓT Valószínűleg Perzsiából származik. Kellemes savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti. Egynyári növény, de egész évben beszerezhető. Legjobb nyersen enni, vagy csak nagyon rövid ideig főzni (leforrázni).

Spenótot és sóskát is vethetünk még.
Bár nem zöldségnövény, mégis itt említem meg az őszi mák vetését amit azért is érdemes előnyben részesíteni, mert a tavaszival szemben nem támadja meg a máktokbarkó. Fontos a nagyon jól elmunkált talaj.

Spenót
Magasság: 10-15 cm; a zöldségnövény sötétzöld levélrozettákat nevel; egynyári.
Saláta
Magasság: 25-45 cm; egyszínű zöld vagy vöröses levelek; egynyári.

Spenót, Matador
Vissza Biotechnológiai készítményekMikroorganizmusok és enzimek Spenót, Matador
Az eredeti mérethez kattints a képre! ...

Spenót - borsó, hagyma, zeller, padlizsán, karfiol
Tök - Bab, kukorica, hagyma, retek, napraforgó, gilisztaűző varádics, menta, sarkantyú ...

A spenót és társai - Videóval
Amikor a csíkos matrózruhában feszítő Popeye valami leküzdhetetlennek látszó feladat előtt állt, hirtelen előkapott egy doboz spenótot, megette és hirtelen minden akadály elhárult, minden probléma megoldódott.

Spenótot és sóskát is vethetünk még.
Vessünk őszi mákot, amit azért is érdemes előnyben részesíteni, mert a tavaszival szemben nem támadja meg a máktokbarkó. Fontos a nagyon jól elmunkált talaj.

spenót, zöldborsó, zöldbab, fejtőbab, karalábé, brokkoli, retek, káposzta, lilakáposzta, kelbimbó, cékla, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, padlizsán, fehér paprika, paradicsom, koktélparadicsom, rukkola, jégsaláta, római saláta, cukkini, vöröshagyma, ...

Spenót:
Növekedés serkentő, stressz tűrés, jó anyagcsere.
Sarjadékhagyma Téli: ...

SPENÓT:
A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van.

A spenóttal kapcsolatban szólni kell a zöldségfélék utóbbi években behatóan vizsgált nitrát- és nitrittartalmáról. Ilyen tekintetben kiemelkedik a többi zöldségnövény közül, különösen a levélnyele tartalmaz sokat.

A spenót barátja a retek, eper, zeller, karósbab, ellensége a sóska.
A cukkini barátja a kukorica, vöröshagyma, cékla, karósbab.
A fák alá telepített sarkantyúka elűzi a levéltetveket.

Ebből a spenótból főzelék lesz
S ha már szépen fejlődő (fűszer)növények vannak a kezünk ügyében, ne féljünk használni is azokat! ...

Leveléből a spenóthoz (parajhoz) hasonló főzelék főzhető, akár ugyanazon recept alapján, a leveleinek nyele pedig a spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Remekül ízesíthető fokhagymával, ami tovább fokozza étkezési értékeit.

Medvehagymás spenót borsikafüves mozzarellagolyókkal Hozzávalók: -450g mirelit spenót-150g medvehagyma-1 liter tej-2 zsömle-100g mini mozzarella-só,fehér bors,szerecsendió,
Kertészkedjünk ...

Ki szereti a spenótot?
rovat:Haszonkert
Egyesek szerint csak Popey, a tengerész. Engem gyerekkoromban a spenóttal, illetve a belőle készült főzelékkel ijesztgettek, amit máig alig hevertem ki.

Mindjárt ilyen elsőnek a spenót. Korán vethető, hamar kicsírázik és kikel. Szinte az első zöldfőzelék a szezonban. Elég neki egy sekély barázda, beleszórni a magot, takarni, és ennyi.
A következő a zöldborsó.

Az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragonoides (Pall.) O. Ktze) háromszögletű levelei húsosak, vastagok, a közönséges spenóthoz hasonlóan készíthetőek el.

Házikertben lehet zacskóból, tenyérből, kézzel szórva (sóska, spenót, kapor, zsázsa, pázsitfüvek, háromszínű szulák, egynyári virágok), sorba (bab,borsó), vagy fészekbe (burgonya, sárga-, görögdinnye, tök) vetni.

Szintén díszítőértéket is képviselnek a bazellák, más nevükön malabári spenótok - főleg a bordó színű változat. Levelei pozsgásak, szára kúszó. Kitűnően tűri az aszályos időszakokat is, emiatt egyszerű nevelni.

Sok emutenyésztő kezdi a csibék etetését vágott zöldséggel, mint például a kelkáposzta, káposzta, spenót, saláta, répa. A friss ételt jó étvággyal eszik, és ezzel a keverékkel lassan megeszik a tápot is.

A fóliasátorba előveteménynek spenót volt vetve, előző év őszén. A spenót betakarítása után a talajt kitisztítottam a növénymaradványoktól. Ezután alaptrágyaként 20 kg/m2 szervestrágyát jutattam ki és bedolgoztam a talajba.

Szórva vethető a kapor, spenót, madár- és mezei saláta, zsázsa, kerti seprűfű, nyáriciprus, háromszinű szulák, egyéb egynyári virágok és a pázsitfüvek. Ilyenkor több vetőmagra van szükségünk. Vetésünket leginkább a madarak ellen kell védeni.

A hatodik négyzet zöldbabbal (4) vetett, a mellette lévő pedig spenóttal (4). A nyolcadikba 4 különböző gyógynövény, a kilencedikbe 4 fejes saláta kerülhet. A saláták mellé sárgarépa (16), majd ismét fejes saláta (4).

Levélzöldség (közzétéve: 2006.11.08.)
Zöldségfajok, melyeknek a leveleit fogyasztjuk (pl.: spenót, saláta).
Lombhullató növények (közzétéve: 2005.10.17.)
A lombjukat nyáron vagy ősszel elvesztő fásszárúak.

Vethetünk uborkát, paprikát, hagymát, hónapos retket, sárgarépát, spenótot, nyári káposztát, vajrépát, articsókát.
Zöldségeskert: ...

A nagyüzemi termesztésben kissé visszaszoruló, de jelentős házi kerti, nagy táplálkozási értékkel bíró növények, mint sóska, spenót, saláták tartoznak ebbe a csoportba.
Fejes és jégsaláta
KERESÉS ...

A fóliával letakart, őszi spenót- és sóskavetésről eltávolíthatjuk a takarót; a sorközökbe szórjunk érett trágyát és azt sekélyen kapáljuk be! ...

Lásd még: Lásd még: Zöldség, Virág, Termés, Talaj, Komposzt

Kertészkedés  Spárga  Suháng

 
RSS Mobile