Kezdőlap (Spenót)

 Kertészkedés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Spenót

Kertészkedés  Spárga  Suháng

A spenót egynyári növény, a zöldségek közt dobogós, legalábbis a szedhetőségben, mert tél végén, kora tavasszal már lehet a kertből a konyhába vinni. ...


A spenótfőzelék
Hozzávalók:
1 kg jól megtisztított és megszárított spenótlevél
frissen reszelt szerecsendió
2-3 fej összevágott mogyoróhagyma
egy gerezd fokhagyma
3 evőkanál vaj
2 dl tejszín
egy kis brandy
1 evőkanál liszt csomómentesen elkeverve 1 evőkanál vajjal
só, bors ...

A spenót a magaságy korai növénye
Rövid tenyészidejű, szerény növény, de nem maradhat ki a magaságy terményei közül, mert kora tavasszal jól hasznosítja a területet, és folyamatosan, hosszú időn át lehet szedni.

Spenót
spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj (növ., Spinacia L.), a libatalpfélék fűnemü génusza. Gyökere kétnyáréltü, szára fölegyenesedő, nyeles levelének lemeze tojásdad-körrajzu, többé-kevésbbé dárdás tövü, épszélü vagy gyengéden öblös, vége hegyes.

Spenót
Konyhakerti paraj, leveléért termesztett főzeléknövény.
Ebben a formájában a német Spinat bajor-osztrák spinot, spenot alakjának átvétele. Sok európai nyelvben elterjedt vándorszó, amely a perzsa aspanáhból az arab ispinah közvetítésével terjedt el (pl.

A ~fölösleg fagyasztható, a klasszikus főzeléken kívül jóféle tölteléke lehet húsoknak, de a legtöbb gombás étekben is megállja helyét, sőt a recept szerinti gombát ~tal helyettesítve csak kellemes meglepetésben lesz részünk.

A ~magok ültetéstől a ~ első szüreteléséig körülbelül nyolc hét fog eltelni. Ha rendszeresen és óvatosan vágja vissza nem sokkal a talaj felett a ~leveleket, többször is tud majd szüretelni minden növényről.

A ~ olcsón termeszthető egész évben a gyógyító hatású anyagok kinyerésének céljára.
Elolvasva 533 alkalommal
Témák: ~ zöldség ...

Az új-zélandi ~ (Tetragonia tetragoniodes) az egyik legjobb zsírégető zöldség. Kertjeinkben szerényen megbúvó, kevesek által termelt növény. Akkor ad bő levéltömeget, mikor a közönséges ~ már átmegy magszárba.

Különösen a ~ és a zab szenved a mangánhiánytól, de más növényekre is káros hatással van (paradicsom, uborka). Általában a fiatal levelek érközi sárgulását (klorózisát) okozza, majd ezt szárazfoltok képződése követi.
A mangánhiány okozta megbetegedések mangánszulfát v.

SPENÓT Valószínűleg Perzsiából származik. Kellemes savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti. Egynyári növény, de egész évben beszerezhető. Legjobb nyersen enni, vagy csak nagyon rövid ideig főzni (leforrázni). Magas vastartalma elősegíti a vérképződést ...

~ot és sóskát is vethetünk még.
Bár nem zöldségnövény, mégis itt említem meg az őszi mák vetését amit azért is érdemes előnyben részesíteni, mert a tavaszival szemben nem támadja meg a máktokbarkó. Fontos a nagyon jól elmunkált talaj.

~
Magasság: 10-15 cm; a zöldségnövény sötétzöld levélrozettákat nevel; egynyári.
Saláta
Magasság: 25-45 cm; egyszínű zöld vagy vöröses levelek; egynyári.

~, Matador
Vissza Biotechnológiai készítményekMikroorganizmusok és enzimek ~, Matador
Az eredeti mérethez kattints a képre! ...

~ - borsó, hagyma, zeller, padlizsán, karfiol
Tök - Bab, kukorica, hagyma, retek, napraforgó, gilisztaűző varádics, menta, sarkantyú ...

A ~ és társai - Videóval
Amikor a csíkos matrózruhában feszítő Popeye valami leküzdhetetlennek látszó feladat előtt állt, hirtelen előkapott egy doboz ~ot, megette és hirtelen minden akadály elhárult, minden probléma megoldódott.
Saláta, az egyszerűen nagyszerű - Videóval ...

~ot és sóskát is vethetünk még.
Vessünk őszi mákot, amit azért is érdemes előnyben részesíteni, mert a tavaszival szemben nem támadja meg a máktokbarkó. Fontos a nagyon jól elmunkált talaj.

~, zöldborsó, zöldbab, fejtőbab, karalábé, brokkoli, retek, káposzta, lilakáposzta, kelbimbó, cékla, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, padlizsán, fehér paprika, paradicsom, koktélparadicsom, rukkola, jégsaláta, római saláta, cukkini, vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, torma, póréhagyma, ...

~:
Növekedés serkentő, stressz tűrés, jó anyagcsere.
Sarjadékhagyma Téli: ...

SPENÓT:
A ~ (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A ~tal kapcsolatban szólni kell a zöldségfélék utóbbi években behatóan vizsgált nitrát- és nitrittartalmáról. Ilyen tekintetben kiemelkedik a többi zöldségnövény közül, különösen a levélnyele tartalmaz sokat.

A ~ barátja a retek, eper, zeller, karósbab, ellensége a sóska.
A cukkini barátja a kukorica, vöröshagyma, cékla, karósbab.
A fák alá telepített sarkantyúka elűzi a levéltetveket.

Ebből a ~ból főzelék lesz
S ha már szépen fejlődő (fűszer)növények vannak a kezünk ügyében, ne féljünk használni is azokat! Ételeink a saját nevelésű fűszer- és zöldségnövényektől finomabbak lesznek, növénykéink pedig dúsabb, erősebb növekedésűek.
Megosztás ...

Leveléből a ~hoz (parajhoz) hasonló főzelék főzhető, akár ugyanazon recept alapján, a leveleinek nyele pedig a spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Remekül ízesíthető fokhagymával, ami tovább fokozza étkezési értékeit.

Ki szereti a ~ot?
rovat:Haszonkert
Egyesek szerint csak Popey, a tengerész. Engem gyerekkoromban a ~tal, illetve a belőle készült főzelékkel ijesztgettek, amit máig alig hevertem ki. De remélem másokat nem ért ilyen sokk, és örömmel fogyasztják ezt a rendkívül egészséges zöldséget....

Mindjárt ilyen elsőnek a ~. Korán vethető, hamar kicsírázik és kikel. Szinte az első zöldfőzelék a szezonban. Elég neki egy sekély barázda, beleszórni a magot, takarni, és ennyi.
A következő a zöldborsó.

Az új-zélandi ~ (Tetragonia tetragonoides (Pall.) O. Ktze) háromszögletű levelei húsosak, vastagok, a közönséges ~hoz hasonlóan készíthetőek el. Melegigényes, egynyári növény, talajban nem válogat, de sok vizet és nitrogén tápanyagot kíván.

Házikertben lehet zacskóból, tenyérből, kézzel szórva (sóska, ~, kapor, zsázsa, pázsitfüvek, háromszínű szulák, egynyári virágok), sorba (bab,borsó), vagy fészekbe (burgonya, sárga-, görögdinnye, tök) vetni.

Szintén díszítőértéket is képviselnek a bazellák, más nevükön malabári ~ok - főleg a bordó színű változat. Levelei pozsgásak, szára kúszó. Kitűnően tűri az aszályos időszakokat is, emiatt egyszerű nevelni. Főzelékként fogyasztják őshazájában, de a bőrön bedörzsölve sebnyugtató hatású.

Sok emutenyésztő kezdi a csibék etetését vágott zöldséggel, mint például a kelkáposzta, káposzta, ~, saláta, répa. A friss ételt jó étvággyal eszik, és ezzel a keverékkel lassan megeszik a tápot is.

A fóliasátorba előveteménynek ~ volt vetve, előző év őszén. A ~ betakarítása után a talajt kitisztítottam a növénymaradványoktól. Ezután alaptrágyaként 20 kg/m2 szervestrágyát jutattam ki és bedolgoztam a talajba.

Szórva vethető a kapor, ~, madár- és mezei saláta, zsázsa, kerti seprűfű, nyáriciprus, háromszinű szulák, egyéb egynyári virágok és a pázsitfüvek. Ilyenkor több vetőmagra van szükségünk. Vetésünket leginkább a madarak ellen kell védeni.

A hatodik négyzet zöldbabbal (4) vetett, a mellette lévő pedig ~tal (4). A nyolcadikba 4 különböző gyógynövény, a kilencedikbe 4 fejes saláta kerülhet. A saláták mellé sárgarépa (16), majd ismét fejes saláta (4). A tizenkettedik egységben káposzta (4), mellette pedig körömvirág (4) nevelhető.

Levélzöldség (közzétéve: 2006.11.08.)
Zöldségfajok, melyeknek a leveleit fogyasztjuk (pl.: ~, saláta).
Lombhullató növények (közzétéve: 2005.10.17.)
A lombjukat nyáron vagy ősszel elvesztő fásszárúak.

Vethetünk uborkát, paprikát, hagymát, hónapos retket, sárgarépát, ~ot, nyári káposztát, vajrépát, articsókát.
Zöldségeskert: ...

A nagyüzemi termesztésben kissé visszaszoruló, de jelentős házi kerti, nagy táplálkozási értékkel bíró növények, mint sóska, ~, saláták tartoznak ebbe a csoportba.
Fejes és jégsaláta
KERESÉS ...

Klasszikus társítás a paradicsom mellé ültetett bazsalikom, de egészen különleges a paradicsom mellé ültetett büdöske hatása, mert a paradicsomot károsító fonálférgek nem viselik el a büdöske illatát. A zeller mellé hagyma vagy ~ kerülhet.

A fóliával letakart, őszi ~- és sóskavetésről eltávolíthatjuk a takarót; a sorközökbe szórjunk érett trágyát és azt sekélyen kapáljuk be! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Virág, Termés, Talaj, Komposzt?

◄ Spárga   Suháng ►
 
RSS Mobile